Νέα σύσκεψη για τη βία συγκάλεσε για το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον σοβαρότητα τραυματισμό του αστυνομικού που χαροπαλεύει από τη φονική φωτοβολίδα που δέχτηκε στο πόδι.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποφασιστεί, αλλά υπάρχουν φωνές ακόμα και για αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας προκειμένου να παταχθεί ο χουλιγκανισμός.

Φυσικά μία λογική του «πονάει χέρι, κόβει χέρι» βάζοντας λουκέτο σε όλα τα αθλήματα, δεν θα ωφελήσει κανέναν και ουσιαστικά δεν αποτελεί σοβαρό μέτρο, αλλά επικοινωνιακό τέχνασμα για να κοπάσουν κάπως οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Είναι ξεκάθαρο ότι η σύγκληση της σύσκεψης με τους υπηρεσιακούς Υπουργούς, αποτελεί περισσότερο επικοινωνιακό τρικ παρά ουσιαστικό βήμα για να βρεθούν λύσεις στο θέμα της οπαδικής βίας. Αντίστοιχες συσκέψεις είχαν γίνει και μετά το φόνο του Αλκη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πριν από τέσσερις μήνες, όταν ο Μιχάλης Κατσούρης άφηνε την τελευταία του πνοή μετά την επίθεση των Κροατών οπαδών στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μάλιστα στην καλοκαιρινή συνάντηση και με τη συνδρομή τότε της UEFA ανακοινώθηκαν μέτρα που είχαν ήδη ψηφιστεί αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ. Όπως και δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ, όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μετά από αιματηρά επεισόδια, πόλεμο χούλιγκαν ή τραγικούς θανάτους με αφορμή το ποδόσφαιρο ή τον αθλητισμό. Και όχι μόνο από την παρούσα κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες.

Αρα αυτό που πρέπει να συζητήσουν το πρωϊ του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τους αρμόδιους Υπουργούς, δεν είναι τι πρέπει να κάνουν αλλά πως θα κάνουν όσα έχουν αποφασιστεί και νομοθετηθεί εδώ και χρόνια. Έλλειμα πολιτικής βούλησης υπάρχει για να ξεκινήσουν οι πρώτες μάχες με τον χουλιγκανισμό και όχι η νομοθετική βάση.

Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουν την αφετηρία των επεισοδίων και ποιοι τα προκαλούν. Γνώση υπάρχει και για το πως δεν θα επαναληφθούν ξανά… Αλλά μέχρι εκεί.

Διάθεση δεν υπάρχει να δοθεί επιτέλους λύση, σε ένα φαινόμενο που δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο. Αλλωστε η διεθνής πρακτική έχει δώσει προ πολλού τις απαντήσεις.

Οι χώρες που ήθελαν να βρουν λύση , όπως για παράδειγμα η Βρετανία, έχουν καταφέρει να εξοστρακίσουν τους χούλιγκαν από τον αθλητισμό θεσπίζοντας παραδειγματικές τιμωρίες και προχωρώντας στην εφαρμογή τους.

Αυτό είναι το δίπτυχο για τη βία. Απλό και υλοποιήσιμο αλλά δύσκολο για τη χώρα μας, επειδή καμία κυβέρνηση δεν θέλει να το εφαρμόσει. Μένει να δούμε τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης…