Λαγκάρντ: «Δεν συζητήσαμε για μείωση των επιτοκίων»
Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι σε κάθε συνεδρίαση θα εξετάζουν τα δεδομένα
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Aν και ταλαιπωρημένη από μια βρογχίτιδα η οποία έμεινε από την ανάρρωσή της από covid και την έκανε να βήχει σε κάποιες απαντήσεις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, έκοψε με ρητό τρόπο τη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων.
Ήταν χαρακτηριστική η απάντηση της σε δημοσιογραφική ερώτηση αν σε αυτή τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των επιτοκίων «Δεν συζητήσαμε καθόλου τη μείωση των επιτοκίων. Κανένας δεν έθεσε το θέμα της μείωσης των επιτοκίων».
Η Λαγκάρντ εξήγησε ότι τα επιτόκια είναι το βασικό εργαλείο για τη νομισματική πολιτική και θα τα χρησιμοποιήσουν ανεξάρτητα από τη μείωση του ισολογισμού.
Υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στηρίζονται στα δεδομένα και όχι στο χρόνο και περιέγραψε τα τρία κριτήρια που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να προχωρήσουν στις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, που όπως είναι ξεκάθαρη και δεν κρύβει κάποια μαγική εξήγηση.
Οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.
Τα μέλη του ΔΣ παραμένουν δεσμευμένα να μειώσουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% και σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων ο πληθωρισμός θα είναι στο 2,1% το 2025. Αν και η διαδρομή όπως είπε είναι πιο επίπεδη θα πρέπει να γίνει και τόνισε ότι σε κάθε συνεδρίαση θα βλέπουν τα δεδομένα ενώ εστιάζουν ιδιαίτερα στον εγχώριο πληθωρισμό, που βλέπουν μεν να επιβραδύνεται αλλά όχι όσο θα ήθελαν. «Είναι πιο επίμονος» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις