Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας για…ακροδεξιούς λόγους αρχής
Ο υπουργός Ρόμπερτ Τζένρικ έψαχνε τρόπο να παρακάμψει τις αιτιάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να μπορεί η Βρετανία να απελαύνει κατοίκους Ρουάντα. Θέλει να εκπροσωπήσει την ακροδεξιά τάση.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του Ρϊσι Σούνακ, λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός κατέθεσε νομοσχέδιο για τη διάσωση της πολιτικής απέλασης κατοίκων της Ρουάντα.
Παραιτήθηκε αφού η νομοθεσία και η σχετική γνωμοδότηση του ανωτάτου δικαστηρίου, δεν επέτρεπε στους υπουργούς να παρακάμψουν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους που έχουν σταματήσει την κυβέρνηση να στέλνει μονομερώς, αιτούντες άσυλο στην κεντρική Αφρική.
Παραιτήθηκε γιατί δεν μπορούσε να παρακάμψει τον νόμο και το ανώτατο δικαστήριο
Η παραίτηση του Τζένρικ θα θεωρηθεί ως μια κίνηση για να τοποθετηθεί ως επικεφαλής μιας αυξανόμενης δεξιάς εξέγερσης με στόχο να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ενεργήσει μονομερώς και να στείλει πτήσεις στο Κιγκάλι.
It is with great sadness that I have written to the Prime Minister to tender my resignation as Minister for Immigration.
I cannot continue in my position when I have such strong disagreements with the direction of the Government’s policy on immigration. pic.twitter.com/Zg3ezFJr8t
— Robert Jenrick (@RobertJenrick) December 6, 2023
Το νομοσχέδιο δεν ήταν αρκετά επιθετικό κατά των αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με τον Τζένρικ
Ο Τζένρικ, ο οποίος διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2022, δήλωσε ότι η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που εισήχθη για την αναβίωση της πολιτικής της Ρουάντα «κινήθηκε προς τη θέση μου», αλλά το νομοσχέδιο ήταν «ένας θρίαμβος της ελπίδας έναντι της εμπειρίας». Ο Ρίσι Σουνάκ χαρακτήρισε την παραίτηση του Τζένρικ απογοητευτική, λέγοντάς του σε επιστολή του ότι πιστεύει ότι «βασίζεται σε θεμελιώδη παρανόηση της κατάστασης».
Η κυβέρνηση δημοσίευσε νωρίτερα νομοθεσία έκτακτης ανάγκης με στόχο να στηρίξει την πολιτική της για το άσυλο στη Ρουάντα, αφού κρίθηκε παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο μήνα καθώς έρχονταν σε αντίθεση με διεθνείς και ευρωπαϊκούς νόμους.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τζέιμς Κλίβερλι, δήλωσε στις κοινότητες ότι η νομοθεσία θα αποτρέψει περαιτέρω νομικές αμφισβητήσεις των πτήσεων απέλασης, αλλά ο Τζένρικ δήλωσε στην επιστολή παραίτησής του ότι το σχέδιο νόμου «δεν προχωρά αρκετά».
Η κυβέρνηση της Ρουάντα επιβεβαίωσε στην ουσία αυτό που είπε ο Ρίσι Σουνάκ στους βουλευτές των Τόρις, ότι είναι υπεύθυνη για την παρεμπόδιση ενός νομοσχεδίου που θα παρέβαινε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Βίνσεντ Μπιρούτα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα, εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η συμφωνία απέλασης με το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να πληροί «τα υψηλότερα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».
We can no longer tolerate endless illegal migration into our country.
It costs us billions of pounds and costs innocent lives.
That is why we are taking action to put a stop to it.
— Rishi Sunak (@RishiSunak) December 6, 2023
To Tweet του Σούνακ στην πλατφόρμα Χ με την οποία επιχείρησε να δείξει δυναμισμό για να μην τον κατηγορούν για ατολμία.
Διχασμένοι οι συντηρητικοί, παρά τις ήδη ακραίες θέσεις κατά της νόμιμης και παράτυπης μετανάστευσης, θέλουν ακόμα πιο αυστηρές
Οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν βαθιά εσωτερική διαμάχη μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία το σχέδιο της κυβέρνησης να απελάσει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα πριν την εξέταση ήταν παράνομο. Σύντομα αναμένεται να παρουσιαστεί στους βουλευτές ένα νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει ως στόχο να διασφαλίσει την απογείωση των πτήσεων για τη Ρουάντα.
Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ το εκμεταλλεύεται κινούμενος επίσης στα όρια της άκρας δεξιάς, δηλώνοντας δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι «ο Σουνάκ δεν είχε διαβάσει τις λεπτομέρειες» της νέας συμφωνίας για τη Ρουάντα. «Το παράρτημα Α λέει ότι, πέρα από τα 140 εκατομμύρια λίρες που έχει ήδη ρίξει στη Ρουάντα, όταν στέλνουμε ανθρώπους εκεί βάσει αυτής της συμφωνίας, πρέπει να πληρώνουμε για τη διαμονή και τη συντήρησή τους για πέντε χρόνια. Και δεν είναι μόνο αυτό, σήμερα το πρωί ένας υπουργός της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι όποιον στείλουμε στη Ρουάντα και διαπράξει έγκλημα μπορεί να επιστρέψει σε εμάς».
Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι ο υπ. Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι αποκάλεσε το σχέδιο «σκατά νυχτερίδας» (σ.σ. η λέξη bat shit χρησιμοποιείται για να δείξει κάτι ως υπερβολικά παράλογο έως θεότρελο), ο Στάρμερ πρόσθεσε: «Αρχίζω να καταλαβαίνω γιατί ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το σχέδιο για τη Ρουάντα είχε κάτι να κάνει με…νυχτερίδες νομίζω, έτσι δεν είναι;»
The Tories have broken our asylum system.
Labour will fix it. pic.twitter.com/zZNCaq7tLM
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) December 6, 2023
Από την ομιλία του Κιρ Στάρμερ που υποστηρίζει πως ο Ρίσι Σούνακ έχασε 17.000 αιτούντες άσυλο.
Το πρόβλημα της Ασφαλούς Χώρας και της Ασφαλούς Τρίτης Χώρας
Νωρίτερα, ένας υπουργός δήλωσε ότι ένας «μικρός αριθμός» αιτούντων άσυλο που στάλθηκαν στη Ρουάντα θα μπορούσε να γίνει εκ νέου δεκτός στη Βρετανία, αν ισχυρίζονταν ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, όπως παραδέχθηκε ένας υπουργός.
Ο υπουργός Εσωτερικών (σ.σ. Το ελληνικό Προστασίας του Πολίτη) Κρις Φιλπ δήλωσε ότι η συνθήκη της Ρουάντα που υπέγραψε ο Κλέβερλι είχε αντιμετωπίσει όλες τις ανησυχίες που έθεσε το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου ότι οι αιτούντες άσυλο δεν θα στέλνονταν από τη Ρουάντα «σε κάποιο άλλο μη ασφαλές μέρος».
Ερωτηθείς αν υπάρχει ανώτατο όριο για το πόσοι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί κακομεταχείριση θα γίνουν δεκτοί πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Φιλπ δήλωσε στο Times Radio:
«Νομίζω ότι είναι ένας πολύ, πολύ μικρός αριθμός ευάλωτων προσφύγων που θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε».
Το δεύτερο πρόβλημα
Είναι το δεύτερο ζήτημα της Βρετανικής Κυβέρνησης με το μεταναστευτικό. Το όριο των 38.700 λιρών ετήσιου μισθού (και πάνω) για να μπορεί κάποιος με Βρετανός να εργάζεται νόμιμα στην Βρετανία και θα πάει στις 26.000 λίρες λόγω έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Ουσιαστικά διώχνουν τους εργαζόμενους μεταναστευτικής καταγωγής που εργάζονται στην εστίαση και στα κρεοπωλεία που ο ετήσιος μισθός είναι κάτω των 26.000 λιρών, συντηρώντας τις χαμηλόμισθες εργασίες για τους βρετανούς!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις