Σχεδόν 1.000 φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες πέθαναν στη νότια Βραζιλία από γρίπη των πτηνών, με τις αρχές να προσπαθούν τώρα να προλάβουν τη μετάδοση του ιού σε εκτροφεία πουλερικών.

Το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, η νοτιότερη πολιτεία της χώρας, επιβεβαίωσε 942 θανάτους θαλάσσιων θηλαστικών που προσβλήθηκαν από την εξαιρετικά παθογόνο γρίπη των πτηνών (ΗPAI).

Η ωκεανογράφος Σιλβίνα Μπότα του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Ρίο Γκράντε (FURG) δήλωσε ότι τα πτώματα των ζώων πρέπει να ταφούν ή να αποτεφρωθούν το ταχύτερο δυνατό για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης ανθρώπων ή άλλων ζώων.

Βάσει των υγειονομικών κανονισμών της κυβέρνησης, στα ζώα αυτά πρέπει να γίνει ευθανασία για γλιτώσουν έναν «πολύ επώδυνο θάνατο», είπε.

Ορισμένα θαλάσσια θηλαστικά βρέθηκαν να παθαίνουν σπασμούς καθώς ο ιός επιτίθεται στο νευρικό σύστημα.

Συνεργεία συλλέγουν μετρήσεις και δείγματα από τα νεκρά ζώα (Reuters)

Μετά το πρώτο κρούσμα HPAI σε άγρια πουλιά τον Μάιο, το υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τα μέτρα πρόληψης απέτρεψαν εξάπλωση του ιού σε πτηνοτροφείο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγορεύσεις εισαγωγών από τη Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο παραγωγό κοτόπουλων παγκοσμίως.

Εκτός από τα κρούσματα σε θαλάσσια πτηνά, φώκιες και θαλάσσιους λέοντες, οι αρχές έχουν συλλέξει δείγματα και από νεκρές φώκαινες και πιγκουίνους, ωστόσο οι αναλύσεις εκκρεμούν.

Η μετάδοση σε θαλάσσια θηλαστικά φαίνεται ότι ξεκίνησε από το Περού και επεκτάθηκε στη Χιλή, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και τώρα τη Βραζιλία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, εκατοντάδες εκατομμύρια εκτρεφόμενα και άγρια πτηνά έχουν πεθάνει από γρίπη των πτηνών σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters