Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γιγάντιος «πλειόσαυρος» τρομοκρατούσε τις ιουράσιες θάλασσες

Γιγάντιος «πλειόσαυρος» τρομοκρατούσε τις ιουράσιες θάλασσες

Το προϊστορικό τέρας που ήρθε στο φως στη Βρετανία εκτιμάται ότι είχε μήκος 12 μέτρα.

Ένα γιγάντιο απολίθωμα που ανακαλύφθηκε σε κατακόρυφο γκρεμό της νότιας ακτής της Βρετανίας είναι το πιο καλοδιατηρημένο κρανίο πλειόσαυρου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που ανέσυραν το προϊστορικό τέρας.

Το θαλάσσιο τέρας έζησε πριν περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια και βρισκόταν στην κορυφή του τροφικού πλέγματος, όπως μαρτυρούν τα τερατώδη σαγόνια με 130 δόντια.

Μόνο το κρανίο έχει μήκος 1,7 μέτρα και το συνολικό του μήκος εκτιμάται στα 12 μέτρα.

«Είναι ένα από τα καλύτερα απολιθώματα στα οποία έχω δουλέψει» δήλωσε στο BBC ο Στιβ Έτσις, παλαιοντολόγος, συλλέκτης και επικεφαλής της επιχείρησης στην ακτή του Ντόρσετ, γνωστή για τα πλούσια απολιθώματα της Ιουράσιας περιόδου.

Ο πλειόσαυρος είχε άκρως τρομακτικό χαμόγελο (BBC / Tony Jolliffe)

«Η κάτω σιαγόνα και το πάνω μέρος του κρανίου είναι ενωμένα όπως θα ήταν εν ζωή. Σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχουν άλλα δείγματα με τόση λεπτομέρεια. Και να υπάρχουν, πολλά κομμάτια λείπουν, ενώ αυτό, αν και λίγο παραμορφωμένο, περιλαμβάνει όλα τα οστά» είπε.

Όλα άρχισαν όταν ένας χομπίστας φίλος του Έτσις βρήκε σε μια παραλία κοντά στο Κίμπεριντζ Μπέι την άκρη του ρύγχους του πλειόσαυρου. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια με drone έδειξε ότι το εύρημα είχε πέσει από τον γκρεμό σε ύψος 15 μέτρων. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να ανασυρθεί ολόκληρο το απολίθωμα από αναρριχητές με σχοινιά.

Οι πρώτες παρατηρήσεις μετά τον καθαρισμό του ευρήματος αποκάλυψαν ότι τα δόντια διατρέχονταν από αυλακώσεις που διευκόλυναν το ζώο να τραβά πίσω τα δόντια έπειτα από κάθε δάγκωμα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παλαιοβιολογίας Έμιλι Ρέιφιλντ, οι περιοχές του κρανίου όπου στηρίζονταν οι μασητικοί μύες υποδεικνύουν ότι το ζώο δάγκωνε με δύναμη 16.000 κιλών, την ώρα που οι σημερινοί κροκόδειλοι δεν υπερβαίνουν τα 8.000 κιλά.

Τα τεράστια δόντια έχουν αυλακώσεις για να γλιστράνε στη σάρκα (BBC / Tony Jolliffe)

Από του χρόνου το κρανίο θα εκτίθεται στην προσωπική συλλογή του Έτσις στο Ντόρσετ.

Είναι επίσης αντικείμενο του ντοκιμαντέρ του BBC Attenborough and the Giant Sea Monster, με παρουσιαστή τον Ντέιβιντ Ατένμπορο, το οποίο θα προβληθεί την 1η Ιανουαρίου 2024.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024