Η αισιοδοξία «κακός σύμβουλος» για μια γεμάτη τσέπη
«Το πρόβλημα με το ότι είμαστε προγραμματισμένοι να σκεφτόμαστε θετικά είναι ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σοβαρές αποφάσεις μας».
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η υπερβολική αισιοδοξία μπορεί να οδηγήσει σε κακές αποφάσεις, αποκαλύπτει νέα μελέτη, που ανατρέπει τη μέχρι σήμερα γενικότερη θεώρηση ότι για να πάει κάποιος μπροστά χρειάζεται να κάνει μόνο θετικές σκέψεις.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ διαπίστωσαν ότι, όταν πρόκειται για την οικονομική ευημερία των ανθρώπων, στην πραγματικότητα βοηθάει να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο αντί να εστιάζουν στα καλά της ζωής.
Μεγάλη ανατροπή
Πρόκειται για μια σαφή ανατροπή από την πληθώρα βιβλίων αυτοβοήθειας που προτάσσουν τη δύναμη της θετικής σκέψης. Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ της αισιοδοξίας και της καλής υγείας, της μακροζωίας και της συνολικής ευτυχίας.
Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εμφάνισαν υπερβολικά επίπεδα αισιοδοξίας εμφάνισαν επίσης φτωχότερες γνωστικές δεξιότητες. Αυτές περιλάμβαναν αδυναμία στη λεκτική ευχέρεια, τη ρευστή σκέψη, την αριθμητική σκέψη και τη μνήμη.
Σοβαρές αποφάσεις
Από την άλλη πλευρά, όσοι εμφάνιζαν μια πιο ρεαλιστική και απαισιόδοξη προσωπικότητα έπαιρναν σοφότερες οικονομικές αποφάσεις. «Το πρόβλημα με το ότι είμαστε προγραμματισμένοι να σκεφτόμαστε θετικά είναι ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της λήψης αποφάσεων, ιδίως όταν πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις», αναφέρει ο Δρ. Κρις Ντόσον από τη σχολή Management του προαναφερόμενου πανεπιστημίου.
«Πρέπει να είμαστε σε θέση να παρακάμπτουμε το παραπάνω και αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με υψηλή γνωστική ικανότητα διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις καλύτερα από εκείνους με χαμηλή γνωστική ικανότητα», καταλήγει ο ίδιος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις