Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ζωντανά εμπορικά κύτταρα ζωσμένα με «βόμβες»

Ζωντανά εμπορικά κύτταρα ζωσμένα με «βόμβες»

Κίνδυνος πυρκαγιάς για τα κτίρια πάνω και πλάι από ισόγεια μαγαζιά - Περίπου 20 πυρήνες στην πόλη όπου καταφεύγουν χρήστες ναρκωτικών τη νύχτα

Η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής 1ης Δεκεμβρίου στον πρώτο όροφο του Μεγάρου του Ταμείου Ασφαλίσεως Εμπόρων (Βουλής 8-10), έπειτα από παραβίαση της εισόδου κτιρίου εντός της Στοάς Εμπόρων από χρήστες της περιοχής, έφερε στην επιφάνεια ξανά τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν καταστήματα στο ισόγειο εγκαταλελειμμένων και παλιών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

Οι φλόγες έγιναν αντιληπτές γύρω στις 6 το πρωί και η Πυροσβεστική παρενέβη αμέσως γλιτώνοντας τα εμπορικά τοπόσημα στο ισόγειο, «Άριστον» και «Ωρολόγια Ν. Σιδερής», που βρίσκονται στο ίδιο σημείο από το 1910 και το 1928 αντίστοιχα. Αν και απετράπησαν τα χειρότερα, ο όγκος του νερού που έπεσε από τους πυροσβέστες στον πρώτο όροφο είχε ως αποτέλεσμα το νερό να περάσει στα καταστήματα από κάτω και να καταστρέψει μέρος των ηλεκτρολογικών τους εγκαταστάσεων, την τοιχοποιία και ορισμένα αντικείμενα, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν ζωές εργαζομένων που βρίσκονταν από τις 05.30 στο ένα εκ των δύο καταστημάτων, το «Άριστον».

Η Πυροσβεστική δεν βρήκε μέσα στο κτίριο κάποιον υπαίτιο για την πυρκαγιά, ενώ η είσοδος με το πέρας της επιχείρησης επανασφραγίστηκε με αλυσίδα και λουκέτο. Τη Δευτέρα το πρωί, γείτονας ενημέρωσε τον Νικόλα Σιδερή, ιδιοκτήτη του ιστορικού καταστήματος με τα ρολόγια, ότι παραβιάστηκε και το διπλανό, άδειο κτίριο (ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ όπως και το Μέγαρο του ΤΑΕ) και ότι τα δύο παραβιασμένα κτίρια επικοινωνούν πλέον, παρανόμως, εσωτερικά. Αμέσως και το δεύτερο κτίριο (Βουλής 6) επανασφραγίστηκε.

Στοά Εμπόρων

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στο ισόγειο της Στοάς Εμπόρων ειδοποιήθηκαν λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς και έσπευσαν στο σημείο ανήσυχοι. Και οι δύο μιλούν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τις ζημιές που υπέστησαν, τον κίνδυνο που διατρέχουν όσο παραμένουν αναξιοποίητοι οι από πάνω όροφοι, αλλά και για την απογοήτευσή τους που το συγκεκριμένο ιστορικό κτίριο (το οποίο έχει κηρυχθεί «νεότερο μνημείο» και οι παραδοσιακές εμπορικές χρήσεις των καταστημάτων τους στο ισόγειο «διατηρητέες») αφήνεται να παρακμάζει.

«Φαντάζομαι ήταν κάποιο ατύχημα από χρήστες που κυκλοφορούν στην περιοχή. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τόσο σοβαρό», εξηγεί ο 23χρονος Δημήτρης, υπεύθυνος στο «Αριστον» και γιος της ιδιοκτήτριας. «Το πρώτο μου μέλημα ήταν να είναι καλά οι τρεις υπάλληλοι που ήταν μέσα εκείνη την ώρα. Ευτυχώς η ζημιά ήταν διαχειρίσιμη. Είμαστε σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους για τη λειτουργία του κτιρίου για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν. Στον πρώτο όροφο έχει ένα σωρό πράγματα παρατημένα που αποτελούν καύσιμη ύλη. Είναι ένα κτίριο ιστορικό, του γνωστού αρχιτεκτονικού διδύμου Μπόνη – Λαζαρίδη. Είναι κρίμα να μαραζώνει έτσι. Εχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τη φθορά γύρω μας, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τίποτα πια και αυτό είναι πολύ κακό», σχολιάζει ο ίδιος.

Από το κατάστημα με τα ρολόγια στο ισόγειο, ο ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς, Νικόλας Σιδερής, είναι ευγνώμων στους πυροσβέστες και στους υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων που κρατούν το πεζοδρόμιο και την έρημη στοά καθαρή. Ζητά όμως από την πολιτεία να ενδιαφερθεί για τη διατήρηση του ιστορικού κτιρίου που παραπαίει μέρα με τη μέρα από την εγκατάλειψη.

«Συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική. Θα μπορούσαμε να καούμε ζωντανοί. Η φωτιά ήταν μεγάλη, οι ζημιές από τα νερά ήταν το λιγότερο αφού τη γλιτώσαμε. Δεν έχω ιδέα τι θα γίνει με το κτίριο, ας το φροντίσουν όμως, είναι αμαρτία. Τουλάχιστον τα σπασμένα τζάμια, να μην μπαίνουν νερά, ποντίκια και περιστέρια. Μιλάμε για ένα κτίριο στολίδι για την πόλη. Η σημερινή εικόνα της στοάς από κάτω – με τα κλειστά μαγαζιά, τις ακαθαρσίες και το στέκι τοξικομανών – αποτελεί δυσφήμηση για την πρωτεύουσα. Και μόνο για τα μαγαζιά μας που είναι διατηρητέα, θα έπρεπε ακόμη και το υπουργείο Πολιτισμού να ασχοληθεί. Ιστορία δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, είναι και άλλα σημεία της πόλης. Είναι η ζωντανή ιστορία της».

Πυριτιδαποθήκη

Στη Σταδίου, δίπλα σε ένα τριώροφο νεοκλασικό που στεγάζει μαγαζί με αθλητικά είδη στέκεται ολόκληρο το καμένο οικοδομικό τετράγωνο εντός του οποίου βρισκόταν και το κατάστημα της Μαρφίν, εκεί όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις νέοι άνθρωποι τον Μάιο του 2010, έπειτα από ρίψη μολότοφ κατά τη διάρκεια πορείας διαδηλωτών.

Πρόσφατα, η προστατευτική λαμαρίνα, που αγκαλιάζει το οικοδομικό τετράγωνο-κουφάρι, παραβιάστηκε για ακόμη μία φορά (το πιθανότερο από άστεγους χρήστες οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο εκεί τα βράδια) με αποτέλεσμα ο κατεστραμμένος χώρος εντός – εκατοστά από το πεζοδρόμιο όπου βαδίζουν περαστικοί και σύρριζα με το μαγαζί αθλητικών ειδών – να είναι γεμάτος σκουπίδια, πλαστικά, κουβέρτες, καθίσματα αυτοκινήτου και ένα σωρό άλλα πεταμένα αντικείμενα που αποτελούν εύφλεκτη ύλη. «Ανησυχούμε όποτε γίνονται διαδηλώσεις μήπως πετάξουν μέσα μολότοφ και πιάσει φωτιά», σχολιάζει υπάλληλος του γειτνιάζοντος καταστήματος.

Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, όσον αφορά την παρέμβαση εντός του συγκεκριμένου χώρου, δηλώνουν αναρμόδιοι. «Είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Αβραμίδης, εξηγώντας ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διασφάλιση του συγκεκριμένου χώρου από πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς.

«Θα πρέπει το κατάστημα δίπλα ή οποιοσδήποτε έχει θέμα να κάνει μια καταγγελία στο Υγειονομικό της Περιφέρειας Αττικής. Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας, στη συνέχεια, θα κάνουν αυτοψία και θα υποχρεώσουν τον ιδιοκτήτη να καθαρίσει. Αυθαίρετα δεν μπορεί να παρέμβει κανείς εκεί. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν πάρει μέτρα, τότε μόνο, με εντολή του Υγειονομικού, μπορούμε να παρέμβουμε εμείς με την Αστυνομία. Εμείς δεν είχαμε έως τώρα καμία κρούση σχετικά», αναφέρει ο Ν. Αβραμίδης.

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών δεν είναι η πρώτη φορά που φτάνει στα γραφεία του «καμπανάκι» για εγκαταλελειμμένα κτίρια δίπλα σε ενεργά καταστήματα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέλη του από διάφορα σημεία της πόλης – Μοναστηράκι, Αιόλου, Αγίου Μάρκου κ.α. – τηλεφωνούν και ζητούν τη βοήθειά του.

«Πάντα είναι πρόβλημα αυτά τα σημεία με εγκαταλελειμμένα κτίρια δίπλα σε εμπορικά καταστήματα, ιδίως το βράδυ», σχολιάζει ο Σωτήρης Αντωνίου, διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. «Δεν χρειάζεται μολότοφ για να πιάσει φωτιά εκεί. Ρίχνουν τη λαμαρίνα και κάνουν χρήση μέσα. Μπαίνουν με γκαζάκια και μπορεί έτσι να πιάσει φωτιά απευθείας. Το διπλανό κατάστημα δεν είναι μέλος μας. Δεν μας έχουν ειδοποιήσει. Οταν μας ειδοποιούν, κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να καθαριστεί και να σφραγιστεί. Το είχαμε σφραγίσει ξανά πριν από δύο χρόνια αλλά το έσπασαν πάλι. Θα το δούμε άμεσα», σημειώνει ο ίδιος.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024