Απ’ τη Νέα Δημοκρατία στη… Νέα Αριστερά
Ιστορίες αναλογίες γύρω από τη χρήση του προσδιορισμού «νέα»
«Την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας επέβαλε εθνική ανάγκη. Νέες ιδέες, νέα προβλήματα, νέες ανάγκες έχουν ανακύψει τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς κατά τη δεκαετία που μας χωρίς από τις τελευταίες εκλογές. Τα παλαιά πολιτικά σχήματα είχαν χάσει την επαφή τους με το λαό εις τρόπον ώστε να είναι αισθητό το κενό που άνοιξε στην πολιτική μας ζωή. Και το κενό αυτό έπρεπε να πληρωθή, για ν’ αποτραπή ο κίνδυνος του χάους» εξηγούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λίγο μετά την ίδρυση του νέου δεξιού κόμματος. Τα ίδια αυτά λόγια θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιήσουν και οι «έντεκα» για να δικαιολογήσουν την επιλογή της ονομασίας του νέου κόμματος «Νέα Αριστερά».
Για το πως προέκυψε το «Νέα Δημοκρατία», πολλές είναι οι ερμηνείες. Ο Άγγελος Μπρατάκος στο βιβλίο «Η ιστορία της ΝΔ» γράφει: «Το νέο κόμμα ονομάστηκε Νέα Δημοκρατία. Γιατί ο ιδρυτής του ήθελε αφενός να εκφράσει συμβολικά και ουσιαστικά την προτεραιότητα που απέδιδε στη λειτουργία μιας πραγματικά νέας δημοκρατίας, απαλλαγμένης απ’ όλες τις κακοδαιμονίες και τις αδυναμίες του παρελθόντος, και αφετέρου να σηματοδοτήσει την έλευση μιας νέας περιόδου για τη χώρα».
«Νέα Δημοκρατία» έλεγαν όμως και ελληνική εφημερίδα του Λονδίνου που κυκλοφόρησε την περίοδο της δικτατορίας και στην οποία είχε γράψει ο στενός συνεργάτης του Καραμανλή, Τάκης Λαμπρίας. «Το θέμα Καραμανλή δεν είναι ούτε προσωπικό, ούτε συμπτωματικό, ούτε κομματικό, ούτε εποχικό. Είναι, κατά τη γνώμη μου, κεντρικό πρόβλημα για την επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Και προπαντός για τη μακροημέρευση και την ανάπτυξή της», έγραφε εισαγωγικά ο Λαμπρίας σε άρθρο του. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης στο βιβλίο του «Όπως τα έζησα» σημειώνει πως ο Λαμπρίας εμπνευσμένος από τον τίτλο της εφημερίδας τον πρότεινε στον Καραμανλή ως όνομα για το νέο κόμμα.
Ο Μανώλης Κοττάκης στο βιβλίο του «Καραμανλής off the record» έχει μια άλλη εκδοχή. «Η Νέα Δημοκρατία πήρε το όνομά της όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διάβασε στα χρόνια της εξορίας του στο Παρίσι ένα βιβλίο του Μάο, με το ίδιο όνομα: Νέα Δημοκρατία». Και συμπληρώνει «στην πραγματικότητα ο όρος «Νέα Δημοκρατία» επικράτησε στο λεξιλόγιο της Κομμουνιστικής Διεθνούς αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Επίσης, το «Νέα Δημοκρατία» ήταν και από τις βασικότερες αναφορές του 9ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στο Αν. Βερολίνο τον Δεκέμβριο του 1973.
Ίσως αυτή την τελευταία εκδοχή να είχαν στο μυαλό τους οι «έντεκα», και μιας και το «Νέα Δημοκρατία» είναι πιασμένο, το όνομα «Νέα Αριστερά» να φάνταζε μια σοφή επιλογή. Από την άλλη, η παλαιά πια «Νέα Δημοκρατία», ίσως να είχε και εκείνη άλλες πιο «αριστερές» προσδοκίες όταν ξεκίνησε.
- Χριστουγεννιάτικα πάρτι: Οδηγός επιβίωσης στις βαρετές συγκεντρώσεις
- Η καλύτερή μου φίλη εδώ και 40 χρόνια έχει μια στρεβλή εντύπωση για μένα – Θα το λύσουμε;
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Φάρμακα για απώλεια βάρους: Γιατί στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
- Η βασίλισσα Ελισάβετ θα έχει πάντα μια θέση στο σπίτι -και την καρδιά- του Ντέιβιντ Μπέκαμ
- Eπίθεση στο Μαγδεμβούργο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»