Συνάντηση Φάμελλου – Κεραμέως για την επιστολική ψήφο – Τα ερωτήματα που τέθηκαν
H συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή με θέμα την πρόταση της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο
Συνάντηση για την επιστολική ψήφο με την υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο πραγματοποίησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος μαζί με την τομεάρχη Εσωτερικών Γιώτα Πούλου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θεόφιλο Ξανθόπουλο.
H συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή, κατόπιν σχετικού αιτήματος της υπουργού Εσωτερικών με θέμα την πρόταση της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο.
«Η συζήτηση για την επιστολική ψήφο δεν μπορεί να αποτελέσει συγχωροχάρτι για την Κυβέρνηση»
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει προτάσεις για τη διασφάλιση του συνταγματικού και δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών, αυτό της συμμετοχής στις εκλογές, αλλά και για την εξασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στις διαδικασίες των εκλογών όπως ανέφεραν εισαγωγικά οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπενθύμισαν ότι (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) έχει καταθέσει τροπολογίες τόσο για την ψήφο των αποδήμων όσο και για την εξασφάλιση του δικαιώματος συμμετοχής στις εκλογές των εποχικά εργαζόμενων».
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβαν ότι πάγια θέση του κόμματος είναι ότι «πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Δημοκρατίας μας με σεβασμό στο Σύνταγμα και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών».
Φάμελλος: Η συζήτηση για την επιστολική ψήφο δεν μπορεί να αποτελέσει συγχωροχάρτι
Από την πλευρά του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τέθηκαν οι βασικές παράμετροι του πλαισίου συζήτησης της επιστολικής ψήφου. «Για εμάς το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της αποχής συνδέεται με την αξιοπιστία της πολιτικής και την εμπιστοσύνη του πολίτη στην πολιτεία. Kαι για αυτό το μείζον θέμα της αξιοπιστίας απαιτούνται άλλου είδους επιλογές, που δεν συνδέονται με την επιστολική ψήφο. Παράλληλα στη χώρα μας υπάρχουν σοβαρά ζητήματα υποβάθμισης της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου και αναφέρω ως παραδείγματα τις υποκλοπές και τα θέματα υποβάθμισης των ανεξάρτητων αρχών. Η συζήτηση για την επιστολική ψήφο δεν μπορεί να αποτελέσει συγχωροχάρτι για την Κυβέρνηση για αυτά τα μείζονα ζητήματα και ελλείμματα δημοκρατίας. Από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε καταθέσει έγκαιρα προτάσεις για την εξασφάλιση του δικαιώματος της ψήφου των εποχικών εργαζομένων αλλά δεν υπήρξε αποδοχή των προτάσεων αυτών από την Κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει αποκλεισμός των εποχικών εργαζόμενων από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, σε πλήρη αντίθεση με αυτό που συζητάμε σήμερα. Και τέλος δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι η πρωτοβουλία για την επιστολική ψήφο έρχεται ακολουθήσει την επιλογή της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών, κάτι που δημιουργεί περιορισμό χρόνου για τη διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων και των αρμόδιων φορέων και άρα ένα έλλειμμα και στη δυνατότητα σύνθεσης αλλά και στην αξιοπιστία του εγχειρήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Στη συζήτηση επί της κυβερνητικής πρότασης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τέθηκε ως προτεραιότητα το ζήτημα σεβασμού των ευρωπαϊκών πολιτικών και κατευθύνσεων και των προβλέψεων του Συντάγματος.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκαν «στις συνταγματικές προϋποθέσεις της ψήφου –δηλαδή την καθολικότητα, την αμεσότητα, τη μυστικότητα, την υποχρεωτικότητα και την ισότητα».
Τα ερωτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Έθεσαν ερωτήματα στους υπουργούς σχετικά με το πως «η διευρυμένη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου έρχεται σε αντίθεση με την αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα ακόμα και για τις περιπτώσεις που αυτή είναι εύκολη και δυνατή».
Από την άλλη ανέφεραν ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία του/της ψηφοφόρου «είναι το μοναδικό μέσο που διασφαλίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό αυτές τις προϋποθέσεις της ψήφου ως ελεύθερης έκφρασης της λαϊκής θέληση» και, σύμφωνα με τους ίδιους, «θωρακίζει την εκλογική διαδικασία από προσπάθειες παραβίασης της μυστικότητας ή της διατύπωσης της ελεύθερης βούλησης των πολιτών».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τέθηκαν επίσης ερωτήματα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «για πρακτικά ζητήματα της διαδικασίας της επιστολής ψήφου, για τη λειτουργία της ψηφιακής πύλης και τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, καθώς και για δυνατότητες της νέας τεχνολογίας που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να εξασφαλιστεί η διευκόλυνση συμμετοχής στις εκλογές».
Τέλος η συζήτηση έκλεισε με το θέμα του χρονοδιαγράμματος της διαβούλευσης του νομοσχεδίου και τη δυνατότητα των κομμάτων να συμβάλλουν σε αυτή τη συζήτηση καθώς και τον κίνδυνο αυτή η συζήτηση να διεξαχθεί μέσα στην εορταστική περίοδο.
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων – Η Ουκρανία ο βασικός αποδέκτης
- Σαρκοζί: Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας χάνει την έφεση στην υπόθεση διαφθοράς
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός: Έφτασε τους 319 τίτλους (vid)
- «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» – Τι λένε οι κάτοικοι της Ιντλίμπ για τη διακυβέρνηση των ισλαμιστών
- Γιάννης Μπουτάρης: Εκδήλωση μνήμης 40 μέρες μετά τον θάνατό του – «Ανατρεπτικός, χειμαρρώδης, πληθωρικός»