Βουλή: Σφοδρή κόντρα Χατζηδάκη – αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό
Η πρώτη αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό του 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής - Την Κυριακή η μεγάλη μάχη των αρχηγών και η ψηφοφορία
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Η πρώτη κόντρα για τον προϋπολογισμό του 2024, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να εξαπολύει σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, με τη σειρά του, κατηγόρησε τα κόμματα για «καταστροφολογία».
Το βασικό μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το 2024 και το οποίο στηρίζεται στους άξονες «δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα, αναπτυξιακή πολιτική ενθάρρυνσης της υγιούς επιχειρηματικότητας και πολιτική κοινωνικής συνοχής με αποτύπωμα», περιέγραψε στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης.
«Πατριωτικό μας καθήκον να ανεβάσουμε την Ελλάδα ψηλότερα, απέναντι στην SYRIZAstat»
«Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα ψηλότερα», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που «παράγει αποτελέσματα» για την οικονομία, τους πολίτες και ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, επικαλέστηκε πληθώρα θετικών σχολίων που έκαναν για την ελληνική οικονομία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ και άλλοι, υπογραμμίζοντας ότι, στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, ο προϋπολογισμός πέρασε χωρίς καμία παρατήρηση.
Αυτές τις καταγεγραμμένες παραδοχές παρέθεσε ο κ. Χατζηδάκης, απέναντι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «στα στοιχεία της… ‘SYRIZAstat’ που δίνουν την εικόνα ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι διεθνές παράδειγμα καταστροφής».
Επίσης, χαρακτήρισε πολύ συγκρατημένες, τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, αύξησης του ΑΕΠ από τα 222,8 δισ. στα 233 δισ. ευρώ, των επενδύσεων κατά 15,1% και αποκλιμάκωσης της ανεργίας κατά 0,6%.
«Σας λέω λοιπόν, να πάρετε σοβαρά αυτές τις προβλέψεις», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Κωστής Χατζηδάκης.
Και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ως παραδείγματα πετυχημένης κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, την καταβολή του επιδόματος μητρότητας για αγρότισσες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές και τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
ΣΥΡΙΖΑ: Ρεκόρ φόρων 27ετίας
Βολές στην κυβέρνηση για τις προβλέψεις ενός προϋπολογισμού που «δεν απαντά στην κρίση ακρίβειας, στην κρίση χρέους, στη στεγαστική και κλιματική κρίση», όπως χαρακτηριστικά είπε, εξαπέλυσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
Επεσήμανε, απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι «επιμένετε να παρουσιάζετε ένα αναπτυξιακό θαύμα, ενώ η Ελλάδα είναι 25η στους 36 της Ευρώπης στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο 2019 – 2021 και 32η στους 36 στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ».
Σχολιάζοντας τις αναφορές περί μείωσης των φόρων από την κυβέρνηση, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει ρεκόρ 27ετίας στους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς πλέον ανέρχονται στο 29% του ΑΕΠ, ενώ αν προσθέσουμε και τις εισφορές, το ποσοστό ανεβαίνει στο 43%».
Γιατί το ΚΚΕ δίνει Όσκαρ κωμικού ρόλου στον Στέφανο Κασσελάκη;
Ένα ακόμα στοιχείο που κατέθεσε αφορά στα έσοδα από ΦΠΑ, τα οποία «αυξήθηκαν κατά 40% από το 2021, 7 δισ. ευρώ παραπάνω δηλαδή».
Ο Νίκος Παππάς είπε ότι «η απόσυρση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα επιφέρει, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, ζημιές άνω των 40 δισ. ευρώ για το Δημόσιο» και κάλεσε σε άμεση συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Ταμείου, όπως έχει ζητήσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρουσιάζοντας την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για την ανάσχεση των μεγάλων κρίσεων», κατέθεσε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για το φορολογικό και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και των «κόκκινων» δανείων.
Ειδικά για το φορολογικό, σημείωσε: «Προτείνουμε αφορολόγητο στις 10 χιλιάδες ευρώ για όλους, με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις. Προτείνουμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους».
«Προτείνουμε ενιαία προοδευτική φορολόγηση φυσικών προσώπων ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος. Προτείνουμε προοδευτικό συντελεστή και για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρότερες, όπως έχει γίνει σε Βρετανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία», προσέθεσε ο Νίκος Παππάς.
ΠΑΣΟΚ: Έχουμε κρυφό έλλειμμα και κρυφό χρέος
Αναξιοπιστία καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ και διερωτήθηκε ποιον πίνακα εγγυήσεων δίνει η κυβέρνηση στην ΕΛΣΤΑΤ, την Eurostat και τους οίκους αξιολόγησης.
«Δεν λέτε την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες, ότι δηλαδή έχουμε κρυφό έλλειμμα και κρυφό χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κοινωνικά άδικο και αναπτυξιακά ανεπαρκή χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος – την ομιλία του οποίου παρακολούθησε από τα έδρανα και ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης – καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «άγνοια κινδύνου».
Όπως σημείωσε, «είναι κοινωνικά άδικος, γιατί δημιουργεί πολύ μεγάλη δυσαναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακριβείας και δεν έχει ορατή διέξοδο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Είναι ανεπαρκής, γιατί υποτιμά την ανάπτυξη και εστιάζει μόνο στον τουρισμό και στο real estate, ενώ η κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου γιατί υποτιμά τους διεθνείς κινδύνους και κυρίως τον κίνδυνο ύφεσης στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας ότι «τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την επιβολή οριζόντιων φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες και τα δωράκια στο κεφάλαιο».
«Για εμάς τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας», όπως έλεγε η Φώφη Γεννηματά
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με εμφατικό τρόπο παραθέτει διαρκώς τον ισχυρισμό τού success story κραδαίνοντας αριθμούς, όμως είναι μόνο δικό της success story, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βιώνει το δικό της Γολγοθά απέναντι στην ακρίβεια».
«Προμετωπίδα για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, για τον νέο προϋπολογισμό και στο δίλημμα ανάμεσα στη κοινωνία και την οικονομία, είναι η κοινωνία», υπογράμμισε, λέγοντας ότι «ποτέ δεν υποκύψαμε στους αριθμούς, εκτός από μια μόνο φορά όταν στο υπέρτατο ζήτημα, τα μαύρα χρόνια της κρίσης, υπήρχε ο κίνδυνος της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας και η έξοδος από το ευρώ. Τότε και μόνο τότε, δώσαμε προτεραιότητα στους αριθμούς. Η άποψή μας ήταν, είναι και θα είναι ότι τέτοιο δίλημμα δεν υπάρχει».
Μίλησε ακόμα για «προκλητικές και προνομιακές χρηματοδοτήσεις σε τράπεζες και μεγάλα συμφέροντα», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «υπηρετεί την αναδιανομή και την αναδιάταξη, έχοντας εκτός την κοινωνία και επιβάλλοντας οριζόντιους φόρους στους μη έχοντες», ενώ επεσήμανε ότι «την ίδια ώρα που η φοροδιαφυγή υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ, η απάντησή της είναι η επιβολή φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες».
«Εμείς καταψηφίζουμε τον νέο προϋπολογισμό, γιατί πιστεύουμε ότι την Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα να την στήσουμε όρθια», τόνισε, ενώ έκλεισε με μία φράση της Φώφης Γεννηματά που, όπως είπε, «σημάδεψε την ίδια αλλά και το ΠΑΣΟΚ»: «Για εμάς τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας».
Το ΚΚΕ καταψηφίζει και δίνει… Όσκαρ στον Κασσελάκη
«Είναι ταξικός ο προϋπολογισμός και ιδιαίτερα αντιδραστικός και αντιλαϊκός, πολύ περισσότερο σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάργησης της ρήτρας διαφυγής», που «πρέπει να πετύχει τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των έμμεσων φόρων που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, σημειώνοντας πως ο «δείκτης αντιλαϊκότητας ενός φορολογικού συστήματος είναι το επίπεδο των έμμεσων φόρων, γιατί είναι ο ίδιος φορολογικός συντελεστής σε άνισα εισοδήματα».
«Ο δείκτης της αναλογίας των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους ξεπέρασε το 60% τρεις φορές τα τελευταία 30 χρόνια: Το 1997 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία της ένταξης στην ΟΝΕ, το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επίτευξη «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και τώρα, από την κυβέρνηση της ΝΔ, για τα «ματωμένα» κρατικά πλεονάσματα, όπως είπε.
Επιπλέον, «οι δαπάνες παραμένουν παγωμένες, καθώς η όποια αύξηση είναι κάτω από τον πληθωρισμό, άρα έχουμε μείωση», προσέθεσε.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως είναι κάλπικη η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα αυτή της σοσιαλδημοκρατίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) για δήθεν πιο δίκαιη διανομή της πίτας, σημειώνοντας πως η δήθεν «προστασία» για την οποία μιλάνε, «δεν είναι τίποτα άλλο παρά να γίνει με διαφορετικά μέσα ο σφαγιασμός των αναγκών και των δικαιωμάτων του λαού».
«Πρέπει να αποδώσουμε το Όσκαρ κωμικού ρόλου στον κ. Κασσελάκη, όταν είπε ότι το κεφάλαιο αποτελεί παράγοντα αντιμετώπισης των ανισοτήτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραθανασόπουλος και προσέθεσε: «Μάλλον θα πρέπει να τον προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Νόμπελ Οικονομίας για το 2014».
Νέα Αριστερά: Ο προϋπολογισμός αναπαράγει ένα φαύλο κύκλο φτωχοποίησης
«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό από την πλευρά της κυβέρνησης διεξάγεται με θριαμβευτικούς τόνους» και με τον ισχυρισμό ότι «η συνταγή πέτυχε και θα συνεχιστεί», τόνισε η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, για να σημειώσει πως «σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα αυτό, 7 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα, ποσοστό ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη, θεωρούν τους εαυτούς τους φτωχούς. Η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Βουλγαρία με σχεδόν μισό ποσοστό. Η πραγματικότητα, λοιπόν, όπως τουλάχιστον τη βιώνει η πλειονότητα των πολιτών, απέχει δραματικά από την κυβερνητική αφήγηση», επισήμανε.
Στην παρέμβασή της, η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα της «άδικης φορολογίας, της συνεχώς μειούμενης αξίας των μισθών, ενώ πολλαπλασιάζονται», όπως είπε, «τα εταιρικά κέρδη», καθώς και στη μείωση των κοινωνικών δαπανών, ζητώντας ένα διαφορετικό μοντέλο.
Υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής στην οικονομία, με έναν προϋπολογισμό «προτεραιοτήτων για τους πολλούς», και έκανε λόγο για ανάγκη αντιμετώπισης του «φαύλου κύκλου, που οδηγεί σε μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών», αιτιολογώντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2024 από τη Νέα Αριστερά.
Η Έφη Αχτσιόλγου τόνισε πως «η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη συμμετοχή κερδών στη φορολογία στον ΟΟΣΑ», όπως και τη «δεύτερη χειρότερη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων στην ΕΕ», σημειώνοντας πως αυτό συνιστά «μια άδικη πολιτική αναδιανομής προς την κορυφή της πυραμίδας».
Αναφερόμενη στην ακρίβεια, παρατήρησε πως στον προϋπολογισμό «δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο στήριξης των νοικοκυριών», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ουδείς ασχολείται με το πώς θα ανταποκριθούν τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι σε αυτό το επίπεδο τιμών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις