ΕΕ: Νέα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
Kαταργούνται σταδιακά οι λέβητες ορυκτών καυσίμων σε όλα τα κτίρια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη νέα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD).
Το κείμενο περιλαμβάνει μέτρα μεγάλης εμβέλειας σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων για τη θέρμανση των σπιτιών.
Μερικές από τις κύριες διατάξεις του είναι οι εξής:
Η νέα Οδηγία θα απαιτεί από το 2030 όλα τα νέα κτίρια στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των νεόδμητων κατοικιών, να είναι «κτίρια μηδενικών εκπομπών».
Μέχρι το 2050, όλα τα κτίρια στην ΕΕ θα πρέπει να φτάσουν στο επίπεδο των «κτηρίων μηδενικών εκπομπών».
Η οδηγία θα θέσει επίσης το 2040 ως προθεσμία για τις εθνικές κυβερνήσεις να καταργήσουν σταδιακά τους λέβητες ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ καταδικάζουν την ημερομηνία για τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων ορυκτών καυσίμων καθώς θα είναι πολύ αργά για δεσμεύσεις της ΕΕ ή των διεθνών κλιματικών αλλαγών.
Από το 2025, οι χώρες της ΕΕ δεν θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση λεβήτων που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του συνασπισμού μη κυβερνητικών οργανώσεων «Coolproducts for a Cool Planet» που δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), οι χώρες της ΕΕ δαπανούν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για εξοπλισμό θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα.
Οι συννομοθέτες συμφώνησαν επίσης για ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης (MEPS) για κτίρια κατοικιών. Τα κράτη μέλη θα διασφαλίσουν ότι το απόθεμα κτιρίων κατοικιών μειώνει τη μέση κατανάλωση ενέργειας κατά 16% το 2030 και μεταξύ 20 και 22% το 2035. Το 55% της μείωσης της ενέργειας πρέπει να επιτευχθεί μέσω της αποκατάστασης των επιδόσεων των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις.
Προτού καταστεί οριστικό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι εθνικές κυβερνήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές τους. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να μεταφέρουν το κείμενο της οδηγίας στη νομοθεσία τους, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί περίπου δύο χρόνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις