Γεώργιος Ιβάνωφ: Ο πολωνός φιλέλληνας
Πεσών στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας της Ελλάδας και των συμμάχων της
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμμάτων από μια τυπική μέρα
Συμπληρούνται σήμερον είκοσι ολόκληρα έτη από την ημέραν κατά την οποίαν έπιπτε ηρωικώς υπό τας δολοφονικάς σφαίρας των κατακτητών ένας Πολωνός ήρως της εθνικής αντιστάσεως κατά τα σκοτεινά έτη της Κατοχής: ο Γεώργιος Ιβάνωφ. Ένας πραγματικός θρυλικός ήρως, η δράσις του οποίου τόσον διά την συμμαχικήν υπόθεσιν όσον και διά την ελευθερίαν της Ελλάδος θα παραμείνη αλησμόνητος.
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 4.1.1963, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Αποσταλείς διά βρετανικού υποβρυχίου εις Ελλάδα ο Ιβάνωφ και συνεργαζόμενος μετά των Ελλήνων πατριωτών είχε αναστατώσει κυριολεκτικώς τους κατακτητάς με τας πληροφορίας που μετέδιδε διά του πομπού του σχετικώς με τας κινήσεις ιδίως των γερμανικών νηοπομπών αι οποίαι εφωδίαζαν τον Ρόμμελ εις την Αφρικήν. Χάρις εις τας πληροφορίας αυτάς του Ιβάνωφ αι γερμανικαί νηοπομπαί υπέστησαν τρομερά πλήγματα υπό των συμμαχικών υποβρυχίων και αεροπλάνων.
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 4.1.1963, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Συλληφθείς αρχικώς κατόπιν προδοσίας κατώρθωσε να δραπετεύση κατά μυθιστορηματικόν τρόπον επικηρυχθείς τον Δεκέμβριον του 1941 διά τεραστίου ποσού εις χρήμα και τρόφιμα.
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 4.1.1973, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Δράσας ένα έτος μετά την απόδρασίν του, συνελήφθη εκ νέου κατόπιν προδοσίας και πάλιν και ετυφεκίσθη προσπαθών να δραπετεύση προ του εκτελεστικού αποσπάσματος μετά των συνεργατών του Ι. Κοντοπούλου, Β. Μαλλιοπούλου και Δ. Γιαννάτου.
Μετά την απελευθέρωσιν ετιμήθη διά του ανωτάτου πολωνικού παρασήμου «Βιρτούτι Μιλιτάρι», δοθέντος μόνον εξάκις από του πολέμου, και του βρετανικού πολεμικού μεταλλίου.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εξ άλλου, ωνόμασε μίαν των οδών της με το όνομά του, η δε πατρίς του τον ετίμησεν ιδιαιτέρως διά της μονίμου εκθέσεως, εντός ειδικής αιθούσης του Μουσείου Πολέμου της Βαρσοβίας, αναμνηστικών που σχετίζονται με την ζωήν και δράσιν του Ιβάνωφ και των ετησίων αθλητικών συναντήσεων διά το Κύπελλον Ιβάνωφ.
*Άρθρο εις μνήμην του Γεωργίου Ιβάνωφ με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την εκτέλεση του πολωνού ήρωα και των συναγωνιστών του επί Γερμανικής Κατοχής. Έφερε τον τίτλο «Η εικοστή επέτειος του θανάτου ενός ήρωος» και είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Το Βήμα» την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 1963.
Ο Γεώργιος Ιβάνωφ (Jerzy Iwanow-Szajnowicz στην πολωνική γλώσσα), ο οποίος υπήρξε πέραν των άλλων διακεκριμένος αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 14 Δεκεμβρίου 1911 και απεβίωσε στην Αθήνα στις 4 Ιανουαρίου 1943.
Ως σαμποτέρ που ενεργούσε για λογαριασμό των Συμμάχων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο εκπαιδευμένος στη Μέση Ανατολή Ιβάνωφ ανέπτυξε αξιοπρόσεκτη δράση στην κατεχόμενη Ελλάδα, έχοντας λάβει εντολή να προβεί σε πράξεις δολιοφθοράς, να οργανώσει το δίκτυο πληροφοριών και να συντονίσει τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις