Το Ισραήλ συνεχίζει τους ανηλεείς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι υγειονομικές εγκαταστάσεις καταρρέουν και τα καταφύγια είναι υπερπλήρη.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε πουθενά καθώς οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο ψήφισμα για κατάπαυση πυρός.

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται πλέον βαθιά μέσα στη Χαν Γιουνίς, στα νότια, από όπου οι πολίτες  είχαν προηγουμένως κληθεί να φύγουν. Την ίδια ώρα ανεβαίνει η ένταση στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου με τον Νετανιάχου να απειλεί ότι ο ισραηλινός στρατός του θα «μετατρέψει τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο σε Γάζα και Χαν Γιουνίς», εάν η Χεζμπολάχ «κάνει ένα λάθος».

Τουλάχιστον 17.487 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους πάνω από 7.000 παιδιά. Στο Ισραήλ, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 1. 150.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

04:40 Πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το δικαίωμα βέτο τους στον ΟΗΕ για να υποστηρίξουν το Ισραήλ

Η ψηφοφορία της Παρασκευής ανεβάζει τον αριθμό των φορών που οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υποστήριξη του Ισραήλ σε τουλάχιστον 35.

Ήταν επίσης το δεύτερο βέτο των ΗΠΑ από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα, αφού η χώρα μπλόκαρε στις 18 Οκτωβρίου ένα ψήφισμα που θα καταδίκαζε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ζητώντας παράλληλα μια παύση των μαχών για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ακολουθούν άλλα βασικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που εμποδίστηκαν από τις ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια:

  • Μετά τη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής το 2018, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέταξε ένα ψήφισμα που καταδικάζει «τη χρήση οποιασδήποτε υπερβολικής, δυσανάλογης και αδιάκριτης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον Παλαιστινίων πολιτών» και καλεί για «διαρκή, συνολική ειρήνη» με «δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη». Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο ψήφισμα.
  • Αφότου οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ το 2017, ένα σχέδιο ψηφίσματος ανέφερε ότι «οι ενέργειες που υποτίθεται ότι έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα, το καθεστώς ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιεράς Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, είναι άκυρες και ακυρώσιμες». Απαιτούσε το καθεστώς της Ιερουσαλήμ να καθοριστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΟΗΕ.Και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ, εκτός από τις ΗΠΑ, οι οποίες άσκησαν βέτο.
  • Μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα ή εξέγερση που ξεκίνησε το 2000, ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία για τη συνέχιση των τραγικών και βίαιων γεγονότων που έλαβαν χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2000», καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και κάλεσε το Ισραήλ «να τηρήσει απαρέγκλιτα τις νομικές του υποχρεώσεις και ευθύνες βάσει της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης». Δώδεκα χώρες ψήφισαν υπέρ, αλλά οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο.

04:26 Ο λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ

Η εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, υποστήριξε ότι η Βρετανία απείχε από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός, επειδή το ψήφισμα που παρουσιάστηκε στα μέλη δεν καταδίκασε την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τις φρικαλεότητες της στις 7 Οκτωβρίου.

«Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός αγνοεί το γεγονός ότι η Χαμάς έχει διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις και εξακολουθεί να κρατά ομήρους αμάχους», δήλωσε σε δηλώσεις της που επικαλείται το Sky news.

«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ ενός ψηφίσματος που δεν καταδικάζει τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών» στις 7 Οκτωβρίου, πρόσθεσε.

Η Γούντγουορντ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «ανησυχεί σοβαρά» για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ζήτησε «περαιτέρω και μεγαλύτερες» ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες για την παράδοση βοήθειας και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

04:08 Συγκλονιστικό βίντεο – Παλαιστίνιοι σκάβουν με τα χέρια για να σώσουν άνδρα στα χαλάσματα

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από τη μονάδα Sanad του Al Jazeera έδειχναν ανθρώπους να σπεύδουν τραυματισμένα παιδιά στο ειδικό νοσοκομείο του Κουβέιτ στη νότια Γάζα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό σε κοντινό σπίτι.

Το βίντεο δείχνει ακόμα Παλαιστινίους να σκάβουν με γυμνά χέρια και να παλεύουν να απεγκλωβίσουν έναν άνδρα που έχει εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:52 Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στη Γάζα θυμίζει την υποστήριξη του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική

Η Φίλις Μπένις, συνεργάτης του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών που ασχολείται με τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και θέματα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Η Μπένις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση και στο παρελθόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως κατά τη διάρκεια της υποστήριξής τους στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

«Αν εξετάσουμε την κληρονομιά, για παράδειγμα, της μακράς εποχής του κινήματος κατά του απαρτχάιντ γύρω από τη Νότια Αφρική, για πολλά χρόνια οι ΗΠΑ ασκούσαν βέτο σε κάθε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα επέβαλε κυρώσεις στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ», δήλωσε η Μπένις στο Al Jazeera.

«Όλα αυτά τα ψηφίσματα υιοθετήθηκαν στη συνέχεια από τη Γενική Συνέλευση και αυτό που είδαμε ήταν ότι μεμονωμένες χώρες, οι οποίες δεν ήταν εξουσιοδοτημένες από το νόμο με τον ίδιο τρόπο που θα ήταν για ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υιοθέτησαν, ξανά και ξανά, η μία μετά την άλλη, την έκκληση για κυρώσεις κατά της Νότιας Αφρικής του απαρτχάιντ», δήλωσε ο Bennis.

«Τελικά έγινε μια τέτοια παγκόσμια πραγματικότητα που οι ίδιες οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τη δεκαετία του 1980», είπε.

«Όταν υπάρχουν τόσες πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν, όχι μόνο μια κατάπαυση του πυρός, αλλά και κάποιου είδους λογοδοσία για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρονται να συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι θα δούμε έναν πολύ ισχυρό βαθμό πίεσης στην κυβέρνηση Μπάιντεν», πρόσθεσε.

«Βλέπουμε μια κατάσταση όπου όπως ακριβώς οι ΗΠΑ είναι τόσο απομονωμένες μέσα στα Ηνωμένα Έθνη, έτσι και η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν σε αυτό το θέμα είναι εντελώς απομονωμένη εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε.

03:33 Τουλάχιστον 310 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε 24 ώρες

Τουλάχιστον 310 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα από αέρος, ξηράς και θάλασσας, αναφέρει ο ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση.

Περίπου το 70% των σχεδόν 17.500 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου ήταν γυναίκες και παιδιά, αναφέρει επίσης ο ΟΗΕ, επικαλούμενος το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, 46.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Η έκθεση επισημαίνει ορισμένες από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής:

  • 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα σπίτι χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά στη συνοικία αλ-Ντορτζ, ανατολικά της πόλης της Γάζας
  • 35 άτομα σκοτώθηκαν όταν δύο σπίτια χτυπήθηκαν στην ανατολική πόλη της Γάζας.
  • 13 νεκροί από επίθεση σε κτίριο κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Γάζας.
  • 9 νεκροί από χτύπημα σε κτίριο κατοικιών δυτικά του Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Γάζας.

03:15 Τι θα συμβεί στον ΟΗΕ μετά το βέτο των ΗΠΑ

Αρκετές χώρες εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, δήλωσε η Κρίστεν Σαλουμέι του Al Jazeera.

Τι θα γίνει λοιπόν στη συνέχεια;

Η Σαλουμέι δήλωσε ότι ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε από το συμβούλιο τον περασμένο μήνα, το οποίο ζητούσε ανθρωπιστικές παύσεις, θα μπορούσε να επανεξεταστεί.

Αυτή η διαδικασία θα περιελάμβανε «την ανάθεση στον γενικό γραμματέα της εποπτείας των μέτρων για την εφαρμογή αυτών των παύσεων και την παροχή βοήθειας στη Γάζα», πρόσθεσε η ίδια.

03:01 «Οι ισχυρισμοί του ισραηλινού στρατού για την προστασία των αμάχων στη Γάζα είναι γελοίοι»

Ο H A Hellyer, ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας στο Ίδρυμα Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη, δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού σε περιοχές γεμάτες αμάχους με στόχο να εξουδετερώσει ένα μόνο μέλος της Χαμάς είναι γελοίοι.

Η στόχευση από το Ισραήλ «απίστευτα συμπυκνωμένων» περιοχών στη Γάζα, ενώ λέει ότι πρόκειται να προστατεύσει τους αμάχους, είναι «αρκετά παράξενοι», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Θέλω να πω, έχουμε ήδη δει δύο πολύ καλές εκθέσεις … για το πώς οι κανόνες εμπλοκής των ισραηλινών δυνάμεων έχουν χαλαρώσει απίστευτα, έτσι ώστε να επιτρέπουν έναν αριθμό παράπλευρων απωλειών που είναι πολύ μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλο είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν σε προηγούμενες συγκρούσεις», δήλωσε ο Hellyer.

02:47 Νέες επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το Al Jazeera υπάρχουν αναφορές για αρκετές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων στη νότια πόλη της Χεβρώνας και στην Καλκίλια.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε επίσης ότι επιδρομές πραγματοποιούνται στην:

  • Ιεριχώ και στον κοντινό προσφυγικό καταυλισμό Ακμπάτ Τζαμπρ.
  • Καφρ Ράι και Φάχμα, νότια της Τζενίν
  • Σάλφιτ
  • Αλ Μαζράα και αλ Γκαρμπίγια κοντά στη Ραμάλα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει νυχτερινές εισβολές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, συλλαμβάνοντας μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων και προκαλώντας την καταδίκη ομάδων για τα δικαιώματα.

02:19 Τρία μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από την επίθεση του Ισραήλ στη Συρία

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι τρεις μαχητές της σκοτώθηκαν από μία επίθεση ισραηλινής επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία.

Τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ και ένας Σύρος σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε μια φερόμενη ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του αυτοκινήτου τους στη νότια Συρία, αναφέρει μια βρετανική παρατηρητής πολέμου.

«Ένας Σύρος και τρεις Λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ από τη μονάδα επιτήρησης και εκτόξευσης πυραύλων σκοτώθηκαν στο ισραηλινό χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο νοικιασμένο αυτοκίνητό τους» στην πόλη Μαντινάτ αλ-Μπάαθ στην επαρχία Κουνέιτρα, κοντά στα προσαρτημένα στο Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Αργότερα την Παρασκευή, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τρεις μαχητές της σκοτώθηκαν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

02:03 Ανασκόπηση των γεγονότων λίγο μετά τις 2:00

  • Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδικάζουν το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καταγγέλλοντας την κίνηση ως «ντροπή» και «καταστροφική».
  • Ο Ισραηλινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ ευχαριστεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το βέτο που άσκησε στο ψήφισμα, λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα γίνει μόνο όταν απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα και η Χαμάς ηττηθεί.
  • Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην τελευταία ισραηλινή επίθεση σε οικογενειακό σπίτι στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.
  • Ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι το «χάος, η απελπισία» είναι ευρέως διαδεδομένα καθώς εκτοπισμένες παλαιστινιακές οικογένειες λιμοκτονούν στους δρόμους της Γάζας.
  • Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει ότι «μπορούν να γίνουν περισσότερα για να μειωθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

01:49 Η Χαμάς καταδικάζει το «ανήθικο» και «απάνθρωπο» βέτο των ΗΠΑ

Χαμάς καταδικάζει σθεναρά το βέτο των ΗΠΑ στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της στην οποία η κίνηση της Ουάσιγκτον χαρακτηρίζεται «ανήθικη και απάνθρωπη».

«Η παρεμπόδιση από τις ΗΠΑ της έκδοσης απόφασης που ζητούσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός» ισοδυναμεί με «απευθείας συνέργεια στη σφαγή του λαού μας από την κατοχή, στη διάπραξη περισσότερων σφαγών και εθνοκάθαρσης», τονίζει ο Ιζάτ ελ Ρέσικ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στο κείμενο που δημοσιοποίησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:30 Η στιγμή της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ για το ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός

01:14 «Κόλαφος» η Διεθνής Αμνηστία για το βέτο των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επέδειξαν «ανάλγητη αδιαφορία για τον πόνο των αμάχων», δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν θρασύτατα και με όπλο το βέτο τους … υπονομεύοντας περαιτέρω την αξιοπιστία και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στην εντολή τους να διατηρήσουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η Καλαμάρ. Η χρήση του βέτο, πρόσθεσε, είναι «ηθικά αδικαιολόγητη».

«Αποτελεί παράλειψη του καθήκοντος των ΗΠΑ να αποτρέψουν εγκλήματα θηριωδίας και πλήρη έλλειψη παγκόσμιας ηγεσίας. Απλά τρομακτικό», κατέληξε.

01:00 Οι IDF χτύπησαν παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δημοσίευσαν βίντεο και όπως υποστηρίζουν έπληξαν ένα επανδρωμένο παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο ως απάντηση σε επιθέσεις στα σύνορα.

Επιπλέον, οι IDF υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια ομάδα πρακτόρων σε μια τοποθεσία εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, από την οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα επίθεση.
Τόσο η τοποθεσία όσο και οι πράκτορες χτυπήθηκαν.

00:48 Παλαιστινιακή Αρχή:  Το βέτο των ΗΠΑ εξουσιοδοτεί το Ισραήλ να συνεχίσει να σκοτώνει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Ιμπραήμ Στάγεχ, χαρακτήρισε σύμφωνα με το Al Jazeera «ντροπή» την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει ψήφισμα και να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το βέτο των ΗΠΑ εξουσιοδοτεί το Ισραήλ να συνεχίσει να «σκοτώνει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει» τους Παλαιστίνιους, προσέθεσε.

Μάλιστα το χαρακτήρισε περαιτέρω ως παραβίαση της «αλήθειας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:31 «Το 45ο βέτο των ΗΠΑ για να προστατέψουν το Ισραήλ»

Η Νούρα Ερακάτ αναφέρει ότι το βέτο των ΗΠΑ σε σχέδιο ψηφίσματος που θα ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «αποτελεί το 45ο βέτο που άσκησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να προστατεύσουν το Ισραήλ από κάθε ευθύνη».

«Οι ΗΠΑ είναι προφανώς μέρος του προβλήματος και πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν με τα πιο σκληρά μέτρα από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να σταματήσουν να συνεχίζουν να παράγουν αυτό το κακό», δήλωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Rutgers στο Al Jazeera.

Κατήγγειλε την «αποτυχία» όλων των διεθνών νομικών μηχανισμών που προορίζονται να ξεπεράσουν την αδιαλλαξία του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως το άρθρο 99 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Σε αυτό το σημείο χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να παραιτηθούν, χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να καταδείξουν την αποτυχία αυτών των διεθνών θεσμών και να αρνηθούν να συμμετάσχουν», είπε.

00:12 «Ευχαριστώ» Γκάλαντ στις ΗΠΑ για το βέτο

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την «τολμηρή ηγεσία» τους, αφού χρησιμοποίησαν το δικαίωμα βέτο τους σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι σαν να παραδίδουμε ένα βραβείο στη Χαμάς, να απορρίπτουμε τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και να δίνουμε σήμα στις τρομοκρατικές ομάδες παντού», έγραψε ο Γκαλάντ στο Χ.


Οι ΗΠΑ είναι το μόνο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψήφισε κατά του ψηφίσματος.

23:53 Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Με τη στάση τους οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν τη συνενοχή τους σε εγκλήματα πολέμου

Ο Λουί Σαρμπονέ, διευθυντής των Ηνωμένων Εθνών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέει ότι με τη χρήση του βέτο τους, οι ΗΠΑ εμπόδισαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αποφάσεις που «οι ίδιες οι ΗΠΑ ζητούσαν».

Αυτό περιλαμβάνει την έκκληση προς όλα τα μέρη της σύγκρουσης να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να προστατεύσουν τους αμάχους και να απελευθερώσουν «τους αμάχους που κρατούνται όμηροι», ανέφερε ο Σαρμπονέ σε ανάρτησή του στο X.

«Συνεχίζοντας να παρέχουν στο Ισραήλ όπλα και διπλωματική κάλυψη καθώς διαπράττει φρικαλεότητες… οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν τη συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου», είπε.

23:42 Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ: «Δίνεται χρόνος στους εγκληματίες πολέμου να συνεχίσουν την καταστροφή»

Μιλώντας μετά την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο ψήφισμα, ο Ριγιάντ Μανσούρ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «πέρα για πέρα λυπηρή».

«Είναι καταστροφική», είπε. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας εμποδίστηκε και πάλι από το να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να τηρήσει τις σαφείς ευθύνες του μπροστά σε αυτή τη σοβαρή κρίση που απειλεί ανθρώπινες ζωές και απειλεί την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

«Αντί να επιτραπεί σε αυτό το Συμβούλιο να τηρήσει την εντολή του, κάνοντας επιτέλους μια σαφή έκκληση μετά από δύο μήνες σφαγών ότι οι θηριωδίες πρέπει να σταματήσουν, δίνεται περισσότερος χρόνος στους εγκληματίες πολέμου να τις διαιωνίσουν», δήλωσε ο Μανσούρ.

«Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί αυτό;»

23:36 Το Ισραήλ ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την αταλάντευτη στάση τους

Ο Γκιλάντ Ερντάν χαρακτήρισε «διαστρεβλωμένο» το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο οποίο οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ πρόσθεσε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα είναι δυνατή μόνο όταν απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα και όταν καταστραφεί η Χαμάς.

23:29 «Τίποτα δεν με προετοίμασε για την απελπισία στη Γάζα»

Μετά την επίσκεψή του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δήλωσε ότι συνάντησε «φόβο» και «χάος».

«Σύγχυση στις αποθήκες, σημεία διανομής με χιλιάδες απελπισμένους πεινασμένους ανθρώπους, σούπερ μάρκετ με άδεια ράφια και υπερπλήρη καταφύγια με σκασμένα μπάνια. Ο αμβλύς κρότος των βομβών ήταν το soundtrack της ημέρας μας», ανέφερε ο Carl Skau σε δήλωσή του.

Περιέγραψε ότι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στις οικογένειες με τις οποίες συναντήθηκε όταν ρωτούσαν αν θα ερχόταν σύντομα βοήθεια, και αναφέρθηκε σε έρευνα του WFP που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, σύμφωνα με την οποία εννέα στις 10 οικογένειες σε ορισμένες περιοχές της Γάζας πέρασαν μια ολόκληρη μέρα και νύχτα χωρίς καθόλου τρόφιμα.

Το έργο της οργάνωσης στη Γάζα είναι «απλά αφόρητο» υπό τις παρούσες συνθήκες, είπε.

«Χρειαζόμαστε ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση».

23:11 Ηνωμένο Βασίλειο: Η έκκληση για κατάπαυση πυρός αγνοεί τις τρομοκρατικές πράξεις που έχει διαπράξει η Χαμάς

Η Barbara Woodward εξήγησε γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μόνη χώρα που απείχε από την ψηφοφορία για το ψήφισμα σχετικά με την κατάπαυση πυρός.

«Η έκκληση για κατάπαυση  πυρός αγνοεί το γεγονός ότι η Χαμάς έχει διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις και εξακολουθεί να κρατά ομήρους πολίτες», δήλωσε η Woodward.

«Το Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστά η Χαμάς και πρέπει να το πράξει με τρόπο που να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ώστε να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά μια τέτοια επίθεση», είπε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απέχουμε από αυτό το ψήφισμα».

23:08 Γαλλία για ψήφισμα ΟΗΕ: «Για άλλη μια φορά το Συμβούλιο αυτό απέτυχε»

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Nicolas de Riviere λέει ότι δεν βλέπει «καμία αντίφαση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην προστασία των αμάχων με αυστηρό σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για την ανθρωπιστική τραγωδία που λαμβάνει χώρα στη Γάζα», δήλωσε. «Και για το λόγο αυτό η Γαλλία ψήφισε υπέρ αυτού του ψηφίσματος. Και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που παρακαλούμε για μια νέα, άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα πρέπει να οδηγήσει σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Είπε επίσης ότι θα ήθελε το Συμβούλιο να είχε καταδικάσει επίσημα τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Αυτό το συμβούλιο απέτυχε με την έλλειψη ενότητας και με την άρνησή του να δεσμευτεί πραγματικά για διαπραγματεύσεις», είπε.

23:02 Πώς ψήφισαν οι χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

  • Δεκατρία κράτη ψήφισαν υπέρ
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε
  • Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο

22:58 «Μη ισορροπημένο» και «αποκομμένο από την πραγματικότητα» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ το ψήφισμα μετά το βέτο

Μετά την άσκηση βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Robert Wood δήλωσε ότι η διαδικασία ήταν «βιαστική» και «δεν είχε την κατάλληλη διαβούλευση».

«Δυστυχώς, σχεδόν όλες οι συστάσεις μας αγνοήθηκαν», δήλωσε. «Το αποτέλεσμα αυτής της βιαστικής διαδικασίας ήταν ένα μη ισορροπημένο ψήφισμα που είχε πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα, το οποίο δεν θα μετακινούσε τη βελόνα προς τα εμπρός στο έδαφος με κανένα συγκεκριμένο τρόπο».

Είπε ότι οι συντάκτες «αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν εκφράσεις που να καταδικάζουν τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».

Οι ΗΠΑ είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο.

22:56 Βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

22:52 Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη μέχρι τώρα αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Dmitry Polyanskiy δήλωσε στο Συμβούλιο ότι αυτή η αδράνεια έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες καταστροφές στη Γάζα και σε ανθρωπιστική καταστροφή.

«Για άλλη μια φορά η αμερικανική διπλωματία αφήνει καμένη γη και καταστροφή στο πέρασμά της», δήλωσε ο αναπληρωτής Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον απέτυχε να επιδείξει «κοινή λογική».

«Συνάδελφοι, πώς θα εξηγήσετε στους ίδιους τους πολίτες σας … αν για άλλη μια φορά μπλοκάρετε το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός;».

22:50 Ξεκίνησε η ψηφοφορία στον ΟΗΕ – «Σύντομο, απλό και ζωτικής σημασίας το ψήφισμα»

Ο απεσταλμένος των ΗΑΕ στον ΟΗΕ Mohamed Abushahab δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «απηχεί την έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που έγινε από παγκόσμιους ηγέτες, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πιο πρόσφατα από τον γενικό γραμματέα» του ΟΗΕ.

«Είναι σύντομο, είναι απλό. Είναι ζωτικής σημασίας», είπε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η μόνη αραβική χώρα που συμμετέχει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

22:39 Χρονοδιάγραμμα για τη λήξη των επιχειρήσεων δίνει το Ισραήλ

Κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του αναμένει ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» στη νότια Γάζα θα διαρκέσει έως και τέσσερις εβδομάδες, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Axios.

Ενώ έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στη βόρεια Γάζα, οι επιχειρήσεις στο Χαν Γιουνίς «μόλις ξεκίνησαν», ανέφερε ο αξιωματούχος.

22:30 Reuters: Ο Μπάιντεν ζητά έγκριση από το Κογκρέσο για την πώληση όπλων στο Ισραήλ

Επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση 45.000 βλημάτων αρμάτων μάχης στο Ισραήλ.

Τα βλήματα είναι για τα ισραηλινά άρματα Merkava, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην επίθεσή του στη Γάζα.

Το αίτημα έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων από Αμερικανούς πολίτες και βουλευτές των Δημοκρατικών να περιορίσουν ή να θέσουν όρους για τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, καθώς χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

22:21 Τουλάχιστον 10 νεκροί από βομβαρδισμό κατοικιών στη Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν μετά τον βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις της κατοικίας μιας οικογένειας στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών υγείας στο Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις του στη Γάζα επιχειρούσαν «στην καρδιά της Χαν Γιούνις» για πρώτη φορά.

22:12 Τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζουν και πάλι κεκλεισμένων των θυρών – Καθυστερεί η ψηφοφορία

Η ανταποκρίτρια του AJ στη Νέα Υόρκη που πραγματοποιείται η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ αναφέρει ότι η ψηφοφορία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα καθυστερεί κι άλλο και ότι τα μέλη του ΣΑ συνεδριάζουν ξανά κεκλεισμένων των θυρών.

Οι πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες δείχνουν ότι υπάρχει έντονη πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να καταλήξει σε μία απόφαση που θα σηματοδοτήσει κάποια θετική εξέλιξη στο μέτωπο της Γάζας.

Η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής, στη συνέχεια αναβλήθηκε αρκετές ώρες.

Η τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα για κατάπαυση το πυρός.

21:48 «Ήμουν σχεδόν γυμνός και ξεπάγιαζα από το κρύο» – Μαρτυρία Παλαιστίνιου που συνελήφθη από Ισραηλινούς στη Γάζα

Ένας 22χρονος Παλαιστίνιος που βρισκόταν ανάμεσα στους δεκάδες άνδρες που συνελήφθησαν στη βόρεια Γάζα από τις IDF την Πέμπτη μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο BBC.

Πλάνα από τις συλλήψεις έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μας ανάγκασαν (οι IDF) να καθίσουμε στη μέση του δρόμου για σχεδόν τρεις ώρες, μετά ήρθαν φορτηγά, μας πέρασαν χειροπέδες και μας έδεσαν τα μάτια και μας πήγαν σε άγνωστο μέρος».

Όταν έφτασαν στην τοποθεσία, είπε ότι τους επέλεξαν τυχαία για ανάκριση και τους ανέκριναν για τη σχέση τους με τη Χαμάς.

Είπε ότι το μέρος στο οποίο μεταφέρθηκαν ο ίδιος, ο πατέρας του, ο αδελφός του και πέντε ξαδέλφια του ήταν αμμώδες και ότι τους άφησαν σχεδόν γυμνούς, αλλά τους έδωσαν μια κουβέρτα τη νύχτα.

Μετά την ανάκριση τον πήγαν σε άγνωστη τοποθεσία και του είπαν απλά να πάει σπίτι του, είπε, φτάνοντας πίσω περίπου στη 01:40 το πρωί.

«Μας άφησαν όλους ελεύθερους, εκτός από τον πατέρα μου και τον μεγαλύτερο ξάδελφό μου. Ο πατέρας μου εργάζεται για την UNRWA. Δεν ξέρω γιατί τον πήραν», είπε.

«Περπατήσαμε ξυπόλητοι στο δρόμο στο σκοτάδι, με τους δρόμους γεμάτους πέτρες και γυαλιά».

Στιγμιότυπo από τη σύλληψη των Παλαιστίνιων από τις IDF

21:33 ΗΠΑ: Το Ισραήλ μπορεί να κάνει «περισσότερα» για την προστασία των αμάχων στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους ισραηλινούς ομολόγους μας για να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί στη στόχευσή τους».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «σίγουρα όλοι αναγνωρίζουμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα ανοίξει το συνοριακό πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ) ώστε να επιτραπεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο Κίρμπι είπε ότι δεν μπορεί να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουν οι Ισραηλινοί», είπε, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα αυτού του περάσματος έγινε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

21:25 Μαχητές της Χαμάς προστίθενται στη λίστα τρομοκρατών της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε κορυφαίους στρατιωτικούς της Χαμάς στη λίστα τρομοκρατών

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, καθώς και ο Μαρουάν Ισά έχουν προστεθεί στον κατάλογο.

Και οι δύο άνδρες θεωρούνται ηγέτες της Χαμάς και εγκέφαλοι της πρωτοφανούς επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι και άλλοι 240 περίπου πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Σύμφωνα με την κοινοποίηση, όλα τα κεφάλαια και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και οικονομικοί πόροι τους πρέπει πλέον να παγώσουν. Επιπλέον, κανένα περιουσιακό στοιχείο και οικονομικός πόρος δεν μπορεί να τεθεί στη διάθεσή τους, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

21:19 AFP: Τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά

Το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο ιατρική πηγή, ανέφερε ότι τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά στη Νακούρα του νότιου Λιβάνου.

Η αναφορά έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση του στρατού του Λιβάνου ότι ένα στρατιωτικό νοσοκομείο υπέστη ζημιές από μια ξεχωριστή ισραηλινή επίθεση στην Αΐν Έμπελ. Ο στρατός δήλωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί σε αυτή την επίθεση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρώτος Λιβανέζος στρατιώτης σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά από την έναρξη του πολέμου. Το Ισραήλ σε μια σπάνια κίνηση ζήτησε συγγνώμη για τον θάνατο του στρατιώτη.

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Χεζμπολάχ που εδρεύει στο Λίβανο δήλωσε ότι τέσσερις μαχητές της σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα σήμερα.

21:09 Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε αποτυχημένη «επιχείρηση διάσωσης αιχμαλώτου»

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι δύο στρατιώτες «τραυματίστηκαν σοβαρά» κατά την προσπάθεια διάσωσης αιχμαλώτων στη Γάζα.

«Κανένας όμηρος δεν διασώθηκε σε αυτή την επιχείρηση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

Νωρίτερα, η Χαμάς δήλωσε ότι ματαίωσε μια προσπάθεια διάσωσης από τις ισραηλινές δυνάμεις που οδήγησε στο θάνατο ενός αιχμάλωτου στρατιώτη.

21:04 Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν και Νετανιάχου

Ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ανοίξει το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ για την παράδοση της απαραίτητης βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το πέρασμα βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου συναντώνται τα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου, Γάζας και Ισραήλ, και από εκεί περνούσε  το 60% των αγαθών που εισέρχονταν στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε χθες ότι είδε «ελπιδοφόρα σημάδια» ότι το πέρασμα μπορεί να ανοίξει σύντομα για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης για «την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Γάζα και τόνισε τη σημασία της επίτευξης μιας διαρκούς εκεχειρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο Γάλλος ηγέτης πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η βία που διαπράττουν οι έποικοι εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στη Δυτική Όχθη».

20:56 Οι IDF ισχυρίζονται ότι βρήκαν τούνελ της Χαμάς σε σχολείο

Με ανακοίνωσή τους οι IDF ισχυρίζονται ότι βρήκαν φρεάτιο που οδηγεί σε τούνελ της Χαμάς σε σχολείο στην καρδιά της γειτονιάς Shejaiya στην πόλη της Γάζας. Σε βίντεο που δημοσίευσαν φαίνονται Ισραηλινοί στρατιώτες να ερευνούν σε ένα κατεστραμμένο σχολικό συγκρότημα και να εντοπίζουν μία τρύπα στο έδαφος που ισχυρίζονται ότι είναι η είσοδος του τούνελ που οδηγεί σε τζαμί της πόλης.

20:47 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ να λέει ότι η χώρα του δεν υποστηρίζει την έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επικαλέστηκε το άρθρο 99, ζήτησε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας στο 15μελές όργανο.
  • Η Χαμάς ανέφερε ότι αρκετοί αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στην πόλη της Γάζας.
  • Η UNRWA δήλωσε ότι «μετά βίας» λειτουργεί στη Γάζα εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών.
  • Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας ανέφερε ότι ο «πόλεμος κατά των νοσοκομείων» συνεχίζεται, ζητώντας επιτακτικά διεθνή παρέμβαση και είσοδο περισσότερης βοήθειας.

20:35 Διαδηλωτές έξω από το σπίτι του Μπλίνκεν τον κατηγορούν για συμμετοχή σε «γενοκτονία»

Δεκάδες διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ καθώς το αυτοκίνητό του έφευγε από το σπίτι του στην Ουάσιγκτον.

Οι διαδηλωτές, με παλαιστινιακές σημαίες, απαίτησαν τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

20:22 Αμπάς: Εάν υπάρξει διεθνής δεσμευτική συμφωνία για την Παλαιστίνη, θα κάνω εκλογές

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι εάν επιτευχθεί δεσμευτική διεθνής συμφωνία για το μέλλον της Παλαιστίνης, θα διεξάγει προεδρικές και προκριματικές εκλογές.

«Είμαι υπέρ της ειρηνικής αντίστασης. Είμαι υπέρ των διαπραγματεύσεων με βάση μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη και υπό διεθνή αιγίδα που θα οδηγήσει σε μια λύση που θα προστατεύεται από τις παγκόσμιες δυνάμεις για τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων.

Οι εκλογές απαγορεύτηκαν το 2006 μετά τη νίκη της Χαμάς στη Γάζα και την εκδίωξη της ΠΑ από τη Λωρίδα.

Όταν ρωτήθηκε αν θα διακινδύνευε τη διεξαγωγή εκλογών με δεδομένη την πιθανότητα να κερδίσει η Χαμάς, όπως το 2006, ο Αμπάς είπε: «Όποιος κερδίσει κερδίζει, αυτές θα είναι δημοκρατικές εκλογές».

Οι ΗΠΑ έχουν ηγηθεί των εκκλήσεων προς τον Αμπάς και την ΠΑ να αναλάβουν την ηγεσία της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτές τις εκκλήσεις.

20:13 Ανησυχία για υγειονομικούς που κρατούνται από το Ισραήλ

Η Ερυθρά Ημισελήνος της Παλαιστίνης (PRCS) δηλώνει ότι η τύχη του Awni Khattab, επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου της Χαν Γιουνίς, εξακολουθεί να είναι «άγνωστη».

Οι ισραηλινές δυνάμεις τον συνέλαβαν πριν από 17 ημέρες, ανέφερε η PRCS.

Τότε ο Χαττάμπ συμμετείχε στην εκκένωση τραυματιών από το νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, η οποία είχε καταληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, προς τα νότια του θύλακα.

20:08 Κατάρ στον ΟΗΕ – Καταδίκη του Ισραήλ και στήριξη στην πρόταση για κατάπαυση πυρός

Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά σημεία που ανέφερε στην ομιλία της η απεσταλμένη του Κατάρ στον ΟΗΕ Alya Ahmed Saif al-Thani:

  • «Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου καταδικάζουν την ισραηλινή επιθετικότητα».
  • «Θεωρούμε ότι το Ισραήλ είναι νομικά υπεύθυνο για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητά, ιδίως κατά αθώων αμάχων, χιλιάδες από τους οποίους έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».
  • Οι ενέργειες του Ισραήλ «έχουν ως στόχο να εμποδίσουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και είναι μια πολιτική λιμοκτονίας του παλαιστινιακού λαού».
  • «Λυπούμαστε για τον τερματισμό της εκεχειρίας και την αύξηση των ισραηλινών επιθέσεων, η οποία έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και εμποδίζει το έργο πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανώσεων του ΟΗΕ».
  • «Απαιτούμε εκ μέρους της αραβικής ομάδας τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την κατάπαυση του πυρός, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και ειδών πρώτης ανάγκης στον λαό της Γάζας».

19:59 Η UNRWA «μετά βίας» λειτουργεί στη Γάζα, λέει ο επικεφαλής της

Ο Philippe Lazzarini δηλώνει ότι έγραψε στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να τον ενημερώσει ότι η ικανότητα της UNRWA να συνεχίσει να εκτελεί την αποστολή της στη Γάζα έχει πλέον καταστεί «πολύ περιορισμένη».

«Με τους συνεχείς βομβαρδισμούς, τη χαμηλή και ακανόνιστη ροή τροφίμων και άλλων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Λωρίδα της Γάζας σε σύγκριση με τις τεράστιες ανάγκες των εκτοπισμένων ανθρώπων στα υπερπλήρη καταφύγιά μας και έξω από αυτά, η ικανότητα της UNRWA να βοηθήσει και να προστατεύσει τους ανθρώπους μειώνεται γρήγορα».

Ο Lazzarini κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να «λάβουν άμεσα μέτρα για την εφαρμογή μιας άμεσης ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός», λέγοντας ότι «η έκκληση για τον τερματισμό του αποδεκατισμού της ζωής των Παλαιστινίων στη Γάζα δεν αποτελεί άρνηση των αποτρόπαιων επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ».

19:45 Συγκέντρωση Ισραηλινών έξω από το σπίτι του Γκουτέρες – Ανάμεσά τους και πρώην στρατηγός

Περισσότεροι από 200 Ισραηλινοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από την κατοικία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, απαιτώντας να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Ο Γιαΐρ Γκολάν, ο πρώην ισραηλινός στρατηγός που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, απευθύνθηκε απευθείας στον Γκουτέρες λέγοντας: «Γκουτέρες, έχετε δει τις εικόνες από τη φρίκη της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου; Έφτασα εκεί λίγες ώρες αργότερα και αυτά που είδα είναι τα πιο σοκαριστικά που έχω δει ποτέ. Πώς μπορείτε να παραμείνετε αδιάφορος για την απανθρωποποίηση που γίνεται στα παιδιά μας;».

Ο Γκουτέρες δέχεται σφοδρή κριτική από το Ισραήλ που τον έχει κατηγορήσει πολλές φορές ότι με τις προτάσεις του εξυπηρετεί τη Χαμάς και έχει ζητήσει την παραίτησή του.

19:32 Για «λαό μας» και «σύνορά μας» έκανε λόγο ο Αμερικανός πρέσβης αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρόμπερτ Γουντ αναφέρθηκε στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ως τη «χειρότερη επίθεση εναντίον του λαού μας» και «εναντίον των συνόρων μας» εδώ και δεκαετίες.

Ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera Marwan Bishara δήλωσε ότι η δήλωση υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζεται ως τη «51η Πολιτεία» των ΗΠΑ.

Ο ίδιος έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο ψήφισμα υπέρ της κατάπαυσης πυρός. Επιχειρηματολογώντας για το νέο «όχι» ο Γουντ είπε:

«Για το λόγο αυτό, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη διαρκή ειρήνη, στην οποία τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Αυτό θα φύτευε μόνο τους σπόρους για τον επόμενο πόλεμο, επειδή η Χαμάς δεν έχει καμία επιθυμία να δει μια διαρκή ειρήνη για να δει μια λύση δύο κρατών».

19:12 Οι ΓΧΣ λένε ότι η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει στη Γάζα το καθιστά «συνένοχο» στη σφαγή

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να «τερματίσει τη συνενοχή του στη συνεχιζόμενη σφαγή».

«Η αποτυχία να δράσουμε τώρα, να θεσπίσουμε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και να τερματίσουμε την πολιορκία, θα ήταν ασυγχώρητη», δήλωσε ο Christopher Lockyear, γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

19:01 Νέα δημοσκόπηση στις ΗΠΑ δείχνει χαμηλή αποδοχή στους χειρισμούς Μπάιντεν στη Γάζα

Νέα έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων αναφέρει ότι μόνο το 35% των Αμερικανών εγκρίνει την αντίδραση της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο.

Μεταξύ των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος, μόνο το 44% εγκρίνει τους χειρισμούς του.

Το 27% των ερωτηθέντων λέει ότι το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ μακριά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα και το 16% λέει ότι το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει αρκετά μακριά.

Στους Δημοκρατικούς το ποσοστό που λέει ότι το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ μακριά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του φτάνει στο 45%.

Η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στους χειρισμούς Μπάιντεν προέρχεται από τις νεότερες ηλικίες

18:52 Χεζμπολάχ: Πλήγμα σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Λιβάνου από ισραηλινή επίθεση

Ο στρατός του Λιβάνου αναφέρει ότι υπάρχουν υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα από την επίθεση στο νοσοκομείο στο Ain Ebel στο νότιο Λίβανο.

18:49 Επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ

Περίπου επτά βλήματα όλμου έπεσαν σήμερα στον περίβολο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η επίθεση προκάλεσε μικρές ζημιές, αλλά όχι τραυματισμούς.

Είναι η πρώτη φορά που η πρεσβεία γίνεται στόχος εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Η επίθεση έρχεται καθώς οι βάσεις που στεγάζουν προσωπικό των ΗΠΑ έχουν γίνει τακτικά στόχος στο Ιράκ και τη Συρία δεκάδες φορές από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Καμία ομάδα δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση στην πρεσβεία, αλλά οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει για τις πρόσφατες επιθέσεις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

18:41 Όχι των ΗΠΑ στο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Ο Ρόμπερτ Γουντ, επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΕ στον ΟΗΕ,  δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Χαμάς «εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ και να παραμένει επικεφαλής της Γάζας».

«Για το λόγο αυτό, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη διαρκή ειρήνη, στην οποία τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός», είπε.

«Αυτό θα φύτευε μόνο τους σπόρους για τον επόμενο πόλεμο, επειδή η Χαμάς δεν έχει καμία επιθυμία να δει μια διαρκή ειρήνη για να δει μια λύση δύο κρατών», είπε.

Οι ΗΠΑ είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που ασκούν βέτο. Τα άλλα μόνιμα μέλη είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

18:30 Χαμάς: Αρκετοί αιχμάλωτοι «σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν» σε ισραηλινές επιθέσεις

Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, αναφέρουν ότι αρκετοί αιχμάλωτοι «σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν» ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «βάρβαρες επιθέσεις σε τμήματα της πόλης της Γάζας» προκάλεσαν τους θανάτους και τους τραυματισμούς. Δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ δήλωσαν επίσης ότι εξαπέλυσαν καταιγισμό ρουκετών προς το Τελ Αβίβ «ως απάντηση στις σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένα «βαρύ μπαράζ ρουκετών» εκτοξεύθηκε μόλις προς το Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ και ότι ηχούν σειρήνες.

Νωρίτερα, η ομάδα δήλωσε ότι κατέστρεψε εννέα οχήματα του ισραηλινού στρατού. Τρία χτυπήθηκαν ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς με αντιαρματικά όπλα Yasin 105 και έξι καταστράφηκαν στις συνοικίες Σέιχ Ραντουάν και Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας.

18:16 Τι είναι το άρθρο 99 που επικαλέστηκε ο Γκουτέρες – Πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί και τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ που αναμένεται να αποφασίσει αν θα υιοθετήσει το ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά την επίκληση τη Τετάρτη του άρθρου 99 του καταστατικού χάρτη του οργανισμού από τον επικεφαλής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ψηφοφορία θα αναβληθεί κάποιες ώρες από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένη καθώς φαίνεται πως υπάρχει πυρετός διπλωματικών εργασιών στο παρασκήνιο.

Ο Γκουτέρες έχει ζητήσει «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» από τις 18 Οκτωβρίου. Αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει ακόμη υιοθετήσει ψήφισμα που να καλεί σε κατάπαυση του πυρός, εν μέσω διαφορών μεταξύ των μονίμων μελών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος υποστηρικτής του Ισραήλ, έχουν ασκήσει βέτο σε ένα ψήφισμα, ενώ η Ρωσία, που είναι πιο επικριτική απέναντι στο Ισραήλ, έχει μπλοκάρει ένα άλλο.

  • Τι είναι το άρθρο 99;

Είναι μια ειδική εξουσία και το μόνο ανεξάρτητο πολιτικό εργαλείο που δίνεται στον γενικό γραμματέα στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Του επιτρέπει να συγκαλέσει με δική του πρωτοβουλία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να απευθύνει προειδοποιήσεις σχετικά με νέες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και θέματα που δεν είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.

Στο άρθρο 99 του Χάρτη αναφέρεται ότι «ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να θέσει υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάθε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Τώρα ο Γκουτέρες μιλάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς να έχει χρειαστεί πρόσκληση από κάποιο κράτος μέλος, όπως συμβαίνει συνήθως.

Η επίκληση του άρθρου 99 συμβαίνει σπάνια. Οι τελευταίες περιπτώσεις που έγινε επίκλησή του ήταν στο Κογκό το 1960(πόλεμος με Βέλγιο), στο Ιράν το 1979 (για τους Αμερικανούς ομήρους μετά την επανάσταση), στον Λίβανο το 1989 (για τον τερματισμό του εμφυλίου).

Αναφορικά με την ισχύ του άρθρου 99 και τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η επίκλησή του ο Anthony Arend, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, δήλωσε στο Al Jazeera:

«Μπορεί να επιβάλει μια συζήτηση, μπορεί να φέρει τα μέρη κοντά και να τα ενθαρρύνει να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό. Αλλά λόγω του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ένα ουσιαστικό ψήφισμα για το θέμα αυτό είναι να επιλέξει καθένα από τα πέντε μόνιμα μέλη να μην ασκήσει βέτο».

Αυτό σημαίνει ότι η παρέμβαση του γενικού γραμματέα δεν «αλλάζει ριζικά τους πολιτικούς υπολογισμούς των πιο ισχυρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν δικαίωμα βέτο. Εάν το ψήφισμα υιοθετούνταν από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα όπως κυρώσεις, ή ακόμα και διεθνής δύναμη στην περιοχή.

18:09 Καταστροφές από τους βομβαρδισμούς στο νοσοκομείο Yaf στην κεντρική Γάζα

Σοβαρές ζημιές υπέστη το νοσοκομείο Yafa στην κεντρική Γάζα

Πηγή: Reuters

Πηγή: Reuters

Πηγή: Reuters

17:55 Ο πρεσβευτής του Ισραήλ κατηγορεί τον ΟΗΕ για διπλά στάνταρ μετά την επίκληση του άρθρου 99

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρθηκε στην επίκληση του άρθρου 99 του Χάρτη του ΟΗΕ από τον Γκουτέρες, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα «μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια;» δήλωσε ο Erdan.

«Μήπως τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων Σύρων και τα παιδιά των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν να βγάζουν αφρούς από το στόμα συμβολίζουν μια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα;», είπε, αναφερόμενος σε μια χημική επίθεση εναντίον αμάχων που οι διεθνείς ερευνητές διαπίστωσαν ότι διαπράχθηκε από την πολεμική αεροπορία της Συρίας.

«Το να βλέπουμε χιλιάδες παιδιά της Υεμένης να πεθαίνουν στον πόλεμο, ενώ δεκάδες χιλιάδες λιμοκτονούν, δεν είναι αρκετά άξιο για να επικαλεστούμε το άρθρο 99;»
είπε.

Πρόσθεσε ότι «ο αληθινός δρόμος για την εξασφάλιση της ειρήνης είναι μόνο μέσω της υποστήριξης της αποστολής του Ισραήλ και σε καμία περίπτωση η έκκληση για κατάπαυση του πυρός».

17:52 Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ: Όσοι αντιτίθενται στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων πρέπει να στηρίξουν την κατάπαυση του πυρός

Ο Ριγιάντ Μανσούρ απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καλώντας τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν το σχέδιο ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός.

«Υποτίθεται ότι πρέπει να προσποιούμαστε ότι δεν γνωρίζουμε ότι ο στόχος του Ισραήλ είναι η εθνοκάθαρση της Λωρίδας της Γάζας, η απαλλοτρίωση και ο βίαιος εκτοπισμός του παλαιστινιακού λαού, όταν τόσοι πολλοί εκπρόσωποι του Ισραήλ δεν μπορούσαν να αποφύγουν να το παραδεχτούν;» ρώτησε.

«Αν είστε κατά της καταστροφής και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού, θα πρέπει να είστε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός», είπε.

«Φτάνει πια. Παίζουν παιχνίδια και σας δουλεύουν και πρέπει να ξυπνήσετε και να δείτε την πραγματικότητα όπως είναι», πρόσθεσε ο Μανσούρ.

«Όλα όσα χτίσαμε ως ανθρωπότητα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν για να αποτρέψουμε αυτές τις φρικαλεότητες», είπε. «Τώρα, λαμβάνουν χώρα στη Γάζα εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

17:45 Ο Γκουτέρες ζητά κατάπαυση του πυρός

Στη συνέχεια της ομιλία του ο Γκουτέρες περιέγραψε την κατάσταση στη Γάζα και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να μην λυπηθεί τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

«Οι έντονοι βομβαρδισμοί και οι εχθροπραξίες, οι ισραηλινοί περιορισμοί στις μετακινήσεις, η έλλειψη καυσίμων και η διακοπή των επικοινωνιών καθιστούν αδύνατο για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τους εταίρους τους να προσεγγίσουν τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Οι κάτοικοι της Γάζας καλούνται να μετακινούνται σαν ανθρώπινα φλιπεράκια, αναπηδώντας μεταξύ όλο και μικρότερων κομματιών του νότου χωρίς να διαθέτουν τίποτα από τα βασικά για την επιβίωση. Αλλά πουθενά στη Γάζα δεν υπάρχει ασφάλει», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Γάζας ξεμένουν από τρόφιμα με την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα να απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες.

«Η κτηνωδία που διαπράττει η Χαμάς δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού. Ο λαός της Γάζας κοιτάζει στην άβυσσο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί η δοκιμασία τους. Καλώ το Συμβούλιο να μη λυπηθεί τις προσπάθειες για να πιέσει για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», ανέφερε.

17:27 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ απευθύνει ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκίνησε την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη συζήτηση του ψηφίσματος για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

«Έχουμε ήδη δει τη διάχυση (σ.σ. της σύγκρουσης) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη. Υπάρχει σαφώς, κατά την άποψή μου, σοβαρός κίνδυνος επιδείνωσης των υφιστάμενων απειλών για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», είπε και πρόσθεσε.

«Ο κίνδυνος κατάρρευσης του ανθρωπιστικού συστήματος συνδέεται θεμελιωδώς με την παντελή έλλειψη ασφάλειας για το προσωπικό μας στη Γάζα και με τη φύση και την ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που περιορίζουν σημαντικά την πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν απελπιστική ανάγκη».

«Η απειλή για την ασφάλεια του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα είναι πρωτοφανής. Περισσότεροι από 130 συνάδελφοί μου έχουν ήδη σκοτωθεί, πολλοί μαζί με τις οικογένειές τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη απώλεια ζωής στην ιστορία του οργανισμού μας.

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά έντονα ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι απόλυτα δεσμευμένα να παραμείνουν και να προσφέρουν στον λαό της Γάζας. Και αποτίω φόρο τιμής στους ηρωικούς εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας που παραμένουν προσηλωμένοι στο έργο τους παρά τους τεράστιους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους. Όμως η κατάσταση γίνεται απλώς αφόρητη».

17:12 Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ: Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να μην οδηγηθούμε ακόμα μία φορά σε αδιέξοδο

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, μίλησε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην αίθουσα του Συμβουλίου. Σύμφωνα με το BBC είπε ότι το σωστό για το συμβούλιο Ασφαλείας είναι να υιοθετήσει αυτό το ψήφισμα και να μην απογοητεύσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Nicolas de Rivière, ο οποίος είπε ότι οι διπλωμάτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν, διότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι άλλη μια αναμέτρηση και άλλη μια αποτυχία.

Είπε ότι δεν μπορούν να βιαστούν και να «οδηγήσουν το αυτοκίνητο του Συμβουλίου Ασφαλείας στον τοίχο», προσθέτοντας ότι το προηγούμενο ψήφισμα ήταν μετριοπαθές και όχι αρκετό.

Είπε ότι η κατάσταση είναι τραγική, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα με τις απώλειες μεταξύ των αμάχων να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, οπότε δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα.

16:54 Σε ισραηλινή στρατιωτική βάση μεταφέρθηκε δημοσιογράφος του Al-Arabiya που συνελήφθη με δεκάδες Παλαιστίνιους

Ο δημοσιογράφος του Al-Arabiya Jadeed, Diaa Al-Kahlout, ο οποίος συνελήφθη μαζί με δεκάδες Παλαιστίνιους στην Beit Lahia, μεταφέρθηκε σε ισραηλινή στρατιωτική βάση, λέει συνάδελφός του.

Ο Lamis Andoni, από το The New Arab, το αγγλόφωνο μέσο του al-Arabiya, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η είδηση της μεταφοράς του τους έκανε να «ανησυχούν πραγματικά γι’ αυτόν».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν λόγω πιθανών δεσμών τους με τη Χαμάς, αλλά ο Andoni λέει ότι η δικαιολογία αυτή είναι «απεχθής».

«Ως δημοσιογράφος, φυσικά, θα είχατε πάρει συνεντεύξεις από πολλά μέλη της Χαμάς, όπως όλοι οι ανταποκριτές. Οπότε αυτό είναι απλώς μια δικαιολογία για να τον κρατήσουν και να τρομοκρατήσουν αυτόν και την οικογένειά του, επειδή είναι απλώς ένας ακόμη μάρτυρας που πρέπει να φιμωθεί», είπε.

«Αυτή είναι η αλήθεια και το ξέρουμε, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν οι Ισραηλινοί. Ενεργούν ατιμώρητα, διότι δεν λογοδοτούν για καμία από τις δολοφονίες δημοσιογράφων, ακόμη και για τη δολοφονία της κορυφαίας δημοσιογράφου του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh».

16:44 Η ψηφοφορία του ΣΑ του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «αναβάλλεται»

Σύμφωνα με πληροφορίες η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο που απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα αναβληθεί.

Το 15μελές όργανο επρόκειτο να ψηφίσει επί του ψηφίσματος το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη (τοπική ώρα), αλλά το Reuters επικαλείται διπλωμάτες που δήλωσαν ότι η ψηφοφορία θα αναβληθεί τώρα για τις 5:30 μ.μ. τοπική ώρα (00:30 ώρα Ελλάδας).

16:35 Εκατοντάδες νέοι νεκροί – Στους 17.487 οι θάνατοι από τις 7 Οκτωβρίου

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει πλέον αυξηθεί σε 17.487, από 17.177 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον 46.480 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Άσραφ αλ Κούντρα.

16:30 «Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να είναι λύση» επιμένει ο Νετανιάχου μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μοχάμαντ Στάγεχ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε στα σχόλια του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μοχάμεντ Στάγεχ και δήλωσε ότι η ΠΑ δεν είναι η λύση για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας.

«Α. Δεν θα υπάρξει Χαμάς – θα την εξαλείψουμε. Β. Το γεγονός και μόνο ότι αυτή είναι η πρόταση της Παλαιστινιακής Αρχής ενισχύει την πολιτική μου: η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι η λύση», έγραψε ο Νετανιάχου στο Χ.

Δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται τον Στάγεχ, ανέφερε ότι το προτιμώμενο αποτέλεσμα του πολέμου θα ήταν η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, να γίνει ήσσων εταίρος υπό την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), βοηθώντας να οικοδομηθεί ένα νέο ανεξάρτητο κράτος που να περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Αν είναι έτοιμοι (η Χαμάς) να έρθουν σε μια συμφωνία και να δεχθούν την πολιτική πλατφόρμα της PLO, τότε υπάρχει χώρος για συζήτηση. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να είναι διαιρεμένοι», δήλωσε ο Στάγεχ, προσθέτοντας πως ο στόχος του Ισραήλ να νικήσει πλήρως τη Χαμάς δεν είναι ρεαλιστικός.

16:22 Ο Σεΐχης Μοχάμεντ του Κατάρ και ο Μπλίνκεν συναντώνται στην Ουάσιγκτον

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Ο σεΐχης Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani και ο Antony Blinken συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα, καθώς και τρόπους αποκλιμάκωσης και κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Κατάρ για τη συνέχιση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ηρεμίας και την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, τονίζοντας ότι οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί της Γάζας περιπλέκουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και επιδεινώνουν την ανθρωπιστική καταστροφή που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της.

16:06 Συναγερμός για ρουκέτες στην Ασκελόν

Σειρήνες προειδοποίησης για ρουκέτες χτυπούν στη νότια παράκτια πόλη Ασκέλον και σε αρκετές κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

16:00 IDF: Προελαύνουν στη Χαν Γιουνίς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις

Η 98η μεραρχία συνεχίζει να προελαύνει στη Χαν Γιουνίς, της νότιας Γάζας, δηλώνεου οι IDF και σημειώνουν ότι η πόλη «αποτελεί κύριο προπύργιο της Χαμάς». Στις μάχες έχουν σοτωθεί δεκάδες μαχητές της οργάνωσης και έχουν καταστραφεί σήραγγες.

Επίσης, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναφέρουν ότι η 7η τεθωρακισμένη ταξιαρχία έχει εξαπολύσει επίθεση για να σπάσει τις γραμμές άμυνας της Χαμάς, πλήττοντας δεκάδες θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και θέσεις παρατήρησης.

Την ίδια ώρα, στρατεύματα της ταξιαρχίας πεζικού Givati, της 55ης ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών και της τεθωρακισμένης ταξιαρχίας Kiryati περικυκλώνουν τη Χαν Γιουνίς και πραγματοποιούν «στοχευμένες επιδρομές» εναντίον εγκαταστάσεων της Χαμάς.

15:49 Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί σε μάχες στη βόρεια Γάζα, ανεβάζοντας τον αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών, που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου σε 420.

Οι δύο νεκροί στρατιώτες είναι ο 32χρονος Naftali Yonah Gordon από την Ιερουσαλήμ και ο 25χρονος Omri Rot, 25 ετών από το Katzrin.

Οι δύο στρατιώτες που έπεσαν νεκροί στις μάχες

15:38 WAFA: Η Παλαιστινιακή Προεδρία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Λίγες ώρες πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει το ψήφισμα που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, η Παλαιστινιακή Προεδρία καλεί όλα τα μέλη να ψηφίσουν υπέρ του μέτρου.

«Η Προεδρία τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα για την υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος ώστε να σταματήσει ο συνεχιζόμενος γενοκτονικός πόλεμος που επιβάλλεται στον παλαιστινιακό λαό από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη», μεταδίδει το WAFA.

15:27 «Τέσσερις νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε όχημα στη Συρία»

Συριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον οχήματος κοντά στα σύνορα.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο Madinat al-Baath στην επαρχία Quneitra, αναφέρει ο φιλοκυβερνητικός σταθμός Sham FM και δημοσιεύει στα social media μία εικόνα που φέρεται να δείχνει το αυτοκίνητο που χτυπήθηκε.

Οι IDF δεν έχουν κάνει ακόμα κάποιο σχόλιο για την επίθεση.

15:15 Θραύσματα ρουκέτας έπεσαν σταθμευμένο αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ

Κάτοικοι του Τελ Αβίβ αναφέρουν ότι θραύσματα από πύραυλο έπεσαν σε σταθμευμένο όχημα στην πόλη, μετά τις σειρήνες που ήχησαν για ρουκέτες.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Το αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από τα θραύσματα (Πηγή φωτογραφίας:Times of Israel)

15:09 Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε ιστορικό τέμενος της Γάζας

Εικόνες, που έχουνα αναρτηθεί στα social media, δείχνουν την τεράστια έκταση των ζημιών στο ιστορικό τέμενος al Omari, στην πόλη της Γάζας.

Το συγκεκριμένο τζαμί είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο στον 7θύλακα και χτίστηκε μεταξύ του 5 μ.Χ. και του 7 μ.Χ.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το τέμενος έχει πληγεί επανειλημμένα από ισραηλινά πυρά.

15:00 WAFA: Τέσσερις τραυματίες από ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε επιδρομή των Ισραηλινών στη Χίμζα, βορειοανατολικά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «πολιόρκησαν» ένα τζαμί στην πόλη και ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον τοπικό πληθυσμό, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι οι άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά και από θραύσματα στο στήθος και έπαθαν ασφυξία λόγω δακρυγόνων.

14:53 Συναγερμός στην Άνω Γαλιλαία για είσοδο drone από τη Γάζα

Πληροφορίες για μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που έχει εισέλθει στον εναέριο χώρο του Ισραήλ, ανάγκασαν τις Αρχές να σημάνουν συναγερμό σε αρκετές κονότητες στην Άνω Γαλιλαία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Κιριάτ Σμόνα.

Σειρήνες για ρουκέτες, σύμφωνα με τους Times of Israel ηχούν στο Κφαρ Μπλουμ και το Νεότ Μοντερκάι.

14:40 IDF: «Καταστρέψαμε κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χαμάς στο πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ»

Στρατιώτες των IDF κατέστρεψαν κτίρια, συμπεριλαμβανομένων υποδομών που χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς στο πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ, στη συνοικία Ρίμαλ, της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο ίδιος δημοσίευσε και φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις των IDF στην πλατφόρμα Χ:

14:32 Σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ

Σειρήνες ηχούν αυτήν την ώρα στο Τελ Αβίβ και τις γύρω περιοχές, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες.

Σε κόκκινο συναγερμό το Τελ Αβίβ και το βόρειο Ισραήλ

14:24 Ισραήλ: Υπάρχουν 150 καταφύγια στη Γάζα – Δεν θα στοχοποιηθούν

Οι ισραηλινές αρχές έχουν εντοπίσει περίπου 150 καταφύγια στη Γάζα τα οποία, όπως λένε, δεν θα αποτελέσουν στόχο των IDF κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στη Γάζα.

«Τα καταφύγια είναι σχολεία και άλλες δημόσιες υποδομές, οι συντεταγμένες των οποίων έχουν διαβιβαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη στο Ισραήλ», διευκρίνησε μιλώντας στους Times of Israel ο συνταγματάρχης, Elad Goren.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της COGAT τόνισε επίσγης ότι τα 150 κτίρια θα παραμείνουν ασφαλή για τους πολίτες.

14:10 Σοβαρές ζημιές στο νοσοκομείο Γιάφα από ισραηλινές επιθέσεις

Εικόνα από Anadolu

14:05 Κηδεύτηκαν οι 6 Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Φάρα

Κηδεύτηκαν οι 6 Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Φάρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι έξι άνδρες, δύο από τους οποίους ήταν 14 με 18 ετών, σκοτώθηκαν «από σφαίρες της κατοχής στον καταυλισμό προσφύγων αλ Φάρα», κοντά στην πόλη Τούμπας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Καλυμμένες με παλαιστινιακές σημαίες οι σοροί των νεκρών περιφέρθηκαν στους δρόμους του καταυλισμού, ενώ ένοπλοι άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα πήραν μέρος στις κηδείες τους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι διεξήγαγε επιχείρηση και συνέλαβε δύο «σημαντικούς τρομοκράτες» που είχαν συλληφθεί στο παρελθόν.

«Στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών αριθμός τρομοκρατών (…), που ήταν οπλισμένοι και είχαν εμπλακεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του στρατού, σκοτώθηκαν», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

«Συγκρούσεις ξέσπασαν με τις (ισραηλινές) δυνάμεις οι οποίες επιτέθηκαν στον καταυλισμό, υπό σφοδρά πυρά και εκρήξεις», μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι περιέθαλψε έξι τραυματίες από σφαίρες, εκ των οποίων ο ένας ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

13:58  Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά

Ένας αλεξιπτωτιστής των ισραηλινών δυνάμεων σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε περιστατικό κατά το οποίο ένα ελικόπτερο των IDF πυροβόλησε ένα κτίριο στη Λωρίδα της Γάζας όπου διέμεναν στρατιώτες.

Οι συνθήκες θανάτου του στρατιώτη θεωρούνται ιδιαίτερα ασυνήθιστες, καθώς σπάνια συμβαίνουν περιστατικά με πυροβολισμούς στα οποία εμπλέκεται η Πολεμική Αεροπορία, σχολιάζει η Haaretz

13:50 «Η δημόσια τάξη καταρρέει στη Γάζα»

Ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής της UNRWA στη Γάζα, δηλώνει ότι «η δημόσια τάξη καταρρέει» στον πολιορκημένο θύλακα.

«Οι δρόμοι μοιάζουν άγριοι, ιδιαίτερα μετά το σκοτάδι – κάποιες αυτοκινητοπομπές βοήθειας λεηλατούνται και οχήματα του ΟΗΕ πετροβολούνται. Η κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης», δήλωσε ο White στο X.

13:40 IDF: Συνελήφθησαν πέντε καταζητούμενα πρόσωπα σε όλη τη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων δύο πράκτορες της Χαμάς

Οι IDF και η Shin Bet ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν πέντε καταζητούμενους σε όλη τη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων και δύο πράκτορες της Χαμάς.

Στο χωριό Silat ad-Dhahr, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν άνδρα ύποπτο για μια επίθεση με πυροβολισμούς που τραυμάτισε έναν στρατιώτη των IDF στις αρχές της εβδομάδας. Στα χωριά Romana και Ranthis – το πρώτο νότια της Τζενίν, το δεύτερο βορειοδυτικά της Ραμάλα – και στη γειτονιά Abu Sanina στη Χεβρώνα, κατασχέθηκαν όπλα, στρατιωτικός εξοπλισμός, χρήματα και προπαγανδιστικό υλικό, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι από την έναρξη του πολέμου έχουν συλληφθεί περίπου 2.200 καταζητούμενοι σε όλη τη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων περίπου 1.175 συνδέονται με τη Χαμάς.

13:30 «Όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να συζητηθεί η κατάσταση στη Γάζα στο ΣΑ του ΟΗΕ»

Ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός, ο Ahmed Bedier, πρόεδρος του οργανισμού United Voices for America, λέει ότι μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να συζητήσουν για τη Γάζα.

Ο Bedier δήλωσε στο Al Jazeera ότι είναι πιθανό ότι οι ΗΠΑ, όπως και σε άλλες συνεδριάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για τον πόλεμο, είτε θα βρουν κάποιο ελάττωμα στη γλώσσα του ψηφίσματος είτε θα ασκήσουν βέτο.

«Ειδικά σε μια χρονιά εκλογών, όπου ο [πρόεδρος] Μπάιντεν είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται ότι και τα δύο κόμματα [Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι] προσπαθούν να τοποθετηθούν ως προς το ποιος είναι ισχυρότερος απέναντι στο Ισραήλ», είπε.

«Οπότε σίγουρα υπάρχει αυτή η πίεση και η δύναμη του φιλοϊσραηλινού λόμπι» πρόσθεσε συμπληρώνοντας πως σημαντικό κριτήριο είναι και η χρηματοδότηση των εκστρατειών.

Ο Bedier πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να ελέγξουν το Ισραήλ, αλλά η  δεν υπάρχει ακόμη η «βούληση». Οι ΗΠΑ έχουν γίνει πιο επικριτικές όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών, αλλά αν ήθελαν σοβαρά να πάρουν θέση, θα μπορούσαν να παρακρατήσουν τα όπλα από το Ισραήλ, είπε.

13:18 WAFA:  Ισραηλινοί έποικοι τραυμάτισαν τρεις  Παλαιστίνιους σε επίθεση σε χωριό κοντά στη Χεβρώνα

Μια ομάδα ένοπλων ισραηλινών εποίκων, μαζί με ισραηλινούς στρατιώτες, εξαπέλυσαν επίθεση στο χωριό Khallet al-Babaa, τραυματίζοντας τρεις Παλαιστίνιους νότια της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο τοπικός ακτιβιστής Rateb al-Jubour δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων ότι δεκάδες ένοπλοι έποικοι εισέβαλαν στο χωριό και συνέλαβαν αρκετούς κατοίκους. Οι στρατιώτες κατέστρεψαν το δίκτυο ύδρευσης του χωριού και συνέλαβαν τον επικεφαλής του.

Οι άμαχοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν γίνει μάρτυρες μιας έξαρσης της βίας των εποίκων από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας τουλάχιστον εννέα Παλαιστινίων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

13:10 «Στοχοποιούν ανθρώπους που περιμένουν στην σειρά για νερό»

Μέλος του πληρώματος της πολιτικής άμυνας που εκκένωσε ανθρώπους από το Χαν Γιουνίς, από την περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ προς τη Ράφα, περιέγραψε στο Al Jazeera, μια σοκαριστική σκηνή.

«Μας περιέγραψε τη στιγμή που μια ομάδα ανθρώπων, γυναίκες, παιδιά και άνδρες, που έκαναν ουρά για να πάρουν νερό από μια περιοχή που είναι πολύ κοντά – περίπου 5 λεπτά από το νοσοκομείο Nasser – έγιναν στόχος πολλαπλών βλημάτων τανκς», μεταδίδει ο δημοσιογράφος.

Περιέγραψε τη σκηνή ως «πολύ αιματηρή», καθώς τα παιδιά πετάχτηκαν στην άκρη του δρόμου και το αίμα ήταν παντού.

13:00 PRSC: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από αεροπορική επιδρομή κοντά σε νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο σπίτι κοντά στο νοσοκομείο al-Amal και την έδρα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera, που επικαλείται την υπηρεσία διάσωσης.

«Ο βομβαρδισμός οδήγησε στο σπάσιμο των τζαμιών και στο σπάσιμο των θυρών και των παραθύρων, εκτός από τον ακραίο πανικό μεταξύ 14.000 εκτοπισμένων που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στις εγκαταστάσεις της PRCS», ανέφερε επίσης η Ερυθρά Ημισέληνος στο Χ.

12:50 Σειρήνες για ρουκέτες ηχούν ξανά στις συνοριακές κοινότητες του Ισραήλ

12:40 Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή για την κράτηση χωρίς δίκη δύο εποίκων για επιθέσεις κατά Παλαιστινίων

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant υπέγραψε εντολή κράτησης χωρίς δίκη ενός εποίκου που συνελήφθη μαζί με έναν άλλο ύποπτο την Κυριακή, ως ύποπτος για επίθεση εναντίον Παλαιστινίων τον Οκτώβριο, όπως μεταδίδει η Haaretz.

Το ένταλμα, που εκδόθηκε εναντίον του Noam Aharon Mermelstein, εκδόθηκε λίγες ημέρες πριν ο ύποπτος εμφανιστεί στο δικαστήριο για ακρόαση σχετικά με την παράταση της ποινικής του κράτησης. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Άμυνας υπέγραψε παρόμοια διαταγή κατά του δεύτερου υπόπτου για την επίθεση, Tal Yinon Dradik, η οποία επίσης εκδόθηκε λίγες ώρες πριν από την ακρόαση για την παράταση της κράτησής του.

Και οι δύο κρατούμενοι είναι ύποπτοι για επίθεση, τραυματισμό, διακεκριμένη ληστεία και συμμετοχή σε συνωμοσία με ρατσιστικά κίνητρα και η διοικητική τους κράτηση θα ισχύει για τέσσερις μήνες.

12:30 Πυρκαγιά ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια

Πυρκαγιές ξέσπασαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, όπου τα ισραηλινά τανκς έριχναν βόμβες καπνού και φωτιάς, δήλωσε τοπικός δημοσιογράφος στο BBC

12:20 Βίντεο με τα επακόλουθα ισραηλινής επίθεσης σε τζαμί στη Χαν Γιουνίς

Βίντεο που κοινοποιήθηκε από Παλαιστίνιο δημοσιογράφο δείχνει τα επακόλουθα ισραηλινής επίθεσης σε τζαμί και τον περιβάλλοντα χώρο,  στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, την Παρασκευή.

«Σημαντικές καταστροφές μετά τη στοχοποίηση του τζαμιού Abdul Karim al-Shaer στο Qizan Abu Rashwan, νότια της πόλης Khan Younis», αναφέρει η λεζάντα σε αυτό το βίντεο στο Instagram, το οποίο επαληθεύτηκε από το Al Jazeera και δημοσιεύτηκε από τον Tariq Dahlan:

12:08 Η κατάσταση στη Γάζα «φτάνει σε σημείο χωρίς επιστροφή», προειδοποιεί ο ΟΗΕ

«Φτάνουμε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή στη Γάζα, όπου η κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σημαδεύει τη συλλογική μας συνείδηση», προειδοποιεί η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA.

Ο γενικός επίτροπος Philippe Lazzarini ζήτησε περισσότερη χρηματοδότηση, προσθέτοντας:

«Τα κράτη πρέπει να βρουν την πολιτική βούληση να τερματίσουν αυτή την τραγωδία. Αν δεν δράσουμε τώρα και δεν σταματήσουμε το μακελειό, θα αμαυρώσουμε για πάντα την αξιοπιστία μας ως εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας και θα τροφοδοτήσουμε ατελείωτους κύκλους βίας που τελικά θα μας καταπιούν όλους».

Ο οργανισμός αναφέρει ότι 133 εργαζόμενοί του έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ «129 περιστατικά που έπληξαν εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν αναφερθεί από την αρχή του πολέμου, με ορισμένες εγκαταστάσεις να έχουν πληγεί πολλές φορές».

Προσθέτει ότι «34 εγκαταστάσεις της UNRWA επλήγησαν άμεσα και 57 εγκαταστάσεις υπέστησαν παράπλευρες απώλειες. Η UNRWA έχει επίσης λάβει αναφορές για στρατιωτική χρήση των εγκαταστάσεών της σε  τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις».

Η οργάνωση αναφέρει ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι, όπως λέει, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 85% του πληθυσμού της Λωρίδας, έχουν εκτοπιστεί – πολλοί από αυτούς πολλές φορές.

Στις 6 Δεκεμβρίου, σχεδόν 1,2 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι (IDPs) βρίσκονταν σε 151 εγκαταστάσεις της UNRWA και στις πέντε επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων περιοχών και της πόλης της Γάζας. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι βρίσκουν καταφύγιο σε 94 εγκαταστάσεις στις περιοχές Middle, Khan Younis και Rafah.

11:55 Αργότερα σήμερα οι κηδείες των 6 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη

Σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι κηδείες έξι Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Φάρα κοντά στην Τούμπας, στα βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Αυτόπτες μάρτυρες στον καταυλισμό δήλωσαν ότι ειδικές μυστικές ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στον καταυλισμό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ένας άνδρας είπε ότι ο συγγενής του πυροβολήθηκε αφού άνοιξε μια πόρτα για να δει τι συνέβαινε, όπως μεταδίδει το BBC.

11:45 Βίντεο: Οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν ασθενοφόρο να προσεγγίσει τον προσφυγικό καταυλισμό Al-Fara’a

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε το παλαιστινιακό δίκτυο Quds News Network, ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου εμποδίζονται  να προσεγγίσουν τους τραυματίες από ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Far’a βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις επιδρομές, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.

11:35 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Φαρ’α στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Η Χαμάς δηλώνει ότι ματαίωσε μια προσπάθεια διάσωσης από τις ισραηλινές δυνάμεις σήμερα το πρωί που οδήγησε στο θάνατο ενός αιχμάλωτου στρατιώτη.
  • Το Ισραήλ συνέχισε τους έντονους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι υγειονομικές εγκαταστάσεις και οι προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας καταρρέουν λόγω των έντονων μαχών.
  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος του Reuters που σκοτώθηκε τον Οκτώβριο από ισραηλινό πλήγμα στο Λίβανο βρισκόταν σε «ενεργή ζώνη μάχης».
  • Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έπληξε αρκετούς στόχους στη Συρία ως απάντηση στις χθεσινές επιθέσεις στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

11:25 Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Ισραήλ για«έγκλημα πολέμου»

 Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αναφέρει ότι τα δύο ισραηλινά πλήγματα που σκότωσαν τον δημοσιογράφο του Reuters και τραυμάτισαν άλλους τον Οκτώβριο στο Λίβανο, ήταν «μια προφανώς σκόπιμη επίθεση εναντίον αμάχων και, ως εκ τούτου, ένα έγκλημα πολέμου». Η ομάδα προσθέτει ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι σημαντικό η έρευνα του Ισραήλ για τη δολοφονία να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα και να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.

11:15 Πραγματοποιείται η κηδεία του Gal Meir Eisenkot, γιου του ισραηλινού υπουργού Gadi Eisenkot

Κηδεύεται ο γιος του υπουργού και πρώην αρχηγού του ισραηλινού στρατού Gadi Eisenkot.

Ο Gal Meir Eisenkot, 25 ετών, θα ταφεί στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Herzliya, σύμφωνα με τη Haaretz. Σκοτώθηκε σε μάχη στη βόρεια Γάζα.

Στην κηδεία παρευρίσκεται ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ.

Ο Νετανιάχου στην κηδεία του Gal Meir Eisenkot

11:05 Η Χαμάς καταδικάζει το ξεγύμνωμα των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό

Η Χαμάς καταδίκασε το ξεγύμνωμα των Παλαιστινίων μέσα στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως έναν τρόπο εκδίκησης του Ισραήλ για τη στρατηγική αποτυχία που υπέστη στις 7 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός, ξεγύμνωσε δεκάδες παλαιστίνιους συλληφθέντες στη Γάζα. Πλάνα που δημοσίευσε ο στρατιωτικός ανταποκριτής του Israel’s Channel 11 δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να γδύνουν σκόπιμα δεκάδες Παλαιστίνιους άνδρες αμάχους κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους στη βόρεια Γάζα.
«Το να τους ξεγυμνώνουν με εξευτελιστικό τρόπο, είναι ένα κατάφωρο σιωνιστικό έγκλημα για να εκδικηθούν τους ανυπεράσπιστους πολίτες μας, ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων που υπέστησαν οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί τους από τους Παλαιστίνιους αντιστασιακούς», ανέφερε σε δήλωσή του ο Izzat al-Rishq, αξιωματούχος της Χαμάς. Ο Al-Rishq αναφέρθηκε στην άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1. 100 –κυρίως Ισραηλινοί πολίτες-.
«Θεωρούμε την κατοχή υπεύθυνη για τη ζωή και την ασφάλειά τους και καλούμε όλους τους θεσμούς και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική βοήθεια να παρέμβουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

10:55 Εικόνες από τη Γάζα το πρωί της Παρασκευής

Καπνός υψώνεται πάνω από τη Γάζα, όπως φαίνεται από το νότιο Ισραήλ ( 8 Δεκεμβρίου 2023/ REUTERS)

Ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού εκτοξεύει πύραυλο καθώς πετάει πάνω από τη Γάζα (8 Δεκεμβρίου 2023/ REUTERS)

Παλαιστίνιοι συλλέγουν αντικείμενα από το σημείο ισραηλινών χτυπημάτων σε σπίτι, στη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας (8 Δεκεμβρίου 2023/ REUTERS)

10:45 «Ρουκέτες έπεσαν στη Σντερότ»

Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το Σντερότ, μεταδίδουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι τις τοπικές αρχές. Δύο από τις ρουκέτες εξουδετερώθηκαν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome. Οι άλλες δύο έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

10:35 Στους 6 οι νεκροί από την ισραηλινή επιδρομή στο προσφυγικό καταυλισμό αλ Φαρα στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει τώρα ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη φονική ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Φαρα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το Al Jazeera.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων WAFA ότι ισραηλινοί στρατιώτες εμπόδισαν ασθενοφόρα και τα εμπόδισαν να διασώσουν τραυματίες για αρκετή ώρα.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων δήλωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες διείσδυσαν στον καταυλισμό νωρίς το πρωί με ελεύθερους σκοπευτές να παίρνουν θέσεις στις στέγες αρκετών κτιρίων. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και ισραηλινών στρατιωτών.

10:26 Σειρήνες ηχούν σε πολλές ισραηλινές κοινότητες που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας

10:20 Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι Ισραηλινός στρατιώτης, που κρατούνταν όμηρος, σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσής του

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι Ισραηλινός στρατιώτης, που κρατούσε όμηρο στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε σύγκρουση μεταξύ των μαχητών της και μονάδας των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, η οποία πραγματοποιούσε επιχείρηση διάσωσης.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ διευκρίνισαν ότι μαχητές της ανακάλυψαν την επιχείρηση διάσωσης και αντιμετώπισαν την μονάδα, πράγμα το οποίο οδήγησε στον θάνατο και τον τραυματισμό αριθμού Ισραηλινών στρατιωτών που μετείχαν στην επιχείρηση, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Επίσης κατονόμασε τον όμηρο Ισραηλινό στρατιώτη που σκοτώθηκε ως τον 25χρονο Σάαρ Μπαρούς και δημοσιοποίησε και τον φερόμενο αριθμό ταυτότητάς του.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν σχετικά.

Το Ισραήλ διέσωσε στρατιώτη που κρατείτο στη Γάζα στα τέλη Οκτωβρίου και σημείωσε ότι μπορεί να διεξαγάγει παρόμοιες επιχειρήσεις για τη διάσωση των υπολοίπων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς αν είναι δυνατόν.

10:10 Εκαψαν σκηνή στον καταυλισμό διαμαρτυρίας των οικογενειών των ομήρων στο Τελ Αβίβ

Μια σκηνή στον καταυλισμό διαμαρτυρίας που έχουν στήσει οικογένειες των ομήρων στο Τελ Αβίβ κάηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις οικογένειες, πρόκειται για απόπειρα εμπρησμού, μεταδίδει η Haaretz.

Η φωτιά ξέσπασε χθες το βράδυ στο πίσω μέρος του καταυλισμού. Η αστυνομία και ένας ντετέκτιβ που ειδικεύεται στον εμπρησμό έφτασαν αργότερα στον τόπο του εγκλήματος.

Οι οικογένειες των πενθούντων και οι οικογένειες των ομήρων διαμαρτύρονται μπροστά από το αρχηγείο των IDF εδώ και περίπου ένα μήνα ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και δέχονται καθημερινά παρενοχλήσεις από ακροδεξιούς.

Μέρος της σκηνής που κάηκε (φωτογραφία από Haaretz)

10:00 Τι απαντά ο ισραηλινός στρατός στην έρευνα του Reuters για τον θάνατο του δημοσιογράφου του πρακτορείου στον Λίβανο

Απαντώντας σε έρευνα του Reuters που κατέδειξε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων στο νότιο Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε ενεργή ζώνη μάχης και βρίσκεται υπό εξέταση.

Σύμφωνα με το Reuters, η ισραηλινή ανακοίνωση δεν αναφέρθηκε άμεσα στο θάνατο του τις 13 Οκτωβρίου, αλλά ανέφερε ότι, τότε, μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ είχαν επιτεθεί από τα σύνορα και οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ για να αποτρέψουν μια ύποπτη ένοπλη διείσδυση.

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησαν χωριστά το AFP και το Reuters και οι οποίες δημοσιεύθηκαν  χθες, επίθεση από ισραηλινό άρμα μάχης προκάλεσε τον θάνατο του δημοσιογράφου Issam Abdallah, και τον τραυματισμό ακόμη έξι στον νότιο Λίβανο στις 13 Οκτωβρίου.

09:50 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε στόχους στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε κατά τη διάρκεια της νύχτας  αρκετούς στόχους στη Συρία, και έναν «ένοπλο τρομοκρατικό πυρήνα», όπως τον χαρακτήρισε, στην περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι ένα οροπέδιο 1. 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων (463 τετραγωνικά μίλια) στο συριακό έδαφος, το οποίο κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, ύστερα από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1981, όπως υπενθυμίζει το Al Jazeera.

09:40 Πέντε οι νεκροί από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Φάρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν πέντε Παλαιστινίους στη διάρκεια επιδρομής κοντά στην Τούμπας, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο δεν έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων, αλλά διευκρίνισε ότι σκοτώθηκαν «από τις σφαίρες των δυνάμεων  κατοχής στον καταυλισμό προσφύγων αλ Φάρα».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ελέγχει τις πληροφορίες.

09:30 Σφοδρές μάχες στη Νότια Λωρίδα της Γάζας

Σφοδρές αστικές μάχες μαίνονται μέσα και γύρω από μεγάλες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, δυο μήνες και πλέον μετά την επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, έναυσμα του πολέμου ο απολογισμός του οποίου δεν παύει να γίνεται βαρύτερος.

Μετά την πρώτη φάση της χερσαίας επιχείρησης που επικεντρώθηκε στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως επεκτείνει τη δράση του στον νότο, όπου κατέφυγαν σχεδόν δυο εκατομμύρια άμαχοι, πλέον πιασμένοι σε θανάσιμη παγίδα, μαντρωμένοι σε περιοχή που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί με την υποστήριξη αεροπορικών μέσων ενεπλάκησαν σε μάχες χθες Πέμπτη με μέλη της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο του πολέμου, καθώς και στον βορρά, στην πόλη της Γάζας και στον κοντινό τομέα του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπάλια.

Ο απολογισμός των θυμάτων έγινε ακόμα πιο βαρύς στη Λωρίδα της Γάζας, έφθασε τους 17.177 νεκρούς, το 70% εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Και σήμερα νωρίς το πρωί, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 40 νεκρούς κοντά στην πόλη της Γάζας και «δεκάδες» άλλους στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Χαν Γιούνις (νότια).

Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη Χαν Γιούνις εν μέσω των μαχών για να πάνε προς τη Ράφα, στα —ακόμα κλειστά— σύνορα με την Αίγυπτο, τη μοναδική τοποθεσία όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, οι ποσότητες της οποίας όμως είναι πολύ περιορισμένες.

Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, έγιναν έφοδοι του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ιδίως κοντά στο κέντρο της Ραμάλας, της πόλης όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σε έφοδο κοντά στην κοινότητα Τούμπας.

Ανεβαίνει η ένταση στα σύνορα Ισραήλ /Λιβάνου

Ο πόλεμος ανέβασε εξάλλου κατακόρυφα την ένταση στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου είναι καθημερινές οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε μαχητές του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, και μονάδες του ισραηλινού στρατού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ισραηλινό επιτελείο ανακοίνωσε πως δυο άνδρες του που τραυματίστηκαν ελαφρά από αντιαρματική ρουκέτα και πρόσθεσε ότι σε αντίποινα, εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου απηύθυνε χθες νέα προειδοποίηση στην ηγεσία του ισχυρού λιβανικού κινήματος: «Αν η Χεζμπολά επιλέξει να προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο, θα μεταμορφώσει, και το κρίμα θα είναι δικό της, τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο (…) σε Γάζα και Χαν Γιούνις», απείλησε.

09:20 «Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Ισραήλ»

Η HuffPost ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το Ισραήλ επιδιώκει να εξασφαλίσει αμερικανικά όπλα για έναν πόλεμο στο Λίβανο.

«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή στην ιστορία και θα πρέπει να αισθανόμαστε θυμωμένοι για το πώς ο Νετανιάχου έβαλε κυριολεκτικά φωτιά στη φήμη μας για να προωθήσει την προσωπική του πολιτική ατζέντα. Οι παράπλευρες συνέπειες για την αμερικανική ασφάλεια είναι εξαιρετικά επακόλουθες», ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο.

09:10 IDF: Πλήγματα σε 450 στόχους στη Γάζα την Πέμπτη

Ο εκπρόσωπος των IDF ανακοίνωσε ότι 450 στόχοι στη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η 7η Ταξιαρχία που επιχειρεί στη Χαν Γιουνίς έδωσε εντολή στην Πολεμική Αεροπορία να επιτεθεί σε τρομοκράτες, ορισμένοι από τους οποίους σκόπευαν να εκτοξεύσουν ρουκέτες κατά των ισραηλινών δυνάμεων».

Αναφέρθηκε επίσης ότι την προηγούμενη ημέρα, το Πολεμικό Ναυτικό «επιτέθηκε σε υποδομές που χρησιμοποιούν οι ναυτικές δυνάμεις της Χαμάς», στο κέντρο και στο νότο της Λωρίδας της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

09:00 Αναφορές για νεκρούς από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό al – Farah

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμο al Farah, κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, μεταδίδει η Haaretz, επικαλούμενη το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, δήλωσαν ιατρικές πηγές στο Al Jazeera.

Βίντεο από νωρίτερα σήμερα το πρωί δείχνουν ισραηλινές δυνάμεις να εισέρχονται στην περιοχή με άρματα μάχης, ενώ ήχοι από εκρήξεις ακούγονταν σε όλο τον καταυλισμό.

08:50 Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν νωρίτερα σήμερα διάφορες περιοχές σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ άλλων και τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα.

Επιπλέον, από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, στο κέντρο της Γάζας, σκοτώθηκαν πέντε άτομα.

08:44 Ο Ben-Gvir ζητά να μεταφερθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε υπόγεια πτέρυγα φυλακών

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir διέταξε τον επίτροπο της υπηρεσίας φυλακών της χώρας να ανοίξει εκ νέου μια υπόγεια πτέρυγα φυλακών για την κράτηση φυλακισμένων μελών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ.

Οι Times of Israel, επικαλούμενοι εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι η πτέρυγα αποτελούσε μέρος της φυλακής Nitzan στο κεντρικό Ισραήλ και φέρεται να μην έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια.

Ο Ben-Gvir έγραψε επίσης στον αστυνομικό διευθυντή του Ισραήλ περιγράφοντας τις συνθήκες στην υπόγεια πτέρυγα ως «όχι από τις καλύτερες», αλλά ότι οι συνθήκες «είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του νόμου και τους σχετικούς κανονισμούς και ότι έχει στεγάσει κρατούμενους στο παρελθόν».

08:40 Bloomberg: Η Παλαιστινιακή Αρχή συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για το μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αρχή εργάζεται με αξιωματούχους των ΗΠΑ πάνω σ’ ένα σχέδιο για τη διοίκηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, μετέδωσε το Bloomberg News επικαλούμενο τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Στάγεχ.

Το προτιμώμενο αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα ήταν η οργάνωση της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, να γίνει ήσσων εταίρος υπό την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), βοηθώντας να οικοδομηθεί ένα νέο ανεξάρτητο κράτος που να περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Στάγεχ σε συνέντευξή του χθες, Πέμπτη, στο Bloomberg News.

«Αν είναι έτοιμοι (η Χαμάς) να έρθουν σε μια συμφωνία και να δεχθούν την πολιτική πλατφόρμα της ΟΑΠ, τότε υπάρχει χώρος για συζήτηση. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να είναι διαιρεμένοι», δήλωσε ο Στάγεχ, προσθέτοντας πως ο στόχος του Ισραήλ να νικήσει πλήρως τη Χαμάς δεν είναι ρεαλιστικός.

08:35  Στόχος ρουκετών η αμερικανική πρεσβεία στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης

Τουλάχιστον τρεις ρουκέτες με στόχο την αμερικανική πρεσβεία στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης εκτοξεύθηκαν σήμερα τα ξημερώματα, αλλά έπεσαν κοντά σε αυτή τη συνοικία της πρωτεύουσας του Ιράκ όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες αντιπροσωπείες, ανακοίνωσε Ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας.

Ερωτηθείς από το AFP, Αμερικανός στρατιωτικός επιβεβαίωσε ότι ήχησε ο συναγερμός και ότι «ακούστηκαν ήχοι που ενδεχομένως να οφείλονται σε πρόσκρουση» κοντά στην πρεσβεία και τη βάση Union ΙΙΙ, όπου στεγάζονται στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι αναμένει «επίσημες πληροφορίες για τη φύση της επίθεσης».

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ έχουν δεχθεί περισσότερες από 70 επιθέσεις από τα μέσα Οκτωβρίου, μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει διάφορες σιιτικές ένοπλες οργανώσεις. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είχαν γίνει στόχος πρεσβείες.

08:25  Νέα Υόρκη: Σύλληψη άνδρα που πυροβόλησε έξω από συναγωγή

Άνδρας τέθηκε υπό κράτηση χθες Πέμπτη στην Όλμπανι, την πρωτεύουσα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αφού πυροβόλησε έξω από συναγωγή της πόλης, χωρίς πάντως να υπάρξει κανένας τραυματισμός, ανακοίνωσε η κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ.

Ενώ εκατομμύρια αμερικανοί εβραίοι άρχισαν να γιορτάζουν τη Χανουκά, «ύποπτος 28 ετών», κάτοικος της περιοχής όπου βρίσκεται η συναγωγή, κινήθηκε προς τον χώρο λατρείας, ανέφεραν οι αρχές της Νέας Υόρκης.

Ο νεαρός «πυροβόλησε επανειλημμένα» και «έκανε απειλητικές δηλώσεις» έξω από τη συναγωγή Temple Israel, κατά την κυρία Χόκουλ, η οποία απέφυγε να επιβεβαιώσει αν όντως φώναξε «λευτεριά στην Παλαιστίνη», όπως ανέφερε η εφημερίδα Times Union, επικαλούμενη πηγές της στην αστυνομία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:15 «Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν ένα τέρας»

Η ισραηλινή κυβέρνηση «προσπαθεί να κάνει όσο περισσότερη καταστροφή μπορεί» προκειμένου να διώξει τον κόσμο από τη Γάζα, σύμφωνα με τον Ahmed Bedier, πρόεδρο της ομάδας της κοινωνίας των πολιτών United Voices for America.

«Αρχικά είχαν αυτό το σχέδιο να εξαναγκάσουν τους ανθρώπους να βγουν στην Αίγυπτο και το Σινά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Έτσι, για να προσπαθήσουν να κάνουν τους ανθρώπους να φύγουν με διάφορους τρόπους και να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταστροφή στις υποδομές, υποδομές που συντηρούν τη ζωή, είδαμε ταυτόχρονες επιθέσεις σε νοσοκομεία, τρόφιμα και σχολεία», δήλωσε στο Al Jazeera.

Ο Bedier επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ που ενθάρρυναν το Ισραήλ και τον Νετανιάχου, λέγοντας ότι έχουν περιέλθει «σε δύσκολη κατάσταση».

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν στην αρχή, έδωσε πλήρη υποστήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου και τώρα προσπαθεί να την περιορίσει», είπε. «Κατά κάποιον τρόπο, ενεργοποίησαν ένα τέρας και δεν μπορούν να το αποσύρουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

08:05 Ο νεότερος απολογισμός

Τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες, όπως αναφέρθηκαν από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και τον ισραηλινό στρατό, συγκέντρωσε το Al Jazeera.

Γάζα
Σκοτώθηκαν: 17. 177
Τραυματίες: 46. 000

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Σκοτώθηκαν: 266
Τραυματίες: 3. 365

Ισραήλ
Σκοτώθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου: 1. 147 (αναθεωρημένο από 1. 400)
Τραυματίες: 8. 730
Στρατιώτες που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου: 418

08:00 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο εφέδρων που σκοτώθηκαν στις μάχες στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τον αρχιλοχία (ε. α. ) Eyal Meir Berkowitz, 28 ετών από την Ιερουσαλήμ, και τον αρχιλοχία (ε. α. ) Kobi Dvash, 41 ετών από το Tiberius.

07:50 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ προσφέρει «διαρκή υποστήριξη» στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προσέφερε τη «διαρκή υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την τρομοκρατία» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ την Παρασκευή, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Όστιν ζήτησε επίσης «αυξημένες προσπάθειες για την προστασία των αμάχων στη Γάζα», προστίθεται, ενώ κάλεσε επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση να «περιορίσει την εξτρεμιστική βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη».

07:40 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει υπό την έντονη πίεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες για να ψηφίσει για την άμεση κατάπαυση του πυρός μετά από εβδομάδες πολέμου.

Σε επιστολή του προς το συμβούλιο την Τετάρτη, ο Γκουτέρες προχώρησε στο έκτακτο βήμα να επικαλεστεί το άρθρο 99 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο ορίζει ότι ο γενικός γραμματέας μπορεί να θέσει υπόψη του συμβουλίου «κάθε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας»

Κανείς στη θέση του δεν το είχε κάνει αυτό εδώ και δεκαετίες.

Μετά την αποστολή της επείγουσας επιστολής του Γκουτέρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοίμασαν σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα Παρασκευή.

Το κείμενο σύμφωνα με το AFP,  «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Ζητά επίσης την προστασία των αμάχων, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, καθώς και ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

07:30 «21 νοσοκομεία στη Γάζα είναι πλέον εκτός λειτουργίας»

Τουλάχιστον 110 κέντρα υγείας έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους μαζί με τα 21 νοσοκομεία από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του τμήματος μέσων ενημέρωσης της Γάζας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι 287 μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις κατά την ίδια περίοδο και ότι η καταστροφή τουλάχιστον 58 ασθενοφόρων έχει δυσχεράνει σοβαρά τη μεταφορά τραυματιών σε μέρη όπου υπάρχει ακόμη διαθέσιμη θεραπεία στη Γάζα, μεταδίδει το Al Jazeera.

Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα, στο νοσοκομείο Nasser της Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας (REUTERS/Bassam Massoud)

07:20 Σκοτώστε λιγότερους αμάχους, το αίτημα Μπάιντεν σε Νετανιάχου

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε χθες Πέμπτη στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι, καθώς μαίνονται μάχες σε αστικό περιβάλλον, σε πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στην απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι και να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς, ιδίως μέσω διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε πολίτες να μετακινούνται με κάθε ασφάλεια εκτός εμπόλεμων ζωνών», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Στην πρώτη του τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον κ. Νετανιάχου από την 26η Νοεμβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ακόμη στο ότι πρέπει να επιτραπεί να διανεμηθεί «πολλή περισσότερη βοήθεια» στους αμάχους.

Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε ακόμη πως το Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου δρουν πλέον στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, πρέπει να λάβει μέτρα ώστε ο αριθμός των θυμάτων και των εσωτερικά εκτοπισμένων να μην είναι τόσο υψηλός όσο στο βόρειο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:10 Το Ισραήλ συμφώνησε να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Το Reuters μεταδίδει ότι το Ισραήλ συμφώνησε, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μόνο για τον έλεγχο και την επιθεώρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί κάποιο χρονικό πλαίσιο για το πότε θα ανοίξει η διάβαση.

07:00 Συνεχίζονται οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ- Ο Νετανιάχου εκδίδει προειδοποίηση

Εν μέσω της αυξανόμενης περιφερειακής έντασης λόγω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία εξαπέλυσαν 13 επιθέσεις εναντίον στόχων στο βόρειο Ισραήλ και στα Υψίπεδα του Γκολάν, ανέφερε το think tank Institute for the Study of War (ISW) με έδρα την Ουάσινγκτον.

Η Χεζμπολάχ στο Λίβανο δήλωσε ότι πραγματοποίησε 10 επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιαρματικού πυραύλου που σκότωσε έναν ισραηλινό πολίτη κοντά στον οικισμό Mattat, ανέφερε το ISW.

Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν επίσης από τη Συρία προς την Μπουκάτα, στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, προστίθεται.

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που επισκέφθηκε την Πέμπτη τις ισραηλινές δυνάμεις στο βόρειο Ισραήλ, απηύθυνε προειδοποίηση ότι ο στρατός του θα «μετατρέψει τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο σε Γάζα και Χαν Γιουνίς», εάν η Χεζμπολάχ «κάνει ένα λάθος.

06:50 Σοβαρή έλλειψη νερού στη Γάζα – Δεν υπάρχει χώρος στα καταφύγια

Δημοσιογράφος του BBC στη Γάζα λέει ότι η πόλη δεν έχει τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα και ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη νερού
Χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να πάνε στα σχολεία του ΟΗΕ για να βρουν καταφύγιο, αλλά αναγκάστηκαν να κοιμηθούν μπροστά από τα κτίρια, καθώς δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτούς

06:40 Νεκρός μετά από βομβαρδισμό της Γάζας, ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ

Ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ, από τα πιο γνωστά μέλη νέας γενιάς λογοτεχνών, που έγραφε συχνά στα αγγλικά για να αφηγηθεί τις ιστορίες των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας σε ευρύτερο κοινό, σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό, γνωστοποίησαν φίλοι του τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Καθηγητής αγγλικής φιλολογίας στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου δίδασκε κυρίως τα έργα του Σέξπιρ, ο Ρεφαάτ Αλαρίρ ήταν συνιδρυτής της πρωτοβουλίας «We are not numbers» («Δεν είμαστε αριθμοί»), που αδελφοποιεί συγγραφείς στη Γάζα με «μέντορες» στο εξωτερικό, που τους βοηθούν να γράψουν στα αγγλικά και να αφηγηθούν την πραγματικότητά τους.

Μερικές ημέρες αφότου ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις, στη Γάζα, ο Ρεφαάτ Αλαρίρ έκανε γνωστό πως δεν θα έφευγε από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επίκεντρο των εχθροπραξιών τότε.

Την 1η Νοεμβρίου, δημοσίευσε στο X ποίημα γραμμένο στα αγγλικά, που γνώρισε μεγάλη διάδοση, υπό τον τίτλο «If I must die» («Αν πρέπει να πεθάνω»). Καταλήγει με τις φράσεις: «ας φέρει ελπίδα/ας γίνει παραμύθι».

06:30 Απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν αδιάκριτους βομβαρδισμούς, ενώ τα νοσοκομεία απειλούνται με ολοκληρωτική κατάρρευση μπροστά στο νέο κύμα των ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Οργισμένο είναι το Ισραήλ μετά τη σπάνια κίνηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες που επικαλέστηκε το Άρθρο 99 για να προειδοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο πόλεμος στη Γάζα «μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Οι IDF συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους, ενώ έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα. Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ.