Τα φυτά εσωτερικού χώρου, φυσική ασπίδα προστασίας για κρυολόγημα και γρίπη
Στα καλά Vibes του 2023, μελέτη δείχνει ότι τα δωμάτια γεμάτα με φυτά θα μπορούσαν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα απολυμαίνοντας τον αέρα.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Τα φυτά είναι γνωστοί φίλοι μας που όταν επιλέγουμε να τα έχουμε και σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες, στον καθαρισμό του αέρα και φυσικά στη δημιουργία ενός πολύ όμορφου και φιλόξενου σπιτιού. Το μόνο που ζητάνε από εμάς είναι λίγη φροντίδα, όπως το πότισμα και ένα σημείο που να έχουν το φως που χρειάζονται.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη από την Αυστραλία διαπίστωσε ότι οι ευεργετικές ιδιότητές τους μπορεί να μην έχουν ακόμη πλήρως εντοπισθεί και αναλυθεί, καθώς τα φυλλώδη αδέρφια μας έχουν τη δύναμη να απομακρύνουν από τον αέρα τους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη!
Προς το παρόν, οι συγγραφείς της έρευνας βρίσκονται στη διαδικασία της απόδειξης της ορθότητας αυτού του ισχυρισμού, και αν και δεν πρέπει ακόμα να εκληφθεί ως επιβεβαίωση της αιτιώδους συνάφειας, τα ευρήματά τους είναι αρκετά πειστικά.
Όταν απορροφούν το ηλιακό φως, τα φυτά παράγουν μια βιοχημική ουσία που τη βρίσκουμε στα κιτ πρώτων βοηθειών στο σπίτι – το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτή η καυστική χημική ουσία χρησιμοποιείται για την απολύμανση τραυμάτων και τη λεύκανση των μαλλιών, αλλά βρέθηκε ότι υπάρχει σε μικροσκοπικά σταγονίδια νερού που «επιπλέουν» στον αέρα σε δωμάτια γεμάτα με φυτά.
Οι υδρατμοί που αναδύονται από τα φύλλα των φυτών του σπιτιού περιέχουν συγκεντρωμένο υπεροξείδιο του υδρογόνου. Εάν λοιπόν αυτοί συνδεθούν με επιπλέοντες υδρατμούς που περιέχουν έναν ιό της γρίπης, θα μπορούσαν κάλλιστα να τον απολυμάνουν.
Επιπροσθέτως, τα φυτά εσωτερικού χώρου θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απενεργοποίηση παθογόνων βακτηρίων και ιών, όπως ο αερομεταφερόμενος Covid-19 σε σπίτια και χώρους εργασίας.
«Αυτή είναι μια πολύ καλή μελέτη απόδειξης του ισχυρισμού για το εάν τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην απολύμανση του αέρα», δήλωσε ο Kristian Dubrawski, από το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας. «Τα αποτελέσματά μας είναι δυνητικά σημαντικές εισηγήσεις για το ρόλο του ατμοσφαιρικού καθαρισμού με τη μεσολάβηση των φυτών, όπως επίσης της κλιματικής αλλαγής και της ποιότητας του αέρα στις πόλεις και στους εσωτερικούς χώρους».
Από τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν, οι αφρικανικές βιολέτες (Saintpaulia Ionantha) παρήγαγαν το περισσότερο υπεροξείδιο του υδρογόνου, ακολουθούμενη από τον κισσό του διαβόλου (Epipremnum aureum).
Οι συγγραφείς αναφέρουν λεπτομερώς στην εισαγωγή τους ότι ο μηχανισμός για το υπεροξείδιο του υδρογόνου που φεύγει από τα φυτά μέσω της διαπνοής δεν είναι απόλυτα κατανοητός. Το μεγαλύτερο μέρος του νερού που παίρνουν τα φυτά χρησιμοποιείται στη διαδικασία φωτοσύνθεσης κατά την οποία εξέρχεται μέσω των φύλλων ως υδρατμός.
Αναφέρουν περαιτέρω ότι αυτό το εύρημα δεν έχει σημασία μόνο για εκείνους που τους αρέσει η δημιουργία μίας όμορφης και ευχάριστης ατμόσφαιρας στο διαμέρισμά τους, αλλά για τη γενικότερη συζήτηση περί της κλιματικής κρίσης, καθώς σχεδόν όλα τα φυτά στη Γη συμβάλλουν στις συγκεντρώσεις υπεροξειδίου του υδρογόνου στο ατμόσφαιρα.
Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες αναφέρουν τα πρώτα ευρήματα παραγωγής υπεροξειδίου του υδρογόνου μέσω διαπνεόμενου (εκπνεόμενου) υδρατμού και δείχνουν ότι, παραδόξως, όλα τα φυτά που διαπνέουν πιθανότατα συμβάλλουν στις τοπικές, και επομένως παγκόσμιες, ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις υπεροξειδίου του υδρογόνου. Και συνεχίζουν υποστηρίζοντας ότι η παραγωγή υδρογόνου από τα φυτά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους (όπως τα νοσοκομεία), περιοχές υψηλής αστικής πυκνότητας (όπως μεγαλουπόλεις) και αγροτικές περιοχές που επηρεάστηκαν από δασικές πυρκαγιές. Η δουλειά τους εμπλέκει περαιτέρω τα φυτά ως μια βιώσιμη λύση με βάση τη φύση για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την άμυνα έναντι παθογόνων εστιών μολυσματικών ασθενειών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις