Βράβευση του Δήμου Χαλανδρίου στην Κίνα
Πρωτιά για το Δήμο Χαλανδρίου στον παγκόσμιο διαγωνισμό αστικής καινοτομίας στην Κίνα.
Το πρώτο βραβείο στον 6o Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας της Κουανγκτσόου (Καντόνα), στην κατηγορία «Βιώσιμη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς» εξασφάλισε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cultural Hidrant για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου.
Η απονομή των βραβείων έγινε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ των δημάρχων.
Τo Cultural Hidrant έφτασε στην κορυφή της αστικής καινοτομίας με την κρίση 11μελούς διεθνούς επιτροπής αλλά και τις ψήφους των πολιτών που στήριξαν την υποψηφιότητά του.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο αντιδήμαρχος Κώστας Γερολυμάτος και υπεύθυνος του προγράμματος σημείωσε: «Για όλους εμάς τους προγράμματος Cultural Hidrant είναι πολύ μεγάλη τιμή η βράβευση μας στον διαγωνισμό της πόλης της Guangzhou.
Πιστεύουμε στην απόπειρά μας να συνδέσουμε το παρόν της πόλης μας με την ιστορία της, όχι μέσω ενός μουσείου ή ενός μαυσωλείου της μνήμης, αλλά δημιουργώντας μία σχέση με το μεγαλύτερο έργο της αρχαιότητας που υπάρχει σε αυτήν, το υπόγειο Αδριάνειο Υδραγωγείο. Στόχος μας, με πρεσβευτή το νερό του, το Αδριάνειο Υδραγωγείο να καταστεί παραγωγικό, καλύπτοντας ανάγκες των κατοίκων του σε αρδευτικές χρήσεις. Επιπλέον η συμμετοχή των φορέων της πόλης σε αυτή την προσπάθεια, από τη φάση του αρχικού σχεδιασμού μέχρι την υλοποίηση όλων των δράσεων του θα συνεχιστεί με τη δημιουργία μίας αλληλέγγυας κοινότητας των ωφελουμένων της διανομής νερού. Αυτή θα είναι η βάση της πρώτης σοβαρής απόπειρας διαχείρισης νερού ως κοινού πόρου από την κοινότητα με την ελπίδα να αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης σε αστικό περιβάλλον».
Το πρώτο βραβείο που κατέκτησε ο Δήμος Χαλανδρίου με το Cultural Hidrant συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20.000 δολ. και μια υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών στο Πρόγραμμα Διεθνούς Σχεδιασμού, που διοργανώνεται από κοινού από τα Ηνωμένα Έθνη, το Παγκόσμιο Συνέδριο Οικο-Σχεδιασμού και το Πανεπιστήμιο Zhejiang.
Ως τιμώμενα πρόσωπα του διαγωνισμού, η αντιπροσωπεία του Δήμου Χαλανδρίου, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Κώστα Γερολυμάτο, θα παραχωρήσει την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου συνέντευξη σε ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της πόλης και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου θα συμμετάσχει στο φόρουμ «Urban Cultural Features and Historical Heritage» και εν συνεχεία σε γεύμα εργασίας που στόχο έχει την αναζήτηση συνεργασιών μεταξύ του Χαλανδρίου και της Κουανγκτσόου (Καντόνα), πόλης 14 εκατ. κατοίκων, που είναι μια από τις έξι μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας και από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της χώρας.
Το Χαλάνδρι είχε προκριθεί στους 15 φιναλίστ
Θυμίζουμε ότι το Χαλάνδρι είχε προκριθεί στον τελικό μεταξύ 274 υποψηφιοτήτων από 193 δήμους 54 χωρών, ως ένα από τα κορυφαία παραδείγματα αστικής καινοτομίας, γεγονός που επέτρεψε στο Cultural Hidrant να διεκδικήσει ένα από τα βραβεία στις πέντε κατηγορίες του διαγωνισμού και στο Χαλάνδρι να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Φόρουμ των δημάρχων, που φιλοξενείται τις ίδιες μέρες στην Guangzhou.
Η επιλογή των 15 φιναλίστ έγινε με βάση τα κριτήρια: καινοτομία, αποτελεσματικότητα, πλαίσιο/συνθήκες, αναπαραγωγιμότητα και συνάφεια με την τοπική εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και της Νέας Ατζέντας για τις Πόλεις (NUA) των Ηνωμένων Εθνών.
Ο εν λόγω διεθνής διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το μητροπολιτικό Δήμο της Guangzhou των περίπου 70 εκατομμυρίων κατοίκων, με τη συνεργασία της UCLG – δηλαδή της διεθνούς δικτύωσης των Ενωμένων Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων, με έδρα την Βαρκελώνη, όπου συμμετέχουν πάνω από 500 δήμοι και τοπικές κυβερνήσεις – και της Παγκόσμιας Ένωσης Μεγάλων Μητροπόλεων.
Συνυποψήφιοι, με το Χαλάνδρι, για τα βραβεία ήταν οι δήμοι: Αττάλειας (Τουρκία), Μπογκοτά (Κολομβία), Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική), Κουανγκγιού (Κορέα), Ιζταπαλάπα (Μεξικό), Τζακάρτας (Ινδονησία), Καμπάλας (Ουγκάντα), Καζάν (Ρωσία), Μανχάϊμ (Γερμανία), Πίμπρι Τσιντσουάντ (Ινδία), Ραμάλας (Παλαιστίνη), Σάο Πάολο (Βραζιλία), Τεχεράνης (Ιράν) και Τσιανίνγκ (Κίνα).
Όπως ανέφερε η Emilia Saiz, γ.γ. της UCLG, «τα βραβεία της Guangzhou αποτελούν σημείο αναφοράς, χώρο αναγνώρισης, καταγραφής και διάδοσης της τοπικής γνώσης. Μέσα από τα εμπλεκόμενα δίκτυα (διοργανωτές, φορείς) εξασφαλίζουν την αναβάθμιση και επέκταση των πρακτικών και των σχέσεων μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και παγκόσμιων πολιτικών».
Η συμμετοχικότητα του προγράμματος επιτρέπει στους κατοίκους του Χαλανδρίου να νοιώθουν ότι αυτό που συντελείται στο πλαίσιο του Cultural H.ID.RA.N.T., ανοίγει νέους δρόμους για μια πιο βιώσιμη πόλη, με επίκεντρο την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία τους, μέσω μιας συλλογικής αξιοποίησης γηγενών πόρων, γνώσεων και δεξιοτήτων
Στο πλαίσιο αυτό, όποιος/α κάτοικος Χαλανδρίου ενδιαφέρεται να γίνει κομμάτι του καινοτόμου εγχειρήματος του Cultural H.ID.RA.N.T. , με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
- παίρνοντας αρδευτικό νερό από το Αδριάνειο Υδραγωγείο
- συμβάλλοντας στην Ομάδα Αρχείου Τοπικής Ιστορίας και/ή στο HIDRANT festival
- συμμετέχοντας στην «Αδριάνεια» Κοινότητα Χαλανδρίου για τη φροντίδα του Αδριάνειου Υδραγωγείου
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης