Χρονιά μεταρρυθμίσεων, ενστάσεων και αντιθέσεων
Τοποθετήσεις και «διαξιφισμοί» το Σαββατοκύριακο τόσο από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Χρονιά μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό πεδίο, αλλά και ζυμώσεων, διαφωνιών, ενστάσεων και αντιθέσεων από τους δικαστές και τον νομικό κόσμο θα είναι το 2024, όπως καταγράφηκε στις τοποθετήσεις και τους «διαξιφισμούς» όλων των θεσμικών παραγόντων που τοποθετήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε τόσο από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Και οι δύο συνελεύσεις των δικαστικών ενώσεων διεξήχθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στην… τροχιά μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται προ των πυλών της Θέμιδος και αφορούν τόσο τον Ποινικό Χάρτη απονομής του ποινικού δικαίου στη χώρα μας, με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όσο και τον νέο δικαστικό χάρτη που θα αναδιαμορφώσει τη λειτουργία πολλών δικαστηρίων σηματοδοτώντας και την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, δηλαδή των ειρηνοδικών και των πρωτοδικών.
Πολλές από τις επικείμενες θεσμικές, όπως φάνηκε, κάθε άλλο παρά καλοδεχούμενες είναι από ένα μέρος του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας
Η μεγάλη προσέλευση δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, της φυσικής ηγεσίας της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης, εκπροσώπων δικαστικών ενώσεων και άλλων δικαστικών σχηματισμών, πολιτικών κομμάτων και δικηγορικών συλλόγων, μαρτυρούσε από μόνη της τη βαρύτητα των επικείμενων θεσμικών αλλαγών, πολλές από τις οποίες – όπως φάνηκε – κάθε άλλο παρά καλοδεχούμενες είναι από ένα μέρος του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις μέσα σε κλίμα διαλόγου και συνεργασιών με όλους τους φορείς και τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης και επανέλαβε ότι τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί, τόσο της ομάδας εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχουν αμιγώς συμβουλευτικό χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δικαστές που να εκδίδουν πέντε αποφάσεις τον χρόνο.
Σε ό,τι αφορά το θέμα με τις αλλαγές στους Κώδικες με σκοπό την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας ο Γ. Φλωρίδης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μην κάνουμε αλλαγές στην ατιμωρησία που επικρατεί, πρέπει να προστατέψουμε τα θύματα, δεν μπορεί να μη φυλακίζεται κανείς».
Οι καθυστερήσεις
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη χρόνια παθογένεια της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι η χώρα μας «κατατάσσεται στην 147η παγκόσμια θέση στο θέμα των καθυστερήσεων, κάτι που έχει ανάψει κόκκινο φωτάκι στους ξένους επενδυτές οι οποίοι τα πρώτα που κοιτούν είναι αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα σε μια χώρα και το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Το 147 δεν είναι ένα απλό νούμερο, είναι κάτι που αφορά όλους μας και το μέλλον των παιδιών μας», προσέθεσε ο Γ. Φλωρίδης.
Η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη αναγνώρισε την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων, αλλά άσκησε κριτική στις τροποποιήσεις που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.
Ως προς τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ευάγγελος Μπακέλας επισήμανε ότι οι συχνές παρεμβάσεις διορθώνουν μεν αστοχίες αλλά προκαλούν προβλήματα στους εφαρμοστές των τροποποιήσεων (δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους) επισημαίνοντας ότι παράλληλα διογκώνεται το αίσθημα ανασφάλειας δικαίου.
Στην ανάγκη να μεταρρυθμιστεί η Δικαιοσύνη και μάλιστα ευρέως αναφέρθηκε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δυσανάλογη κατανομή εργασίας μεταξύ των δικαστηρίων και ο ισχύων δικαστικός χάρτης δεν αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες, καθώς πολλές φορές δεν είναι εφικτή ούτε η λειτουργία ενός δικαστηρίου λόγω απουσίας δικαστών.
Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη χαρακτήρισε σοβαρές τομές μερικές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ τάχθηκε υπέρ και των νέων διατάξεων για κατάργηση των πολυμελών συνθέσεων στα δικαστήρια του πρώτου και του δεύτερου βαθμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις