Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ποιο ρουθούνι χρησιμοποιεί ο σκύλος για να μυρίσει την τροφή του; – Οι πέντε αισθήσεις του σκύλου

Ποιο ρουθούνι χρησιμοποιεί ο σκύλος για να μυρίσει την τροφή του; – Οι πέντε αισθήσεις του σκύλου

Ακοή, όραση, όσφρηση, όραση και γεύση. Οι πέντε αισθήσεις του σκύλου, όπως και του ανθρώπου, φυσικά. Ποιες, όμως, από τις πέντε είναι οι πιο δυνατές για τον σκύλο;

Οι πέντε αισθήσεις του σκύλου εξυπηρετούν τις δικές του, μοναδικές ανάγκες. Η ακοή, όπως και η όσφρηση, είναι οι ισχυρότερες αισθήσεις του.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς ο σκύλος αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσω των αισθήσεών του, έτσι ώστε να τον κατανοήσουμε καλύτερα. Και, παράλληλα, να τις συγκρίνουμε με τις δικές μας.

Η όραση των σκύλων είναι διχρωματική. Φαίνεται ότι βλέπουν το κίτρινο και το γκρι. Δεν μπορούν να διακρίνουν καθόλου το κόκκινο και το πράσινο

Έχουν την εξαιρετική ικανότητα να μυρίζουν τον άνθρωπο όταν έχει στρες, ή κάποιο άλλο ζώο, και την εξαιρετική δυνατότητα να μυρίζουν αρρώστιες

Ακοή

Είναι το πιο ευαίσθητο όργανο του σκύλου, όπως αναφέρει ο κτηνίατρος, Γιώργος Ηλιόπουλος. Η ακοή του είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από του ανθρώπου.
Οι σκύλοι, όπως λέει, ακούν υψίσυχνους ήχους, ενώ η ακοή του ανθρώπου σε αυτούς τους ήχους είναι πιο αδύνατη. Δηλαδή, ο άνθρωπος μπορεί να ακούει έως περίπου 20 MHz, ενώ οι σκύλοι ακούν 47 έως 65 MHz.
«Επίσης, υπάρχει διαφορά και στην ένταση, αν αναλογιστούμε ότι ο άνθρωπος τον ελάχιστο ήχο που μπορεί να ακούσει είναι 0 dΒ, ενώ ο σκύλος, 5 dΒ έως και 15 dΒ. Άρα, συλλαμβάνει τον ήχο πολύ ευκολότερα από τον άνθρωπο.
Αυτό, βέβαια, έχει και ένα μειονέκτημα. Πολλές φορές, τα ζώα στους δυνατούς θορύβους, κρότους, κεραυνούς, αντιδρούν με φοβία (κροτοφοβία). Είναι η παρενέργεια της οξύτητας της ακοής τους», επισημαίνει ο κτηνίατρος.

Όραση

Αυτό που πίστευαν οι περισσότεροι από εμάς, ότι οι σκύλοι έχουν αχρωματοψία, δεν ισχύει, σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο. Η όραση τους είναι διχρωματική και φαίνεται ότι βλέπουν το κίτρινο και το γκρι. Δεν μπορούν να διακρίνουν καθόλου το κόκκινο και το πράσινο.
Επίσης, βλέπουν πιο θολά από ό,τι εμείς, με μικρότερη ευαισθησία στην φωτεινότητα.
«Βλέπουν καλύτερα κοντά, και όχι μακριά. Δηλαδή, ό,τι ο άνθρωπος θα μπορούσε να δει στα 25 μέτρα, ο σκύλος μπορεί να το δει στα 3-4. Επίσης, η περιμετρική τους όραση είναι πιο περιορισμένη από εκείνη του ανθρώπου», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.

Όσφρηση

Έχει πολύ δυνατή όσφρηση και είναι 10.000 έως 100.000 φορές πιο οξεία. Για κάθε ένα υποδοχέα οσμής στον άνθρωπο, όπως λέει ο κτηνίατρος, έχουμε 50 σκυλίσιους.
Βέβαια, οι βραχυκεφαλικές φυλές, δηλαδή οι φυλές που έχουν την «πλακουτσωτή» μύτη, μυρίζουν λιγότερο και έχουν μικρότερη δύναμη στην οσμή τους.

«Η όσφρηση του σκύλου μειώνεται, καθώς μεγαλώνει. Επίσης, οι σκύλοι έχουν ένα ιδιαίτερο όργανο πάνω από την οροφή του ουρανίσκου, το όργανο Γιάκομπσον. Το όργανο αυτό ανιχνεύει συγκεκριμένες οσμές, τις φερομόνες. Τους είναι εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς μυρίζουν πιο εύκολα, για παράδειγμα, τον φόβο, το στρες, τον «σύντροφό» τους», αναφέρει ο κτηνίατρος .

Επίσης, έχουν ακόμη μία ιδιαιτερότητα: τα ρουθούνια τους. Δηλαδή, άλλα μυρίζουν με το δεξί και άλλα με το αριστερό. Συνήθως, χρησιμοποιούν το αριστερό ρουθούνι για την τροφή, ενώ το δεξί όταν νιώθουν απειλή και διέγερση.

Ο κτηνίατρος, Γιώργος Ηλιόπουλος

«Έχουν την εξαιρετική ικανότητα να μυρίζουν τον άνθρωπο όταν έχει στρες, ή κάποιο άλλο ζώο, και την εξαιρετική δυνατότητα να μυρίζουν αρρώστιες, τον καρκίνο, την υπεργλυκαιμία. Μυρίζουν πολύ μακριά, και, ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα, έως και 2 χιλιόμετρα απόσταση.

Μια τελευταία ιδιαιτερότητα είναι η υγρή μύτη, που είναι δείγμα καλής υγείας του σκύλου. Η βλέννα που είναι στη μύτη, βοηθά τον σκύλο να συλλαμβάνει μικροσωματίδια και να του δίνουν τη δυνατότητα να ξεχωρίζει περισσότερες οσμές από ό,τι ο άνθρωπος», εξηγεί ο κτηνίατρος.

Γεύση

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, όλα τα θηλαστικά έχουν υποδοχείς γεύσης πάνω στη γλώσσα τους. Στην επιφάνεια της γλώσσας υπάρχουν οι γευστικοί κάλυκες, που ανάλογα με τον πληθυσμό τους γίνεται και η γλώσσα πιο ευαίσθητη, σε συγκεκριμένα γευστικά ερεθίσματα.
Στον σκύλο είναι λιγότεροι από ό,τι στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος γεύεται πολύ περισσότερα πράγματα, από ό,τι ο σκύλος.
Οι υποδοχείς γεύσης του σκύλου είναι περίπου 1.700 ανά θήλωμα, ενώ στον άνθρωπο είναι περίπου 9.000.
Ο άνθρωπος γεύεται το γλυκό στην κορυφή της γλώσσας, ενώ ο σκύλος στη βάση της. Δηλαδή, στο πίσω μέρος της γλώσσας.
Οι σκύλοι γεύονται πιο έντονα το αλμυρό σε σύγκριση με τον άνθρωπο.

«Κάποια τεστ έχουν δείξει ότι προτιμούν την υγρή/χλιαρή τροφή από την ξηρή γιατί έχει την μορφή «λάσπης», που επιτρέπει την ανάλυση της από τους γευστικούς κάλυκες. Άρα, τους αρέσει περισσότερο.

Γι’ αυτό προτιμούν περισσότερο το μαγειρευτό φαγητό και τη κονσέρβα.
Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τους αρέσει περισσότερο το μοσχάρι και το χοιρινό, από ό,τι το κοτόπουλο και το αρνί. Και δεν έχουν καμία διάθεση να γευτούν ξινό ή πικρό», τονίζει ο κτηνίατρος.

Αφή

Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται το χάδι και το απολαμβάνουν.

Οι σκύλοι χρησιμοποιούν περισσότερο το στόμα, τη μύτη και τη γλώσσα, για να αναγνωρίσουν κάτι

Όμως, όπως λέει ο κτηνίατρος, την αφή δεν τη χρησιμοποιούν όπως οι άνθρωποι, προκειμένου να τους γίνει κάτι αντιληπτό μέσω της φυσικής επαφής, του αγγίγματος. Χρησιμοποιούν περισσότερο το στόμα, τη μύτη και τη γλώσσα, για να αναγνωρίσουν κάτι.

Ξεχωρίζουν το ζεστό και το κρύο, και είναι πιο ανθεκτικοί στον πόνο ή στην αίσθηση του καψίματος, από τον άνθρωπο.

Must in

Τρίποντο «ανάσα» για την Χόστελ Κίελ (4-1) – «Πάρτι» για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ (4-1)

Νίκη τεράστιας βαθμολογικής σημασίας για την Χόστελ Κίελ με 4-1 επί της Άουγκσμπουργκ, άνετες νίκες για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ Βρέμης (4-1) επί των Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ουνιόν Βερολίνου αντίστοιχα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο