Γάζα: Αποκαλύψεις για εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο με βάση εφόρμησης την Κύπρο
Κεντρικό σημείο αναφοράς για τη βρετανική συμμετοχή στον πόλεμο της Γάζας αποτελεί η βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, όπου εδρεύει μονάδα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Βουλευτές και πολιτικοί ακτιβιστές άσκησαν έντονη κριτική στη βρετανική κυβέρνηση τα προηγούμενα 24ωρα για τη συνδρομή της μέσω Κύπρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Κεντρικό σημείο στην όλη υπόθεση είναι η βάση στο Ακρωτήρι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Yiannis Kourtoglou), όπου εδρεύει μονάδα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF – Royal Air Force) του Ηνωμένου Βασιλείου.
Διευκολύνσεις για περισσότερες από 30 στρατιωτικές πτήσεις προς το Τελ Αβίβ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας διερευνητικής δημοσιογραφίας Declassified UK, η αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι παρείχε διευκολύνσεις για περισσότερες από 30 στρατιωτικές πτήσεις προς το Τελ Αβίβ από την έναρξη των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα.
Μεγαλύτερες διαστάσεις δίνει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε και δημοσιοποίησε, περισσότερα από 40 αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, 20 βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και επτά στρατιωτικά ελικόπτερα είχαν εκτελέσει πτήσεις προς τη βάση φορτωμένα με εξοπλισμό από αποθήκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Αυτά τα δεδομένα προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τη Morning Star, η οποία χαρακτηρίζεται ως εφημερίδα της αριστερής πτέρυγας.
«Κρυφό κέντρο»
Σε ρεπορτάζ αναφέρεται πως «η άρνηση της κυβέρνησης να επιβεβαιώσει εάν η βρετανική αεροπορική βάση στην Κύπρο χρησιμοποιείται ως κρυφό κέντρο προμήθειας όπλων προς το Ισραήλ» προκάλεσε έντονη κριτική.
Μεταξύ άλλων καταγράφεται και κοινοβουλευτικό ερώτημα προς κυβερνητικό στέλεχος. Ο βουλευτής Kenny MacAskill ρώτησε το υπουργείο Αμυνας την Τρίτη πόσες πτήσεις της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ είχαν αναχωρήσει προς το Ισραήλ από τη βάση της RAF στο Ακρωτήρι, από τις 7 Οκτωβρίου.
Ο υπουργός αρμόδιος για τις Ενοπλες Δυνάμεις, James Heappey, απάντησε ότι: «Το υπουργείο Αμυνας δεν κάνει σχόλια για πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις των συμμάχων».
Οταν ο κ. MacAskill ρώτησε προηγουμένως αν η βάση χρησιμοποιείται για την αποστολή αμερικανικών όπλων ή στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ, το υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.
Να πει την αλήθεια
Με αφορμή την πιο πάνω θέση, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, John McDonnell, κάλεσε την κυβέρνηση να πει την αλήθεια: «Πολλοί από εμάς έχουμε κάνει εδώ και καιρό εκστρατεία για έναν αποκλεισμό εφοδιασμού όπλων προς το Ισραήλ και αυτό έχει γίνει ακόμα πιο επείγον με δεδομένο τον φοβερό αριθμό των πολιτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό».
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Action on Armed Violence», Iain Overton, επέκρινε την κυβέρνηση για την αρνητική της στάση να δώσει εξηγήσεις, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι μέρος ενός ευρύτερου θέματος που αφορά στον βρετανικό μιλιταρισμό.
Η Lindsey German, ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης Stop the War, είπε ότι η αρνητική απάντηση του υπουργείου Αμυνας σε ερωτήσεις για το θέμα τα λέει όλα και πρόσθεσε: «Η βάση στην Κύπρο υπάρχει ακριβώς για να παρεμβαίνει στη Μέση Ανατολή».
Και πρόσθεσε: «Η ανατολική Μεσόγειος έχει αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία και η κυβέρνησή μας μοιράζεται πληροφορίες με το Ισραήλ για να βοηθήσει στην αιματηρή επίθεσή του στη Γάζα. Αλλά δεν θέλουν να το μάθουμε, καθώς αυτό δείχνει τη συνενοχή της κυβέρνησης σε εγκλήματα πολέμου».
Πηγή: philenews.com
- Δύσκολοι καιροί για τη γερμανική οικονομία – «Νόμιζαν ότι είναι οι καλύτεροι, αλλά αυτό τελείωσε»
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα καταστρέψει πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Η ΕΚΤ προειδοποιεί για πιθανή φούσκα στην τεχνητή νοημοσύνη
- Super League: Αλλαγή ώρας στο ΠΑΟΚ – Athens Kallithea της 13ης αγωνιστικής
- Βυρώνας: Συνελήφθη μετά από καταδίωξη 22χρονος που οπλοφορούσε
- Στη φυλακή ο 19χρονος που σκότωσε το 5χρονο παιδί στο Μαρκόπουλο