Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: «Γιατί δεν έκαναν κάτι αφού άκουγαν καβγάδες;» – Ξεσπάει η αδερφή της 43χρονης

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: «Γιατί δεν έκαναν κάτι αφού άκουγαν καβγάδες;» – Ξεσπάει η αδερφή της 43χρονης

«Βγήκαν κάποιοι άνθρωποι κι είπαν κάποιες λεπτομέρειες που εγώ δεν της γνώριζα. Γιατί δεν έκαναν κάτι όσοι είπαν ότι άκουγαν τακτικά καβγάδες;», διερωτήθηκε η αδελφή της 43χρονης.

Το παράπονό της για όσους βγήκαν μετά τη στυγερή γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα και δήλωσαν ότι άκουγαν καβγάδες ανάμεσα στη 43χρονη και τον 71χρονο που τη δολοφόνησε, εξέφρασε η αδελφή του θύματος.

Η αδελφή της 43χρονης μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6», διερωτήθηκε γιατί δεν μίλησαν καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για το θύμα.

«Βγήκαν κάποιοι άνθρωποι κι είπαν κάποιες λεπτομέρειες που εγώ δεν της γνώριζα. Γιατί δεν έκαναν κάτι όσοι είπαν ότι άκουγαν τακτικά καβγάδες;», διερωτήθηκε.

Η αδελφή του θύματος περιέγραψε την κακοποίηση που δέχτηκε η άτυχη γυναίκα στα χέρια του 71χρονου. «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο που ήρθε η αδερφή μου να μείνει μαζί μας στη Σαλαμίνα, δεν την είχα δει να κακοποιείται. Αν σαν ζευγάρι είχαν διαφορές μέσα στο σπίτι τους, το οποίο ήταν μακριά από το δικό μας, δεν έχω εικόνα. Όσες φορές χρειάστηκε να είμαστε δίπλα της επειδή μας το ζήτησε, το κάναμε. Απορώ γιατί όσοι έλεγαν ότι άκουγαν τακτικά καβγάδες και φασαρίες δεν έκαναν κάτι. Πραγματικά απορώ», είπε χαρακτηριστικά.

«Ήταν τόσο ήρεμος και μου είπε ‘γιατί να ταράζομαι; Ααα, καλά ένας άνθρωπος λιγότερος στη γη’»

«Το μόνο της παράπονο ήταν πως ήταν ένας άνθρωπος που είχε μια άρνηση για εργασίες και αυτό επιβάρυνε τον οικονομικό προϋπολογισμό του σπιτιού. Η αδελφή μου ζούσε με το επίδομα αναπηρίας του παιδιού καθώς δεν ήταν δυνατόν να εργαστεί γιατί έπρεπε να είναι δίπλα στο παιδί της. Δεν είχε άλλα έσοδα. Βοηθούσαμε και εμείς και ο πατέρας του παιδιού. Της λέγαμε ‘πόσο θα συντηρείς μία κατάσταση που δεν έχει τέλος; Πόσο πια βρε κορίτσι μου να βοηθήσουμε κι εμείς οικονομικά; Έχεις δίκιο’ έλεγε η αδελφή μου. Ντρεπόταν προφανώς. Πιάσαμε να της πούμε ή να πάει να δουλέψει ή να σηκωθεί να φύγει. Πόσο ακόμα να διαιωνισθεί αυτό το ζήτημα. Στην προσπάθειά της να ξεκαθαρίσει την υπόθεση, πιστεύω ότι αν υπήρχε ήδη ένα πρόβλημα μεταξύ τους, διογκώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και του είπε να φύγει. Έγινε μετά το σοβαρό περιστατικό με τον ξυλοδαρμό την Παρασκευή και στη συνέχεια φτάσαμε εκεί που φτάσαμε», ανέφερε ακόμα η αδερφή της 43χρονης.

«Δεν θέλω να βγάλω την ουρά μου απ’ έξω, αλλά αν δω τον γείτονά μου να υποφέρει και βγω μετά το συμβάν και πω μία κουβέντα, πραγματικά καλύτερα να μην την έλεγα», κατέληξε.

Κυνικός ο 71χρονος μετά το έγκλημα

Ο 71χρονος γυναικοκτόνος μετά την αποτρόπαια πράξη του συνέχισε κανονικά τη μέρα του και πήγε χωρίς ίχνος ντροπής για… καφέ με τις Αρχές να τον αναζητούν. Η γυναίκα που «οδήγησε» τις αστυνομικές Αρχές στον εντοπισμό του 71χρονου δράστη που δολοφόνησε την 43χρονη σύντροφό του στη Σαλαμίνα μιλά αποκλειστικά στο «Ακόμα δεν Είδες Τίποτα» για τα όσα συνέβησαν.

«Γνωρίστηκαν περίπου 6 χρόνια πριν. Εκείνη την εποχή δούλευε ως οδηγός. Γνωριστήκανε, ερωτευτήκανε και αρχικά τα πηγαίνανε πολύ καλά. Μετά από κανένα 6μηνο μία τσαντίλα, νεύρα, μούτρα και κάποιους τσακωμούς. Καμιά φορά ερχόταν στο σχολείο με γυαλιά ηλίου και σκασμένα χείλη. Ειδικά το καλοκαίρι φαινόντουσαν και μώλωπες στα μπράτσα. Έλεγε χτύπησα εδώ, εκεί. Έκρυβε πολύ καλά τον πόνο της. Τον κάλυπτε συνέχεια, έλεγε ‘εντάξει μωρέ, με αγαπάει’. Να την ελέγχει σε κάθε της βήμα. Και γι’ αυτό μας φαίνεται παράξενη η δήλωση πως τη σκότωσε επειδή τον απατούσε».

Στη συνέχεια, η γυναίκα περιέγραψε την ατάραχη στάση του 71χρονου όταν τον πήρε τηλέφωνο και τον ρώτησε για τη δολοφονία.

«Εκείνο το μεσημέρι ακούω τις ειδήσεις πως τη σκότωσε και τον παίρνω τηλέφωνο. Του λέω ‘τι έκανες;’ Και μου απάντησε ‘τι έκανα, τι συμβαίνει;’. Και ήταν τόσο ήρεμος και μου είπε ‘γιατί να ταράζομαι; Ααα, καλά ένας άνθρωπος λιγότερος στη γη’. Του λέω ‘τι είπες;’ Και μου λέει ‘ηρέμησε’ και μου το κλείνει. Μετά με παίρνει εκείνος τηλέφωνο και μου λέει ‘τι λένε για εμένα’. Του λέω ‘δεν σε ενδιαφέρει που η γυναίκα είναι νεκρή;’ Και μου λέει ‘και τι θες να κάνω; Υπάρχουν αποδείξεις πως ήμουν εγώ;’. Του λέω ‘που είσαι τώρα;’ Και μου λέει πως είναι κοντά, σε μία καφετέρια. Παίρνω τηλέφωνο το 100 και τους λέω για τη συνομιλία. Στη διαδρομή, μέχρι να φτάσω στο Αστυνομικό Τμήμα, τον ξαναπαίρνω τηλέφωνο, γιατί οι οδηγίες των αστυνομικών ήταν να τον κρατήσω όσο μπορώ στη γραμμή για να βρουν το σήμα του. Μου είπε πως ήταν κάτω από μία γέφυρα.. Μου λέει ‘για εκείνη να πάω και στο χώμα και στη φυλακή, παντού’. Το αμάξι ήταν κρυμμένο κάτω από μία σήραγγα. Εν τέλει τον είχαν πιάσει πιο κάτω κάποιοι άλλοι αστυνομικοί».

«Φερόταν σαν να μην τρέχει τίποτα»

Ο ιδιοκτήτης του καφέ που πήγε ο 71χρονος μετά τη δολοφονία της 43χρονης συντρόφου του στη Σαλαμίνα μιλά αποκλειστικά στο «Ακόμα δεν Είδες Τίποτα» για τα όσα συνέβησαν.

«Τους γνωρίζω γιατί ερχόντουσαν και έπιναν καφέ. Δεν την είχα δει ποτέ χτυπημένη. Έκανα παρέα μαζί του. Σε εμάς δείχνανε πως είχαν καλή σχέση. Δεν είχαν δώσει δικαιώματα ποτέ. Ήρθε γύρω στις 7 και τέταρτο και έφυγε γύρω στις 11 η ώρα. Μιλούσε κανονικά, σαν να μην τρέχει τίποτα. Τον ρώτησα τι κάνει η Γ… και μου είπε ‘καλά είναι’. Μου είπε πως είναι στη μάνα της. Για το παιδί που λένε πως το χτυπούσε, ποτέ δεν είδα να τον χτυπάει. Ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερες από 8.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας το 2023

Για το panic button και τη Γραμμή 15900, μίλησε η κ. Ζέφη Δημαδάμα στην εκπομπή της ΕΡΤ «NewsRoom», γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Έχουμε μία γυναίκα που έχει κακοποιηθεί πάρα πολλές φορές. Το θύμα δεν φταίει ποτέ. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, γιατί έχουμε ακούσει όλες αυτές τις ημέρες ότι την αγαπούσε πάρα πολύ, ότι ήταν παθιασμένος μαζί της. Η αγάπη δεν είναι βία, δεν είναι θάνατος. Είναι κάτι που πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Κάθε γύναια που φτάνει στο σημείο και σπάει τη σιωπή της δεν είναι καθόλου εύκολη απόφαση, γιατί ζει σε μία κακοποιητική σχέση που της δημιουργεί πάρα πολλά ζητήματα και πολύ φρένο», είπε αρχικά.

«Αυτό που έχουμε κάνει σε συνεργασία με το υπουργείο η επιμόρφωση των αστυνομικών για όταν φτάνει στην αστυνομία, γιατί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συμβουλέψουν, να κατευθύνουν και νσ στηρίξουν αυτές τις γυναίκες. Υπάρχουν 74 αστυνομικά τμήματα εξειδικευμένα για να ενδοοικογενειακή βία».

Ακόμα σημείωσε ότι όταν γίνει η καταγγελία έχουν ενεργοποιήσει και ξενοδοχεία που διαθέτουν δωμάτια δωρεάν στα θύματα μέχρι να φτάσουν στον ξενώνα. «Θα μπορούσε να είναι η γυναίκα μαζί με το παιδί της σε κάποιον ξενώνα ώστε να μην ξέρει ο θύτης που θα την αναζητήσει και να προλάβει και η ίδια να πατήσει και η ίδια στα πόδια της».

Σχετικά με το panic button ανέφερε το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του στην αποτροπή κακοποιητικών συμπεριφορών και τόνισε ότι έως σήμερα 1000 γυναίκες έχουν την εφαρμογή αυτή στο κινητό τους τηλέφωνο ενώ 140 την έχουν πατήσει το κουμπί.

Η κυρία Δημαδάμα δήλωσε ότι όλες τις φορές που κάποια γυναίκα πάτησε το κουμπί, οι αρχές έφτασαν στο σημείο και την προστάτευσαν. Ωστόσο, στην περίπτωση της 43χρονης στη Σαλαμίνα δεν πρόλαβε να το πατήσει. Επιπλέον, το panic button πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, γνωστοποίησε η κ. Δημαδάμα.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στη Γραμμή 15900, που παρέχει 24ωρη στήριξη για θέματα ενδοοικογενειακή βίας καθώς όπως είπε μόνο το το 2023 8.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η 6η γυναικοκτονία το 2023

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνα Δημογλίδου μίλησε στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» για το ζήτημα των γυκαικοκτονιών στην Ελλάδα.

Στην αρχή η κα. Δημογλίδου μίλησε για την γυναικοκτονία της 43χρονης στην Σαλαμίνα από τον 71χρονο σύντροφό της:

«Είναι η 6η γυναικοκτονία για το 2023, το 2022 είχαμε  13 γυναικοκτονίες. Δυστυχώς μία ακόμη γυναίκα δεν είναι κοντά μας κι από ότι φαίνεται έφυγε μετά από μία πολυετή κακοποίηση. Η ίδια η γυναίκα τον κατήγγειλε, υπήρχε λίγος χρόνος για να συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου. Για αυτό λέμε συνεχώς στις γυναίκες να ενημερώνουν εγκαίρως. H κακοποίηση δεν ξεκινάει με μία γυναικοκτονία. Υπάρχει συνήθως κλιμάκωση της βίας. Όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φθάνουν σε ένα αστυνομικό τμήμα ενημερώνονται και για τις δομές του υπουργείου Οικογένειας, ώστε να βρουν στέγη, νομική και ψυχολογική υποστήριξη. Τα περισσότερα θύματα όμως δεν επιλέγουν τις δομές και καταλήγουν σε σπίτια συγγενικών προσώπων».

Ειδικά για την υπόθεση της 43χρονης από την Σαλαμίνα η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ μίλησε και για το panic button που εγκατέστησε η αστυνομία στο θύμα, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει.

«Αιφνιδιάστηκε από τον δράστη που βρήκε ανοιχτή την πόρτα του σπιτιού. Έτσι δεν πρόλαβε να ενεργοποιήσει το κουμπί πανικού».

Must in

LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι

Παρακολουθήστε live στις 14:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Μαρούσι για την 11η αγωνιστική της Stoiximan GBL. Τηλεοπτική κάλυψη από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο