Υδρογονάνθρακες: Καταγγελία οργανώσεων στην Κομισιόν για τις εξορύξεις στην Ελλάδα
Οι σεισμικές έρευνες και τα σχέδια εξόρυξης παραβιαζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία της φύσης, υποστηρίζουν τρεις οργανώσεις.
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Υποστηρίζοντας ότι οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο, τρεις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν με καταγγελία τους παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως κατήγγειλαν η ClientEarth, το WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων έξω από την Κρήτη και στο Ιόνιο επηρεάζουν προστατευόμενες περιοχές και απειλούν φάλαινες, δελφίνια, φώκιες και άλλα είδη όπως η χελώνα Caretta caretta.
«Η εύνοια που επιδεικνύει η Ελλάδα στα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), στην οποία παρουσίασε την χώρα ως πρωτοπόρο στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης» καταγγέλλουν οι οργανώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους.
«Η νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία της φύσης υποχρεώνει τις ελληνικές αρχές να αξιολογούν δεόντως τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά τα προγράμματα στις προστατευόμενες περιοχές του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000, πριν τα εγκρίνουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη του ελληνικού κοινοβουλίου και του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου (ΣτΕ), επιμένει να επιτρέπει προγράμματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θάλασσα, δίχως να αξιολογεί δεόντως τις επιπτώσεις τους».
Τα θαλάσσια θηλαστικά και άλλα είδη απειλούνται από την έντονη ηχορύπανση των σεισμικών ερευνών, ενώ ενδεχόμενο ατύχημα θα είχε σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, υποστηρίζει η κοινή ανακοίνωση.
«Οι διαδικασίες έγκρισης που ακολουθούνται περιλαμβάνουν χαριστικούς όρους που θέτουν ξεκάθαρα σε κίνδυνο πολύτιμες περιοχές της βιοποικιλότητας όπως είναι η Ελληνική Τάφρος. Τη στιγμή που η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή με ραγδαίες αλλαγές των κλιματικών συνθηκών, δεν υπάρχει χώρος για νέα έργα πετρελαίου και ορυκτού αερίου» δήλωσε η Άννα Βαφειάδου, υπεύθυνη νομικού τομέα στο WWF Ελλάς.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παραμένει αδρανής τη στιγμή που η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά τους νόμους της ΕΕ προς όφελος των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και αερίου» είπε ο Φρανσέσκο Μαλέτο, δικηγόρος της ClientEarth για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
«Το ελληνικό κράτος απέτυχε στην άσκηση του καθήκοντός του να προστατεύσει τη φυσική του κληρονομιά … Είναι καιρός η Επιτροπή να αναζητήσει ευθύνες από την Ελλάδα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις