Ανασυγκρότηση προς μια «νέα κεντροαριστερά» ζητά ο Γιάννης Ραγκούσης
Ο πρώην υπουργός πρότεινε μια ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, της «νέας κεντροαριστεράς», για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η παντοδύναμη Δεξιά.
Η ανανεωμένη πρώτη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά τη διάσπαση δεν ήταν χωρίς εκπλήξεις. Ειδικά με δεδομένη την αποχώρηση του -ΡΙΖΑ κομματιού του κόμματος, το πεδίο γίνεται πλέον «δόξης λαμπρό», ώστε να ανασυγκροτηθεί προς μια κεντροαριστερή κατεύθυνση.
Το ζήτημα έθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και μέλος της επιτροπής θέσεων για το προσεχές συνέδριο.
«Στη χώρα, με τη δουλειά που έκαναν και οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αποκαταστάθηκε η κανονικότητα. Η οικονομική και η δημοσιονομική κανονικότητα. Η κοινωνική και εν μέρει η πολιτική κανονικότητα» είπε αρχικά ο πρώην υπουργός και εξήγησε:
«Γιατί εν μέρει η πολιτική κανονικότητα; Διότι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν είναι πολιτική κανονικότητα να υπάρχει ένα παντοδύναμο δεξιό κόμμα από τη μια και μια κατακερματισμένη προοδευτική αντιπολίτευση από την άλλη», θέτοντας έντονα το ζήτημα της δεξιάς παντοδυναμίας.
Ο κ. Ραγκούσης πρότεινε μια ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, της «νέας κεντροαριστεράς», για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η παντοδύναμη Δεξιά.
Η Νέα Κεντροαριστερά και η απεμπλοκή από την ριζοσπαστική Αριστερά
Με αυτά τα δεδομένα και με ένα ακόμη, δηλαδή το νέο εκλογικό νόμο που μπορεί να επιτρέψει κάποιες μετωπικές συμμαχίες, αλλά όχι σε επίπεδο κοινών εκλογικών σχηματισμών σε ευρωεκλογές και εθνικές κάλπες, ο Γιάννης Ραγκούσης κατέθεσε την πρότασή του για τη συγκρότηση του κεντροαριστερού πόλου.
«Η εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κεντροαριστερά είναι της τάξης του 30%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2009, των τελευταίων προμνημονιακών εκλογών. Μετά τις δραματικές εξελίξεις στο κόμμα μας, στο κόμμα που γεννήθηκε ως Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν γνωρίζω αν υπάρχει και ποιο είναι το μέλλον της ριζοσπαστικής αριστεράς. Γνωρίζω όμως ότι η κανονικότητα είναι ευκαιρία για την κεντροαριστερά.
Γι’ αυτό πιστεύω πως είναι η ώρα για μια Νέα, Σύγχρονη και κυρίως Μεγάλη Κεντροαριστερά, υπό την έννοια μιας μεγάλης συμμαχίας Σύγχρονης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, για την επόμενη Ελλάδα, όχι για την απερχόμενη Ελλάδα.
Μια νέα κεντροαριστερά των εργαζομένων και των Ελλήνων που παράγουν και δημιουργούν.
Μια νέα κεντροαριστερά της ευθύνης και της αξιοπιστίας.
Μια νέα κεντροαριστερά που δεν θα διακηρύξει μόνο το τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά θα προσδιορίσει κι αυτό το έρημο το «πως» θα το κάνουμε.
Αυτήν τη νέα και μεγάλη κεντροαριστερά αναζητεί η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών.
Αυτήν τη νέα και μεγάλη κεντροαριστερά δεν βρίσκει ακόμη, γι’ αυτό διατηρεί το πλεονέκτημα στον Κ. Μητσοτάκη.
Αυτή τη νέα κεντροαριστερά οφείλουμε να δημιουργήσουμε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσοι πιστεύουμε σε αυτήν.
Και τελικά, αυτή η νέα κεντροαριστερά ή θα βρει χώρο να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ή εκτός αυτού» σημείωσε.
Το στοίχημα, όπως διαπιστώνει ο Γιάννης Ραγκούσης, για την πολιτική επιβίωση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι να μη χάσει την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Κάτι που απαιτεί γρήγορες κινήσεις, όπως επισημαίνει. Αυτές οι κινήσεις μπορούν να είναι η συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου, αλλά βάζοντας τελεία στα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τα οποία προωθεί ο Χρήστος Σπίρτζης.
Όταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το «παγόβουνο» των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις.
Σημασία έχει να κάνεις τώρα ό,τι μπορείς ώστε το καράβι να αλλάξει πορεία έγκαιρα, πριν από το «παγόβουνο».
Μετά θα είναι αργά. Δεν αρκεί να σχεδιάσουμε μια σειρά από σωστές, θετικές δράσεις με κορυφαία το έκτακτο συνέδριο. Απαιτείται και κάτι άλλο κατά τη γνώμη μου πιο σημαντικό. Απαιτείται να αναιρέσουμε συγκεκριμένους λόγους-σύμβολα εξαιτίας των οποίων στερηθήκαμε χιλιάδες μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό θα συνεχίσω να προσπαθώ. Και όσοι σήμερα λένε πρέπει να δουλέψετε όλοι μαζί … μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο θα λένε «κι εσείς τι κάνατε για να προλάβετε το κακό;
Γιατί δεν μιλούσατε πριν;»
Τι μπορεί να φέρει το μέλλον;».
«Παγωμάρα»
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση διαδέχθηκε μια «παγωμάρα», ενώ -τουλάχιστον από μικροφώνου, δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τους επόμενους ομιλητές και ομιλήτριες.
Ανατρέχοντας πίσω, σε παλιότερες -αν και όχι τόσο συγκροτημένες πολιτικά- δηλώσεις στελεχών, η πιθανότητα να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αυτήν την κατεύθυνση, δεν είναι μικρές. Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να απεμπλακεί από την αγκαλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Μια άποψη που επανέφερε και μετά την εκλογή Κασσελάκη.
Το ίδιο διάστημα διατυπώθηκε η πρόταση να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών (αντί της ευρωπαϊκής Αριστεράς), μια πρόταση που στήριξε ο Χρήστος Σπίρτζης.
Τέλος, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, δεν έχει χρησιμοποιήσει σχεδόν καθόλου τον όρο «ριζοσπαστική Αριστερά». Επιμένει στην «Πατριωτική Αριστερά», ενώ στη συνέντευξή του στο «Ενώπιος Ενωπίω» και το Νίκο Χατζηνικολάου, μίλησε σαφώς για «κόμμα του Κέντρου».
Πάμε για αλλαγή ονόματος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Είναι πιθανό. Τα δεδομένα, μέχρι στιγμής, είναι ότι την ριζοσπαστική Αριστερά επέλεξαν να ακολουθήσουν οι αποχωρήσαντες -με την, πλέον, Νέα Αριστερά, ότι ο προσυνεδριακός διάλογος θα έχει πολλές ανατροπές και πως σίγουρα θα περιμένουμε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.
- Παππούς θα γίνει ο Μίχαελ Σουμάχερ – Η κόρη του Τζίνα περιμένει το πρώτο της παιδί
- Stoiximan GBL: Εντός έδρας δοκιμασίες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό
- Αντί της Ευρώπης – Ο Κοζέβ και η Λατινική Αυτοκρατορία
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ανοίγει τους ιστορικούς χώρους του στο κοινό για μια ξεχωριστή δράση
- Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Athens Kallithea στο ΟΑΚΑ
- Ισραήλ: Κατηγορεί τον Πάπα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» μετά τη δήλωση για βαρβαρότητα στη Γάζα