Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Χρυσός Λέοντας για τον Λάνθιμο με το εξαιρετικό Poor Things

Χρυσός Λέοντας για τον Λάνθιμο με το εξαιρετικό Poor Things

Στα καλά Vibes του 2023, ο Έλληνας σκηνοθέτης είναι πολύ κοντά για να γράψει τη δική του ιστορία στο παγκόσμιο σινεμά.

Φέτος είχαμε τη χαρά να δούμε έναν Έλληνα σκηνοθέτη να κερδίζει τον Χρυσό Λέοντα, δηλαδή το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που αυτόν τον Σεπτέμβριο έκλεισε τα 80 του χρόνια. Ο λόγος βέβαια για τον Γιώργο Λάνθιμο που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες παγκοσμίως. Καθόλου τυχαίο άλλωστε που στην ταινία του «Poor Things», σε σενάριο του Τόνι ΜακΝαμάρα, πρωταγωνιστούν η οσκαρική Έμα Στόουν και οι υποψήφιοι στο παρελθόν για Όσκαρ εξίσου αγαπημένοι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Γουίλεμ Νταφόε. Το καστ συμπληρώνουν οι ταλαντούχοι Ράμι Γιούσεφ, Κρίστοφερ Άμποτ, και Τζέροντ Καρμάικλ.

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας βασίστηκε στο ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημα του Άλασντερ Γκρέι (Alasdair Gray, θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία με τον τίτλο «Χαμένα Κορμιά», 1992), τον οποίο ο Λάνθιμος προσέγγισε το 2009 προκειμένου να του ζητήσει τα δικαιώματα για να γίνει η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Εκεί λοιπόν, σε αυτήν την πρώτη συνάντηση ο Gray έκανε μια τρόπον τινά περιοδεία στον σκηνοθέτη για να του δείξει πραγματικές τοποθεσίες της Γλασκώβης που συμπεριέλαβε στο μυθιστόρημα. Σε συνέντευξή του ο Λάνθιμος είχε αναφέρει ότι «Ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος. Δυστυχώς, πέθανε μερικά χρόνια πριν κάνουμε την ταινία, αλλά ήταν πολύ ιδιαίτερος και δραστήριος, ήταν 80 ετών όταν γνωριστήκαμε. Μόλις έφτασα εκεί, είχε δει τον Κοινόδοντα (2009) και μου είπε: «Έβαλα τον φίλο μου να βάλει το DVD, γιατί δεν ξέρω πώς να χειρίζομαι αυτά τα πράγματα, αλλά πιστεύω ότι είσαι ένας πολύ ταλαντούχος νέος».

Μετά τα χρόνια πέρασαν και ο δημιουργός ξαναδούλεψε την ιδέα της ταινίας, η οποία να σημειώσουμε ότι είναι και η πρώτη μεταφορά από βιβλίο που δοκιμάζει, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Η Ευνοούμενη» (2018). Η Έμα Στόουν που έπαιζε σε αυτήν την ταινία, ήταν η πρώτη που έκλεισε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της επόμενης, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν 3 χρόνια αργότερα. Είχε προηγηθεί πέρσι και η συμμετοχή της στην μικρού μήκους ταινία του Βληχή (Bleat), γυρισμένη στην Τήνο. Είναι μήπως τελικά η μούσα του;

Η ιστορία της ταινίας αποτελεί μία ωδή στη γυναικεία χειραφέτηση, έχοντας ως μέσο τη φαντασία και πρωταγωνίστρια μία νέα γυναίκα τη Bella Baxter, που αφού επανήλθε στη ζωή μετά την αυτοκτονία της από τον λαμπρό -πλην ανορθόδοξο- επιστήμονα  Dr. Godwin Baxter, το σκάει με έναν δικηγόρο και ξεκινάει ένα ταξίδι εξερεύνησης (βασικά) του εαυτού της.

Το Poor Things έκανε πρεμιέρα την 1 Σεπτεμβρίου του 2023 στο 80ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, κυκλοφόρησε από την Searchlight Pictures στις 8 Δεκεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και θα έρθει στην Ευρώπη το 2024.

Αξίζει να πούμε ότι στην παγκόσμια πρεμιέρα, ο Γιώργος Λάνθιμος καταχειροκροτούνταν επί 8 ολόκληρα λεπτά από ένα όρθιο κοινό, κάτι που δυστυχώς έζησε μόνος του λόγω της απεργίας των ηθοποιών στις ΗΠΑ.

Το επόμενο στοίχημα θα είναι τα Όσκαρ, όπου μέχρι στιγμής μόνο 5 Έλληνες έχουν κρατήσει το επίχρυσο αγαλματάκι και κανένας στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας ή Σκηνοθεσίας. Μόνο να θυμηθούμε τον Κώστα Γαβρά που τιμήθηκε με το Όσκαρ προσαρμοσμένου σεναρίου για την ταινία του «Ο Αγνοούμενος» (Missing).

Το σίγουρο είναι ότι με τις επτά υποψηφιότητες στις φετινές Χρυσές Σφαίρες (που είναι ο προάγγελος των Όσκαρ), είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μεγάλο φινάλε στο κόκκινο χαλί του πολυπόθητου αγαλματιδίου.

Εμείς για την ώρα αναμένουμε με αγωνία την κυκλοφορία του στη χώρα μας.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024