Ισραήλ: «Χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ στον Λίβανο» – Έρευνα της Washington Post
Επιτόπια έρευνα της Washington Post επιβεβαιώνει τις καταγγελίες οργανώσεων δικαιωμάτων ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του
Μετά από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και τη Διεθνή Αμνηστία, τώρα επιτόπια έρευνα της Washington Post έρχεται να επιβεβαιώσει τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί από τους Παλαιστινίους και τις προαναφερόμενες οργανώσεις δικαιωμάτων ότι έχει χρησιμοποιήσει λευκό φώσφορο και στη Γάζα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση της αμερικανικής εφημερίδας ότι το Ισραήλ προμηθεύτηκε τον λευκό φώσφορο από τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με την Washington Post, το Ισραήλ χρησιμοποίησε πυρομαχικά με λευκό φώσφορο που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ σε μια επίθεση τον Οκτώβριο στον νότιο Λίβανο, η οποία τραυμάτισε τουλάχιστον εννέα αμάχους, κάτι που σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία θα πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου.
Η Washington Post, στο πλαίσιο της ανάλυσής της, ανέλυσε θραύσματα οβίδων που βρέθηκαν σε ένα μικρό χωριό, την Ντέιρα.
Πιο συγκεκριμένα, ένας δημοσιογράφος της Washington Post βρήκε υπολείμματα τριών βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών που εκτοξεύτηκαν στην Ντέιρα, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τα οποία κατέκαψαν τουλάχιστον τέσσερα σπίτια, όπως δήλωσαν οι κάτοικοι.
Τα βλήματα, που περιέχουν λευκό φώσφορο, παράγουν καπνό που καλύπτει τις κινήσεις των στρατευμάτων, καθώς πέφτουν αδιάκριτα σε μια ευρεία περιοχή, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Το περιεχόμενό τους μπορεί να κολλήσει στο δέρμα, προκαλώντας δυνητικά θανατηφόρα εγκαύματα και αναπνευστική βλάβη, και η χρήση τους κοντά σε μη στρατιωτικές περιοχές θα μπορούσε να απαγορευτεί βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Από τους εννέα τραυματίες της επίθεσης του Ισραήλ στην Ντέιρα, τουλάχιστον τρεις νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, ο ένας για μέρες, σύμφωνα με την WP.
Οι κωδικοί παραγωγής που βρέθηκαν στους κάλυκες ταιριάζουν με την ονοματολογία που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός για την κατηγοριοποίηση των πυρομαχικών εγχώριας παραγωγής, οι οποίοι δείχνουν ότι κατασκευάστηκαν από αποθήκες πυρομαχικών στη Λουιζιάνα και το Αρκάνσας το 1989 και το 1992.
Το ανοιχτό πράσινο χρώμα και άλλες σημάνσεις – όπως η ένδειξη ‘WP’ τυπωμένη σε ένα από τα υπολείμματα βλήματος – συνάδουν με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες όπλων.
«Ανησυχεί» ο Λευκός Οίκος – Το πρώτο σχόλιο
Ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικής επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενημέρωσε τη Δευτέρα τους δημοσιογράφους στο Air Force One και ρωτήθηκε για τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ.
Όπως σημειώνει ο Guardian, που μεταφέρει τη δήλωση Κίρμπι, το Ισραήλ έχει προηγουμένως αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο, ο οποίος θέτει τους αμάχους σε κίνδυνο σοβαρού και μακροχρόνιου τραυματισμού, ενώ απαγορεύεται η χρήση του σε μη στρατιωτικές περιοχές.
Ο Κίρμπι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα θέσει το θέμα στην κυβέρνηση του Ισραήλ.
«Έχουμε δει τις αναφορές, σίγουρα ανησυχούμε γι’ αυτό. Θα κάνουμε ερωτήσεις και θα προσπαθήσουμε να μάθουμε λίγα περισσότερα.
Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο λευκός φώσφορος έχει νόμιμη στρατιωτική χρησιμότητα όσον αφορά τον φωτισμό και τη μείωση του καπνού για την απόκρυψη κινήσεων.
Και προφανώς κάθε φορά που παρέχουμε αντικείμενα όπως ο λευκός φώσφορος σε άλλο στρατό, είναι με την πλήρη προσδοκία ότι θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με αυτούς τους νόμιμους σκοπούς και σύμφωνα με το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων», τόνισε ο Κίρμπι.
- Πετρούσεφ: «Αυτός ο Ερυθρός Αστέρας έχει μεγαλύτερο ταβάνι από την προπέρσινη ομάδα»
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών – Βρέθηκαν ποσότητες κάνναβης, κοκαΐνη και χάπια ecstasy
- Τι σκέφτονται οι Ρώσοι για Τραμπ: «Τα χειρότερα τέσσερα χρόνια θα επαναληφθούν;»
- Φως στον βασανιστικό θάνατο ενός διάσημου ορθοπεδικού χειρουργού στη Γάζα
- Νέα Ζηλανδία: Μαορί βουλευτές χόρεψαν χάκα μέσα στο κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για νομοσχέδιο
- Μετρό Θεσσαλονίκης: «Τρολάρει» τον Σταϊκούρα ο Κασσελάκης για το λογότυπο