Εγκυμοσύνη: Η ορμόνη που δείχνει να εξηγεί την πρωινή ναυτία
Η ανακάλυψη ίσως ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες.
Παρά τις δεκαετίες ερευνών, τα αίτια της πρωινής ναυτίας που ταλαιπωρεί πολλές εγκύους στο πρώτο τρίμηνο της κύησης παρέμεναν μυστηριώδη.
Τώρα, μια νέα μελέτη υποδεικνύει ως ένοχο μια ορμόνη που επιδρά στον εγκέφαλο της εγκύου και προκαλεί τάση για εμετό.
Διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature αποκαλύπτει ότι η ναυτία είναι συχνότερη σε γυναίκες με υψηλά επίπεδα της ορμόνης GDF15 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Το μωρό που αναπτύσσεται στη μήτρα παράγει μια ορμόνη σε επίπεδα που η μητέρα δεν έχει συνηθίσει»
Μέχρι και 7 στις 10 εγκυμοσύνες υποφέρουν από ναυτία και τάση για εμετό στο πρώτο τρίμηνο. Έως και το 3% των εγκύων υποφέρει από υπερέμεση της κύησης, η οποία χαρακτηρίζεται από επίμονη και σοβαρή ναυτία και εμέτους που οδηγούν σε αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διατροφική ανεπάρκεια, απώλεια βάρους και κέτωση.
Η υπερέμεση της κύησης είναι η συχνότερη αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, επισημαίνει το MedicalXpress.
Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από προηγούμενες μελέτες και εφάρμοσαν συνδυασμό προσεγγίσεων, όπως γενετικές αναλύσεις και νέες τεχνικές μέτρησης ορμονών στο αίμα.
Διαπίστωσε ότι η πρωινή ναυτία που ένιωθαν οι γυναίκες εξαρτάται από τα επίπεδα της GDF15 που παράγεται από το εμβρυϊκό τμήμα του πλακούντα.
Πιο ευαίσθητες στην αύξηση των επιπέδων της ορμόνης φαίνεται πως είναι οι γυναίκες που είχαν χαμηλά επίπεδα πριν από την εγκυμοσύνη.
Η συγκεκριμένη ορμόνη παράγεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις από πολλά όργανα του σώματος εκτός από τον πλακούντα.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που θέτει τις γυναίκες σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο υπερέμεσης σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης. Ομοίως, οι γυναίκες με μεσογειακή αναιμία έχουν φυσικά πολύ υψηλά επίπεδα GDF15 πριν από την εγκυμοσύνη και τείνουν να μην υποφέρουν από πρωινή ναυτία.
«Τώρα γνωρίζουμε ότι το μωρό που αναπτύσσεται στη μήτρα παράγει μια ορμόνη σε επίπεδα που η μητέρα δεν έχει συνηθίσει. Όσο πιο ευαίσθητη είναι σε αυτή την ορμόνη, τόσο πιο άρρωστη θα νιώθει», δήλωσε ο Σερ Στίβεν Ο΄Ράχιλι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, επικεφαλής της μελέτης.
Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, ίσως ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που μπλοκάρουν την είσοδο της GDF15 στον εγκέφαλο.
- Ρίτσαρντ Ράιτ: Ένας μαύρος Αμερικανός στο υπόγειο του Ντοστογιέφσκι
- Ανδρουλάκης: Άμεσα πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
- Black Friday: Πώς κινήθηκαν οι αγοραστές – Σε ποια προϊόντα έδειξαν προτίμηση
- LIVE: Αστέρας Τρίπολης – Άρης
- Άκρως Ζωδιακό: Τα do’s και don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.12.2024]
- Παντρεύτηκε ο Σωκράτης Φάμελλος – Με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης