Forest City – Έριξαν $100 δισ. για να χτίσουν την «ιδανική πόλη», αλλά έμεινε ακατοίκητη
Θα ήταν η «ιδανική πόλη», φιλική στο περιβάλλον, με τις ανέσεις όλων των ειδών - Γιατί κανείς δεν την προτίμησε;
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Ετοίμαζαν για χρόνια ένα κολοσσιαίο έργο, το «Forest City», μία πόλη στα νότια της Μαλαισία για την οποία δαπανήθηκαν 100 δισ. δολάρια και που θα φιλοξενούσε μερικά εκατομμύρια πληθυσμού, αλλά κατέληξε να γίνει πόλη-φάντασμα που «στοιχειώνει» την περιοχή.
Πρόκειται για ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών με ουρανοξύστες που χτίστηκε από Κινέζους, και πιο συγκεκριμένα από την Country Garden το 2016, τη μεγαλύτερη εταιρεία ανέγερσης ακινήτων της Κίνας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road του Σι Τζινπίνγκ. Ολόκληρο το έργο στοίχισε 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ποτέ δεν κατοικήθηκε.
Το μεγαλόπνοο σχέδιο που δεν βρήκε απήχηση
Οι εργολάβοι της Country Garden δανείζονταν δυσθεώρητα ποσά για να επενδύσουν στην ανέγερση κτιρίων που θα απευθύνονταν σε αγοραστές από το εξωτερικό. Στόχος ήταν να χτιστεί μια φιλική προς το περιβάλλον μητρόπολη με γήπεδο γκολφ, υδάτινο πάρκο, γραφεία, μπαρ και εστιατόρια σε μια έκταση που κάλυπτε σχεδόν τέσσερις φορές το μέγεθος του Μονακό.
Why is this $100 billion city mostly empty?
In its decade-long history, Malaysia’s Forest City has dealt with political controversy, Covid and now questions over the financial health of its Chinese developer, Country Garden https://t.co/wsFIghxTFe pic.twitter.com/eDxUnzrzLg
— Bloomberg Originals (@bbgoriginals) August 30, 2023
Θα ήταν η «ιδανική πόλη», φιλική στο περιβάλλον, με τις ανέσεις όλων των ειδών – Γιατί κανείς δεν την προτίμησε;
Αρκετοί ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν την Forest City, στο να εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα, καθώς φέρεται να έχει ολοκληρωθεί μόλις το 15% του συνολικού έργου και μόλις μερικές εκατοντάδες άνθρωποι ζουν στα εγαταλελειμμένα, πολυώροφα κτίρια.
Οι κατασκευαστές έλεγαν πως η πόλη αυτή προοριζόταν για τη στέγαση της μεσαίας τάξης, αλλά μάλλον εννοούσαν αποκλειστικά εκείνη του εξωτερικού, γιατί οι τιμές για την μεσαία τάξη της Μαλαισίας και της Κίνας ήταν απλώς απρόσιτες!
Παρ’ ότι η πόλη είναι εγκαταλελειμμένη γεγονός που σημαίνει ότι αυτό θα έριχνε τις τιμές της προσφοράς, ένα απλό διαμέρισμα στη Forest City κοστίζει σήμερα περίπου 1,14 εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που η μέση τιμή πώλησης ενός ακινήτου στο Τζοχόρ, την μεγαλύτερη πόλη κοντά στην πόλη-«φάντασμα», ανέρχεται σε περίπου $141.000.
Γίνεται, επομένως, εύκολα αντιληπτό ότι η νεόδμητη αυτή πόλη μάλλον προοριζόταν για τους πλούσιους του εξωτερικού, όχι για τη μεσαία τάξη της Μαλαισίας. Ενδείξεις αυτού του εγχειρήματος αποτελεί το χτίσμο γκαλερί και ξενόγλωσσων σχολείων, θέρετρα και ουρανοξύστες που έχουν έως και 50 ορόφους!
Πληθυσμός ενός μεγάλου χωριού, εγκατεστημένος σε μία πόλη… τέσσερις φορές το Μονακό
Ωστόσο, οκτώ χρόνια μετά το μεγαλόπνοο σχέδιο, όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τα εμπορικά συγκροτήματα είναι κλειστά γιατί δεν έχουν δουλειά.
Κάθε πολυκατοικία στεγάζει εκατοντάδες διαμερίσματα, αλλά σε αυτά ζουη μόλις μερικές εκατοντάδες αθρώπων, σαν να ζει πληθυσμός ενός μεγάλου χωριού σε μία πόλη εκατομμυρίων. Δεν υπάρχουν άνθρωποι, ούτε εγκαταστάσεις, ενώ είναι δύσκολο να μετακινηθεί κανείς χωρίς αυτοκίνητο.
Στις λίμνες κολυμπούν κροκόδειλοι, ενώ παντού υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην κολυμπούν στα νερά.
«Αυτό το μέρος είναι απόκοσμο. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν βγαίνεις από την εξώπορτά σου, ο διάδρομος είναι σκοτεινός. Λυπάμαι για τους ανθρώπους που πραγματικά επένδυσαν και αγόρασαν ένα σπίτι εδώ. Θέλουμε να μετακομίσουμε το συντομότερο δυνατό» δήλωσε στο BBC η Joanne Kaur, μία από τους κατοίκους της Forest City.
Η ίδια και ο σύζυγός της ζουν στον 28ο όροφο ενός από τα πολυώροφα κτίρια – και είναι οι μόνοι σε ολόκληρο τον όροφο.
Η πολιτική αστάθεια, η Covid-19 και ο… αποκλεισμός σε αγοραστές από την Κίνα
Εκτός από τους αυστηρούς περιορισμούς της κινεζικής κυβέρνησης στους μεγάλους κατασκευαστές ακινήτων, ο τότε πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ περιόρισε τις βίζες για τους Κινέζους αγοραστές, επικαλούμενος την αντίθεσή του σε μια «πόλη που χτίστηκε για ξένους».
Σύμφωνα με το BBC, ορισμένοι αναλυτές επικρίνουν επίσης τη σκέψη της κατασκευής ενός τόσο μεγάλου έργου σε μια χώρα όπου η οικονομία και η πολιτική είναι ασταθείς.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεσολάβησε και η περίοδος της πανδημίας με τα αλλεπάλληλα lockdowns και την απαγόρευση των διεθνών ταξιδιών, συμπεριλαμβανομένης της Forest City.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις