ΕΚΤ: Βαρύς ο πέλεκυς στις «ανυπάκουες» τράπεζες
Αυστηρά πρόστιμα αναμένουν όσες τράπεζες δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς.
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Αντιμέτωπες με σκληρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων προστίμων, αναμένεται να βρεθούν οι τράπεζες της ευρωζώνης, που δεν συμμορφώνονται με τα αιτήματα των εποπτικών αρχών για τη διόρθωση ευπαθειών, προειδοποίησε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Φρανκ Έλντερσον, αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε σε ομιλία του την Πέμπτη, ότι θα υιοθετηθεί πλέον μια πιο επιθετική προσέγγιση για τις τράπεζες που δεν ανταποκρίνονται αρκετά γρήγορα στις εποπτικές συστάσεις.
Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να επιβάλει βαριά πρόστιμα «προς γνώση και συμμόρφωση»
Η αναταραχή στις τραπεζικές αγορές φέτος, που οδήγησε στην κατάρρευση αρκετών αμερικανικών τραπεζών και την αναγκαστική διάσωση της Credit Suisse τον Μάρτιο, «ήταν μια ξεκάθαρη υπενθύμιση του τι μπορεί να συμβεί εάν εντοπιστούν προβλήματα αλλά δεν ληφθούν μέτρα», είπε ο Έλντερσον. «Αυτό το επεισόδιο επιβεβαιώνει ότι η παρεμβατική και αποτελεσματική επίβλεψη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ».
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, έως τώρα η ΕΚΤ είχε μια σχετικά προσεκτική στάση όσον αφορά τις κυρώσεις προς τις τράπεζες για παραβιάσεις των κανόνων της, επιβάλλοντας πολύ μικρότερα πρόστιμα από ό,τι οι αντίστοιχες αρχές των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Εποπτική κλιμάκωση»
Ο Έλντερσον διαμήνυσε ότι η ΕΛΤ θα δείξει πλέον τα δόντια της και είναι έτοιμη να κάνει μεγαλύτερη χρήση της «εποπτικής κλιμάκωσης», όπως έκανε πρόσφατα προειδοποιώντας 20 τράπεζες ότι θα επιβάλει καθημερινά πρόστιμα εάν δεν αρχίσουν να αξιολογούν και να αντιμετωπίσουν σύντομα τους κλιματικούς κινδύνους.
Και έδωσε ως παράδειγμα τις τράπεζες , που απέτυχαν να τηρήσουν την προθεσμία της ΕΚΤ τον Μάρτιο για την αξιολόγηση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή στους ισολογισμούς τους. Περισσότερες από 20 από αυτές τις τράπεζες έχουν λάβει επιστολές τους τελευταίους δύο μήνες, με την προειδοποίηση ότι εάν δεν το διορθώσουν εντός μιας καθορισμένης προθεσμίας, θα πρέπει να πληρώνουν καθημερινά πρόστιμα που θα μπορούσαν να αυξηθούν μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.
«Αναγνωρίζω ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πολύ συχνά», είπε ο Έλντερσον σχετικά με τη δυνατότητα επιβολής περιοδικών χρηματικών ποινών σε δανειστές αξίας έως και 5% του μέσου ημερήσιου τζίρου τους κάθε μέρα για έως και έξι μήνες.
«Είναι ένα βήμα που δεν το κάνουμε επιπόλαια», πρόσθεσε. «Δεν είναι να αναγκάσεις τις τράπεζες να κάνουν κάτι που είναι απλώς ωραίο να έχεις. Πρόκειται για τον εξαναγκασμό των τραπεζών να διαχειρίζονται επαρκώς και έγκαιρα τους σημαντικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους».
Οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που απορρέουν από την κλιματική κρίση βρίσκεται εδώ και καιρό στην ατζέντα της ΕΚΤ. Τον Σεπτέμβριο αναλυτές της έδωσαν στη δημοσιότητα μελέτες που έχουν εκπονήσει και στις οποίες αναδεικνύεται ότι η κεντρική τράπεζα και οι αξιωματούχοι της είναι αντιμέτωπου με τρεις προκλήσεις που θα δυσχαιρένουν την αξιολόγηση της οικονομίας της ευρωζώνης και τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ενεργειακή μετάβαση είναι πιθανόν να επηρεάσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές (δυνητική παραγωγή) της ευρωζώνης τις επόμενες δεκαετίες, όπως προειδοποίησε ο ανώτερος οικονομολόγος της ΕΚΤ,Μάιλς Πάρκερ. Επισημαίνει ότι αυτή η μεταβλητή αποτελεί βασικό στοιχείο για τις τριμηνιαίες προβολές, οι οποίες καθορίζουν και τις αποφάσεις για τα επιτόκια.
Αλλαγή σκυτάλης
Τα σχόλιά του έρχονται σε ένα σημαντικό σημείο για τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, με τον Andrea Enria να παραδίδει την προεδρία του, στα τέλη του τρέχοντος έτους, στην Claudia Buch , αναπληρώτρια επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας.
Η ΕΚΤ απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο με την απροθυμία των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Ο Έλντερσον είπε ότι αρκετοί δανειστές δεν είχαν πραγματοποιήσει επαρκή αξιολόγηση σημαντικότητας των κλιματικών κινδύνων στα χαρτοφυλάκιά τους, «που είναι το βασικό σημείο εκκίνησης για τη διαχείριση κάθε είδους κινδύνου». Όλες οι τράπεζες που το έχουν κάνει έχουν εντοπίσει σημαντικούς κινδύνους.
Ο Έλντερσον περιέγραψε μια σειρά από άλλους τομείς στους οποίους οι τράπεζες «σέρνουν τα πόδια τους», υποδεικνύοντας ότι μπορεί να ακολουθήσει μια παρόμοια σκληρή προσέγγιση, όπως αδυναμίες στην εσωτερική διακυβέρνηση, τη συγκέντρωση δεδομένων και την υποβολή εκθέσεων, τη διαχείριση κινδύνου και τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου.
Η ΕΚΤ δεν επέβαλε ποτέ περιοδικές χρηματικές ποινές σε κάποια τράπεζα, καθώς όσες απειλήθηκαν συμμορφώνονταν πάντα με τις απαιτήσεις της εντός του αναγκαίου χρονικού πλαισίου.
Ο Έλντερσον αποκάλυψε ότι είπε ότι μια ομάδα πέντε εμπειρογνωμόνων που πραγματοποίησαν ανεξάρτητη επανεξέταση των εποπτικών της δραστηριοτήτων φέτος «σύστησαν στην ΕΚΤ να θεσπίσει πιο έγκαιρες και δυναμικές διαδικασίες κλιμάκωσης, αξιοποιώντας όλο το φάσμα των εποπτικών εργαλείων».
«Έχοντας προχωρήσει από μια νεοσύστατη επιχείρηση σε μια ώριμη εποπτική αρχή, πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε πιο συστηματικά σε ποια εργαλεία χρησιμοποιούμε και υπό ποιες συνθήκες», πρόσθεσε.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις