Στον αέρα η Σύνοδος Κορυφής εξαιτίας Όρμπαν
Επί Ουγγαρίας εξαρτώμενη για πολλοστή φορά βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μερικά μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το 2023.
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Το «παριζιάνικο» χριστουγεννιάτικο πνεύμα δεν φάνηκε να αγγίζει τον Βίκτορ Όρμπαν και παρά το δείπνο με τον Εμανουέλ Μακρόν παραμένει αμετακίνητος στην θέση του για άρνηση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.
Μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό «Le Point» και ένα από τα βαριά χαρτιά των ανταποκριτών των Βρυξελλών, τον Εμανουέλ Μπερετά, ο Ούγγρος πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι δεν πρόκειται για βέτο από την πλευρά της Βουδαπέστης, αλλά απλώς για μη συνδρομή σε μια κατά τον ίδιο «κακή απόφαση».
«Νομικά, δεν πρόκειται ακριβώς για βέτο» σημείωσε ο κ. Όρμπαν στο Point προσθέτοντας ότι δεν συνδράμει «σε κάτι που αποτελεί μια κακή απόφαση. H ιδέα μου για την Ευρώπη είναι ότι εάν δεν συμφωνούν όλοι δεν υπάρχει απόφαση» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι γνωστό ότι η Ουκρανία είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο».
Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής πάντως αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας». Η αντίσταση Όρμπαν εκ των πραγμάτων επηρεάζει και την Μολδαβία εκτός από την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα βέβαια ο αστάθμητος παράγοντας Όρμπαν δεν αποκλείεται να τινάξει τη Σύνοδο στον αέρα. Ορισμένες αντιπροσωπείες ετοιμάζονται για τριήμερες συζητήσεις, δηλαδή 14,15 και 16 Δεκεμβρίου ενώ άλλοι τάσσονται όπως αναφέρουν πληροφορίες υπέρ του να τελειώσουν νωρίτερα και να μην δώσουν το περιθώριο στην Ουγγαρία για να διαπραγματευτεί προς ίδιον όφελος.
Το κράτος-δικαίου υπογραμμίζεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων για διεύρυνση
Ωστόσο, φαίνεται ότι προς το παρόν τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά δεν είναι λίγα, με την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου να δείχνει ότι επίσης δε θα κλείσει παρά το πιεστικό της κατάστασης.
Όσον αφορά τέλος στο προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη διεύρυνση υπογραμμίζεται το ζήτημα του κράτους δικαίου.
«Το κράτος δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αξία στην οποία βασίζεται η ΕΕ, και παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται λόγος για την σημασία της προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού και των δικαιωμάτων και χωρίς διακρίσεις μεταχείριση ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και ατόμων σε ευάλωτες καταστάσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις