Βρετανία: Ρώσοι κατάσκοποι στοχεύουν πολιτικούς και δημοσιογράφους
Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας ανέφερε σε έκθεσή του ότι Ρώσοι κατάσκοποι διεξήγαγαν την εκστρατεία στον κυβερνοχώρο εναντίον υψηλού προφίλ βρετανών ατόμων και οντοτήτων τουλάχιστον από το 2015
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε την Πέμπτη τη Ρωσία ότι διεξάγει μια πολυετή «εκστρατεία κακόβουλης δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο» εναντίον πολιτικών, δημοσίων υπαλλήλων και δημοσιογράφων με στόχο την υπονόμευση της βρετανικής δημοκρατίας, όπως μεταδίδει το cnbc.com.
Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας – μέρος της GCHQ, της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας – ανέφερε σε έκθεσή του ότι Ρώσοι κατάσκοποι διεξήγαγαν την εκστρατεία στον κυβερνοχώρο εναντίον υψηλού προφίλ βρετανών ατόμων και οντοτήτων τουλάχιστον από το 2015 έως φέτος, στοχεύοντας σε πολλά βασικά πολιτικά γεγονότα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η υπεύθυνη ομάδα hacking αναγνωρίστηκε ως Star Blizzard, η οποία σύμφωνα με την GCHQ είναι «σχεδόν σίγουρα» μέρος της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Μόσχας (FSB).
Η έκθεση έρχεται πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNBC να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Στοχεύουν πανεπιστήμια, δημοσιογράφους, φορείς του δημόσιου τομέα και μη κυβερνητικές οργανώσεις
Στους ισχυρισμούς για κακόβουλη δραστηριότητα περιλαμβάνονται επιθέσεις εναντίον πολιτικών του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ άλλων μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού «ψαρέματος», καθώς και η στόχευση πανεπιστημίων, δημοσιογράφων, φορέων του δημόσιου τομέα και μη κυβερνητικών οργανώσεων, «πολλοί από τους οποίους διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η έκθεση.
Το NCSC είπε επίσης ότι η ομάδα κατασκοπείας είχε διαρρεύσει εμπορικά έγγραφα πριν από τις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019 και χακαρισμένα έγγραφα από δεξαμενές σκέψης του Ηνωμένου Βασιλείου, των οποίων το έργο περιλάμβανε την υπεράσπιση της δημοκρατίας κατά της παραπληροφόρησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον περιέγραψε τις προσπάθειες παρέμβασης στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου ως «εντελώς απαράδεκτες».
Το NCSC δήλωσε ότι τα ευρήματα αποκάλυψαν μέρος ενός «ευρύτερου μοτίβου δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο» που διεξάγεται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.
Σε απάντηση, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, εξέδωσαν μια νέα συμβουλευτική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο την Πέμπτη με στόχο την ανταλλαγή τεχνικών λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χάκερ πραγματοποιούν επιθέσεις και πώς οι στόχοι μπορούν να αμυνθούν εναντίον τους.
Δημοσίευσε επίσης νέες οδηγίες για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να στοχοποιηθούν από κυβερνοεπιθέσεις.
Η έκθεση έρχεται πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, που πρόκειται να προκηρυχθούν πριν από τον Ιανουάριο του 2025, και στον απόηχο της ψηφοφορίας της Βρετανίας για το Brexit το 2016.
Τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι ασαφή, σχετικά με το αν το Κρεμλίνο παρενέβη άμεσα στην ψηφοφορία για το Brexit – αν και μια έκθεση του 2020 διαπίστωσε ότι αυτό οφειλόταν εν μέρει στην έλλειψη διεξοδικής αξιολόγησης από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή: Ot.gr
- Euroleague: Για το 2/2 στη «διαβολοβδομάδα» ο Παναθηναϊκός
- Κρήτη: «Άφησαν ελεύθερη στους δρόμους κινητή βόμβα» – Απαρηγόρητοι οι γονείς της 36χρονης
- Τους βγήκε το…λάδι αλλά έβγαλαν λάδι-Λιομάζωμα για καλό σκοπό στο Δήμο Παπάγου Χολαργού
- Η συνύπαρξη με Βεζένκοφ, Φουρνιέ που… τρομάζει – Τι μπορεί να φέρει η επιστροφή του Κίναν Έβανς στον Ολυμπιακό (vids)
- Μαρία Ηλιάκη: Η περιπέτεια υγείας που την οδήγησε στο νοσοκομείο
- Παναθηναϊκός: «Τελικός» πρόκρισης κόντρα στη Ντιναμό Μινσκ