Ανεξιχνίαστο έγκλημα: Τι συνέβη πραγματικά στον γκέι ακτιβιστή Anthony Adams;
Στις 30 Νοεμβρίου 1978, ο γκέι ακτιβιστής Anthony Adams εξαφανίστηκε. Ο 25χρονος βρέθηκε δολοφονημένος τρεις ημέρες αργότερα στο διαμέρισμά του στο Σολτ Λέικ Σίτι.
Η δολοφονία του Adams παραμένει ανεξιχνίαστη 45 χρόνια αργότερα, αν και υπάρχουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αστυνομία στη Γιούτα – αν κατάφερνε να μην τις εντοπίσει – .
Ο Adams ήταν επιφανές μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στο Σολτ Λέικ Σίτι και μια ημέρα, δεν εμφανίστηκε σε προγραμματισμένη διαδήλωση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη ανησυχία των συντρόφων του. Ο Syd Stapleton, μέλος του SWP στη Νέα Υόρκη, το 1978 αποκάλεσε το θάνατο του Adams «φόνο» και υποστήριξε ότι δολοφονήθηκε για τη σεξουαλικότητα του και τις πολιτικές του πεποιθήσεις.
Ο Κλέμενς Μπακ από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι οι αστυνομικές αρχές «δεν κυνήγησαν αυτή την υπόθεση με την προσοχή που θα άρμοζε σε ένα πολιτικό έγκλημα αυτού του βεληνεκούς», επειδή ο Adams ήταν γκέι
Ο Adams βρέθηκε μαχαιρωμένος μέχρι θανάτου στο διαμέρισμα του, από δύο φίλους του που είχαν ανησυχήσει επειδή είχε εξαφανιστεί για αρκετές ημέρες. Από το πορτοφόλι του έλειπαν μετρητά, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό υποδείκνυε ληστεία. Η αστυνομία έκρινε ότι ο Adams δέχθηκε μαχαιριές στο στήθος και στο λαιμό. Θεώρησαν ότι η επίθεση ξεκίνησε ενώ εκείνος βρισκόταν στο μπάνιο, στο οποίο πάλεψε με τους δολοφόνους/δολοφόνο του, πριν κατευθυνθεί προς την κρεβατοκάμαρα, όπου και πέθανε.
Η αστυνομία του Σολτ Λέικ πληροφορήθηκε – μέσω ανακρίσεων σε ντόπιους – ότι ο Adams εθεάθη για τελευταία φορά τρεις ημέρες πριν από τη δολοφονία του, από έναν γνωστό του, ο οποίος εντόπισε τον Adams στο Comeback Bar του Σολτ Λέικ. Μέχρι και σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί ύποπτοι.
Τα χαμένα αποδεικτικά στοιχεία
Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία του Adams βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος. Οι απομαγνητοφωνημένες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση που καταγράφηκαν από το SLCPD και καταχωρήθηκαν στο αρχείο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδειξαν ότι «οι ερευνητές βρήκαν ένα μεγάλο κουζινομάχαιρο με ξύλινη λαβή, λερωμένο με αίμα στην κορυφή μιας στοίβας από σεντόνια» στην κρεβατοκάμαρα του Adams.
Ο Adams δέχτηκε επίθεση σε διάφορα μέρη του διαμερίσματος, και πιθανώς με περισσότερα από ένα δολοφονικά όπλα: Σε μια δεύτερη έρευνα, η αστυνομία βρήκε επίσης ένα «μαχαίρι στο συρτάρι της [κουζίνας] που φαινόταν να έχει αποξηραμένο αίμα».
«Μέχρι τη δολοφονία του Tony Adams ήμασταν μια πολύ ζωντανή κοινότητα»
Αυτά τα μαχαίρια εξακολουθούν να αποτελούν τον συνδετικό κρίκο που θα μπορούσε να ανατρέψει ολόκληρη την έρευνα για τη δολοφονία. Και όμως, τα αποδεικτικά στοιχεία που ενδεχομένως να περιείχαν είναι «άφαντα» μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες.
Με κάποιο «μαγικό» τρόπο, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του αίματος από το μαχαίρι στο κρατικό ιατροδικαστικό κέντρο και πίσω στην αστυνομία του Σολτ Λέικ Σίτι, το δείγμα χάθηκε.
Υπήρξαν άραγε ποτέ αρχεία;
Ο Chris Reilly, νυν καθηγητής Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα δήλωσε στο περιοδικό The Advocate: «Αναζητήσαμε τυχόν αρχεία, αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε τίποτα. Έχει περάσει πολύς καιρός».
Ο Reilly συμπλήρωσε ότι ζήτησε από τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου να «σκαλίσουν» τα αρχεία του προκειμένου να δουν αν υφίσταται το δείγμα. «Δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποιο αρχείο γι’ αυτό, αλλά δεν γνωρίζω αν αυτό συνέβη επειδή δεν είχαμε αρχεία για τόσο παλιά δείγματα ή αν δεν υπήρχε τίποτα που να ταιριάζει με την περιγραφή», πρόσθεσε.
Ο Adams δολοφονήθηκε προτού η χρήση της ιατροδικαστικής ανάλυσης DNA στις έρευνες στον τόπο του εγκλήματος καταστεί ευρέως διαδεδομένη. Ωστόσο αν εντοπίζονταν αυτά τα στοιχεία της υπόθεσης, θα μπορούσαν να διασταυρωθούν με τις τρέχουσες εθνικές βάσεις δεδομένων.
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη της υπόθεσης ήρθε το 2020, όταν το SLCPD ταυτοποίησε ένα δακτυλικό αποτύπωμα από το διαμέρισμα του Adams με ένα άστεγο κορίτσι, τη Mickey Henson, η οποία τότε ήταν 16 ετών. Αλλά η Henson πέθανε το 2004 και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να τη συσχετίζουν με τη δολοφονία του Adams, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανή φιλοξενούμενη και απίθανη ύποπτη.
«Σφύριζε αδιάφορα» η αστυνομία επειδή το θύμα ήταν γκέι και αριστερός;
Οι ακτιβιστές της LGBTQ κοινότητας του Σολτ Λέικ Σίτι υποστήριξαν τότε, ότι η αστυνομία δεν έπραξε τα δέοντα. Σε ένα άρθρο της Tribune του 1978, ο Κλέμενς Μπακ από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι οι αστυνομικές αρχές «δεν κυνήγησαν αυτή την υπόθεση με την προσοχή που θα άρμοζε σε ένα πολιτικό έγκλημα αυτού του βεληνεκούς», επειδή ο Adams ήταν γκέι.
Επιπλέον, η δολοφονία του Adams – και ενός άλλου γκέι άνδρα, του Douglas Coleman, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1978 – διέλυσε κάθε αίσθημα ασφάλειας που μπορεί να είχε η γκέι κοινότητα του Σολτ Λέικ Σίτι εκείνη την εποχή.
Ο τοπικός ιστορικός και γκέι ακτιβιστής Ben Edgar Williams δήλωσε στην Salt Lake Tribune: «Μέχρι τη δολοφονία του Tony Adams ήμασταν μια πολύ ζωντανή κοινότητα και αυτό ( το γεγονός της δολοφονίας) έστειλε πολλούς ανθρώπους πίσω στην ντουλάπα». Πρόσθεσε ότι «μόλις το 1981, ’82, άρχισαν τα πράγματα να βελτιώνονται και πάλι».
Τον Ιούνιο του 2020, η Karla Dobinski, δικηγόρος του τμήματος πολιτικών δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για την ταυτοποίηση του δολοφόνου του Adams.
*Με πληροφορίες από: Advocate | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Salt Lake City Tribune | Judge Memorial High School Yearbook, 1970
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις