«Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις»: Δωρεάν προβολή της ταινίας της Φρίντα Λιάππα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο σκηνοθέτης Κυριάκος Αγγελάκος και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας παρουσιάζουν για πρώτη φορά την ταινία «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις (1977)».
Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος A Season of Classic Films -μια πρωτοβουλία της ACE (Association des Cinémathèques Européennes) με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη MEDIA (Creative Europe MEDIA).
Με τη δωρεά της Εταιρείας Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού.
Μια ερωτική ιστορία στην Αθήνα της Μεταπολίτευσης, ανάμεσα σε μια αριστερή δημοσιογράφο και έναν ηθοποιό που έχει εγκαταλείψει το θέατρο, η οποία δανείζεται τον τίτλο ενός λαϊκού τραγουδιού του Μητροπάνου, το «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16/12 (20.00) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδος 48, μετρό Κεραμεικός) με ελεύθερη είσοδο, ενώ η ταινία θα είναι διαθέσιμη και online από τις 16/12 και ώρα 21:30, έως τις 19/12 και ώρα 21:30 GMT+2 (προσβάσιμη από όλη την Ευρώπη) στο οnline.tainiothiki.gr. Η προβολή θα είναι δωρεάν.
Η αποκατάσταση έγινε από τα πρώτης γενιάς αρνητικά εικόνας και ήχου 16mm και την τελική μίξη σε μαγνητικό υλικό που διατέθηκαν για την αποκατάσταση από τον Κυριάκο Αγγελάκο και συντηρούνται στα αρχεία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Η ΤΑΙΝΙΑ
Μια ερωτική ιστορία στην Αθήνα της Μεταπολίτευσης, ανάμεσα σε μια αριστερή δημοσιογράφο και έναν ηθοποιό που έχει εγκαταλείψει το θέατρο, η οποία δανείζεται τον τίτλο ενός λαϊκού τραγουδιού του Μητροπάνου, το «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις».
Η πολιτική, η Αριστερά, το καλλιτεχνικό αδιέξοδο του δημιουργού, το θέατρο, οι σχέσεις αρσενικού-θηλυκού, με τον άντρα πάντα να φεύγει, κατά πως λέει και ο τίτλος της ταινίας (και το τραγούδι). Μια ταινία μεσαίου μήκους, στην οποία η Φρίντα Λιάππα βάζει όλα τα στοιχεία της προσωπικής της μυθολογίας: από τον Τσιτσάνη ως τον Ρέιμοντ Τσάντλερ, σκιαγραφώντας με αιχμηρό τρόπο μια συγκεκριμένη γενιά και μια συγκεκριμένη εποχή: αυτή της μεταπολίτευσης.
Ταυτόχρονα αποτελεί ένα διεισδυτικό πορτραίτο μιας νέας γενιάς ελληνίδων επαγγελματιών που αγωνίστηκαν με πάθος για την πολιτική αλλά και για τη ζωή τους.
Η ταινία απέσπασε το Β’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).
Παίζουν οι Δημήτρης Πουλικάκος, Νένα Μεντή, Κώστας Μπαλαδήμας,
Ειρήνη Κουμαριανού, Σταμάτης Φασουλής και Υβόννη Μαλτέζου. Επίσης: ο Γιώργος Μιχαηλίδης και η Μπέτυ Αρβανίτη.
Το σενάριο, συνυπογράφει η σκηνοθέτρια με τον Γιώργο Κόρρα.
Βοήθησαν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Σούλα Αλεξανδροπούλου, Μαίρη Κουτσούρη, Μανούσος Μανουσάκης, Δημήτρης Σταύρακας, Διαγόρας Χρονόπουλος. Τραγούδι: Κούλης Σκαρπέλης
Η ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Η Φρίντα Λιάππα (1948-1994) γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Το 1968, ενώ σπούδαζε φιλολογία στην Αθήνα, συνελήφθη και φυλακίστηκε από τη δικτατορία και κατέφυγε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε κινηματογράφο. Διατέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Σύγχρονος Κινηματογράφος».
Σκηνοθέτησε τις μικρού μήκους ταινίες: Μετά σαράντα μέρες (1972), Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις (1977), Απεταξάμην (1980), καθώς και τις μεγάλου μήκους ταινίες Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί (1981), Ήταν ένας ήσυχος θάνατος (1986), Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης (1991), καθώς και πολλά τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της εκπομπής της ΕΡΤ «Παρασκήνιο». Δημοσίευσε αρκετές ποιητικές συλλογές, διηγήματα και ένα μυθιστόρημα.
Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές ελληνίδες δημιουργούς -κατάφερε να μπολιάσει τον ρεαλισμό με μία ποιητική οπτική. Με το έργο αλλά και την προσωπικότητά της “εισέβαλε” σε έναν κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο.
Υπεύθυνη έργου αποκατάστασης: Ηλέκτρα Βενάκη
Ψηφιακή αποκατάσταση εικόνας και ήχου: L’Immagine Ritrovata
Τεχνικός έλεγχος υλικών: Χρήστος Γαρταγάνης, Τάσσος Αδαμόπουλος
Βοηθός Παραγωγής: Ιωάννα Ι. Πιπίδη
Υπότιτλοι: Νεανικό Πλάνο
Παραγωγή ψηφιακής κόπιας /DCP mastering: L’Immagine Ritrovata
Στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης www.tainiothiki.gr θα βρείτε σύντομα περισσότερες πληροφορίες.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 361204
- SafeYOUth: Μια νέα ψηφιακή ασπίδα για την ασφάλεια των νέων στην Ελλάδα
- Στο σκαμνί ο 45χρονος Νορβηγός που σκότωσε με μαχαίρι παλάμης 32χρονο αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη
- Χασμπάλα: «Φανταστική η ατμόσφαιρα, ζω το όνειρό μου στον Ολυμπιακό»
- Για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη πραξικοπήματος θα κατηγορηθεί ο Μπολσονάρο
- Δύσκολοι καιροί για τη γερμανική οικονομία – «Νόμιζαν ότι είναι οι καλύτεροι, αλλά αυτό τελείωσε»
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα καταστρέψει πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή