Τους στερούν τον ύπνο για να κλαίνε και να θυμώνουν; – Τι καταγγέλλουν οι παίκτες διάσημων ριάλιτι σόου
Πολλοί παίκτες έχουν μηνύσει τις εταιρείες παραγωγής για σκόπιμη στέρηση ύπνου με στόχο να έχουν ανεξέλεγκτες συμπεριφορές.
Η ριάλιτι TV ήταν άναρχη για πολλά χρόνια μέχρις ότου τα σόου της συνδέθηκαν με 40 θανάτους σε 30 χρόνια. Σταδιακά και με δυσκολία επιβλήθηκε κάποια επίφαση τάξης στην Άγρια Δύση της τηλεόρασης χωρίς σενάριο.
Οι διαγωνιζόμενοι ευτυχώς σταμάτησαν να τρώνε ζωντανές αράχνες στο I’m a Celebrity, ενώ οι κάτοικοι του Love Island περιορίζονται πια σε δύο μόνο ποτά κάθε βράδυ. Η πιο σημαντική αλλαγή, ωστόσο, ήταν όταν η τραγουδίστρια του Britain’s Got Talent, Σούζαν Μπόιλ, μπήκε σε μοναστήρι λόγω εξάντλησης το 2009, αποφασίστηκε για όλους τους υποψήφιους συμμετέχοντες των ριάλιτι παιχνιδιών να υποβάλλονται σε ψυχολογικές εξετάσεις, γράφει ο Guardian.
Η κρυφή πραγματικότητα
Το άγχος και η εξάντληση, ειδικά από τη στέρηση ύπνου παραμένουν η κρυφή πραγματικότητα αυτών των σόου. Για του λόγου το ασφαλές οι διαγωνιζόμενοι στο Squid Game: The Challenge του Netflix ζητούν τώρα αποζημίωση, αφού φέρονται να υπέστησαν υποθερμία και νευρική βλάβη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων σε παγωμένες θερμοκρασίες. Τι κι αν τους υποσχέθηκαν ύπνο σαν την 5ήμερη σε κουκέτες όλοι μαζί με χαμηλό φωτισμό, το γεγονός ότι καμιά μέρα δεν κατάφεραν να κοιμηθούν 8 ολόκληρες ώρες καθώς ξυπνούσαν συχνά από αυτούς που ήθελαν να πάνε τουαλέτα μέχρι από έκτακτες απαιτήσεις της παραγωγής για τις ανάγκες του σόου είχε σαν αποτέλεσμα όλοι τους να φτάσουν σύντομα στα όρια τους. Ήμασταν απίστευτα κουρασμένοι στα όρια της εξάντλησης», πιστοποιεί η συμμετέχουσα Μελίσσα Ρίμζα.
Όταν οι τηλεθεατές βλέπουν έναν διαγωνιζόμενο να φτύνει, να κλαίει ή να ουρλιάζει, απλά νομίζει ότι έτσι ακραίος είναι ο χαρακτήρας του και γι’ αυτό τον διάλεξαν για να υπάρξει μεγαλύτερη τηλεθέαση από το δράμα που προκαλεί. Λίγοι υποθέτουν ότι αυτές οι συμπεριφορές σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου. Κι αν οι κακές συνθήκες ύπνου είναι το δίχως άλλο αναντίρρητα συνδεδεμένες με κάποια σόου αντοχής σε δύσκολες συνθήκες, ποιος θα το πίστευε ότι σε ανάλογη έλλειψη ύπνου θα υποβάλλονταν και οι παίκτες σε ριάλιτι αγάπης με στόχο να βρουν σύντροφο ζωής.
‘I was in tears, angry, emotional’: do reality TV shows use sleep deprivation to trigger meltdowns and showdowns? https://t.co/zuf0v464pH
— The Guardian (@guardian) December 11, 2023
Νυχτερινά ραντεβού με το ζόρι
Όπως εξηγεί ο Τζέρεμι Χάρτγουελ, που εμφανίστηκε στη δεύτερη σεζόν του Love Is Blind του Netflix, και σήμερα μηνύει τους παραγωγούς του για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, αποκαλύπτει ότι σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του εκεί του στερούσαν τον ύπνο και τον πότιζαν συνέχεια αλκοόλ. «Εφάρμοζαν τα λεγόμενα νυχτερινά ραντεβού, τα οποία έπρεπε οπωσδήποτε να κρατήσουν μέχρι τις 2 το πρωί. Ο 38χρονος, που ζει στο Σικάγο, λέει ότι αυτά τα ραντεβού ήταν προαιρετικά, αλλά οι παραγωγοί τα συνιστούσαν σε όποιον ήθελε να φτάσει στο τέλος και να πάρει το πολυπόθητο έπαθλο. Υπολογίζει ότι μέχρι να επιστρέψει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στις 3 τα ξημερώματα και καθώς ήταν υποχρεωμένος να βρίσκεται στο λόμπι του ξενοδοχείου διαμονής τους στις 7 το πρωί καθημερινά ο ύπνος του στο ριάλιτι δεν ξεπερνούσε τις 3 ώρες.
«Έβαζα τα κλάματα χωρίς λόγο και ξεσπούσα δεξιά και αριστερά», παραδέχεται ο ίδιος εκτιμώντας ότι οι παραγωγοί στερούν τον ύπνο από τους παίκτες αυτών των σόου με σκοπό να τους εξωθούν σε τέτοιες έντονα συναισθηματικές ή θυμωμένες συμπεριφορές.
«Όλο γκάζι και καθόλου φρένα»
Το ανάλογο πιστεύει και ο Άλεξ Χόμπερν, 31 ετών, ο οποίος κέρδισε τον πρώτο κύκλο της σειράς The Circle του Channel 4 το 2018. «Αισθάνομαι ότι η στέρηση ύπνου είναι σκόπιμη», λέει ο ίδιος που σήμερα ζει στο Λονδίνο και διευθύνει την επιχείρηση κοινωνικών μέσων Flint Social. Όπως πολλοί διαγωνιζόμενοι, ο Χόμπερν δεν επιτρεπόταν να γνωρίζει την ώρα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά ήξερε ότι είχε πέσει η νύχτα όταν το συνεργείο παραγωγής άλλαζε βάρδιες και «η φωνή που ακουγόταν από το ταβάνι» άλλαζε καθημερινά.
Όσον αφορά το ερώτημα του τι πιστεύουν οι ειδικοί, όλοι τους επιβεβαιώνουν ότι «οι άνθρωποι με έλλειψη ύπνου παρουσιάζουν λιγότερο συναισθηματικό αυτοέλεγχο», άρα σύμφωνα με μελέτη του 2007, που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, αντιδρούν πιο έντονα σε αρνητικά ερεθίσματα. Είναι, δηλαδή, όλο γκάζι και καθόλου φρένα, δηλαδή μιλούν χωρίς φίλτρα και έχουν ανεξέλεγκτες συμπεριφορές που κάνουν τα μηχανάκια της τηλεθέασης να χτυπούν σαν τρελά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις