Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Σφαγές σε σχολεία στη Γάζα –  Συμμορίες εποίκων στη Δ. Όχθη – Ματαιώθηκε συνάντηση για τους ομήρους

Live: Σφαγές σε σχολεία στη Γάζα – Συμμορίες εποίκων στη Δ. Όχθη – Ματαιώθηκε συνάντηση για τους ομήρους

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί στη Γάζα - Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τις βομβαρδισμένες περιοχές

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, παρά το ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο προτρέπει σε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Διαρκώς διαρρέουν βίντεο με εκτελέσεις και βασανιστήρια σε κρατούμενους Παλαιστίνιους. Ο λογαριασμός RawFootage9 στο Χ -πρώην twitter- εκθέτει σοκαριστικά εγκλήματα που δεν μπορούν να βρεθούν σε ιστοσελίδα.

Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί στη Γάζα

Το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε να μην επιτρέψει στον επικεφαλής της Μοσάντ να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση των ομήρων, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι η Γάζα έχει γίνει «ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο» εν μέσω της εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Τουλάχιστον 18.608 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αναθεωρημένος αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ ανέρχεται σε 1.147. Φόβος για την παράδοση περισσότερων όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

04:20 Η UNWRA αναφέρει ότι φέτος 271 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 69 ανηλίκων, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη

Η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNWRA αναφέρει ότι 271 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 69 ανηλίκων, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη φέτος, σύμφωνα με ανάρτηση στο X.

 04:00 Βομβαρδισμοί σε Ράφα, Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό Νουσεράτ

Το Al Jazeera αναφέρει ότι η περιοχή δέχθηκε έντονες ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες ώρες, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπορικών επιδρομών που φέρεται να σκότωσαν Παλαιστίνιους και να τραυμάτισαν άλλους.

«Η περιοχή αυτή είχε χαρακτηριστεί ως ασφαλής και … η πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας είχε διαταχθεί να διαφύγει» στην περιοχή, δήλωσε ο Abu Azzoumμ ανταποκριτής του καναλιού.

Οι επιθέσεις πυροβολικού συνεχίστηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, όπου περισσότεροι από πέντε Παλαιστίνιοι φέρονται να έχουν σκοτωθεί.

Το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα έχει επίσης δεχθεί επιθέσεις, με τον Αμπού Αζούμ να λέει ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε ζώνη μάχης μεταξύ παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών στρατιωτών.

03:40 Παλαιστίνιοι άμαχοι βασανίζονται από Ισραηλινούς στρατιώτες

Σε βίντεο που δεν μπορεί να αναρτηθεί και υποκλάπηκε από στρατιώτες των IDF, Παλαιστίνιοι δεμένοι χειροπόδαρα και γυμνοί βασανίζονται από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Disclaimer: Τα βίντεο έχουν υποκλαπεί από τον λογαριασμό RawFootage9 στο Χ. Εφόσον θελήσετε να έχετε πρόσβαση σε αυτά, σας προειδοποιούμε πως φαίνονται πολύ σκληρές εικόνες.

03:20 Καθυστερεί η πώληση αμερικάνικων πολεμικών τυφεκίων εφόδου στο Ισραήλ, φοβούνται πως θα πέσουν στα χέρια εποίκων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν καθυστερεί την πώληση περισσότερων από 20.000 τουφεκιών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών για τις επιθέσεις ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσαν δύο πηγές.

Το Reuters αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μια άτυπη ειδοποίηση για την πώληση στο Κογκρέσο πριν από αρκετές εβδομάδες. Αλλά η πώληση δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι εγκρίθηκε από τους επικεφαλής των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις αρχές Νοεμβρίου.

Ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που γνωρίζει την πώληση δήλωσε την Τετάρτη: «Άλλα μέλη του Κογκρέσου έλαβαν γνώση αυτής της υπόθεσης και απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση για να απαιτήσουν να λάβουν διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι τα πυροβόλα όπλα δεν θα πάνε σε εποίκους».

03:00 Διέρρευσαν περισσότερες εκτελέσεις από σχολεία στη Γάζα – Συγγενείς και το Al Jazeera στο σημείο

Προσοχή, τα πλάνα δεν είναι σοκαριστικά, οι περιγραφές όμως αναφέρουν μαζικές εκτελέσεις αμάχων. Εκατοντάδες σφαίρες ρίχτηκαν στο μακελειό στο σχολείο.

02:40 Το Κατάρ υπόσχεται 50 εκατ. δολάρια για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους της Γάζας

Η δέσμευση έγινε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Θα αφορά πρόσφυγες, εκτοπισμένους, ορφανά, τραυματίες και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Πρόσθετα η Λολγουά Αλχατέρ, υφυπουργός διεθνούς συνεργασίας του Κατάρ, δήλωσε επίσης ότι το Κατάρ θα χρηματοδοτήσει 100 υποτροφίες πανεπιστημίων του Κατάρ για φοιτητές από τη Γάζα.

02:15 Βίντεο του TRT που αναδημοσιεύει η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem, δείχνει έποικους να πυροβολούν άοπλους Παλαστίνιους

Το βίντεο δείχνει έναν έποικο με καλυμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, να πυροβολεί κατά αμάχων. Σύμφωνα με την περιγραφή, υπήρξε ένας νεκρός και 11 τραυματίες, ενώ όταν τελείωσαν τα πυρομαχικά, οι Ισραηλινοί στρατιώτες τον προμήθευσαν περισσότερα.

01:50 Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ συζητούν για την περιφερειακή ασφάλεια

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο X, το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας Χαλίντ μπιν Σαλμάν συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για «τομείς συνεργασίας και κοινές προσπάθειες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας».

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας συζητήθηκαν και διάφορα άλλα θέματα «κοινού ενδιαφέροντος».

Ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε την κλήση σε ξεχωριστή ανάρτηση από τον προσωπικό του λογαριασμό στο X.

01:30 Ακυρώθηκαν οι επαναληπτικές συνομιλίες για απελευθέρωση ομήρων – Έξω φρενών οι συγγενείς

Το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε να μην επιτρέψει στον επικεφαλής της Μοσάντ να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση των ομήρων, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Οι οικογένειες φέρονται να σοκαρίστηκαν από την αναφορά ότι το αίτημα του επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, να καταρτίσει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων απορρίφθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και ζήτησαν επείγουσα ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Ολόκληρο το ζήτημα εδώ.

01:05 ΟΗΕ: Ο πόλεμος κοστίζει σε όλους

Το οικονομικό κόστος του πολέμου Ισραήλ-Γάζας για τους Άραβες γείτονες σε Λίβανο, Αίγυπτο και Ιορδανία θα μπορούσε να ανέλθει σε τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια φέτος και να οδηγήσει περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στη φτώχεια, σύμφωνα με μελέτη των Ηνωμένων Εθνών που μεταδίδει το Reuters.

Οι τρεις αραβικές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη έναν αγώνα με δημοσιονομικές πιέσεις, αργή ανάπτυξη και απότομη ανεργία, και ο πόλεμος έχει αποτρέψει τις πολυπόθητες επενδύσεις καθώς και πλήττει την κατανάλωση και το εμπόριο, αναφέρει η έρευνα.

00:40 Ο Σάλιβαν στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουν περιφερειακά θέματα

Η επίσκεψη του Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφαλείας, η οποία προηγείται ενός ταξιδιού στο Ισραήλ, δεν ανακοινώθηκε επισήμως από τον Λευκό Οίκο πριν από την αναχώρησή του.

Ο Σάλιβαν συζήτησε με τους Σαουδάραβες «ευρύτερες διπλωματικές προσπάθειες για τη διατήρηση της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή και την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν επίσης «προσπάθειες για την αποτροπή των συνεχιζόμενων επιθέσεων των Χούθι εναντίον διεθνών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πριν από τον πόλεμο, οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Η Ουάσινγκτον λέει ότι θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, αλλά την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Kirby αναγνώρισε ότι ο πόλεμος «εκτροχίασε» αυτές τις προσπάθειες.

Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ προσεγγίζουν περιφερειακούς παίχτες με σκοπό να μην κλείσουν όλες οι πόρτες για την απελευθέρωση των ομήρων.

00:20 Το Freedom Theater εξέδωσε ανακοίνωση για την ισραηλινή επιδρομή και τις συλλήψεις προσωπικού

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου της Τζενίν, Άχμεντ Τομπάσι, συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Θέατρο Ελευθερίας ανέφερε σε ενημέρωση το τι συνέβη, όταν οι ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Τομπάσι, μόλις βγήκε έξω για να τους ρωτήσει γιατί έκαναν έφοδο στο θέατρο, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του.

Τον χτύπησαν στα πόδια πριν τον αναγκάσουν να βγάλει το μπουφάν του και «τον έβαλαν στο έδαφος στο δρόμο μέσα στο κρύο και τη βροχή. Λέγοντας στον Τομπάσι ότι πρέπει να μείνει εκεί, ο στρατός στη συνέχεια μπήκε στο σπίτι του και έσπασε τα πάντα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το θέατρο ανέφερε ότι η τύχη του παραμένει άγνωστη.

Ο αδελφός του Τομπάσι, Μοχάμεντ, συνελήφθη επίσης, αλλά έκτοτε έχει αφεθεί ελεύθερος, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ένας παραγωγός του Freedom Theatre καθώς και ένας απόφοιτος του προγράμματος είχαν επίσης συλληφθεί.

23:58 Το Κατάρ υπόσχεται 50 εκατ. δολάρια για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους της Γάζας

Η υπόσχεση από το Κατάρ δόθηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Λόλουα Αλχατέρ, υφυπουργός διεθνούς συνεργασίας της χώρας, δήλωσε επίσης ότι το Κατάρ θα χρηματοδοτήσει 100 υποτροφίες πανεπιστημίων του Κατάρ για φοιτητές από τη Γάζα.

23:48 Η οικογένεια του Τανζανού, Τζόσουα Μόλελ, που αγνοείται από τις 7 Οκτωβρίου, ενημερώθηκε ότι είναι νεκρός, η σορός κρατείται στη Γάζα

Ο Τζόσουα Μόλελ, ασκούμενος γεωπόνος από την Τανζανία, ο οποίος αγνοείται από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώθηκε ενώ ήταν όμηρος, ανακοίνωσε το ισραηλινό κιμπούτς όπου εργαζόταν.

Ο Τζόσουα Μόλελ.

23:39 Ο πόλεμος σταμάτησε το ποδόσφαιρο – Πώς η Aida Celtic έγινε σύμβολο της Παλαιστίνης

Ισραηλινά στρατιωτικά παρατηρητήρια δεσπόζουν πάνω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Lajee Celtic, καθώς μεγάλο μέρος του προσφυγικού καταυλισμού Άιντα κοντά στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης περιβάλλεται από το γκρίζο, καλυμμένο με γκράφιτι ισραηλινό διαχωριστικό τείχος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:29 Ο Μπάιντεν στις οικογένειες των Αμερικανών ομήρων: «Δεν θα εγκαταλείψουμε την ελπίδα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με συγγενείς Αμερικανών ομήρων στη Γάζα. Ο ίδιος τους είπε ότι: «Δεν θα εγκαταλείψουμε την ελπίδα» και ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να τους φέρουν πίσω.

Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου για τη συνάντηση με τους συγγενείς των ομήρων:

23:20 «Δύσκολες» ώρες για τους Παλαιστίνιους στην Τζενίν

Ο Ιμράν Χαν του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέει ότι ο ισραηλινός στρατός έφερε ενισχύσεις στην ανατολική πλευρά του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν εν μέσω μιας σχεδόν διήμερης επιδρομής.

«Έρχονται κι άλλες δύσκολες ώρες για τους ανθρώπους που ζουν εκεί», δήλωσε ο Χαν.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι υπάρχουν τραυματίες Παλαιστίνιοι και λέει ότι το έργο της παρεμποδίστηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής.

23:11 UNWRA: 271 νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από τις IDF, ανάμεσά τους 69 παιδιά

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNWRA, από τις 7 Οκτωβρίου και μετά 271 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις IDF, ανάμεσά τους 69 παιδιά.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:01 Φιλοπαλαιστίνιοι χάκερς χάκαραν για λίγη ώρα τους ιστότοπους των IDF και της Ισραηλινής Ταχυδρομικής Εταιρείας

Οι ιστότοποι των IDF και της Ισραηλινής Ταχυδρομικής Εταιρείας παραβιάστηκαν για λίγο από φιλοπαλαιστίνιους χάκερς νωρίτερα απόψε, με μηνύματα κατά του Ισραήλ.

Και οι δύο ιστότοποι τέθηκαν για λίγο εκτός λειτουργίας για να αποκρουστούν οι επιθέσεις και τώρα είναι και οι δύο είναι πάλι διαθέσιμοι, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις:

22:56 Τα καύσιμα που επιτρέπονται στη Γάζα θα αυξηθούν κατά περίπου ένα τρίτο, λέει η Αίγυπτος

Πρόσθετα σημεία ελέγχου για την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα συμβάλλουν στην επιτάχυνση των αποστολών μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα – με την ποσότητα των καυσίμων που επιτρέπεται να εισέλθει να αυξηθεί κατά περίπου ένα τρίτο, δήλωσε η Αίγυπτος.

Την Τρίτη, οι ισραηλινές αρχές άρχισαν να επιθεωρούν τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια σε δύο διαβάσεις μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, αλλά τα φορτηγά πρέπει ακόμη να περάσουν από την Αίγυπτο μέσω της Ράφα στη Γάζα, σύμφωνα με το CNN.

22:49 Το Rutgers έγινε το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο που «αναστέλλει προσωρινά» τη λειτουργία παραρτήματος της οργάνωσης «Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη»

Το Πανεπιστήμιο Rutgers εξέδωσε εντολή «προσωρινής αναστολής» της λειτουργίας του παραρτήματος της οργάνωσης «Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη» στην πανεπιστημιούπολη του Νιου Μπράνσγουικ, ως απάντηση σε καταγγελίες για «διασπαστική συμπεριφορά και βανδαλισμούς».

Σε ανακοίνωσή της, η φιλοπαλαιστινιακή φοιτητική οργάνωση τόνισε ότι οι συγκεντρώσεις της είναι ειρηνικές και κατηγόρησε το σχολείο ότι εφαρμόζει «ρατσιστικά διπλά standards», αναφερόμενη στην αποτυχία του Rutgers να ενεργήσει μετά από καταγγελίες για παρενόχληση και bullying στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά Παλαιστινίων και μουσουλμάνων φοιτητών.

22:40 Συνάντηση Σάλιβαν – Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν ταξίδεψε την Τετάρτη στη Σαουδική Αραβία και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Σάλιβαν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ.

22:30 Νέο ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι – Νεκροί και τραυματίες

Σύμφωνα με το Quds News Network και άλλα παλαιστινιακά Μέσα, ισραηλινό χτύπημα προκάλεσε τον θάνατο έξι Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων που είχαν βρει καταφύγιο σε σχολείο στην περιοχής της Μπουρτζ αλ-Σαΐχ Ραντουάν στην πόλη της Γάζας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:21 Πάνω από το 82% των γυναικών δημοσιογράφων στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί

Η Filastiniyat, παλαιστινιακή οργάνωση που εργάζεται για την υποστήριξη των δημοσιογράφων, διαπίστωσε ότι από τις 181 γυναίκες δημοσιογράφους που συμμετείχαν σε έρευνα στη Λωρίδα της Γάζας, μόνο 15 παραμένουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της Filastiniyat:

  • 19 από τις δημοσιογράφους έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα
  • Το 35% των δημοσιογράφων είδαν τα τα σπίτια τους να καταστρέφονται από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις
  • Περισσότερο από το 36% έχει χάσει συγγενείς – με το 26,5% να έχει χάσει περισσότερα από ένα μέλη της οικογένειάς του
  • Το 54% δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει προϊόντα γυναικείας υγιεινής, όπως σερβιέτες, τις τελευταίες 50 ημέρες
  • Το 59% δεν έχει εισόδημα
  • Δύο από τις δημοσιογράφους που συμμετείχαν στην έρευνα είναι έγκυες και ζουν σε πολυσύχναστα καταφύγια
  • Πάνω από το 62% δήλωσαν ότι έχουν ανάγκη από χειμωνιάτικα ρούχα, εσώρουχα, νερό, τρόφιμα, προϊόντα υγιεινής και μπάνιου
  • Το 60% δήλωσε ότι χρειάζεται είδη πρώτης ανάγκης για τον ύπνο, όπως στρώματα, κουβέρτες και μαξιλάρια

22:12 IDF για τους εννέα πεσόντες στρατιώτες στη Σουτζάιγια: Ισχυρή κάλυψη από αεροπορικές επιδρομές συνοδεύει κάθε χερσαία επέμβαση

Ο εκπρόσωπος των IDF, ταξίαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι μίλησε για τη μάχη στη Σουτζάιγια όπου σκοτώθηκαν εννέα στρατιώτες.

Ο ίδιος είπε ότι η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε όλη τη Σουτζάιγια, την Τζαμπάλια και την περιοχή της Χαν Γιουνίς πριν από τις χερσαίες εισβολές.

Ο Χαγκάρι πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική μάχης του στρατού.

Ο εκπρόσωπος των IDF είπε ότι υπάρχει ισχυρή κάλυψη από αεροπορικές επιδρομές πριν από όλες τις χερσαίες εισβολές. Η πολεμική αεροπορία συνόδευσε τους στρατιώτες με πάνω από 20 αεροσκάφη. Υπήρξαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε επαφή με τον εχθρό και όσο περισσότερο επιχειρούμε – τόσο περισσότερες απώλειες έχουμε δυστυχώς».

22:02 Νετανιάχου στον αρχηγό της Σιν Μπετ: «Δεν υπάρχει εναλλακτική» από τη συνέχεια του πολέμου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον αρχηγό της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ ότι ο πόλεμος θα είναι «δύσκολος», αλλά «είναι αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι το τέλος».

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Ιράν και κυρίως να εμποδίσουμε το Ιράν να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα μέχρι να «εξαλειφθεί» η Χαμάς.

21:53 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η διακοπή του πολέμου σε αυτό το στάδιο δεν εξυπηρετεί τα περιφερειακά συμφέροντα ασφαλείας»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα καθιστά σαφές ότι «ο κόσμος θέλει να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση, κάτι που είναι ένας στόχος που μοιραζόμαστε και εμείς».

Σύμφωνα με τον Μίλερ, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η διακοπή του πολέμου σε αυτό το στάδιο «εξυπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον ασφάλειας όλων στην περιοχή».

Οι ΗΠΑ καταψήφισαν το ψήφισμα στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το CNN, ο Μίλερ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε (σ.σ. ο πόλεμος) να διαρκέσει ούτε μία ημέρα πέραν του αναγκαίου».

21:43 Τι άλλο είπε ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς

Όπως προαναφέρθηκε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια τόνισε σε τηλεοπτική εμφάνισή του ότι είναι «αυταπάτη» οποιαδήποτε διευθέτηση στη Γάζα χωρίς την παρουσία της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο Χανίγια δήλωσε ακόμη ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε οποιεσδήποτε συνομιλίες ή πρωτοβουλίες με στόχο τον τερματισμό της ισραηλινής «επιθετικότητας».

Ο ηγέτης της Χαμάς πρόσθεσε ότι:

  • Η Χαμάς είναι ανοιχτή στον τερματισμό των πολιτικών διαιρέσεων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας δρόμος που θα εγγυάται στον παλαιστινιακό λαό τα δικαιώματά του και ένα μελλοντικό κράτος
  • Οι μαχητές της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης είναι ακλόνητοι στο έδαφος και προκαλούν «βαριές απώλειες» μεταξύ των ισραηλινών στρατιωτών
  • Μαζί με τους διεθνείς οργανισμούς, η Χαμάς προσπαθεί σκληρά να επιταχύνει τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας
  • Η οργάνωση είναι βέβαιη ότι η «βάναυση επίθεση» θα λάβει τέλος και ότι η «αντίσταση» θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη Γάζα
  • Η Χαμάς είναι ευγνώμων για τη στάση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός
  • Η Χαμάς χαιρετίζει την ψήφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

21:34 Τραυματιοφορείς έσωσαν τραυματισμένη γυναίκα από ασθενοφόρο που εγκλωβίστηκε μετά από πλημμύρα

Τραυματιοφορείς κατάφεραν να σώσουν τραυματισμένη γυναίκα από ασθενοφόρο που εγκλωβίστηκε μετά από πλημμύρα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε βίντεο:

21:24 Διευρύνεται η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν

Σύμφωνα με τον Αϊμάν Νομπάνι του Al Jazeera που μεταδίδει από την Τζενίν, διευρύνεται η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη.

Περισσότερες ισραηλινές δυνάμεις κατευθύνονται προς την πόλη και τον καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέει ο Καμάλ Αμπού αλ-Ρουμπ, ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της Τζενίν.

Η επιδρομή συνεχίζεται εδώ και 41 ώρες, είπε, και είναι η 15η ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στην Τζενίν από τις 7 Οκτωβρίου.

Οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη και 15 έχουν τραυματιστεί από πραγματικά πυρά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο Αμπού αλ-Ρουμπ είπε ότι όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στον καταυλισμό έχουν καταστραφεί από στρατιωτικές μπουλντόζες και ότι τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν περικυκλωθεί, με τους στρατιώτες να εμποδίζουν τα ασθενοφόρα να απομακρύνουν τους ασθενείς και τους τραυματίες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, είπε, συνέλαβαν περίπου 500 άτομα και απελευθέρωσαν 400 από αυτούς.

«Οι άνθρωποι που απελευθερώθηκαν φιλοξενούνται από το συμβούλιο του χωριού και τους κατοίκους της Ρουμάνα κοντά στην Τζενίν, επειδή ο καταυλισμός βρίσκεται υπό πολιορκία και δεν μπορούν να επιστρέψουν αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Συνεχίζεται η ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν.

21:15 Άνευ προηγουμένου σύγκρουση Μπάιντεν – Νετανιάχου για τη Γάζα

Για πρώτη φορά μετά την 7η Οκτωβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άσκησε ωμή κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το προσεχές ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

21:05 Πρωθυπουργικό Γραφείο Νετανιάχου: Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με Νετανιάχου και Χέρτσογκ

Το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στην Κίρια του Τελ Αβίβ.

Ο Σάλιβαν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο, Ισαάκ Χερτσόγκ, τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, τον υπουργό, Μπένι Γκαντζ και μέλη του πολεμικού συμβουλίου.

Ο Σάλιβαν φτάνει αύριο στο Ισραήλ ως προσκεκλημένος του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, Τζάχι Χανέγκμπι.

20:56 Οικογένεια άνδρα που θεωρούνταν όμηρος ενημερώθηκε ότι είναι νεκρός

Η οικογένεια του Ταλ Τσαΐμι, που θεωρούνταν ότι ήταν όμηρος, και το κιμπούτς Νιρ Γιτζάκ όπου ζούσε ανακοίνωσαν σε κοινή τους δήλωση ότι οι αρχές είπαν στους συγγενείς του ότι δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

Η σορός του πιστεύεται ότι κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο 41χρονος Τσαςιμι, παντρεμένος με την Έλα και πατέρας 9χρονων διδύμων και ενός εξάχρονου παιδιού, ήταν μέλος τρίτης γενιάς του κιμπούτς και ανήκε στην ομάδα ταχείας αντίδρασης του Νιρ Γιτζάκ.

Ο ίδιος βγήκε έξω εκείνο το πρωί όταν φάνηκε ότι οι μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν στο κιμπούτς.

Η μητέρα του Έστι υπέκυψε μετά από μάχη με τον καρκίνο πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η οικογένεια του ομήρου Ταλ Τσαΐμι ενημερώθηκε ότι είναι νεκρός.

20:47 Χανίγια: «Οποιαδήποτε διευθέτηση στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς είναι αυταπάτη»

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι «οποιαδήποτε διευθέτηση στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς είναι αυταπάτη».

20:38 Άλλοι δύο δημοσιογράφοι νεκροί στη Γάζα

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας σημειώνει ότι άλλοι δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Γάζα.

Πρόκειται για τους Άχμεντ Αμπού Αμπσάχ και Χάναν Αγιάντ.

Το γραφείο ανακοίνωσε ότι οι τελευταίοι θάνατοι αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου σε 89.

Οι δύο τελευταίοι νεκροί δημοσιογράφοι:

Άχμεντ Αμπού Αμπσάχ και Χάναν Αγιάντ σκοτώθηκαν στη Γάζα.

20:29 Αμερικανίδα βουλευτής: «Πρέπει να τελειώσουμε με την αιματοχυσία»

Η Μπάρμπαρα Λι, Αμερικανίδα βουλευτής, έκανε νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η πλειοψηφία των κρατών του ΟΗΕ συμφωνεί με την πλειοψηφία των Αμερικανών: χρειαζόμαστε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», έγραψε η Λι, Δημοκρατική από την Καλιφόρνια, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρέπει να τερματίσουμε την αιματοχυσία. Αμέτρητες ζωές εξαρτώνται από αυτό», πρόσθεσε.

Η Λι, η οποία είναι επί του παρόντος υποψήφια για τη Γερουσία των ΗΠΑ, είναι γνωστή για τις προοδευτικές θέσεις της στην εξωτερική πολιτική. Το 2000, ήταν η μόνη που ψήφισε στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά της εισβολής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δείτε την ανάρτησή της:

20:19 Η πρέσβης του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών

Η Τζίπι Χοτόβελι δήλωσε στο Sky News ότι «η απάντηση είναι απολύτως όχι», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές για ένα παλαιστινιακό κράτος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν για ρόλο στη μεταπολεμική Γάζα για μια «μεταρρυθμισμένη» και «αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά οι δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων επικεντρώνονται στην απόρριψη κάθε τέτοιου ρόλου της ΠΑ στη Γάζα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει εξηγήσει πώς θα επιδιώξει αντίστοιχα μια λύση δύο κρατών.

Δείτε τις δηλώσεις της Χοτόβελι:

20:10 «Δεν θέλω το αγόρι μου να γυρίσει σε σάκο πτώματος» – Νέα κινητοποίηση των οικογενειών των ομήρων στην Ιερουσαλήμ

Εκατοντάδες συγγενείς ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ για να απαιτήσουν την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Οι οικογένειες και οι υποστηρικτές τους στέκονταν σιωπηλοί στη βροχή κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην Κνεσέτ, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Ο χρόνος τελειώνει – απελευθερώστε τους ομήρους τώρα».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οικογένειες έστησαν σκηνή διαμαρτυρίας απέναντι από το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ ορισμένοι έμειναν εκεί τη νύχτα.

«Δεν θέλω το αγόρι μου να γυρίσει σε σάκο πτώματος», δήλωσε χαρακτηριστικά μητέρα ομήρου.

Πηγή φωτογραφίας: Haaretz / Olivier Fitoussi

20:00 IDF: «Εξολοθρεύσαμε πυρήνα της Χαμάς μέσα σε σχολείο στη Χαν Γιουνίς» – Προσοχή, σκληρές εικόνες

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες στη Χαν Γιουνίς ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές της Χαμάς.

Οι IDF, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «εξολόθρευσαν» πυρήνα της Χαμάς που βρισκόταν μέσα σε σχολείο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «στην περιοχή του σχολείου, τα ισραηλινά στρατεύματα εντόπισαν ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς και μια υπόγεια πολεμική εγκατάσταση. Επιπλέον, τα στρατεύματα των IDF διέταξαν ένα πλήγμα της IAF κατά του συγκροτήματος και πρόσθετων κέντρων παρατήρησης και ελέγχου που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Δείτε το σχετικό βίντεο, προσοχή σκληρές εικόνες:

19:50 Γκαντζ στη Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Το Παρίσι πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη της απειλής της Χεζμπολάχ

Ο Μπένι Γκαντζ, υπουργός στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ μίλησε με την Κατρίν Κολονά, τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών.

Ο Ισραηλινός υπουργός γνωστοποίησε την εκτίμησή του για την υποστήριξη της Γαλλίας προς το Ισραήλ και το δικαίωμά του να αμύνεται και ευχαρίστησε τον υπουργό για τις προσπάθειες της Γαλλίας στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Γκαντζ τόνισε επίσης ότι η κατάσταση με τη Χεζμπολάχ να απειλεί τους κατοίκους του βορρά στο Ισραήλ, με την οργάνωση να είναι σε αποστολή για το Ιράν, δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο και όπως αναφέρει το ynet, η Γαλλία έχει σημαντικό ρόλο στο να μπορέσει να δράσει εναντίον του κράτους του Λιβάνου για να επιτευχθεί η εξάλειψη της απειλής.

19:41 Τέσσερα κτίρια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατέστρεψαν οι ισραηλινές αρχές

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Σέιντεμαν, εμπειρογνώμονα για τον ισραηλινό εποικισμό στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο διοικούμενος από το Ισραήλ Δήμος της Ιερουσαλήμ κατεδάφισε τέσσερα κτίρια στις γειτονιές Σιλουάν, Ρας αλ-Αμούντ και Γουάντι Καντούμ.

Ο ίδιος είπε ότι μεταξύ αυτών των κτιρίων ήταν μια διώροφη κατοικία που στέγαζε τέσσερις οικογένειες.

Η κατεδάφιση άφησε 36 ανθρώπους άστεγους, είπε ο Σέιντεμαν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:31 Συνάντηση Μπάιντεν με συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με συγγενείς Αμερικανών πολιτών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

Μαζί του ήταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φάινερ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια νέα παύση των συγκρούσεων στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Μια επταήμερη εκεχειρία τον περασμένο μήνα έφερε πίσω στις οικογένειές τους πάνω από 100 ομήρους, αν και 135 εξακολουθούν να παραμένουν υπό ομηρία.

Ο Μπάιντεν έχει μιλήσει με τους συγγενείς των ομήρων αρκετές φορές από την έναρξη του πολέμου, ακόμη και πριν από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί μια ομάδα τους στον Λευκό Οίκο.

Από τους 135 ομήρους που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, επτά είναι Αμερικανοί πολίτες και ένας κάτοχος πράσινης κάρτας των ΗΠΑ.

19:22 Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές «πυροβολούν ό,τι κινείται»

Ο Μανσούρ Σουμάν, ένας Παλαιστίνιος Καναδός που αρνήθηκε να απομακρυνθεί από τη Χαν Γιουνίς, βρίσκεται επί του παρόντος στο νοσοκομείο Νάσερ.

Ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση ως επικίνδυνη και απελπιστική.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος εδώ στη Χαν Γιουνίς. Τα ισραηλινά τανκς βρίσκονται σε απόσταση 600 μέτρων. Υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στην κορυφή των κτιρίων που πυροβολούν ό,τι κινείται. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πού να πάνε».

Ο Σουμάν πρόσθεσε: «Έχω έναν φίλο που προσπάθησε να φτάσει στη Ράφα. Όταν έφτασαν εκεί, η οικογένειά του βομβαρδίστηκε – η γυναίκα του έχασε τα πόδια της, ένα από τα παιδιά του έχασε τα μάτια του και η μικρότερη κόρη του δεν βρίσκεται πουθενά. Οι κάτοικοι της Χαν Γιουνίς δεν μπορούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο πουθενά», δήλωσε ο Σουμάν στο Al Jazeera.

«Το ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνίς έχει πλέον καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό και εκεί διεξάγονται πολλές σκληρές μάχες. Ο κύριος δρόμος από βορρά προς νότο είναι τώρα κατειλημμένος και εκεί διεξάγονται επίσης σκληρές μάχες. Ακόμη και αν φτάσετε επιτυχώς στη Ράφα, δεν υπάρχει προσωρινό καταφύγιο, ούτε φαγητό, ούτε νερό. Γι’ αυτό οι άνθρωποι αποφασίζουν να μείνουν εδώ στη Χαν Γιουνίς – τουλάχιστον είναι καλύτερα από το άγνωστο», εξήγησε ο ίδιος.

Ισραηλινοί στρατιώτες ετοιμάζονται να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας.

19:12 Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν νέες επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων

«Έκαψαν το σπίτι μου και άλλο ένα σπίτι», καταγγέλλει Παλαιστίνιος για ένοπλους εποίκους στη Σα’ΐρ κοντά στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη.

Δείτε σχετικό βίντεο:

19:07 Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών: «Οι τοπικές εκλογές δεν θα αναβληθούν ξανά»

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Μόσε Αρμπέλ, ενημέρωσε τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Γιόσι Φοξ, ότι δεν προτίθεται να αναβάλει περαιτέρω την ημερομηνία των τοπικών εκλογών, πέραν της 30ής Ιανουαρίου, εκτός από 14 δήμους των οποίων οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν λόγω του πολέμου στη Γάζα.

18:58 Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς παρά τις «διεθνείς πιέσεις»

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς παρά τις «διεθνείς πιέσεις», δήλωσε την Τετάρτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα «φτάσει μέχρι τέλους» στον πόλεμό του κατά της Χαμάς.

«Θα πάμε μέχρι τέλους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το λέω αυτό παρά τον τεράστιο πόνο, αλλά και παρά τις διεθνείς πιέσεις. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει, θα πάμε μέχρι τέλους, μέχρι να νικήσουμε και τίποτα λιγότερο».

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια δήλωση είχε κάνει σήμερα και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Έλι Κοέν.

18:50 COGAT: Η Χαμάς πήρε με τη βία ανθρωπιστική βοήθεια από κονβόι

Σύμφωνα με την COGAT, την ισραηλινή υπηρεσία που ασχολείται με τις πολιτικές υποθέσεις των Παλαιστινίων, μαχητές της Χαμάς πήραν με τη βία ανθρωπιστική βοήθεια από κονβόι που είχε εισέλθει στη Γάζα.

Δείτε το σχετικό βίντεο που ανάρτησε η COGAT:

18:40 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου αυξήθηκε σε 18.608
  • Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι η κατάσταση «συνεχίζει να επιδεινώνεται» στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν από την Τρίτη.
  • Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς υποστήριξε ότι επιτέθηκε σε ομάδα 15 Ισραηλινών στρατιωτών στο κέντρο της Γάζας
  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, δήλωσε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη, προσθέτοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός σε αυτό το στάδιο θα ήταν λάθος
  • Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να ταξιδέψει στο Ισραήλ την Πέμπτη

Στιγμιότυπο μετά από ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

18:32 Τουλάχιστον τρεις νεκροί και τραυματίες μετά από ισραηλινή επίθεση στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ

Σύμφωνα με το Quds News Network, τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, ενώ υπάρχουν τραυματίες.

Τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο αλ-Άκσα μετά από την επίθεση στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ:

18:24 Όλα τα στοιχεία της αποκαλυπτικής δημοσκόπησης για Χαμάς και Παλαιστινιακή Αρχή

Δημοσκόπηση μεταξύ Παλαιστινίων, που διεξήχθη εν μέσω του πολέμου, καταγράφει αύξηση της υποστήριξης προς το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, ακόμη και στη Λωρίδα της Γάζας, και μια συντριπτική απόρριψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, με σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση να δηλώνει ότι πρέπει να παραιτηθεί, σύμφωνα το Associated Press.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Παλαιστίνιος που απελευθερώθηκε στη Δυτική Όχθη στους ώμους διαδηλωτών που κρατούν σημαίες της Χαμάς, 1 Δεκεμβρίου 2023.

18:15 Η Χαμάς καταδικάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε βάρος αξιωματούχων της

Σε δήλωσή της στο Telegram, η Χαμάς αναφέρει ότι η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλουν κυρώσεις σε στελέχη της αποδεικνύει ότι και οι δύο είναι «συνένοχοι με το Ισραήλ στην επίθεσή του κατά του λαού μας και στη δαιμονοποίηση της νόμιμης αντίστασής του».

«Αυτή η άδικη απόφαση, που βασίζεται σε ψευδείς ισχυρισμούς και υποκίνηση από το Ισραήλ, δεν θα αποτρέψει τη Χαμάς από το να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού μας», δήλωσε η Χαμάς.

Η Χαμάς κάλεσε και τις δύο κυβερνήσεις να«αναθεωρήσουν τις επιθετικές πολιτικές τους απέναντι στον παλαιστινιακό λαό μας και να σταματήσουν την επαίσχυντη προκατάληψή τους προς την ισραηλινή πλευρά, η οποία διαπράττει τα πιο φρικτά εγκλήματα εναντίον του λαού μας, της γης μας και των ισλαμικών και χριστιανικών μας ιερών», πρόσθεσε.

18:05 Οι IDF συνεχίζουν να χτυπούν θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι IDF υποστηρίζουν ότι χτύπησαν έναν πυρήνα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξε μια θέση που ανήκει στην τρομοκρατική οργάνωση, εκτός από τα χτυπήματα που ανέφερε νωρίτερα.

Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν επίσης από τον Λίβανο στην περιοχή Γιφτάχ, οι οποίες προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές, σύμφωνα με τις IDF.

Οι IDF λένε ότι χτύπησαν τα σημεία από όπου προήλθαν τα πυρά.

Δείτε σχετικό βίντεο:

17:57 Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ διαφωνεί με την αμερικάνικη πρόταση για τη μεταπολεμική Γάζα – Νέα επίθεση σε Νετανιάχου

Ο Γιαΐρ Λαπίντ υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η Γάζα πρέπει να παραδοθεί» στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς, παρά τις προτάσεις των ΗΠΑ ότι η μεταπολεμική Γάζα θα μπορούσε να κυβερνηθεί από την ΠΑ.

Σε μια σειρά από tweets στο Χ, ο Λαπίντ υποστήριξε ότι η συζήτηση για τη διακυβέρνηση της Γάζας από τον Αμπάς δημιουργήθηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου ως ένας τρόπος να καταπολεμήσει μια «ανεφάρμοστη ιδέα».

«Η απάντηση είναι ότι ο Νετανιάχου κάνει αυτό που κάνει σε όλη του τη ζωή: υποκινεί και ψεύδεται και παράγει μίσος», έγραψε ο Λαπίντ.

«Τώρα το κάνει μόνο εν μέσω ενός οδυνηρού πολέμου, όταν στρατιώτες σκοτώνονται κάθε μέρα. Δεν έμαθε τίποτα από την 7η Οκτωβρίου. Η καταστροφή δεν τον άλλαξε, είναι ανίκανος να παραδεχτεί την ενοχή του. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι επικεφαλής της χώρας. Είναι πολύ επικίνδυνο», πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:48 Αναχαιτίστηκαν έξι ρουκέτες στην Ασντόντ – Υπολείμματα έπεσαν σε σούπερ μάρκετ, δεν υπάρχουν τραυματίες

Σύμφωνα με τους Times of Israel, έξι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν στην Ασντόντ, ωστόσο υπολείμματα έπεσαν σε σούπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Δείτε σχετικό βίντεο:

17:39 Λαζαρίνι: Οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ δεν γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς

Ο γενικός επίτροπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρίνι λέει ότι και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές στη Γάζα δεν γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς.

«Ένιωσα φρίκη χθες από τις εικόνες ενός σχολείου της UNRWA που ανατινάχθηκε στα βόρεια της Γάζας», δήλωσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Προσφύγων.

Οι άνθρωποι στη Γάζα «αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

17:30 Τριπλασιάστηκε η υποστήριξη στη Χαμάς στη Δυτική Όχθη τους τελευταίους τρεις μήνες

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, τριπλασιάστηκε η υποστήριξη στη Χαμάς στη Δυτική Όχθη τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η έρευνα του διακεκριμένου Παλαιστίνιου δημοσκόπου Χαλίλ Σικάκι – η πρώτη από τις 7 Οκτωβρίου – δείχνει ότι η υποστήριξη προς τη Χαμάς έχει επίσης αυξηθεί ελαφρώς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η υποστήριξη προς την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) μειώθηκε σημαντικά, καθώς η απαίτηση για τη διάλυσή της αυξήθηκε σε ποσοστό σχεδόν 60%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε ο Σικάκι.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι στη Δυτική Όχθη, το 70% δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο ένοπλος αγώνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ.

17:26 Στήνεται το νοσοκομείο εκστρατείας του Κατάρ στη Ράφα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι το νοσοκομείο, το οποίο ιδρύει σε συνεργασία με το αντίστοιχο νοσοκομείο του Κατάρ, θα διαθέτει 50 κρεβάτια, μια αίθουσα χειρουργείου και μια μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η PRCS δήλωσε ότι αναμένει ότι η εγκατάσταση, που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας, θα λειτουργήσει σε μια εβδομάδα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:21 Μόνο το 1% των τραυματισμένων Παλαιστίνιων πέρασαν από τη Ράφα στην Αίγυπτο

Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ισραήλ (PHRI) δήλωσαν ότι μόνο 430 Παλαιστίνιοι από τους περίπου 50.000 τραυματίες έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στην Αίγυπτο.

«Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας λέει ότι το Ισραήλ περιμένει έως και τρεις ημέρες πριν ανταποκριθεί στα αιτήματα εξόδου, με αποτέλεσμα την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών σε σημείο θανάτου. Η οργάνωση έχει παροτρύνει τον ισραηλινό στρατό να επιταχύνει τους χρόνους ανταπόκρισης στα αιτήματα αυτά», δήλωσε η PHRI.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η οργάνωση δείχνουν επίσης ότι πολλοί ασθενείς στη Γάζα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των καρκινοπαθών και των νεφροπαθών, για τους οποίους κάθε καθυστέρηση στη θεραπεία είναι απειλητική για τη ζωή τους.

«Μέχρι σήμερα, μόνο περίπου 500 από τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1.000 ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια, 2.000 καρκινοπαθών, 130 νεογνών σε θερμοκοιτίδες, μπόρεσαν να φύγουν για θεραπεία στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ», ανέφερε η PHRI.

17:12 Σειρήνες ακούγονται στην Ασντόντ

Σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στην Ασντόντ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις IDF.

17:08 Συγκλονιστικό βίντεο: Νεαρός Παλαιστίνιος κουβαλάει τη σορό νεκρού κοριτσιού στην πλημμυρισμένη Τζαμπάλια

Ο δημοσιογράφος της ισραηλινής Haaretz, Τζακ Χούρι έχει αναρτήσει ένα συγκλονιστικό βίντεο στον λογαριασμό του στο X όπου φαίνεται ένας νεαρός Παλαιστίνιος να κουβαλάει τη σορό νεκρού κοριτσιού στην πλημμυρισμένη Τζαμπάλια.

Δείτε το βίντεο:

16:58 Χέρτσογκ: «Οι Χούθι ξεπέρασαν την κόκκινη γραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα»

Ο Ισαάκ Χέρτσογκ, πρόεδρος του Ισραήλ, δήλωσε ότι «οι διεθνείς ενέργειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των τρομοκρατών-πειρατών Χούτι πρέπει να ενισχυθούν και να ενδυναμωθούν με τη μορφή ενός πραγματικά διεθνούς συνασπισμού».

«Υπό την καθοδήγηση των ολοκληρωτικών διοικητών τους στην Τεχεράνη, οι συνεχιζόμενες τρομοκρατικές και πειρατικές πράξεις των Χούθι εναντίον πλοίων όλων των εθνικοτήτων και ιδιοκτησιών απαιτούν από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να δράσει, ενωμένη, δυναμικά και αποφασιστικά για να εξαλείψει αυτή την άθλια απειλή για την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο», έγραψε στο Χ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:49 Αύριο Πέμπτη ο Τζέικ Σάλιβαν στο Ισραήλ

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν θα ταξιδέψει αύριο και μεθαύριο στο Ισραήλ όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς το Ισραήλ για να σταματήσει τον «αδιάκριτο» βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Τζέικ Σάλιβαν σχεδιάζει συναντήσεις με τον Νετανιάχου, το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσοκ για συνομιλίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και την Γάζα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσκεψη πραγματοποιείται την ώρα που έχει αυξηθεί η ένταση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι, 50.000 έχουν τραυματισθεί και οξεία ανθρωπιστική κρίση πλήττει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ χάνει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας με τον «αδιάκριτο» βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας μεγαλώνοντας το ρήγμα στις σχέσεις του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

16:39 Τουλάχιστον 18.608 οι νεκροί στη Γάζα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου αυξήθηκε σε 18.608.

Άλλοι 50.594 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, προσθέτει.

Συνολικά 196 νεκροί και 499 τραυματίες έφτασαν στα νοσοκομεία τις τελευταίες 25 ώρες, ενώ μεγάλος αριθμός θυμάτων βρίσκεται ακόμη κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων, σύμφωνα με το υπουργείο.

Στιγμιότυπο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα.

16:30 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Το ιατρικό προσωπικό παίρνει δύσκολες αποφάσεις ποιος θα νοσηλευτεί και ποιος θα πεθάνει

Στην τελευταία του ενημέρωση ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, Άσραφ αλ-Κούντρα, ανάμεσα σε άλλα, είπε:

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν όλο το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή Άχμεντ αλ-Καλούτ
  • Οι άμαχοι που βρήκαν καταφύγιο στο νοσοκομείο διατάχθηκαν να φύγουν και στη συνέχεια οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ως αποτέλεσμα, πέντε από αυτούς τραυματίστηκαν
  • Το νοσοκομείο αλ-Άουντα παραμένει υπό στρατιωτική πολιορκία, αφήνοντας ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας χωρίς κανένα είδος ιατρικής υπηρεσίας
  • Τα λίγα νοσοκομεία που παραμένουν σε λειτουργία στο νότιο τμήμα δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων, αναγκάζοντας το ιατρικό προσωπικό να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το ποιος θα νοσηλευτεί και ποιος θα αφεθεί να πεθάνει
  • Κάνουμε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να παραδώσουν, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες σε αυτά τα νοσοκομεία
  • Τριάντα οκτώ μέλη του ιατρικού προσωπικού παραμένουν υπό κράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα, Μουχάμαντ Αμπού Σαλμίγια

16:21 Το Κατάρ καταγγέλλει το ισραηλινό σχέδιο κατάσχεσης παλαιστινιακής γης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ κατήγγειλε την απόφαση του Ισραήλ να απαλλοτριώσει παλαιστινιακής ιδιοκτησίας γη μέσα και γύρω από τη Σιλουάν για την ανέγερση τελεφερίκ από την περιοχή προς το Αμπού Τορ στη Δυτική Ιερουσαλήμ μέσω της Παλιάς Πόλης στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Κατάρ «θεωρεί την απόφαση αυτή κατάφωρη παραβίαση των αρχών και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων της UNESCO», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο X.

Το καταριανό υπουργείο κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση για να εμποδίσει το Ισραήλ να «αλλάξει το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ», προσθέτοντας ότι το βήμα αυτό εμποδίζει την επίτευξη λύσης δύο κρατών.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:11 Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε οκτώ αξιωματούχους και συνεργάτες της Χαμάς

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον τέταρτο γύρο κυρώσεων μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι οκτώ αξιωματούχοι και συνεργάτες της Χαμάς που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της οργάνωσης στο εξωτερικό και διαχειρίζονται τα οικονομικά της αποτελούν στόχο αυτού του τελευταίου γύρου κυρώσεων.

15:45 Ο ισραηλινός στρατός έδιωξε τους εσωτερικά εκτοπισμένους από εγκαταστάσεις του ΟΗΕ

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι οι εκτοπισμένοι φέρονται να βρίσκουν καταφύγιο στην πρωτοβάθμια κλινική υγείας της στην Τζαμπάλια και σε ένα από τα σχολεία της στην πόλη της Γάζας, όταν αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ στη συνέχεια κάποιοι πυροβολήθηκαν ή συνελήφθησαν ενώ διέφευγαν.

Η UNRWA δήλωσε ότι επαληθεύει αναφορές ότι μετά τις αναγκαστικές εκκενώσεις, οι δύο εγκαταστάσεις φέρεται να χτυπήθηκαν με πυρομαχικά, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 41 εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν πληγεί άμεσα και 60 εγκαταστάσεις έχουν υποστεί παράπλευρες απώλειες, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Περίπου 284 εσωτερικά εκτοπισμένοι που βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν σκοτωθεί και άλλοι 976 έχουν τραυματιστεί.

15:15 ΥΠΕΞ Ισραήλ: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δηλώνει ότι ο στρατός θα συνεχίσει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς στη Γάζα με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη και ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε αυτό το στάδιο θα ήταν λάθος.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη», δήλωσε ο Eli Cohen. «Μια κατάπαυση του πυρός στο παρόν στάδιο είναι ένα δώρο στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και θα της επιτρέψει να επιστρέψει και να απειλήσει τους κατοίκους του Ισραήλ».

Ο Κοέν κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να δράσει «αποτελεσματικά και επιθετικά» προκειμένου να προστατεύσει τις παγκόσμιες ναυτιλιακές οδούς, αφού το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα των Χούτι στην Υεμένη εξαπέλυσε σειρά νέων επιθέσεων εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

14:55 Τάφοι που καταστράφηκαν από τον ισραηλινό στρατό σε νεκροταφείο στην Τζαμπάλια της Γάζας

Τάφοι που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη συνοικία Φαλούτζα, στην Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας [REUTERS/Abed Sabah]

Τάφοι που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη συνοικία Φαλούτζα, στην Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας [REUTERS/Abed Sabah]

Τάφοι που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη συνοικία Φαλούτζα, στην Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας [REUTERS/Abed Sabah]

14:35 Πάνω από 1.000 καλλιτέχνες καταγγέλλουν τη «λογοκρισία του παλαιστινιακού πολιτισμού» στο Μπρίστολ

Κορυφαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Robert del Naja των Massive Attack και οι Geoff Barrow και Adrian Utley των Portishead, ανακοίνωσαν την άρνησή τους να συνεργαστούν με το Διεθνές Κέντρο Σύγχρονων Τεχνών Arnolfini στο Μπρίστολ.

Οι καλλιτέχνες κατηγόρησαν το εμβληματικό κέντρο τεχνών για «λογοκρισία του παλαιστινιακού πολιτισμού».

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην ακύρωση από το Arnolfini των προγραμματισμένων κινηματογραφικών και ποιητικών εκδηλώσεων που προγραμματίστηκαν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Παλαιστίνης του Μπρίστολ, το οποίο οι καλλιτέχνες χαρακτήρισαν «ένα ανησυχητικό μοτίβο λογοκρισίας και καταστολής στον τομέα των τεχνών».

Το καλλιτεχνικό κέντρο δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή «δεν μπορούσε να είναι σίγουρο ότι οι εκδηλώσεις δεν θα ξέφευγαν προς την πολιτική δραστηριότητα», παρά το γεγονός ότι έχει διοργανώσει εκδηλώσεις με πολιτικά θέματα στο παρελθόν.

14:09 IDF: 21 στρατιώτες που τραυματίστηκαν σε μάχες  νοσηλεύτηκαν, τέσσερις από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση

Οι IDF επικαιροποίησαν τον αριθμό των στρατιωτών που τραυματίστηκαν από την έναρξη του πολέμου σε 1.704, μια αύξηση κατά 21 στρατιώτες από την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του στρατού, τέσσερις από τους στρατιώτες που νοσηλεύτηκαν την τελευταία ημέρα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, 16 σε μέτρια κατάσταση και ένας σε ήπια κατάσταση. Δεκαεννέα από τους τραυματισμούς συνέβησαν κατά τη διάρκεια χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την έναρξη της χερσαίας εισβολής των IDF, 619 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 139, σοβαρά.

14:00 Al Manar: Αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε σε ισραηλινό κιμπούτς

Το κανάλι Al-Manar του Λιβάνου, το οποίο συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από το λιβανέζικο έδαφος προς το κιμπούτς Μαλκιά στο βόρειο Ισραήλ.

13:53 BBC: Το Ισραήλ προσπαθεί να ελέγξει τα ΜΜΕ

Ο δημοσιογράφος Jeremy Bowen γράφει στο BBC, ότι «το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει την ανεξάρτητη δημοσιογραφική πρόσβαση στη Γάζα – θα το κάνει μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και ακόμη και τότε, αν το Ισραήλ εξακολουθεί να ελέγχει την περιοχή, δεν είμαι σίγουρος ότι θα μας επιτραπεί η είσοδος.

Δεν νομίζω ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανησυχούν για το αν είμαστε ασφαλείς εκεί μέσα ή όχι – νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα που δεν θέλουν να δούμε και ότι θέλουν να κυριαρχήσουν στο πεδίο μάχης των μέσων ενημέρωσης.

Πολεμούν λοιπόν σε όλα τα μέτωπα και ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης είναι ένα από αυτά.

Αν κοιτάξετε την ισραηλινή τηλεόραση, επικεντρώνεται 24 ώρες το 24ωρο στη Γάζα φυσικά. Αλλά αυτό που δεν βλέπεις είναι ο πόνος των Παλαιστινίων.

Βλέπεις στρατεύματα, το εσωτερικό μέτωπο, συνεχείς υπενθυμίσεις του τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου. Βλέπεις τον πόνο των οικογενειών των ομήρων.

Αυτό που δεν βλέπετε είναι ιστορίες μεμονωμένων Παλαιστινίων, ούτε την κολοσσιαία κλίμακα της καταστροφής που συντελείται στη Γάζα».

13:45 Η Ρωσία ζητά από τον ΟΗΕ να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε σήμερα από τον ΟΗΕ να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, εκτιμώντας ότι πρόκειται για τον μόνο τρόπο να επιλυθεί η κρίση «οριστικά».

«Ο μόνος πιθανός τρόπος να διευθετηθεί αυτό το πρόβλημα οριστικά και να διευθετηθεί με δίκαιο τρόπο είναι να διοργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη με την υποχρεωτική συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει σε αυτή τη διάσκεψη «ρόλο κλειδί».

«Ξεκινώ από την αρχή ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ» Αντόνιο Γκουτέρες «είναι ικανός να λάβει αυτή την πρωτοβουλία», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε τη θέση της Μόσχας, δηλαδή τη στήριξή της στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, κάτι για το οποίο υπήρξε «επίσημη δέσμευση» το 1948, όπως είπε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η διατήρηση της αδικίας έναντι του παλαιστινιακού λαού (…) τροφοδοτεί έντονα ακραία και τρομοκρατικά συναισθήματα».

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου η Ρωσία διατηρεί επικριτική στάση έναντι του εβραϊκού κράτους, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει καταγγείλει την ανθρωπιστική «καταστροφή».

Η Μόσχα διατηρεί καλές σχέσεις με τη Χαμάς, την οποία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ισραήλ. Επίσης έχει στενές σχέσεις με το Ισραήλ, όπου διαμένει μεγάλη ρωσόφωνη κοινότητα, αν και αυτές διέρχονται κρίση μετά την έναρξη της σύγκρουσης.

13:35 Η πίεση των ΗΠΑ στο Ισραήλ αυξάνεται, εκτιμά αναλυτής

Ο  Mohammed Cherkaoui, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Mason, λέει ότι το Ισραήλ μπορεί να αντιμετωπίσει πιέσεις για κάποιο είδος παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin τις επόμενες ημέρες

«[Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν δεν είναι πλέον υπέρ της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης, ειδικά όταν ο Μπάιντεν ονόμασε τον Itamar Ben-Gvir, τον ισραηλινό υπουργό ασφαλείας, ως κάποιον που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Cherkaoui στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος έχει «φτάσει στα όριά του», καθώς το Ισραήλ δεν έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική για να αναλάβει τον στόχο του να εξαλείψει τη Χαμάς, παράλληλα με τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Γάζα, ο οποίος έχει ξεπεράσει τις 18.000.

«Αν ο Νετανιάχου υπολόγιζε σε τουλάχιστον άλλους δύο μήνες, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του αποστολή, δεν νομίζω ότι θα διαρκέσει τόσο πολύ- οπότε πιθανόν να δούμε κάποια πίεση από τις ΗΠΑ για να τερματιστεί ο πόλεμος πριν από το τέλος του 2023», πρόσθεσε ο Cherkaoui.

13:25 Η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με «καταστροφή δημόσιας υγείας»

Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με «καταστροφή δημόσιας υγείας» μετά την κατάρρευση του υγειονομικού της συστήματος.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το σύστημα υγειονομικής φροντίδας βρίσκεται υπό κατάρρευση ή έχει καταρρεύσει», δήλωσε η Λιν Χέιστινγκς, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σημάνει συναγερμό για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών στη Γάζα, όπου ο εσωτερικός εκτοπισμός του 85% του πληθυσμού έχει δημιουργήσει συνθήκες συνωστισμού στα καταφύγια και άλλα προσωρινές εγκαταστάσεις διαβίωσης.

Η Χέιστινγκς δήλωσε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα πρέπει να περιμένουν στη σειρά για ώρες για να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα.

«Μπορείτε απλά να φανταστείτε πώς είναι οι συνθήκες υγιεινής», δήλωσε.

Η Χέισιτνγκς δήλωσε ότι σχεδόν το ήμισυ των 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας είναι τώρα στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα, για να γλιτώσει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Αυτό δεν οδηγεί σε τίποτα σε άλλο από μια υγειονομική κρίση», δήλωσε.

13:15 Al Jazeera: Πλάνα δείχνουν σωρούς πτωμάτων μετά από ισραηλινή επίθεση σε σχολείο της Γάζας

Αποκλειστικά βίντεο και εικόνες που εξασφάλισε το Al Jazeera σήμερα το πρωί δείχνουν πτώματα συσσωρευμένα μέσα στο σχολείο Shadia Abu Ghazala στην περιοχή al-Faluja, δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Jabalia στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας αριθμός ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών, σκοτώθηκαν εν ψυχρώ, από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ είχαν βρει καταφύγιο μέσα στο σχολείο.

«Οι ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν μέσα και άνοιξαν πυρ εναντίον τους», δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας. «Πήραν όλους τους άνδρες, στη συνέχεια μπήκαν στις αίθουσες διδασκαλίας και άνοιξαν πυρ εναντίον μιας γυναίκας και όλων των παιδιών μαζί της».

Η γυναίκα είπε ότι ανάμεσά τους υπήρχαν και νεογέννητα παιδιά. «Οι Ισραηλινοί στρατιώτες εκτέλεσαν αυτές τις αθώες οικογένειες εξ επαφής», πρόσθεσε η ίδια.

Η περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο Shadia Abu Ghazaleh δέχτηκε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και πυρά από το πυροβολικό, ενώ υπήρχε έντονη παρουσία ισραηλινών τεθωρακισμένων για αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, όταν οι μάχες σκλήρυναν και οι βομβαρδισμοί γίνονταν πιο επιθετικοί, πολλοί άνθρωποι από εκείνη την περιοχή εγκατέλειψαν τα σπίτια τους  και άρχισαν να σπεύδουν στο σχολείο, θεωρώντας το ως καταφύγιο.

Οι γύρω περιοχές του σχολείου δέχονταν σφοδρούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή, αλλά το ίδιο το σχολείο δεν δέχτηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς, κάτι που φαίνεται να συμφωνεί με αυτό που βρέθηκε στις αίθουσες διδασκαλίας.

Εικόνα από Al Jazeera

13:00 Σειρήνες ηχούν εκ νέου στη συνοριακή κοινότητα Kissufim

12:50 «Η Χαν Γιουνίς έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα»

«Τα ισραηλινά τανκς δεν έχουν φτάσει ακόμη στο κέντρο της Χαν Γιουνίς, αλλά οι IDF ελέγχουν την περιοχή με έντονα πυρά», μεταδίδει το BBC.

Ο Musa Al-Masri, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός καταστήματος τσιγάρων στην κεντρική οδό Jalal, δήλωσε: «Από θαύμα γλίτωσα το θάνατο όταν προσπάθησα να φτάσω στο κατάστημά μου στο κέντρο της πόλης. Ένα drone πυροβόλησε έντονα εναντίον μου. Καλύφθηκα πίσω από τον τοίχο και διέφυγα από έναν παράδρομο. Δεν είδα τις ισραηλινές δυνάμεις, αλλά ένιωσα τον θάνατο παντού».

Προσθέτει ότι τα περισσότερα κτίρια στην περιοχή είναι άδεια, συμπεριλαμβανομένων των αγορών που μέχρι πρόσφατα ήταν γεμάτες με ντόπιους και εκτοπισμένους από τη βόρεια Γάζα.

«Τώρα έχει αδειάσει εντελώς από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης πριν από μια εβδομάδα», λέει ο Musa.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καταφύγει στην πόλη Ράφα και στις δυτικές γειτονιές του Χαν Γιουνίς».

12:40 «Τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα δεν μπορούν να παράσχουν καμία ιατρική υπηρεσία»

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα ενημέρωσε για την κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στη βόρεια Γάζα.

Μεταξύ άλλων είπε, όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα:

  • Στην περιοχή δεν υπάρχουν ιατρικές υπηρεσίες.
  • Το Νοσοκομείο al-Ahli είναι σε πλήρη λειτουργία αλλά δεν μπορεί να παράσχει καμία ιατρική υπηρεσία.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Kamal Adwan.
  • Το Ισραήλ ελέγχει τη ροή της ιατρικής βοήθειας στη Γάζα και τον αριθμό των ασθενών που αναζητούν θεραπεία στο εξωτερικό.

12:30  Κοριτσάκι στη Γάζα προσπαθεί να προστατευτεί από τη βροχή κάτω από τραπέζι

Ο κρύος καιρός και οι βροχές έχουν φέρει περαιτέρω δυστυχία στους εκτοπισμένους ανθρώπους σε όλη τη Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος φωτογράφος Hatem Hani μοιράστηκε ένα βίντεο που δείχνει ένα μικρό κορίτσι να κρύβεται από τη βροχή κάτω από ένα τραπέζι σε έναν δρόμο στο Khan Younis, στη νότια Γάζα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το κλιπ, το οποίο έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera, παρακάτω:

12:20 Εξαντλήθηκαν τα παιδικά εμβόλια στη Γάζα

Τα παιδικά εμβόλια έχουν εξαντληθεί στη Λωρίδα της Γάζας, με κίνδυνο «καταστροφικών επιπτώσεων» για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

«Καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν γρήγορα για να παράσχουν τους απαραίτητους εμβολιασμούς και να διασφαλίσουν την παράδοσή τους σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για να αποτραπεί μια καταστροφή«, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

12:10 Σειρήνες ηχούν στη συνοριακή κοινότητα Nahal Oz

12:00 «Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων – ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς»

Μια νέα συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για την ανταλλαγή ομήρων -κρατουμένων εξακολουθεί να είναι μακρινή παρά τις αρχικές συνομιλίες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Haaretz, σήμερα Τετάρτη.

Επικαλούμενη ισραηλινές και ξένες πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, η εφημερίδα ανέφερε ότι τα δύο μέρη απέχουν πολύ από την επίτευξη νέας συμφωνίας.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν τρέχουσες διαπραγματεύσεις για συμφωνία. Υπάρχουν προκαταρκτικές συνομιλίες που αποσκοπούν στην αξιολόγηση του κατά πόσον και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να συζητήσουν τους όρους για μια νέα συμφωνία», ανέφερε μια πηγή.

11:50 Ο επικεφαλής της UNHCR προειδοποιεί για περισσότερους θανάτους αμάχων και περαιτέρω εκτοπισμό ανθρώπων λόγω του πολέμου

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι δήλωσε σήμερα ότι προβλέπει περαιτέρω εκτοπισμό ανθρώπων στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, εξαιτίας του οποίου έχει εγκαταλείψει τις εστίες του το 85% των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

«Τα γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου είναι εκτός της εντολής της UNHCR», επεσήμανε ο Γκράντι στη διάρκεια του Global Refugee Forum που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

«Δυστυχώς, όμως, προβλέπουμε περισσότερους θανάτους αμάχων και δεινά αλλά και περαιτέρω εκτοπισμούς να απειλούν την περιοχή», πρόσθεσε.

11:40 Ο Πάπας καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανανέωσε την έκκλησή του για «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και παρακάλεσε να σταματήσουν τα δεινά τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

«Ανανεώνω την έκκλησή μου για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας.

«Ας τελειώσει αυτό το μεγάλο μαρτύριο για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».

11:30 Δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας ανακοίνωσε «τη δολοφονία» του δημοσιογράφου Abdel Kareem Oudeh ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης, του τελευταίου που σκοτώθηκε από τις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της μη κερδοσκοπικής Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί ανέρχεται σε 63, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στη Γάζα.

Οι αξιωματούχοι στη Γάζα λένε ότι ο απολογισμός είναι υψηλότερος.

11:20 Πλάνα δείχνουν πλημμύρες μετά από έντονες βροχοπτώσεις σε συγκρότημα σκηνών που ανήκουν σε εκτοπισμένους από τη Γάζα

11:10 Σύνοψη των τελευταίων γεγονότων

  • Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία μη δεσμευτικό ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ήταν μεταξύ των 10 χωρών που ψήφισαν κατά.
  • Δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να πλημμυρίζει με θαλασσινό νερό ένα δίκτυο σηράγγων που φέρεται να χρησιμοποιεί η Χαμάς.
  • Περίπου 8. 000 άνθρωποι αγνοούνται ή είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο.
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε τέσσερα νέα πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης.
  • Δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι.
  • Περίπου 360.000 κρούσματα ασθενειών έχουν ανιχνευθεί στα υπερπλήρη καταφύγια για τα 1,9 εκατομμύρια άτομα που έχουν εκτοπιστεί από την επίθεση του Ισραήλ, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση την Τρίτη.

Γράφημα του Αλ Τζαζίρα

11:00 «Πύραυλοι από το έδαφος των ανταρτών στην Υεμένη προς πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα αστόχησαν» λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Δύο πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από εδάφη που ελέγχουν  οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έπληξαν ένα εμπορικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο βασικό στενό Bab el-Mandeb την Τετάρτη, δήλωσε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε επίσης ένα ύποπτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι που πετούσε προς την κατεύθυνσή του κατά τη διάρκεια του περιστατικού, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Κανείς δεν τραυματίστηκε από την επίθεση, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το πλοίο που αποτέλεσε στόχο, είναι το δεξαμενόπλοιο πετρελαίου και χημικών ουσιών Ardmore Encounter με σημαία Νήσων Μάρσαλ. Ταξίδευε βόρεια προς τη διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως έδειξαν τα δεδομένα δορυφορικής παρακολούθησης που αναλύθηκαν από το Associated Press. Το σκάφος ερχόταν από την Ινδία και είχε ένοπλο πλήρωμα ασφαλείας πάνω του. Οι υπεύθυνοι του πλοίου δεν ήταν δυνατόν να επικοινωνήσουν αμέσως για σχόλια.

Οι Χούθι δεν αναγνώρισαν αμέσως την επίθεση.

10:50 Μέλη των οικογενειών των ομήρων διαδηλώνουν στην Ιερουσαλήμ

Εκατοντάδες μέλη των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και άλλοι υποστηρικτές διαμαρτύρονται μπροστά από το κυβερνητικό συγκρότημα του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, απαιτώντας να προωθηθεί επειγόντως μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ορισμένα μέλη οικογενειών έμειναν ακόμη και για να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε έναν καταυλισμό που στήθηκε την Τρίτη κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το πρωί της Τετάρτης, οι διαδηλωτές στάθηκαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Κνεσέτ, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Ο χρόνος τελειώνει – απελευθερώστε τους ομήρους τώρα».

Εικόνα από Haaretz

10:40 Συνολικά 10 ισραηλινοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη, στη Γάζα, ανάμεσά τους ένας συνταγματάρχης

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη, σε μάχες στη Γάζα, ανάμεσα στους οποίους ένας συνταγματάρχης που διοικούσε μια προκεχωρημένη βάση της ταξιαρχίας πεζικού του Γκολάν.

Με την ανακοίνωση, επικαιροποιείται προηγούμενη ανακοίνωση που ανέφερε έναν απολογισμό οκτώ νεκρών στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων ενός αντισυνταγματάρχη που διοικούσε ένα σύνταγμα του Γκολάν.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, 115 στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επίθεσης εναντίον της Χαμάς.

10:30 Αξιωματούχος της PLO καλεί τον Μπάιντεν να ζητήσει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργανωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Χουσεΐν αλ-Σέιχ, προέτρεψε τον πρόεδρο Μπάιντεν να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός μετά τα σχόλια που έκανε την Τρίτη ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη για τους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» του εναντίον αμάχων.

Πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να παρουσιάσει «ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο βασισμένο στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, τερματίζοντας την κατοχή και ιδρύοντας ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

10:20 Ενταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο

Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από το Ισραήλ προς το Λίβανο. Σε όλο το μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ, υπάρχουν πολλά σημεία ελέγχου για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν εισέρχεται σε αυτό που έχει πλέον μετατραπεί σε στρατιωτική ζώνη.

Στην πόλη Shlomi, η οποία βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με τον Λίβανο, σειρήνες ηχούν και εισερχόμενα πυρά πυροβολικού από τον Λίβανο αναχαιτίστηκαν από το αμυντικό σύστημα του Ισραήλ, αναφέρει η ίδια πηγή.

«Η Σλόμι είναι μια πόλη-φάντασμα. Τα σχολεία είναι κλειστά και υπάρχει ανησυχία ότι πολλές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν. Υπολογίζεται ότι 65. 000 Ισραηλινοί έλαβαν εντολή από την κυβέρνηση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι κάτοικοι φοβούνται να επιστρέψουν εξαιτίας του καταιγισμού εισερχόμενων ρουκετών από την άλλη πλευρά των συνόρων».

10:10 Οι IDF ισχυρίζονται ότι έπληξαν 250 «τρομοκρατικούς στόχους»

Οι IDF ισχυρίστηκαν ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, επιτέθηκαν σε «πάνω από 250 τρομοκρατικούς στόχους και υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας από τη θάλασσα, τη στεριά και τον αέρα».

Επιπλέον, ο στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε «μια ομάδα τρομοκρατών στο Shujaiyeh στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που προσπαθούσε να εκτοξεύσει ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος».

10:00 Παραμένει υπό πολιορκία το νοσοκομείο Kamal Adwan

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ενημέρωσε στο κανάλι του στο Telegram για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της βόρειας Γάζας μετά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων την Τρίτη.

Οπως αναφέρει:

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να πολιορκούν το νοσοκομείο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στο εσωτερικό του και στερώντας από τους διαμένοντες νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Το ιατρικό προσωπικό αδυνατεί να παράσχει φροντίδα στα παιδιά που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και δεν υπάρχει νερό για την παρασκευή γάλακτος για αυτά.
  • Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και τους διεθνείς οργανισμούς τους να αναλάβουν επείγουσα δράση για τη διάσωση των παιδιών, των τραυματιών, του ιατρικού προσωπικού και την προστασία του νοσοκομείου.

09:55 Οι IDF ανακοινώνουν το θάνατο δύο ακόμη στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα

09:50  Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στην Τζενίν

Ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή Τζενίν της Δυτικής Όχθης αυξήθηκε σε επτά, αφού Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ένα 13χρονο αγόρι πέθανε από τα τραύματά του, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο Ahmed Mohammad Sammar μεταφέρθηκε για θεραπεία στο νοσοκομείο Khalil Suleiman μετά την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν και τις επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

09:45 Γκαντζ: Ο πόλεμος απαιτεί ένα βαρύ, επώδυνο και δύσκολο τίμημα από εμάς

Το μέλος του πολεμικού συμβουλίου που έχει συστήσει ο Νετανιάχου, Benny Gantz χαρακτήρισε τον πόλεμο στη Γάζα «δεύτερο πόλεμο ανεξαρτησίας του Ισραήλ» και σημείωσε ότι » απαιτεί ένα βαρύ, επώδυνο και δύσκολο τίμημα», όπως μεταδίδει η Haaretz.

Αναφερόμενος στους οκτώ στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα την Τρίτη, ο Γκαντζ έγραψε στο Χ, πρώην Twitter, ότι «κάθε ένας που πέφτει είναι μια ουλή για ολόκληρο το κράτος του Ισραήλ και κάθε τέτοια ουλή είναι μια υπενθύμιση του ηρωισμού των πολεμιστών μας και της ανάγκης να είμαστε άξιοι της θυσίας τους. Είθε η μνήμη τους να είναι ευλογημένη – αυτών που έπεσαν στο χθεσινό περιστατικό στο Shujaiyeh, και όλων εκείνων που έπεσαν για την αναγέννησή μας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες που πενθούν».

Οι 8 ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν την Τρίτη (εικόνα από Haaretz)

09:40 Σφοδρές συγκρούσεις και βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς

Μεγάλα σύννεφα καπνού φαίνονται να υψώνονται πάνω από διάφορα σημεία της Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, όπου σημειώνονται σφοδρές μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών.

Σε ρεπορτάζ από τη Ράφα, νοτιότερα, ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera δήλωσε ότι «σκληρές συγκρούσεις» λαμβάνουν χώρα κάτω από έντονους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν συγκρούσεις τόσο στα ανατολικά της πόλης όσο και πιο βαθιά, «στην καρδιά της Χαν Γιουνίς, σε μια περιοχή γύρω από το νοσοκομείο».

09:32 Η βρετανική ναυτιλιακή υπηρεσία αναφέρει «περιστατικό» κοντά στο στενό Bab al-Mandeb

Η United Kingdom Marine Trade Operations (UKMTO) αναφέρει ότι έλαβε αναφορές για ένα «περιστατικό» κοντά στο στρατηγικό στενό Bab al-Mandeb που χωρίζει την Ανατολική Αφρική από την Αραβική Χερσόνησο.

Το στενό συνδέει τον Κόλπο του Άντεν με την Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων σε πλοία και έχουν εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με στόχο το Ισραήλ. Έχουν απειλήσει να βάλουν στο στόχαστρο οποιοδήποτε σκάφος πιστεύουν ότι πηγαίνει ή έρχεται από το Ισραήλ.

Το UKMTO δημοσίευσε στο Χ ότι τα πλοία που διέρχονται από το στενό θα πρέπει να το κάνουν με προσοχή.

09:30 Πού πραγματοποιούνται επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη Δυτική Όχθη. Ακολουθεί επισκόπηση του Αλ Τζαζίρα:

  • Τζενίν: Η επιδρομή συνεχίζεται εδώ και σχεδόν 30 ώρες. Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί και περίπου 40 έχουν αφεθεί ελεύθεροι, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.
  • Ραμάλα: Σε τουλάχιστον τρία σημεία γύρω από τη διοικητική πρωτεύουσα των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών έγιναν επιδρομές. Πρόκειται για τις περιοχές Beit Liqya, Ni‘lin και τον προσφυγικό καταυλισμό Al Amari.
  • Βηθλεέμ: Στον προσφυγικό καταυλισμό Al Azza πραγματοποιήθηκε επιδρομή και συνελήφθησαν τρεις Παλαιστίνιοι.
  • Χεβρώνα: Έγινε επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Al Arroub και συνελήφθησαν πέντε Παλαιστίνιοι.
  • Ναμπλούς: Πυροβολισμοί ακούστηκαν στη Ναμπλούς και ένας Παλαιστίνιος συνελήφθη.

09:23  Ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν προς την Σντερότ προσγειώνονται σε ανοικτή περιοχή

Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς την πόλη Σντερότ, μεταδίδει η Haaretz, λέγοντας ότι μία από αυτές έπεσε σε ανοιχτή περιοχή, δύο αναχαιτίστηκαν από τον Σιδερένιο Θόλο και τώρα γίνονται έρευνες για την τέταρτη ρουκέτα.

Δεν έχουν γίνει γνωστοί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

09:15 Εικόνες από τη Γάζα

Ακολουθούν μερικές από τις τελευταίες εικόνες που έρχονται από τη νότια Γάζα, η οποία πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε την Τετάρτη ότι στο τελευταίο κύμα σκοτώθηκαν τουλάχιστον άλλοι 50 άνθρωποι.

Ένα τραυματισμένο παιδάκι στην αγκαλιά ενός μεγαλύτερου, στο νοσοκομείο Nasser μετά από ισραηλινά πλήγματα, στη Χαν Γιουνίς (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Άνθρωποι ψάχνουν στα συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας (REUTERS/Fadi Shana)

Παλαιστίνιοι μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας (REUTERS/Fadi Shana)

Παιδιά μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας (REUTERS/Fadi Shana)

09:05 Καθημερινοί βομβαρδισμοί στο νότο – Η βροχή επιδεινώνει τις ήδη άσχημες συνθήκες για τους εκτοπισμένους

Αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στον βορρά και κατόπιν τα καταφύγια που είχαν βρει στη Χαν Γιούνις, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται πλέον στη Ράφα, στο νοτιότερο τμήμα του μικρού θύλακα, που έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων, με εκατοντάδες προχειροφτιαγμένες σκηνές.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, ο υπερπληθυσμός και ο υποσιτισμός διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών όπως η διάρροια, η γρίπη και η ευλογιά, ασκώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας, που έχει προ πολλού κατακλυστεί κι αδυνατεί να αντεπεξέλθει, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Η βροχή που πέφτει στη Ράφα, όπου οι εκτοπισμένοι στην καλύτερη περίπτωση ζουν μέσα σε προχειροφτιαγμένες σκηνές καλυμμένες με λινάτσες ή πλαστικό, χειροτερεύει τα πράγματα.

Ο ισραηλινός στρατός εξάλλου βομβαρδίζει (και) τη Ράφα: χθες χτυπήθηκαν δυο σπίτια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 άνθρωποι, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Έπειτα από βομβαρδισμό που άνοιξε τεράστιο κρατήρα, επιζήσαντες έψαχναν στα συντρίμμια, πολλοί με γυμνά χέρια. Τραυματίες, καλυμμένοι με κουβέρτες, μεταφέρονταν στις καρότσες ημιφορτηγών σε νοσοκομείο. Άλλοι πάνω σε αυτοσχέδια φορεία που μετέφεραν νέοι.

«Αυτοί (οι ισραηλινοί στρατιωτικοί) λένε πως ο νότος είναι ασφαλής, πως η Ράφα είναι ασφαλής. Πού είναι η ασφάλεια στη Ράφα; Τη βομβαρδίζουν από τον αέρα κάθε μέρα», ξέσπασε ο Ταουφίκ Αμπού Μπρικ ανάμεσα στα συντρίμμια.

08:55 Πάνω από 50 νεκροί στις χθεσινές επιδρομές

Νέες αεροπορικές επιδρομές τη νύχτα στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 50 ανθρώπους στην πόλη της Γάζας, στη Νουσέιρατ, στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στη Χαν Γιούνις και στη Ράφα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το παλαιστινιακό  κίνημα έκανε επίσης λόγο για μάχες στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας και ασταμάτητο σφυροκόπημα του πυροβολικού στην πόλη της Γάζας, βόρεια.

08:50 Η κοινή ανακοίνωση Αυστραλίας, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας

Με σπάνια κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας δήλωσαν σήμερα πως είναι «θορυβημένοι για τη μείωση του ασφαλούς χώρου για τους άμαχους στη Γάζα» και πρόσθεσαν πως «το τίμημα της ήττας της Χαμάς δεν μπορεί να είναι τα συνεχιζόμενα δεινά όλων των παλαιστινίων αμάχων». Οι τρεις χώρες, παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, υιοθέτησαν το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

08:40 Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα σταματήσει η επιχείρηση των IDF στη Τζενίν

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό διαρκεί εδώ και 29 ώρες και δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι θα σταματήσει.

Ο Τσαρλς Στράτφορντ του Al Jazeera, που μεταδίδει από τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε ότι τις τελευταίες ώρες βίντεο έδειξαν ένα σπίτι να περικυκλώνεται από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος απηύθυνε προειδοποιήσεις στους ενοίκους του να φύγουν. Έγινε τουλάχιστον μία σύλληψη σε αυτή την τοποθεσία.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων δήλωσε ότι μέχρι στιγμής ενδέχεται να έχουν συλληφθεί έως και 100 Παλαιστίνιοι κατά την επιδρομή και ότι περίπου 30 από τους αρχικά συλληφθέντες ενδέχεται να έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Επιδρομές πραγματοποιούνται επίσης σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη στις πόλεις Ναμπλούς, Χεβρώνα, Βηθλεέμ και στα περίχωρα της Ραμάλα.

08:30 Στο Ισραήλ μεταβαίνουν ο Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου – Τι είπε ο Μπάιντεν για τους βομβαρδισμούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη για τους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» αμάχων στον πόλεμό του κατά της Χαμάς στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Τη φράση αυτή ωστόσο, που έκανε off camera, πριν την συνάντησή του με τον ουκρανό πρόεδρο, δεν την επανέλαβε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ζελένσκι.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα, για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Νετανιάχου σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο. Πρόσθεσε ότι ο Σάλιβαν θα υπογραμμίσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και την ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα

Το Ισραήλ πρόκειται να επισκεφθεί επίσης ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

08:20 Σειρήνες ηχούν εκ νέου στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας

08:10 HRW: Οι Χούθι της Υεμένης επιτίθενται σε πολιτικά πλοία που δεν έχουν σχέση με το Ισραήλ

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι οι Χούθι της Υεμένης στοχεύουν πολλά εμπορικά πλοία που μεταφέρουν πολιτικά πληρώματα στην Ερυθρά Θάλασσα και δεν έχουν καμία σχέση με το Ισραήλ.

«Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούν επιθέσεις για λογαριασμό των Παλαιστινίων, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι επιτίθενται, κρατούν αυθαίρετα και θέτουν σε κίνδυνο αμάχους σε πληρώματα πλοίων που έχουν μηδενική σχέση με οποιονδήποτε γνωστό στρατιωτικό στόχο», δήλωσε ο Michael Page, αναπληρωτής διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι Χούθι πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τους ομήρους και να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον αμάχων», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το υπό νορβηγική σημαία Strinda, το οποίο χτυπήθηκε από πύραυλο την Τρίτη, μετέφερε φοινικέλαιο για την Ιταλία και όχι πετρέλαιο για το Ισραήλ, όπως δήλωσαν οι Χούθι. Στις 3 Δεκεμβρίου, δύο άλλα πλοία δέχθηκαν επίθεση, παρόλο που δεν είχαν προορισμό το Ισραήλ.

08:00 Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν κτίρια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Παλαιστινιακής ιδιοκτησίας κτίρια κατεδαφίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Anata και την Marj Na‘ja στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Τρίτη, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Συνολικά, τουλάχιστον 1. 001 παλαιστινιακές κατασκευές έχουν κατεδαφιστεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μόνο φέτος, εκτοπίζοντας τουλάχιστον 1. 870 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

07:50 Σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην κατεχόμενη Τζενίν της Δυτικής Όχθης

07:40 PLO: Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δείχνει την απομόνωση του Ισραήλ

Σε σύντομη δήλωσή του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ, γενικός γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει απομονωθεί διεθνώς.

Ο Αλ Σέιχ προέβη στη δήλωση αυτή αφού 153 κράτη μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ενώ μόνο 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αντιτάχθηκαν στο ψήφισμα και 23 άλλες επέλεξαν την αποχή.

Το ψήφισμα, ωστόσο, θεωρείται μη δεσμευτικό.

07:30 Ισραηλινές επιδρομές σε Συρία και Λίβανο

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε θέσεις του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών και στρατιωτικές υποδομές αντιδρώντας σε εκτοξεύσεις ρουκετών και πυρά ολμοβόλων», ανέφερε η ισραηλινή ΠΑ.

Ισραηλινά αεροσκάφη και άρματα μάχης έπληξαν επίσης θέσεις των συριακών ένοπλων δυνάμεων, ανταποδίδοντας πυρά, πρόσθεσε.

Η κλιμάκωση της έντασης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, η σοβαρότερη μετά τον πόλεμο Ισραήλ/Χεζμπολάχ το 2006, εντείνει την ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου.

07:20 Η αγορά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της Γάζας μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νεκροταφείο

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Al Jazeera Arabic δείχνει πώς οι άνθρωποι στη Γάζα αναγκάστηκαν να μετατρέψουν μια βομβαρδισμένη αγορά στην Τζαμπάλια (ή Τζαμπαλίγια) σε αυτοσχέδιο νεκροταφείο  για τους πολλούς νεκρούς από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Ορισμένοι από τους τάφους είναι σημαδεμένοι με πινακίδες στα αραβικά, άλλοι με πέτρες και σπασμένο σκυρόδεμα.

07:10 Περίπου 8.000 άνθρωποι αγνοούνται ή είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, λέει Παλαιστίνιος αξιωματούχος

07:00 Καναδάς: Διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση να πάψει να πουλάει όπλα στο Ισραήλ

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Shaw Centre της Οτάβα για να παροτρύνουν τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να υποστηρίξει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανάρτηση στο X.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, οι διαδηλωτές ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ διατύπωναν τα αιτήματά τους έξω από το συνεδριακό κέντρο, όπου ο Τριντό και το κόμμα του διοργάνωναν συγκέντρωση για την περίοδο των εορτών.

Λίγες ώρες πριν από τη διαμαρτυρία, ο Καναδάς ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος για την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

06:52 Σειρήνες ηχούν στην Kissufim, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα

06:45  Το Ισραήλ στέλνει τέσσερα νέα πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Τέσσερα νέα ισραηλινά πολεμικά πλοία «απέπλευσαν για πρώτη φορά στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο X.

Το Ισραήλ ανέπτυξε τα νέα πλοία καθώς ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι προειδοποίησε τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα να μην πλέουν προς το Ισραήλ.

Τα νέα πολεμικά πλοία αποτελούν μέρος του αυξανόμενου ισραηλινού στόλου κορβετών κλάσης Sa’ar 6, ο οποίος, όπως ανέφεραν νωρίτερα φέτος οι Times of Israel, «έχει αναλάβει την προστασία του πεδίου φυσικού αερίου και των ναυτιλιακών οδών του [Ισραήλ]»

Εξοπλισμένα με ισραηλινά όπλα, τα πλοία κατασκευάζονται στη Γερμανία, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές της εξαγωγές προς το Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου, αναφέρει το Αλ Τζαζίρα.

Πολεμικό πλοίο Sa’ar 6 του ισραηλινού ναυτικού εκτοξεύει πύραυλο στη Γάζα από μη καθορισμένη τοποθεσία στις 14 Οκτωβρίου 2023 [IDF/μέσω Reuters]

06:35 IDF: Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα την Τρίτη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οκτώ αξιωματικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη.

Πρόκειται για τον αντισυνταγματάρχη Tomer Grinberg, διοικητή του 13ου τάγματος της ταξιαρχίας Golani, τον ταγματάρχη Roei Meldas, τον ταγματάρχη Moshe Avram Bar On, τον ταγματάρχη Ben Shelly, τον λοχαγό Liel Hayo, τον επιλοχία Oriya Yaakov, τον λοχία Rom Hecht και τον λοχία Achia Daskal.

06:30 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εντείνει όπως λέει την «πίεση» στη Χαμάς, που κατ’ αυτόν βρίσκεται στα «πρόθυρα διάλυσης», στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εχθροπραξίες τρέπουν τον άμαχο πληθυσμό σε φυγή, εν μέσω της ολοένα πιο απελπιστικής ανθρωπιστικής κατάστασης.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υιοθέτησε χθες ψήφισμα για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το οποίο ωστόσο είναι μη δεσμευτικό.

Η UNRWA επιβεβαίωσε ότι ένα από τα σχολεία της στη βόρεια Γάζα ανατινάχθηκε. Οι εγκαταστάσεις παγιδεύτηκαν με εκρηκτικά και η έκρηξη βιντεοσκοπήθηκε κατά την πάγια τακτική. Με τον ίδιο τρόπο ανατινάχθηκε η Βουλή της Γάζας και το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.

Σοβαρή καταγγελία βγήκε χθες στο φως της δημοσιότητας με την οποία κατηγορείται το Ισραήλ πως έκανε επιδρομές στην Γάζα, χρησιμοποιώντας άμαχους αιχμαλώτους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η καταγγελία αφορά την Τζαμπαλία ή Τζαμπαλίγια και οι πηγές αναφέρουν πως έχει χρησιμοποιηθεί ξανά η τακτική σε κατοικημένες περιοχές. Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

Πρεμιέρα στον «κόκκινο» Βόλο για τον Ολυμπιακό – Οι σκέψεις του Μεντιλίμπαρ

Ο Βόλος υποδέχεται τον Ολυμπιακό στις 20:00, στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στη Super League και αναμένονται χιλιάδες οπαδοί των Πειραιωτών στο Πανθεσσαλικό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024