Τυφλοί στην κρίση
Επί χρόνια ακούμε για τους έξυπνους μετρητές που θα αλλάξουν τη ζωή μας. Οταν θα έρθουν είναι βέβαιο ότι θα το κάνουν. Μέχρι τότε όμως, απλά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά;
Οι πιο χρήσιμες μεταρρυθμίσεις είναι κατά κανόνα οι απλές μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων.
Έπρεπε να φτάσουμε στο 2023 για να βρεθεί ένας τρόπος, για το πιο απλό: να μετράμε κάθε μήνα την κατανάλωση ρεύματος. Να ξέρει ο καταναλωτής τι ρεύμα κατανάλωσε και ανάλογα να κάνει τα κουμάντα του. Να ξέρει τι λεφτά έχει να πληρώσει.
Βγάλαμε ολόκληρη ενεργειακή κρίση και αυτή την πληροφορία δεν την είχαμε και θέλαμε να κάνουμε και εξοικονόμηση. Αναλύαμε τις διαθέσεις του Πούτιν, μετράγαμε πλοίο πλοίο τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που έρχονταν στη χώρα, «πλακωνόμασταν» εγχωρίως για τα κέρδη ή τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος, επιδοτούσαμε με δισεκατομμύρια τις τιμές του ρεύματος, αλλά μια σωστή εικόνα για τον καταναλωτή που όλοι υποτίθεται ότι αγωνιούσαν, δεν είχαμε.
Όλα στο περίπου. Ακούγαμε φράσεις αδιανόητες για την κρισιμότητα του διακυβεύματος, χωρίς να αντιδρούμε, όπως «πριν από εξάμηνο μέτρησα», «λογαριασμός έναντι», «λογαριασμός εκκαθαριστικός» και ούτε κουβέντα για το πιο απλό. Πόσο ήταν η κατανάλωση του ρεύματός μου τον τελευταίο μήνα;
Έπρεπε να φτάσουμε στο 2023 για να βρεθεί ένας τρόπος, για το πιο απλό: να μετράμε κάθε μήνα την κατανάλωση ρεύματος. Να ξέρει ο καταναλωτής τι ρεύμα κατανάλωσε και ανάλογα να κάνει τα κουμάντα του. Να ξέρει τι λεφτά έχει να πληρώσει
Επί χρόνια ακούμε για τους έξυπνους μετρητές που θα αλλάξουν τη ζωή μας. Όταν θα έρθουν είναι βέβαιο ότι θα το κάνουν. Μέχρι τότε όμως, απλά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά;
Τελικά αποδείχτηκε ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις. Ούτε «έξυπνοι» ή λιγότερο «έξυπνοι» μετρητές ούτε τίποτα. Απλά πολιτική βούληση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που το ανακοίνωσε, είπε ότι τις μετρήσεις θα τις κάνει το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ. Εγώ θα έλεγα αν δεν του φτάνει, ας πάρει επιπλέον προσωπικό. Θα κάνει απόσβεση η χώρα. Αλλά αυτή την τόσο χρήσιμη πληροφορία, πρέπει να την έχει διαθέσιμη κάθε σπίτι, κάθε επιχείρηση.
Ειδικά τώρα που μας έχει πιάσει μια ζέση όλους, με την απορία τι ρεύμα θα πληρώνουμε. Λες και ασχολούμασταν και παλαιότερα.
Πριν από την ενεργειακή κρίση. Ούτε την τιμή της κιλοβατώρας, ούτε τον υπολογισμό της, ούτε καν την κατανάλωσή μας δεν γνωρίζαμε. Αλλά τώρα μας έχει συνεπάρει ο προβληματισμός, αν θα είναι μπλε, κίτρινο ή πράσινο το τιμολόγιό μας. Λες και έχει καμία σημασία η σύγκριση, αν δεν ξέρουμε την τιμή και κυρίως την κατανάλωσή μας. Στα τυφλά βαδίζαμε και δεν το ξέραμε.
Στον σημερινό υπουργό Θ. Σκυλακάκη, έτυχε στη θητεία του μια δύσκολη αλλαγή. Επί των δικών του ημερών τού έλαχε να οδηγήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το καθεστώς των επιδοτήσεων σε ένα καθεστώς χωρίς επιδοτήσεις.
Ο βαθμός της δυσκολίας ανέβηκε ακόμα περισσότερο, επειδή δεν μπορούσε να γυρίσει στο προηγούμενο καθεστώς, πριν από τις επιδοτήσεις, της αδιαφανούς και δυσφημισμένης ρήτρας αναπροσαρμογής.
Άρα η δουλειά που έπρεπε να γίνει ήταν πιο μεγάλη. Επί της ουσίας έπρεπε να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς σχεδόν από το μηδέν. Στην αρχή εμφανώς έψαχνε τα πατήματά του, θεωρώντας ότι η αγορά θα βρει τη λύση.
Αυτό ισχύει ωστόσο σε ώριμες αγορές. Τη δική μας του ηλεκτρισμού, αποδείχτηκε ότι η ενεργειακή κρίση τη βρήκε σε εμβρυϊκή ακόμα κατάσταση. Άρα έπρεπε το κράτος να παρέμβει. Να βάλει τους κανόνες. Και αυτό κάνει, βήμα βήμα αυτές τις μέρες.
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να’χεις
- Φούσκωμα μετά το φαγητό, αυτή η γιορτινή μάστιγα
- Χριστουγεννιάτικα πάρτι: Οδηγός επιβίωσης στις βαρετές συγκεντρώσεις
- Η καλύτερή μου φίλη εδώ και 40 χρόνια έχει μια στρεβλή εντύπωση για μένα – Θα το λύσουμε;
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Φάρμακα για απώλεια βάρους: Γιατί στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό