ΚΕ στο Κάραβελ για τον ΣΥΡΙΖΑ με οδικό χάρτη και αγωνίες
Η Κεντρική Επιτροπή θα έχει ως κυρίως μενού βασικά τον οδικό χάρτη του συνεδρίου του κόμματος.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Σήμερα Σάββατο στο Κάραβελ, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.
Η συνεδρίαση θα είναι μονοήμερη και εκτιμάται πως θα έχει ως κυρίως μενού βασικά τον οδικό χάρτη του συνεδρίου του κόμματος.
Η συζήτηση απασχόλησε και την ΠΓ της Πέμπτης όπου και σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να υπάρξει εισήγηση για το τριήμερο που έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό από την προηγούμενη ΚΕ είχε αποφασιστεί: 23 -24- 25 Φεβρουαρίου. Πρώτο ζήτημα: το κλίμα και το περιβάλλον που θα γίνει η σημερινή ΚΕ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει ένα συνέδριο επανεκκίνησης – και οργανωτικής και πολιτικής. Το είπε και στην ΠΓ και σε αυτόν τον καμβά δεν ήθελε να διαταράξει το χρονοδιάγραμμα αφού κάτι τέτοιο θα κλόνιζε τις εσωτερικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη από καιρό τα δύο άτυπα μπλοκ της εσωτερικής νέας αντιπολίτευσης, εκείνο της λεγόμενης «κοινής λογικής» των πάλαι προεδρικών και εκείνο γύρω από το Διονύση Τεμπονέρα θέλαν συνέδριο στην ώρα του και μάλιστα εφ όλης της ύλης. Αποχρώσεις απόψεων σε άλλα στελέχη υπήρχαν για το περιεχόμενο του.
Για παραδειγμα ένα μέρος στελεχών όπως ο Πάνος Ρήγας δεν βλέπανε θετικά ένα συνέδριο ενόψει Ευρωεκλογών που πιθανώς θα βύθιζε σε εσωστρέφεια τον χώρο. Κι αυτό αφού συνέδριο δεν σημαίνει απλώς μια σειρά νέων αποφάσεων αλλά και νέων συσχετισμών – και κυρίως τώρα μετά τις διασπάσεις και τα ρεύματα αποχωρήσεων.
«Τα άλλα κόμματα θα κάνουν καμπάνια για τις εκλογές και μείς συνέδριο», συμπλήρωνε έτερος παλιός που επίσης δεν έβλεπε θετικά ένα έκτακτο συνέδριο. Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφηκε μια άποψη για ενδιάμεση λύση: αυτή της προγραμματικής συνδιάσκεψης ή και του διαρκούς συνεδρίου (δηλαδή χωρίς νέο συνεδριακό σώμα). Τελικά υπερίσχυσε η θέση για συνέδριο με τα όλα του αν και υπάρχει πάντα η άποψη του Τεμπονέρα πως επιπροσθέτως το συνέδριο πρέπει να είναι και καταστατικό.
Σήμερα η ΚΕ βέβαια δεν θα έχει απλώς και μόνον το συνέδριο στην ατζέντα της και βέβαια τις εκλογές νέων οργάνων ως εκεί όπως η ΚΟΕΣ ή η Επιτροπή Θέσεων κα. Με ενδιαφέρον θα δούμε αν εδώ θα υπάρξει ισοκατανομή των τάσεων όπως έδειξε και το καλό μοίρασμα ρόλων στην ΠΓ από τον Κασσελάκη.
Η ΚΕ μετά το συνέδριο έτσι κι αλλιώς θα εκλεγεί από τα μέλη και πιθανώς μετά τις ευρωεκλογές. Ένα θέμα που επίσης απασχολεί είναι αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιμείνει στην θέση του για προκριματικές υποψηφίων ενόψει των ευρωεκλογών. Κάτι τέτοιο το προβλέπει το καταστατικό του κόμματος μόνον αν υπάρχει λίστα για τις εν λόγω εκλογές και αυτό είναι κάτι που – βελούδινα- διευκρίνισε με σαφήνεια επιχειρημάτων στον νέο Πρόεδρο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην πρόσφατη ΠΓ.
Όπως και να’ χει θα είναι η πρώτη ΚΕ χωρίς τα δύο πάλαι ρεύματα (Ομπρέλα και 6 συν 6) που σήμερα συγκροτούν το πρόπλασμα φορέα της Νέας Αριστεράς και της νέας ΚΟ της υπό τον Αλέξη Χαρίτση. Και η πρώτη μετά τις διαδοχικές μετρήσεις που δείχνουν χαμηλές επιδόσεις για την Κουμουνδούρου αλλά και έναν νέο διαγκωνισμό στον προοδευτικό χώρο που πλέον μετράει τέσσερις παίχτες με αξιώσεις: τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις