Συνεχίζεται ο ελληνοαλβανικός διπλωματικός πόλεμος – Ανυποχώρητη η Αθήνα απέναντι στις ευρωπαϊκές πιέσεις
Διαφορετική ερμηνεία στη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών δίνουν Αθήνα και Τίρανα - Ευρωπαϊκό το θέμα, επιμένει ο Μητσοτάκης, διμερές υποστηρίζει ο Ράμα
Συνέχεια στη διπλωματική ένταση με την Αθήνα έδωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, διαμηνύοντας πως το να βάλει εμπόδια η Ελλάδα στην ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την άρνηση των αλβανικών αρχών να ορκιστεί δήμαρχος Χιμάρας ο Φρέντι Μπελέρης, είναι κάτι το «παράλογο και αντιευρωπαϊκό».
«Το θέμα αφορά εμάς του δύο», υποστηρίζει ο Ράμα, ο οποίος δήλωσε πως, όπως είπε και στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, πρόκειται για ένα θέμα που ανήκει σε δύο χώρες και δεν έχει καμία σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία.
Αυτή ακριβώς, όμως, είναι και η διαφορά με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εξαρχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίζει ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα, αλλά θέμα σεβσσμού του κράτους δικαίου, κάτι δηλαδή που εμπίπτει στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε.
«Με τον Μητσοτάκη δεν έχουμε τίποτα προσωπικό, αντίθετα η τελευταία μας κουβέντα ήταν φιλική, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να ξεπεράσουμε τα όρια ενός προβλήματος και να τινάξει στον αέρα όλη τη σχέση», επιμένει ο Ράμα.
Μαζί και… χώρια στις Βρυξέλλες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έντι Ράμα βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην ίδια αίθουσα του δείπνου της συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες, χωρίς να μπορεί να διαλυθεί η σκιά που σκεπάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές αμετακίνητες από τη στάση τους.
Πάντως, οι δύο ηγέτες περπάτησαν μαζί, δίπλα – δίπλα, προς το σημείο της «οικογενειακής φωτογραφίας» των ηγετών της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και είχαν μια σύντομη συζήτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ειλικρινή διάθεση να επιλυθεί το ζήτημα, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας ήταν από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
«Ευρωπαϊκό και όχι διμερές το θέμα»
Η Αθήνα τονίζει ότι ήδη έκανε μια κίνηση καλής θέλησης όταν συναίνεσε στην απελευθέρωση της επιστολής της ΕΕ προς τα Τίρανα (που την κρατούσε σε αναμονή, δεχόμενη και τότε πιέσεις), ως το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων. Εκεί σταματούν οι θετικές ενέργειές της, όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, καθώς η «μπάλα» βρίσκεται στο γήπεδο της Αλβανίας.
Αυτό που θέλει η Αθήνα είναι έστω να αναλάβει καθήκοντα ο Μπελέρης, χωρίς καμία παρέμβαση στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη ή στην έκβαση της δίκης του.
«Η αποτροπή της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, που αντικατοπτρίζει την περιφρόνησή της για τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, ένα θέμα βαθιά ευρωπαϊκό», είναι το μήνυμα που η Αθήνα στέλνει στους Ευρωπαίους εταίρους, στο φόντο παρασκηνιακών πιέσεων που δέχεται για συμβιβασμούς.
Εξάλλου, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε την Πέμπτη ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απομόνωσης της Ελλάδας», με δεδομένες τις πιέσεις που ασκούνται στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, από Βερολίνο, Βρυξέλλες, Μαδρίτη κ.ά.
«Τώρα ανακάλυψε ο Μητσοτάκης ότι ο Ράμα είναι το κακό παιδί της Ευρώπης;»
Στο μεταξύ, «αποτυχημένη» χαρακτήρισε την στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη.
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας να ορκιστεί, με ευθύνη της αλβανικής κυβέρνησης, είναι ζήτημα κράτους Δικαίου, επομένως είναι και ένα ζήτημα που επηρεάζει την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ», τόνισε αναφορικά με το θέμα του βέτο που βάζει η Ελλάδα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
«Να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο του 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν βάλει βέτο στο Βουκουρέστι, με αφορμή την υπόθεση με τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας. Έτσι αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία η τότε αλβανική κυβέρνηση. Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2019, όταν ήταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, είχε μπει στην απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ότι τα ζητήματα του αυτοπροσδιορισμού αλλά και της περιουσιακής κατάστασης της μειονότητας είναι ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο Action 24.
«Αποτυχημένη η στρατηγική Μητσοτάκη»
Σημείωσε, ωστόσο, πως «τα θέματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα αφορούν τη στάση της γειτονικής χώρας και του κ. Ράμα προσωπικά, αναδεικνύουν όμως και μια αποτυχημένη στρατηγική της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πέρυσι τέτοιον καιρό είχε δεχθεί το απαγορευτικό από την πλευρά της Αλβανίας να μην πάει στα μειονοτικά χωριά».
Και προσέθεσε πως, τελικά, «πριν τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία και τις δικές μας εθνικές εκλογές, επισκέφτηκε μόνο τα Τίρανα, όχι τα μειονοτικά χωριά. Σε ένα κλίμα μάλιστα πανηγυρικό τότε, με ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Ο κ. Μητσοτάκης καλούσε τους Ευρωπαίους να πάνε να δουν το αλβανικό θαύμα, ενώ ο Έντι Ράμα αποκαλούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό εξαιρετικό κυβερνήτη. Αλλά όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις 22 Δεκεμβρίου του 2022, επισκέφτηκε τα μειονοτικά χωριά, στην ουσία δεν είπε τίποτα. Τώρα ξαφνικά ανακαλύπτει ότι ο κ. Ράμα, με τον οποίο αντήλλασσε φιλοφρονήσεις, είναι το κακό παιδί της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ό,τι σπέρνεις θερίζεις. Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για μια στέρεη εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος. Δυστυχώς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει», σημείωσε.
Πιέσεις από Βερολίνο, Ρώμη, Μαδρίτη και Βιέννη
Μηνύματα για ελαστική στάση ή ανοχή της Αθήνας απέναντι στην υπόθεση Μπελέρη δεν έχουν καταγραφεί μόνο από την πλευρά του Βερολίνου, στο οποίο ποντάρει ο Ράμα. Είναι επιπλέον η Ρώμη, που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τα Τίρανα, αλλά εσχάτως και η Μαδρίτη καθώς και η Βιέννη.
Ενδεικτική είναι η γερμανική στάση, καθώς ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μιλώντας την Τετάρτη στη γερμανική Μπούντεσταγκ για τον προυπολογισμό, έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης στην Αλβανία, αναφερόμενος στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.
Ο Όλαφ Σολτς ζήτησε να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ακόμα και με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας, ενώ μίλησε και για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση Ράμα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη και την διπλωματική ένταση που έχει δημιουργηθεί με την Ελλάδα.
«Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες, όσο και για τα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ακόμη και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.
«Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», σημείωσε ο Όλαφ Σολτς.
Οι ευρωπαϊκές συστάσεις στην Αλβανία
Όσο για τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε την Τετάρτη πως «θέλουμε αυτές τις χώρες στην ΕΕ» και σχολίασε για τα Δυτικά Βαλκάνια ότι «αναμένουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις ειδικά στον τομέα του κράτους δικαίου και στον τομέα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».
Ειδικά για την Αλβανία, στα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν για τη διεύρυνση της Ευρώπης στο προχθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η χώρα καλείται «να εντείνει τις προσπάθειες για να ενισχύσει την προστασία» των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, σε «συνάρτηση με τις ευρωπαϊκές αξίες».
- Νότια Κορέα: Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους – Τα σενάρια για τα αίτια της τραγωδίας
- Ολυμπιακός: «Σε ευχαριστούμε 2024 για όλα όσα ζήσαμε»
- Γοτθικοί Καθεδρικοί Ναοί: Τα μεγαλύτερα δημιουργήματα της Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής
- Καμπανάκι ειδικών για την εξάρτηση των νέων από το διαδίκτυο – Μέχρι και 9 ώρες στις οθόνες
- Πρωτοχρονιά: Μπουλουστρίνα, ένα έθιμο που δεν «χαλάει» κανέναν
- Μήνυμα Οτσαλάν από τη φυλακή: «Ναι» στην προσέγγιση Τουρκίας και Κούρδων