Χριστοδουλίδης: Αν δεχθώ πρόσκληση, θα επισκεφτώ τον Ερντογάν
Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται σοβαρότητα και σίγουρα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς ή άλλους σκοπούς και εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων.
«Αν έχω πρόσκληση από τον κύριο Ερντογάν, θα τον επισκεφτώ», δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε μία περίοδο που το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει σε αδιέξοδο και τίποτα δεν δείχνει αλλαγή στάσης της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ο Κύπριος πρόεδρος αναζητά τρόπους επανεκκίνησης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα για πρόσκληση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που βρισκόμαστε, η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται σοβαρότητα και σίγουρα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς ή άλλους σκοπούς και εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων. Φυσικά και αν έχω πρόσκληση από τον κύριο Ερντογάν, θα τον επισκεφτώ».
Δήλωσε δε ότι θα το επιδιώξει και ο ίδιος – όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος – σημειώνοντας ότι μετέφερε την ετοιμότητα του αυτή τόσο στον ίδιο απευθείας αλλά και μέσω τρίτων. «Εάν υπήρχε και ένα ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η συνάντηση, σίγουρα όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χριστοδουλίδης.
Η τοποθέτηση Γκιουλέρ
Την θέση της Τουρκίας ωστόσο επανέφερε σαφώς ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε ομιλία του στην τουρκική Βουλή, σημειώνοντας ότι «η μοναδική και οριστική λύση είναι να ενεργήσουμε με το δεδομένο ότι υπάρχουν πλέον δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί».
Υποστήριξε ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί προτεραιότητα για την Άγκυρα «με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι εκ των ων ουκ άνευ». Και κάλεσε για μία ακόμα φορά τη διεθνή κοινότητα «να αφήσουν στην άκρη το ξεπερασμένο status quo και τις προκλητικές συζητήσεις και να προσεγγίσουν το θέμα με λογική και με τρόπο που να βγάζει νόημα, σύμφωνα με την ιστορική και την παρούσα πραγματικότητα».
Ως θετική εξέλιξη στο Κυπριακό εξακολουθεί να αναμένεται η ανακοίνωση της Μαρία Άνχελ Χολκίν Κουέγιαρ ως απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ είναι θέμα χρόνου.
Συνεργασία ζητά ο Τατάρ
Την ίδια στιγμή για τον Ερσίν Τατάρ πιο σημαντικό από την αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι η προώθηση μίας συνεργασίας κατεχομένων και Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση δύο κρατών «σε όλα τα σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πόρων», όπως δήλωσε πρόσφατα, αναδεικνύοντας την πρόθεση του να εξασφαλίσει την ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Λευκωσία.
Με το Κυπριακό να παραμένει πεισματικά σε αδιέξοδο αποδεικνύοντας ότι δεν επηρεάζεται σε τίποτα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τουλάχιστον προς μία θετική κατεύθυνση εξελίξεων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει ν’ αναλάβει τον ηγετικό της ρόλο, με συλλογικότητα και αλληλεγγύη απέναντι στις πολλαπλές και σύνθετες κρίσεις», ανέφερε σε δηλώσεις της μετά το πέρας της Συνόδου Αρχηγών του ΕΛΚ, η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου. Έστειλε δε μήνυμα αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, υπό το φως και της έκθεσης Μπορέλ, για τη θετική ατζέντα, ότι η Κύπρος εμμένει «στην ανάγκη ουσιαστικής διασύνδεσης τους με τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού».
Η Αννίτα Δημητρίου ενημερώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τις εξελίξεις που σημειώθηκαν υπό το φως της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα τονίζοντας ότι «η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από το κυπριακό». «Ελλάδα και Κύπρος βρισκόμαστε σε κοινό βηματισμό και στα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν την ευρωπαϊκή μας οικογένεια αλλά ειδικότερα με ό, τι έχει να κάνει με τις προθέσεις του κ. Ερντογάν. Αν αυτές οι προθέσεις αποτελούν όντως στρατηγική επιλογή μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Αυτό θα διαφανεί το αμέσως επόμενο διάστημα και εναπόκειται και στους δικούς μας ορθούς διπλωματικούς χειρισμούς», επεσήμανε ο Δημητρίου.
- ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι θάνατοι από υπερβολική δόση σε ποσοστό ρεκόρ σε ένα χρόνο
- Βόρεια Κορέα: Ο πρόεδρος Κιμ διατάσσει να αρχίσει «μαζική παραγωγή» drones εφόδου
- Ρολόι του Τζον Λένον επιστρέφεται στη Γιόκο Όνο ως νόμιμη ιδιοκτήτρια
- Γιοβάνοβιτς: «Είμαι απογοητευμένος – Δεν ήμασταν τόσο καλοί για να ικανοποιήσουμε τον κόσμο»
- Πρωταθλητής η ΔΕΗ στην πράσινη μετάβαση της ΝΑ Ευρώπης
- Μαυροπάνος: «Κρατάμε το καλό μέρος που είχαμε στο δεύτερο μέρος, πρέπει να δουλέψουμε όμως»