Οι Βρυξέλλες σηκώνουν ανάστημα και εξετάζουν απαγόρευση εισόδου σε Ισραηλινούς εποίκους – Η πρόταση Μπορέλ
Αν και καθυστερημένα, η Κομισιόν φαίνεται να αντιλαμβάνεται κάπως ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζεται πιο σφαιρική προσέγγιση.
Από τα μεγαλύτερα πλήγματα που θα μπορούσε να δεχτεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι να στιγματιστούν οι Εβραίοι έποικοι ως εξτρεμιστές, τη στιγμή που το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Φαίνεται όμως ότι η ΕΕ εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο απαγόρευσης βίζας για τους βίαιους Ισραηλινούς εποίκους.
Την πρόταση έκανε ο επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το EUobserver.
Στη πεντασέλιδη πρότασή του ο Μπορέλ αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει «βοηθήσει στη διατήρηση της βιωσιμότητας της λύσης των δύο κρατών και της σταθερότητας της Δυτικής Όχθης».
«Η βία από εποίκους κατά των παλαιστινιακών κοινοτήτων» ήταν «απαράδεκτη», πρόσθεσε ο Γερμανός εκπρόσωπος.
Ανέφερε μάλιστα ότι θα πρέπει να «διερευνήσει τις αντιδράσεις της ΕΕ στη βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απαγόρευση βίζας εναντίον εξτρεμιστών που επιτίθενται εναντίον αμάχων και τη χρήση του καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ», είπε ο Μπορέλ.
Για τους Ισραηλινούς η μόνη αιτία της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου ήταν η αντισημιτική κατήχηση από τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ Χαΐμ Ρέγκεβ. Οι έποικοι της Δυτικής Όχθης και η κατοχή του Ισραήλ δεν είχαν καμία σχέση με την 7η Οκτωβρίου, είπε. «Όχι. Αυτό δεν είναι μέρος του πολέμου», είπε ο Χαΐμ Ρέγκεβ.
Ωστόσο οι ισχυρισμοί του Ισραηλινού διπλωμάτη δεν είναι βάσιμοι καθώς το Ισραήλ επί σειρά ετών παραβιάσει το διεθνές δίκαιο επεκτείνοντας του παράνομους εποικισμούς εκτοπίζοντας βίαια τους Παλαιστινίους.
«Η βία μεταξύ των εποίκων κλιμακώνεται από ένα ήδη υψηλό επίπεδο και οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού [στη Δυτική Όχθη] γίνονται πιο συχνές (219 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 2.900 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου)», ανέφερε η άτυπη πρόταση της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή όμως, από τα πυρά του ευρωπαίου διπλωμάτη δεν ξέφυγε και η Χαμάς, προτείνοντας να εξεταστεί μια πιο αυστηρή καταστολή της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Ο Μπορέλ πρότεινε να «ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων, ειδικά σε θέματα χρηματοδότησης και αφήγησης. Εξετάστε το ενδεχόμενο ενός αυτόνομου καθεστώτος κυρώσεων».
Η αναφορά του Μπορέλ στη «χρήση του καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ» αναφέρεται σε μια λίστα της ΕΕ με τους χειρότερους καταπατητές των δικαιωμάτων στον κόσμο, όπως Αμερικανοί πολέμαρχοι ή Ρώσοι εκτελεστές κτλ.
Να στείλουμε αποστολή στο Ισραήλ
Ο Μπορέλ πρότεινε επίσης ότι μια στρατιωτική αποστολή υπό τη σημαία της ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης στη Γάζα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Η ΕΕ θα πρέπει «να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναθέσει στην ΕΥΕΔ [Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης] να αξιολογήσει εάν/ποια μορφή πιθανής αποστολής ΚΠΑΑ [Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας] μπορεί ενδεχομένως να αναπτυχθεί ως μέρος μιας διεθνούς συνεισφοράς στον τομέα της ασφάλειας στη Γάζα μετά το τέλος της τρέχουσες εχθροπραξίες», είπε ο Μπορέλ.
Η ΕΥΕΔ είναι η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, που υποτίθετα ότι έχει στόχο τη συνεκτικότερη και αποτελεσματικότερη άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή. Βέβαια, κάτι τέτοιο προς το παρόν είναι όνειρα θερινής νυκτός.
Προς το παρόν, «η πορεία και η διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα και η συνεχιζόμενη ικανότητα της Χαμάς να προκαλεί τον τρόμο είναι άγνωστα», σημειώνει το έγγραφο της ΕΕ.
Και «στο Ισραήλ, η συζήτηση για το μέλλον της Γάζας δεν έχει πραγματικά ξεκινήσει», προστίθεται στην αξιολόγηση της ΕΕ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το «σημείωμα προσανατολισμού του Μπορέλ σχετικά με τη σταθεροποίηση και το μέλλον της Γάζας … και τρόπους για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας» όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 11 Δεκεμβρίου. Οι διπλωμάτες της ΕΕ στη Ραμάλα συνιστούν κυρώσεις της ΕΕ σε βίαιους εποίκους για πάνω από 10 χρόνια, κάτι βέβαια που απορρίπτουν φίλοι του Ισραήλ στην ΕΕ, όπως η Τσεχία ή η Ουγγαρία.
Κάπως καθυστερημένη η ΕΕ
Σημειώνται ότι η πρόταση του Μπορέλ έρχεται αφότου οι ΗΠΑ, ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, πρωτοστάτησαν με την επιβολή κυρώσεων στους εποίκους την Τρίτη, δημιουργώντας άνευ προηγουμένου ώθηση για την κίνηση. Επίσης, η Γερμανία ακολούθησε τις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας το τέλος της άνευ όρων υποστήριξης του Βερολίνου προς το Ισραήλ τους τελευταίους δύο μήνες του πολέμου, στον οποίο το Ισραήλ σκότωσε 15.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 6.000 παιδιών και 4.000 γυναικών.
Ήταν «σημαντικό να προωθηθεί αυτή η συζήτηση [των κυρώσεων στους εποίκους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στα γερμανικά ΜΜΕ τη Τετάρτη.
«Η βία από εποίκους κατά των παλαιστινιακών κοινοτήτων» ήταν «απαράδεκτη», πρόσθεσε ο Γερμανός εκπρόσωπος. Το ίδιο είπε και ο Βέλγος πρωθυπουργός.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο