«Στην Ελλάδα οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές»
Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που βοήθησαν και στις φωτιές της Αλεξανδρούπολης ομολογούν ότι δεν είχαν ξαναδεί κάτι παρόμοιο.
Ο τρόμος δεν έχει καταλαγιάσει. Οι μνήμες ολοζώντανες. Στην ISU Giurgiu (Υπηρεσία του Εσωτερικών της Ρουμανίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών) δεν πέρασε απαρατήρητη η είδηση ότι καταστροφικές πυρκαγιές σαρώνουν την Ελλάδα και αμέσως τέσσερις πυροσβέστες από το Giurgiu προσφέρθηκαν εθελοντικά στην αποστολή διάσωσης στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
«Η αποστολή στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 Αυγούστου και 8 Σεπτεμβρίου 2023 και σε αυτήν συμμετείχαν έξι πυροσβέστες από το Giurgiu (πόλη στη νότια Ρουμανία στα σύνορα με τη Βουλγαρία), με εμπειρία σε πολλές σημαντικές αποστολές για τη διάσωση συμπολιτών», δήλωσε στο Agerpres η εκπρόσωπος της ISU Giurgiu, Nicoleta Beianu.
Ο επιπυραγός Mihai Trăsnea, 48 ετών και με 17 χρόνια εμπειρίας ως πυροσβέστης, ο πυραγός Marian Prioteasa, 32 ετών και οκτώ ετών, πλ. Ο Mihai Bratu, 34 ετών με οκταετή υπηρεσία στο ISU Giurgiu, καθώς και ο Αρχιπυροσβέστης Cosmin Marin, 29 ετών και με εννέα μόνο μήνες δραστηριότητα ως πυροσβέστης, ήταν μέρος της πρώτης ομάδας που ειδικεύεται στην πυρόσβεση δασών, που πήγε στην Ελλάδα.
Το παράδειγμά τους δεν πέρασε απαρατήρητο και λίγο μετά ακολούθησαν άλλοι δύο πυροσβέστες:
Ο Ionel Sebea, 39 ετών και με 17 χρόνια εμπειρίας μαζί με τον Alexandru Sima, επίσης 39 ετών και με 17 χρόνια εμπειρίας, από τις ομάδες πυροσβεστών Giurgiu και Bolintin Deal.
«Έχω πάει σε πολλές αποστολές, αλλά δεν έχω ξαναδεί τόσο καταστροφικές πυρκαγιές. Ήταν κόλαση στη γη. Από όσο μπορούσες να δεις, υπήρχαν φλεγόμενα χωράφια και δάση. Όλα ήταν μαύρα σε μεγάλη απόσταση. Το να σβήνεις φωτιά σε τέτοια μέρη, σε καλντερίμια, στα βουνά είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό ταυτόχρονα. Έκανε πολύ ζέστη και λόγω της φλόγας η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλότερη. Αλλά τα καταφέραμε γιατί είχαμε τα απαραίτητα και τον εξοπλισμό για τέτοιες παρεμβάσεις και καταστάσεις», είπε ο Mihai Trăsnea.
Το 2016 συμμετείχε επίσης στην Επιτόπια Άσκηση για επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας για τη διαχείριση των πλημμυρών στην Εσθονία.
«Γενικά, η βλάστηση και οι δασικές περιοχές, οι πυρκαγιές εξαπλώνονται πολύ εύκολα. Το ξύλο είναι εύφλεκτο υλικό και σε αυτές τις καιρικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ήταν σχεδόν αδύνατο να μην εξαπλωθεί γρήγορα. Όταν άρχισε η εργάσιμη ημέρα στις περιοχές που υπέδειξαν οι Έλληνες συνάδελφοι είτε υπήρχαν εστίες που έπρεπε να σβήσουν, είτε υπήρχαν περιοχές που έπρεπε να προστατευτούν, για να μην τις φτάσουν οι φλόγες», θυμάται ο διοικητής του πληρώματος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Giurgiu, Ιονέλ Σεμπέα.
«Μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση η ταλαιπωρία των ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές και η έκταση αυτών των πυρκαγιών. Πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, αφήνοντας πίσω τους τη δουλειά μιας ζωής», δήλωσε ο Μιχάι Μπράτου.
Στη μάχη με τις φλόγες από το Ελληνικό κολαστήριο, οι Ρουμάνοι πυροσβέστες ενώθηκαν με τους Ελληνες, δημιουργώντας με τον καιρό αληθινές φιλίες μεταξύ τους.
«Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με τους Έλληνες πυροσβέστες, είναι επαγγελματίες και για εμάς αντιπροσώπευε επίσης ανταλλαγή εμπειριών. Οι μέθοδοι επέμβασης δεν διαφέρουν και μπορώ να πω ότι φτιάξαμε μια καλή ομάδα και κάναμε φίλους τις μέρες που ήμουν εκεί», είπε ο Αλεξάντρο Σίμα.
Οι ντόπιοι έδειχναν πάντα την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια που έλαβαν από τη Ρουμανία.
«Στο δρόμο προς αυτά τα μέρη, μας υποδέχτηκαν ντόπιοι ή ακόμα και Ρουμάνοι που ήταν σε διακοπές. Όλοι μας ευχαρίστησαν για τη βοήθεια που δώσαμε και νιώσαμε ότι μας εκτιμούσαν και μας σέβονταν. Ήταν πολύ ωραίο συναίσθημα», θυμάται ο πυραγός Κοσμίν Μάριν.
Σε τέτοιες αποστολές χρειάζεται αλληλεγγύη, υποστήριξη και εμπιστοσύνη από τον έναν στον άλλο.
«Σε αυτές τις αποστολές βασιζόμασταν πάντα ο ένας στον άλλον, όπως και στο σπίτι. Το σύνθημά μας είναι – «Όλοι φεύγουμε, όλοι επιστρέφουμε», και αν δεν είχαμε κουράγιο, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πυροσβέστες!», επεσήμανε ο αρχηγός της διμοιρίας Μαριάν Πριοτέασα.
Οι πυροσβέστες από το Giurgiu ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους στην Ελλάδα και τώρα συνεχίζουν να δίνουν μάχη για τους συμπολίτες τους στη χώρα. Γνωρίζουν ότι αυτή είναι η αποστολή τους – να είναι πάντα στην υπηρεσία των ανθρώπων σε κρίσιμες καταστάσεις.
Στην Ελλάδα έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Πολλές φορές…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις