Πόλεμος και για «αυλικούς» των τραπεζών
Νέες φωτιές άναψε ο Στέφανος Κασσελάκης με την παρέμβασή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Μια φράση από την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το Σάββατο ήταν αρκετή για να ανάψει φωτιές και στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και μια νέα όξυνση των σχέσεων με τη Νέα Αριστερά.
«Και μιας και αναφέρθηκα στους servicers, θεωρώ, επειδή ακούγονται πολλά περί μετάλλαξης ΣΥΡΙΖΑ, ότι η μόνη μετάλλαξη που έχει υπάρξει είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers στις τράπεζες» είπε ο πρόεδρος του κόμματος και πυροδότησε δύο αντιδράσεις: μία στο εσωτερικό από στελέχη, όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε εκ νέου βολές στους 11 αποχωρήσαντες βουλευτές, λέγοντας («To Βήμα της Κυριακής») πως «εκείνοι που σχεδίασαν τη διάσπαση του κόμματός μας από το ίδιο το βράδυ της εκλογής μου, την οποία δεν αποδέχτηκαν ποτέ, έχουν την ευθύνη».
Μία ακόμη διαμαρτυρία σε έντονο ύφος και με προσωπικό τόνο από την Κερασίνα Ραφτοπούλου, πρώην τραπεζικό στέλεχος, μέλος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής και Νομαρχιακής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ.
Και βέβαια μία εκτός ΣΥΡΙΖΑ, από τη Νέα Αριστερά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Ολοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός, δούλευαν για τις τράπεζες και τους servicers ή μόνο οι πρώην υπουργοί που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ένα ακόμη επεισόδιο προστέθηκε στον πόλεμο των δύο χώρων.
Ολα όσα αποφασίστηκαν
H KE του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκε βέβαια στο εν λόγω επεισόδιο.
Είχε μια εισήγηση από τον Κασσελάκη με ανάγκη την εξωστρέφεια του κόμματος.
Είχε επισημοποίηση του οδικού χάρτη για το 4ο έκτακτο συνέδριο στις 23 – 24 – 25 Φεβρουαρίου όπως εξάλλου εισηγήθηκε η ΠΓ.
Είχε παραπομπή της εκλογής της νέας ΚΕ για μετά τις ευρωεκλογές και άρα την αποφυγή στοιχίσεων και «καταγραφών» των νέων τάσεων ενόψει κάλπης – εδώ υπήρξαν διαφοροποιήσεις αφού ένα μέρος στελεχών ήθελε νέα ΚΕ αμέσως μετά το συνέδριο.
Είχε τη ζωηρή άποψη του Διονύση Τεμπονέρα για συνέδριο όχι φιέστας αλλά ανάταξης του χώρου.
Και είχε και τη νέα άποψη του Γιάννη Ραγκούση για επείγουσα ανάγκη συγκρότησης πόλου της Κεντροαριστεράς αλλά και για ψήφιση των αμυντικών δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό (μια άποψη που τη συζητούν σήμερα στην Κουμουνδούρου έστω επί της αρχής ενώ φέρεται να έχει συμμάχους όπως τον Ευάγγελο Αποστολάκη).
Σε τροχιά συνεδρίου
Η ΚΕ έβγαλε και ΚΟΕΣ, δηλαδή το ανώτατο όργανο μετάβασης στο συνέδριο με συμμετοχή – έκπληξη του Χρήστου Σπίρτζη, που έδωσε το «παρών» στην ΚΕ κι ενώ εδώ και καιρό ήταν αποστασιοποιημένος. Εβγαλε και Επιτροπή Θέσεων αρκετά διατασική και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον και με τη σφραγίδα σε τροχιά συνεδρίου.
Μάλιστα θα γίνουν και περιφερειακά συνέδρια όπως ήθελε ο Κασσελάκης ξεκινώντας όπως όλα δείχνουν από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει δύο βουλευτές λόγω της διάσπασης).
Καμπάνια επίσης θα υπάρξει για τη στέγη και την ακρίβεια. Και ένταση της δουλειάς των υπό συγκρότηση 27 νέων think tanks που συντονίζει η Διάνα Βουτυράκου.
Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε εκ νέου βολές στους 11 αποχωρήσαντες βουλευτές, λέγοντας («To Βήμα της Κυριακής») πως «εκείνοι που σχεδίασαν τη διάσπαση του κόμματός μας από το ίδιο το βράδυ της εκλογής μου, την οποία δεν αποδέχτηκαν ποτέ, έχουν την ευθύνη. Τις αποφάσεις τους τις είχαν πάρει από το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου. Προφανώς τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα του προέδρου του κόμματος».
Χαμηλές πτήσεις
Ολα αυτά στον απόηχο της νέας μέτρησης της GPO (για τα «Παραπολιτικά») όπου τα μηνύματα για ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά δεν είναι καλά.
Η ΝΔ διατηρεί την κυριαρχία της στην πρόθεση ψήφου με 35,7 %, δεύτερο είναι το ΠΑΣΟΚ στο 12,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9,8%, ενώ ακολουθεί από κοντά πλέον το ΚΚΕ με 8,9%.
Η Νέα Αριστερά κινείται στο 2,5%, κάτι που δείχνει πως ο ανταγωνισμός των δύο πόλων (ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς) θα έχει συνέχεια με στρατηγική την αλίευση του χώρου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις