Αερομαχίες γιοκ στο Αιγαίο;
Η Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη από τους Μητσοτάκη και Ερντογάν δηλώνει μια πολιτική δέσμευση για ηρεμία διαρκείας. Θα εφαρμοστεί και στο Αιγαίο;
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ένα μεγάλο ευχαριστώ»: Ο πλανόδιος μουσικός που αγκάλιασε ο Σταύρος Ξαρχάκος αποτίει φόρο τιμής στον συνθέτη
- Συναγερμός για τα κρούσματα σαλμονέλας από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
- Ένα κουταβάκι με σπασμένο ποδαράκι μάς χρειάζεται – Βοηθάμε τους εθελοντές που «αιμορραγούν» οικονομικά
Δήλωση ότι στο ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφάσισαν τον τερματισμό των αερομαχιών έκανε κατά την πτήση της επιστροφής από την Αθήνα στην Άγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί, με ελάχιστα περιστατικά τους τελευταίους 10 μήνες.
Ορόσημο για να μηδενιστεί το ημερολόγιο των παραβιάσεων αποτέλεσαν οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία και η αντίδραση της Αθήνας με άμεση αλληλεγγύη.
Η Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει μια πολιτική δέσμευση για ηρεμία διαρκείας. Δεν αντιμετωπίζει τα πάγια προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Έχει ωστόσο την ισχύ της υπογραφής των δύο ηγετών.
Και σύμφωνα με αυτή «Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.
»Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Με το ερώτημα σε πολλούς να είναι για πόσο θα κρατήσει η ηρεμία.
Για την αλλαγή σελίδας στο Αιγαίο απαιτούνται περισσότερα από μία πολιτική δέσμευση δύο ηγετών, που μπορεί να αναιρεθεί ανά πάσα στιγμή και δεν αποτελεί νομικά δεσμευτικό κείμενο
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι επί του παρόντος τα «ήρεμα νερά» και η συνεργασία είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας. Με την Ελλάδα παρά τις διαφορές της με την Άγκυρα να μπορεί να λειτουργήσει σε κάποιους τομείς ως γέφυρα με της Τουρκίας και με την ΕΕ.
Με το μεταναστευτικό να είναι το μεγαλύτερο χαρτί.
Ωστόσο για να αλλάξει η σελίδα απαιτούνται περισσότερα από μία πολιτική δέσμευση δύο ηγετών, που μπορεί να αναιρεθεί ανά πάσα στιγμή και δεν αποτελεί νομικά δεσμευτικό κείμενο.
Με δεδομένο δε ότι οι πάγιες θέσεις των δύο πλευρών δηλώνεται τόσο από την Άγκυρα όσο και από την Αθήνα ότι παραμένουν, μεταξύ αυτών και οι τουρκικές αιτιάσεις περί γκρίζων ζωνών, αποστρατικοποίηση νησιών, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ ο συμβιβασμός παραμένει δύσκολη λέξη και για την ελληνική πλευρά.
Σε αυτό το πλαίσιο αρμόδιες πηγές απαντούν στο ερώτημα πότε θα μπει ο πολιτικός διάλογος στα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τουλάχιστον αόριστα «όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες».
Με μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να μην είναι σαφώς στο τραπέζι αυτή τη στιγμή.
Η διατήρηση της ηρεμίας από την άλλη, δεν είναι μικρό κέρδος.
Το αντίθετο. Αρκεί να σημειωθεί ότι ένα πολεμικό αεροσκάφος χρειάζεται 15.000 ευρώ/ώρα για να πετάξει. Με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις να κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα.
Πέραν της έντασης και της δημιουργίας κλίματος σύγκρουσης που αναδεικνύει και τον κίνδυνο ατυχήματος.
Την ίδια στιγμή εκτός ατζέντας παραμένει το Κυπριακό, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι διαφωνούν και το αδιέξοδο να παραμένει. Με τον Ερντογάν να επαναλαμβάνει τις θέσεις του χωρίς εκπτώσεις περί λύσης που μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση των νέων πραγματικοτήτων που επικρατούν στο νησί. Δηλαδή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας λύση δύο κρατών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις