«Να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για το μεταναστευτικό», λέει ο Μητσοτάκης
Περισσότερους πόρους για το μεταναστευτικό και για την κλιματική κρίση ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
«Να αυξηθούν οι πόροι για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, με στόχο την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να προσθέσουμε πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να δοθούν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.»
Σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
«Η Σύνοδος Κορυφής καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ΕΕ. Πρώτο ζήτημα στην ατζέντα μας είναι το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Η Ελλάδα στηρίζει αυτές τις προτάσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», δήλωσε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ελπίζω και εύχομαι να ξεπεραστούν οι όποιες αντιδράσεις και να παρθεί ομόφωνα η απόφαση και να καλωσορίσουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να σταλεί ομόφωνα το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ΕΕ», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ως προς την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου
«Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε και την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στα πλαίσια του προηγούμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, πριν 3 χρόνια, δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε πόρους για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.
Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να προσθέσουμε πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να δοθούν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η ΕΕ πρέπει να διατυπώσει μία ενιαία θέση για τη Μέση Ανατολή»
Ακόμη, ανέφερε ότι θέμα στην ατζέντα αποτελούν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συμπλήρωσε δε ότι «Θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, τα οποία θα αποτυπώνουν από τη μία την πάγια θέση της ΕΕ ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Αλλά από την άλλη να αποτυπώσουμε και την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι πολύ σημαντικό, η ΕΕ να διατυπώσει μια ενιαία θέση για ένα ζήτημα, το οποίο εξάλλου αφορά την άμεση γειτονιά μας, τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για την απόφαση της COP28
Στη συνέχεια, είπε ότι «Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην COP28 στο Ντουμπάι. Η διατύπωση που επιτεύχθηκε για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, αυξάνοντας σημαντικά τη χρήση των ΑΠΕ, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της ως προς την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων και χαιρόμαστε που, έστω και την τελευταία στιγμή, η παγκόσμια κοινότητα έκανε μια συμφωνία για το μέλλον του πλανήτη μας», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις