Γάζα: Χώρες μέλη της ΕΕ πιέζουν την Ένωση να ζητήσει διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός
Η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Μάλτα επιθυμούν οι ηγέτες της ΕΕ να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και να ζητήσουν από κοινού μια διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Οι ηγέτες τεσσάρων χωρών της ΕΕ πιέζουν τους ηγέτες του μπλοκ να ζητήσουν από κοινού μια διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της ΕΕ.
Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 14-15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, την καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας και την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου βρίσκεται κι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
«Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε κοινή θέση για να «ζητήσουν επειγόντως από τα μέρη να κηρύξουν μια διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»
Όπως προκύπτει από επιστολή προς τον πρόεδρο των συνόδων κορυφής της ΕΕ, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Μάλτα επιθυμούν οι ηγέτες της ΕΕ να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα την επόμενη εβδομάδα και να ζητήσουν από κοινού μια διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
Τι αναφέρει η επιστολή των τεσσάρων
Στην επιστολή των τεσσάρων πρωθυπουργών, που απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, τονίζεται η σοβαρότητα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα και η πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή.
Περίληψη της επιστολής, την οποία είδε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε κοινή θέση για να «ζητήσουν επειγόντως από τα μέρη να κηρύξουν μια διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών» και να ζητήσουν μέτρα για την άμεση προστασία των αμάχων στη Γάζα.
Οι τέσσερις χώρες, οι οποίες έχουν επικρίνει στο παρελθόν το Ισραήλ για τους χειρισμούς του στη σύγκρουση, ζήτησαν τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Γάζα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να συζητηθεί η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.
Οι τέσσερις χώρες ανέφεραν επίσης ότι για να αποτραπεί η εξάπλωση της βίας στη Δυτική Όχθη, θα πρέπει να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των βίαιων ισραηλινών εποίκων που επιτίθενται σε εκτοπισμένες παλαιστινιακές κοινότητες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν την Παρασκευή βέτο σε προτεινόμενη απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, απομονώνοντας διπλωματικά την Ουάσινγκτον.
Δεκατρία άλλα μέλη ψήφισαν υπέρ ενός σύντομου σχεδίου ψηφίσματος, που προτάθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Βρετανία απείχε. Η ψηφοφορία ήρθε αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε μια σπάνια κίνηση την Τετάρτη να προειδοποιήσει επίσημα το 15μελές συμβούλιο για μια παγκόσμια απειλή από τον πόλεμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις