Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση: Τα ίδια και τα ίδια, απρόθυμη η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα της οπαδικής βίας
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων - Καταθέτει στο τραπέζι διαφορετικές προσεγγίσεις από τη συνταγή μέτρων που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει η ΝΔ
Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας εξαπολύει η αντιπολίτευση, με τα κόμματα να καταθέτουν στο τραπέζι διαφορετικές προσεγγίσεις από τη συνταγή μέτρων που θα επιχειρήσει -για άλλη μια φορά- να εφαρμόσει η ΝΔ.
Ανοίγοντας τον χορό των αντιδράσεων ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μέσω του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη, πρότεινε τέσσερα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας.
«Απαιτείται έμφαση στην εκπαίδευση και την πρόληψη», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Συγκεκριμένα, είπε ότι χρειάζεται «ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας CCTV, είσοδος στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση, υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων στα εισιτήρια» και «υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση».
Ακολούθως σε δηλώσεις του ο σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Action24 ότι «το πρόβλημα της βίας δεν λύνεται με συσκέψεις επί συσκέψεων ή με σκυθρωπά πρόσωπα κατόπιν των τραγικών γεγονότων. Απαιτείται έμφαση στην εκπαίδευση και την πρόληψη. Να πάψει να μετακυλίεται το βάρος της περιφρούρησης των αθλητικών δραστηριοτήτων μονάχα στην Ελληνική Αστυνομία. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η ευθύνη της διασφάλισης των αγώνων επιμερίζεται στους διοργανωτές».
Ακόμη, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως «οι αθλητικές ομάδες έχουν αρκετούς πόρους να αναλάβουν τη φύλαξη και περιφρούρηση και να υφίστανται τις κυρώσεις σε περίπτωση αποτυχίας, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη».
Βία στα γήπεδα.
Τέσσερα αναγκαία μέτρα τώρα!
Για να μπορούν να πηγαίνουν στο γήπεδο οι γονείς με τα παιδιά τους και οι παρέες με ασφάλεια.
Και οι εργαζόμενοι στο γήπεδο να δουλεύουν χωρίς να φοβούνται.
Άλλες χώρες τα κατάφεραν. Μπορούμε κι εμείς. pic.twitter.com/BaVXXRe3KP— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) December 11, 2023
Ακολούθως οι τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη Κώστας Μπάρκας και Αθλητισμού Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κοινή δήλωσή τους, υπογράμμισαν πως «η Κυβέρνηση – για άλλη μια φορά – επιχειρεί να κάνει damage control χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η φωτιά δεν σβήνει με λάδι. Το οριζόντιο μέτρο για διεξαγωγή αναμετρήσεων δίχως θεατές αποτελεί την απέλπιδα προσπάθεια της Κυβέρνησης να διασωθεί πολιτικά για την ανεξέλεγκτη κι επικίνδυνη κατάσταση που δημιούργησε με την απραξία της τα τελευταία χρόνια».
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση
Στην αντίδρασή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας
«Σήμερα, με τις ανακοινώσεις της ομολογεί ότι οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της ήταν ατελέσφορες και ανίκανες να αντιμετωπίσουν την οπαδική βία», υπογραμμίζει για την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ακολούθως προσθέτει ότι «έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την ανακοίνωση του νέου αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να εφαρμόσει. Έτσι, σήμερα εξαγγέλθηκε για άλλη μια φορά η τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας των φιλάθλων, που ευχόμαστε να γίνει το συντομότερο».
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει, «με ευθύ και καθαρό τρόπο», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «όσοι εμπλέκονται σε πράξεις οπαδικής βίας ή έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα, να τους απαγορεύεται δια βίου η είσοδος σε αθλητικούς χώρους. Για να έχει επιτυχία το μέτρο θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
Καταληκτικά η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και να αντιμετωπίσει μαζί με τη δικαιοσύνη και την αστυνομία τη βαριά εγκληματικότητα, που χρησιμοποιεί κάποιες φορές τον αθλητισμό ως προκάλυμμα».
ΚΚΕ: Εδώ και χρόνια ανακυκλώνονται τα ίδια ακριβώς μέτρα «αυστηροποίησης»
Σχολιάζοντας τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την οπαδική βία το ΚΚΕ τονίζει ότι «καμία κυβέρνηση δεν τολμά και δεν θέλει να κόψει το νήμα που συνδέει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον αθλητισμό, με τους «οπαδικούς στρατούς», ακόμη και με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό».
Παράλληλα, το ΚΚΕ προσθέτει ότι «εδώ και χρόνια ανακυκλώνονται τα ίδια ακριβώς μέτρα «αυστηροποίησης», τα ιδιώνυμα αδικήματα, οι πρακτικές συλλογικής ευθύνης, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αφού δεν θίγεται ο πυρήνας του προβλήματος».
Ακολούθως υπογράμμισε «το ίδιο θα συμβεί και τώρα, το πολύ-πολύ η βία να «μετακομίσει» λίγα μέτρα έξω από τα γήπεδα ή σε άλλα αθλήματα πλην ποδοσφαίρου, όπως άλλωστε βλέπουμε να συμβαίνει. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν και εξοργίζονται με την υποκρισία και την εντυπωσιοθηρία τέτοιων κυβερνητικών μέτρων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει αντιληπτή και η αιτία του προβλήματος».
Τέλος, ανέφερε ότι «είναι καιρός ο λαός, η νεολαία, οι φίλαθλοι, οι οπαδοί των ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα φαινόμενα σήψης, να δουν ότι το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός μπορεί να υπάρχει και να αναπτύσσεται προς όφελος τους χωρίς την επιχειρηματική δράση και τα παράγωγά της».
Νέα Αριστερά: Απρόθυμη κυβέρνηση, καταφεύγει σε οριζόντια και άρα άδικα μέτρα
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η Νέα Αριστερά με αφορμή τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «όσο πιο απρόθυμη είναι μια κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, σε τόσο πιο οριζόντια και άρα άδικα μέτρα καταφεύγει».
Ακολούθως προσθέτει «η χώρα μας διαθέτει το πιο αυστηρό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για αδικήματα που καλύπτει ο αθλητικός νόμος, ωστόσο παρά τις εξαγγελίες και την επίδειξη επικοινωνιακής αυστηρότητας τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει στην πράξη».
Παράλληλα, η κοινοβουλευτική ομάδα προτείνει «ουσιαστικά μέτρα», όπως τα χαρακτηρίζει, για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.
Τα μέτρα που προτείνει η Νέα Αριστερά:
«– Ξεκάθαρο πλαίσιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του βασικού μετόχου των Αθλητικών ΑΕ, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο άλλοι να εμφανίζονται ως μέτοχοι και άλλοι να διοικούν.
– Αυστηρές ποινές στις Αθλητικές ΑΕ, σε κάθε περίπτωση οπαδικής βίας. Συνεπώς απαιτούνται αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που νομοθέτησε η ΝΔ το 2022.
– Απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο προληπτικών μέτρων που να περιλαμβάνει κίνητρα, δράσεις αλληλεγγύης, κοινωνική εργασία, απαγορεύσεις και διοικητικό μηχανισμό ελέγχου και εφαρμογής.
Η πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι πλέον μονόδρομος.
Τέλος η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας που είναι μια Επιτροπή με αρμοδιότητα αλλά χωρίς προϋπολογισμό, τα απαραίτητα μέσα, ειδικούς επιστήμονες και προσωπικό, καθίσταται πλέον ανέκδοτο και είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΑ αντιμετώπισης της βίας στο ΥΠΑΙΘΑ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις