Αρκετοί από εμάς έχουμε επενδύσει σε μία ασφάλιση που αφορά σε εμάς και την υγεία μας, σε μία ασφάλιση που προστατεύει ένα περιουσιακό στοιχείο όπως το όχημα ή το σπίτι μας. Ο βασικός στόχος της ασφάλισης περιουσίας είναι να προστατέψουμε τους κόπους μίας ζωής από απρόοπτα και κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε μία στιγμή την οποία δεν είχαμε προβλέψει. Κάπως έτσι, με την καταβολή ενός ασφαλίστρου σε μία αξιόπιστη ασφαλιστική εταιρία, διασφαλίζουμε πως εκείνη θα φέρει το βάρος μίας ενδεχομένως μεγάλης οικονομικής ζημιάς στο μέλλον, μίας ζημιάς για την οποία ίσως να μην ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ωστόσο, επειδή το «τοπίο» με τις ασφαλίσεις είναι κάπως θολό, έχει σημασία να δούμε τις πιο κοινές απορίες που επικρατούν σχετικά με τις ασφαλίσεις, για να καταλάβουμε για ποιους λόγους πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την ασφάλιση της περιουσίας μας, σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε ήδη μία.

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει το σπίτι μου;

Το σπίτι μας είναι το «καταφύγιό» μας, ενώ ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται, το έτος και τα υλικά κατασκευής του, κινδυνεύει από φυσικές καταστροφές, όπως μία πυρκαγιά, μία πλημμύρα ή έναν σεισμό. Άλλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι αυτός της κλοπής, της διάρρηξης και των κακόβουλων επιθέσεων, καθώς και άλλοι κίνδυνοι οι οποίοι προέρχονται από δική μας αμέλεια, όπως μία φωτιά και μία καταστροφική διαρροή νερού.

Ποιες θεωρούνται φυσικές καταστροφές;

Στις φυσικές καταστροφές συγκαταλέγονται τα αιφνίδια γεγονότα που προκαλούνται από έντονα, ανεξέλεγκτα φυσικά φαινόμενα, όπως μεγάλες πλημμύρες, ανεμοθύελλες, καταιγίδες, κεραυνοί, δασικές πυρκαγιές και σεισμοί, φαινόμενα τα οποία επιφέρουν σημαντικές οικονομικές ζημιές αλλά και ανθρώπινες απώλειες.

Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει η ασφάλιση περιουσίας; Η δασική πυρκαγιά, η πλημμύρα και ο σεισμός περιλαμβάνονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια;

Υπάρχουν καλύψεις για όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα σπίτια μας. Άλλες περιλαμβάνονται στο βασικό πακέτο ασφάλισης και άλλες είναι προαιρετικές. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να καλυφθεί το κτίσμα ή και το περιεχόμενο του σπιτιού. Στα περισσότερα ασφαλιστήρια, η δασική πυρκαγιά περιλαμβάνεται στη βασική κάλυψη. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις προσφέρουν, πέραν της βασικής κάλυψης πυρός, προγράμματα ασφάλισης στα περισσότερα από τα οποία περιλαμβάνεται η πλημμύρα, η καταιγίδα και η θύελλα. Ο σεισμός, ωστόσο, είναι μία προαιρετική συμπληρωματική κάλυψη. Παρέχεται επίσης κάλυψη για την επακόλουθη απώλεια ενοικίων ή το πρόσθετο κόστος ενοικίασης ή προσωρινής μεταστέγασης, καθώς και αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη έναντι τρίτων κ.ά.

Είναι προσιτό το ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιουσίας;

Σε αντίθεση με τη γενικότερη πεποίθηση που κυριαρχεί, η ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών είναι μία προσιτή σε κόστος ασφάλιση. Ενδεικτικά, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. που ασφαλίζεται για 120.000 ευρώ, το μέσο ασφάλιστρο που καλύπτει πυρκαγιά, σεισμό και φυσικές καταστροφές είναι της τάξης των 12 ευρώ το μήνα.

Υπάρχουν κίνητρα από την Πολιτεία για όσους συνάπτουν ασφαλιστήριο περιουσίας για το σπίτι τους;

Πρόσφατα θεσπίστηκε έκπτωση έως 10% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση τους καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου, ορίζεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 1.000 ευρώ ανά τ.μ.. Προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του 1 έτους, η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα προσαρμόζεται αναλογικά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η ασφάλιση της περιουσίας μας είναι μία επένδυση που μας εξασφαλίζει μία πιο ξέγνοιαστη ζωή. Πριν την πραγματοποιήσουμε, λοιπόν, είναι απαραίτητο να έχουμε λύσει κάθε απορία μας. Πώς; Με μία επίσκεψη στο iknow-insurance.gr της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τον διαδικτυακό προορισμό που μας αποκαλύπτει πώς θα προστατεύσουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε.