Κόλαση επί γης βιώνουν οι Παλαιστίνιοι, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις ανηλεείς επιδρομές με τους νεκρούς να αυξάνονται συνεχώς εν μέσω της εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Βομβαρδισμοί σε Ράφα, Χαν Γιούνις και στον καταυλισμό Νουσεράτ σημειώθηκαν σήμερα, μετά τις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «δεν μας σταματάει τίποτα» και «θα φθάσουμε μέχρι το τέλος».

Την ίδια ώρα, υπάρχουν μαρτυρίες για μαζικές εκτελέσεις αμάχων, μέσα σε σχολεία, ενώ διαρκώς διαρρέουν βίντεο με εκτελέσεις και βασανιστήρια σε κρατούμενους Παλαιστίνιους.

Η UNRWA αναφέρει ότι 288 Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Συνολικά 18.787 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις. Ο αναθεωρημένος αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ ανέρχεται σε 1.147.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

04:32 «Κόλαφος» ο ΟΗΕ: Ισραηλινά στρατεύματα και τανκς εισβάλλουν σε νοσοκομείο της Γάζας, «κακομεταχειρίζονται» ασθενείς, προσωπικό, εκτοπισμένους

Ισραηλινές δυνάμεις με την υποστήριξη αρμάτων μάχης εισέβαλαν στο νοσοκομείο Καμάλ Αντβάν, που βρίσκεται βόρεια της πόλης της Γάζας, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη και υπέβαλαν τους Παλαιστίνιους εκεί σε «μαζικές συλλήψεις και κακομεταχείριση», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA) ανέφερε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ανάγκασαν περίπου 2.500 εκτοπισμένους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο να το εγκαταλείψουν και οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό μεταφέρθηκαν στους χώρους της ιατρικής εγκατάστασης.

Δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω του ότι τα ισραηλινά στρατεύματα εμπόδισαν το ιατρικό προσωπικό να παράσχει υποστήριξη σε 12 μωρά στην εντατική και σε 10 άτομα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με την έκθεση της UNOCHA.

Ο ΟΗΕ αναφέρει επίσης ότι:

  • Οι ισραηλινές επιθέσεις από αέρος, ξηράς και θαλάσσης στη Γάζα σκότωσαν τουλάχιστον 179 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν περισσότερους από 300 μέσα σε ένα 24ωρο μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης απόγευμα.
  • Σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών στρατευμάτων γύρω από το Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας.
  • Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και ο θάνατος ενός ακόμη Ισραηλινού στρατιώτη την Πέμπτη ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων σε τουλάχιστον 116 και περίπου 650 τραυματίες από την έναρξη της εισβολής στη Γάζα.

04:18 Πώς σχολίασε το σχέδιο του Ισραήλ να πλημμυρίσει τα τούνελ της Γάζας

Δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα η Χαμάς από το σχέδιο του Ισραήλ να πλημμυρίσει με θαλασσινό νερό, το τεράστιο σύμπλεγμα τούνελ της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς όπως σημείωσε ένας εκπρόσωπός της οι σήραγγες έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντέχουν την προσπάθεια να διοχετευθεί νερό εντός τους.

Όπως αναφέρει το CNN, o εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό την Πέμπτη και απάντησε στις αναφορές και στα δημοσιεύματα για πιθανή προσπάθεια του Ισραήλ να πλημμυρίσει τις σήραγγες.

«Τα τούνελ κατασκευάστηκαν από καλά εκπαιδευμένους και μορφωμένους μηχανικούς που εξέτασαν όλες τις πιθανές επιθέσεις από την κατοχή, συμπεριλαμβανομένου του να γεμίσουν με νερό. (Οι σήραγγες) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αντίστασης και όλες οι συνέπειες και οι αναμενόμενες επιθέσεις έχουν ληφθεί υπόψη», δήλωσε ο Χαμντάν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

04:07 Έκθεση του ΟΗΕ καταγγέλλει την ισραηλινή βία στη Γάζα, τους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το Al Jazeera έλαβε προκαταρκτικό αντίγραφο της έκθεσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και τις παραβιάσεις των παράνομων οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η έκθεση περιγράφει τον απόλυτο θάνατο και την καταστροφή που λαμβάνει χώρα στη Γάζα. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκθεση που είναι σχεδόν 15 σελίδες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ γράφει ότι «το μέγεθος της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Χαμάς και το εύρος του θανάτου και της καταστροφής στη Γάζα ήταν πρωτοφανές και αφόρητο να το βλέπεις».

Είναι «τρομοκρατημένος» από το γεγονός ότι στο στόχαστρο μπήκαν επίσης εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ανθρωπιστικό προσωπικό και δημοσιογράφοι.

Συνεχίζει επίσης να επισημαίνει ότι το Ισραήλ συνεχίζει την κατασκευή παράνομων οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη… αναφέροντας 1.500 διαφορετικές περιπτώσεις όπου οι ισραηλινές Αρχές ενέκριναν παράνομα άδειες στέγασης σε παλαιστινιακή γη.

03:52 Διαφωνία on camera Νετανιάχου με την επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε την πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού για τη βοήθεια της οργάνωσης στην απελευθέρωση των ομήρων και δήλωσε ότι αναμένει να ασκήσει δημόσια πίεση στη Χαμάς για να βοηθήσει τους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο σε εκείνο το σημείο υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα σε βίντεο διάρκειας λίγο παραπάνω από τρία λεπτά και δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο X, διακρίνεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να μιλάει την περισσότερη ώρα με τη Σπόλιαριτς να παραμένει σιωπηλή ωστόσο όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε πως ο Ερυθρός Σταυρός έχει «κάθε δικαίωμα και κάθε προσδοκία να ασκήσει δημόσια πίεση στη Χαμάς» για να απελευθερώσει τους ομήρους, η πρόεδρος του κινήματος δεν άντεξε και απάντησε σε υψηλούς τόνους.

«Δεν πρόκειται να λειτουργήσει», απάντησε χαρακτηριστικά με τον Νετανιάχου να σημειώνει ότι «όσο περισσότερη δημόσια πίεση φαινομενικά θα κάναμε, τόσο περισσότερο θα έκλειναν την πόρτα».

Ο Νετανιάχου απάντησε: «δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό», προτού σηκωθεί από την καρέκλα του και επιδείξει ένα κουτί που έγραφε: «φάρμακα και πρώτες βοήθειες για τους ομήρους».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:40 Η κατάσταση στη Γάζα

Είναι 03:20 στο Ισραήλ και τη Γάζα και σύμφωνα με το BBC, η περιοχή καλύπτεται από το σκοτάδι, και φάνηκε μια φωτεινή κόκκινη λάμψη στο βάθος. Ακούγονται πυρά πολυβόλων, και το βουητό από drones ή άλλα αεροσκάφη είναι συνεχές. Είναι σαφές ότι η επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

03:31 Εβραίοι διαδηλωτές αποκλείουν δρόμους σε Βοστώνη και Όρεγκον

Εκατοντάδες Εβραίοι διαδηλωτές και φιλοπαλαιστίνιοι υποστηρικτές απέκλεισαν την κυκλοφορία στο κέντρο της Βοστώνης για να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η ομάδα διαμαρτυρίας IfNotNow, μια ομάδα εβραϊκού λόμπι που υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν «το σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ», δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες από την κεντρική επιχειρηματική περιοχή της Βοστώνης, όπου, όπως ανέφερε, είχαν αποκλειστεί 15 λωρίδες κυκλοφορίας.

«Κάθε μέρα χωρίς κατάπαυση του πυρός καταδικάζει εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, Παλαιστίνιους σε θάνατο. Όλα γίνονται ‘για να κρατήσουμε τους Εβραίους ασφαλείς’. Φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε: όχι στο όνομά μας», έγραψε η ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτή την τελευταία νύχτα της Χανουκά, κάνουμε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αδύνατο να αγνοηθούν», ανέφερε η ομάδα.

Ένα βίντεο κλιπ που αναρτήθηκε στο X από τηλεοπτικό δημοσιογράφο που εδρεύει στο Πόρτλαντ του Όρεγκον δείχνει τους διαδηλωτές να αποκλείουν τη γέφυρα Burnside που διασχίζει τον ποταμό Willamette.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, οι διαδηλωτές που ανήκουν στην ομάδα Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (Jewish Voice for Peace) «έκλεισαν» τη γέφυρα ζητώντας παράλληλα κατάπαυση του πυρός.

Οι διαδηλωτές εθεάθησαν επίσης να φορούν μαύρα μπλουζάκια με τις λέξεις «Όχι στο όνομά μας» και «Οι Εβραίοι λένε κατάπαυση του πυρός τώρα».

03:14 Περισσότερες συλλήψεις, τραυματισμοί καθώς συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την πιο εκτεταμένη επιδρομή τους στην κατεχόμενη πόλη και τον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν της Δυτικής Όχθης, αφήνοντας στο πέρασμά της 11 νεκρούς Παλαιστίνιους και συλλαμβάνοντας εκατοντάδες. Οι στρατιωτικές επιδρομές συνεχίζονται και σε άλλα σημεία των κατεχομένων εδαφών, ενώ πέντε Παλαιστίνιοι αναφέρθηκαν τραυματισμένοι κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Σιλάτ αλ-Χαριτίγια, δυτικά της Τζενίν.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa περιέγραψε την κατάσταση των τραυματιών ως σταθερή.

Ξεχωριστές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στις ακόλουθες περιοχές:

  • Στην πόλη Γιάτα, νότια της Χεβρώνας, ισραηλινή επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ατόμου και τη σύλληψη δύο άλλων. Ένας άλλος άνδρας τραυματίστηκε επίσης εντός της πόλης της Χεβρώνας, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν με πραγματικά πυρά.
  • Στην πόλη Ναχαλίν, δυτικά της Βηθλεέμ, οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα εναντίον Παλαιστινίων κατοίκων.
  • Στο χωριό Ουρίφ, νότια της Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνιους.
  • Στην πόλη Γιαμπάντ, οι ισραηλινές δυνάμεις έστησαν μπλόκα, σταμάτησαν οχήματα και ανέκριναν επιβάτες και κατοίκους.
  • Στο Καφιράτ, ο στρατός έστησε επίσης σημείο ελέγχου στην είσοδο του χωριού, ενώ στην Ιεριχώ οι στρατιώτες ανέκριναν τον αρχηγό του χωριού Φασαΐλ.

02:56 Τι συζήτησαν Μπάιντεν – Ερντογάν για τη Γάζα σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στη Γάζα, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την προστασία των αμάχων αλλά και για την ανάγκη να υπάρχει ο ορίζοντας μιας πολιτικής λύσης για τον παλαιστινιακό λαό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:42 Οι ΗΠΑ διαβλέπουν το μέλλον του Σινουάρ – «Μετρημένες οι μέρες του, έχει αμερικάνικο αίμα στα χέρια του»

Το μέλλον του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ως ο «εγκέφαλος» πίσω από την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, διαβλέπουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Μάλιστα όπως σημείωσε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος την Πέμπτη, μετά από συναντήσεις στο Ισραήλ μεταξύ του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν και αξιωματούχων του Τελ Αβίβ, οι ημέρες του Γιαχία Σινουάρ «είναι μετρημένες».

«Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι οι μέρες του είναι μετρημένες. Νομίζω επίσης ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν έχει σημασία πόσο καιρό θα πάρει αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος σύμφωνα με το CNN, σημειώνοντας ότι αρκετοί Αμερικανοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και πως ο Σινουάρ έχει «αίμα Αμερικανών στα χέρια του».

«Δεν έχει σημασία πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αλλά η δικαιοσύνη θα αποδοθεί για τον Σινουάρ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:28 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος διένεμε ανθρωπιστική βοήθεια στη νότια Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) αναφέρει ότι η βοήθεια διανεμήθηκε στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στην έδρα της και στο νοσοκομείο Αλ-Αμάλ στο Χαν Γιούνις.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X, τα συνεργεία της PRCS φαίνονται να συσκευάζουν και να διανέμουν βασικά είδη διατροφής, συμπεριλαμβανομένων κονσερβοποιημένων προϊόντων και αλεύρου σε ένα πλήθος που περιμένει έξω από την έδρα της.

02:10 Εβραίοι διαδηλωτές μπλόκαραν την κυκλοφορία στη Φιλαδέλφεια

Εβραιοαμερικανοί διαδηλωτές μπλόκαραν την κυκλοφορία σε άλλη μια πόλη των ΗΠΑ απαιτώντας κατάπαυση του πυρός. Το τμήμα της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη στη Φιλαδέλφεια (JVP Philly) μοιράστηκε φωτογραφίες ακτιβιστών που κρατούν πλακάτ που γράφουν «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει» και «Κατάπαυση του πυρός τώρα».

Διαδηλωτές έχουν κλείσει δρόμους σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει τον τερματισμό του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα.


«Απόψε λέμε στους κυβερνώντες: Όχι δουλειά ως συνήθως όσο πεθαίνουν άνθρωποι. Οι ΗΠΑ πρέπει να ενωθούν με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο και να ζητήσουν την ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ- άλλωστε, αυτό θέλουν οι περισσότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι», αναφέρει η ανάρτηση.

01:54 Η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορέσει να «επαναδραστηριοποιήσει» τουλάχιστον 3.500 πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορέσει να «επαναδραστηριοποιήσει» τουλάχιστον 3.500 από τα περίπου 15.000 πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της στη Γάζα, δηλώνει Παλαιστίνιος αξιωματούχος στους Times of Israel.

Ο αριθμός αυτός προέκυψε από αξιολόγηση που διενήργησε η Παλαιστινιακή Αρχή τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω μιας προσπάθειας που ενθαρρύνεται από τις ΗΠΑ για να επιστρέψει τελικά στη διακυβέρνηση της Γάζας, αφού έχασε τις εκλογές από τη Χαμάς το 2005 και εκδιώχθηκε από τη Λωρίδα δύο χρόνια αργότερα.

Ο αξιωματούχος λέει ότι περισσότεροι πρώην στρατιώτες της ΠΑ θα μπορέσουν τελικά να ενισχύσουν τις πρώτες αρκετές χιλιάδες, αλλά ότι αυτοί και άλλοι θα χρειαστούν πρόσθετη εκπαίδευση.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που ενημερώνει τους δημοσιογράφους λέει: «Υπάρχει ένας αριθμός προσωπικού ασφαλείας στη Γάζα που συνδέεται με την Παλαιστινιακή Αρχή, το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι σε θέση να αποτελέσει ένα είδος πυρήνα κατά τους πολλούς μήνες που θα ακολουθήσουν τη συνολική στρατιωτική εκστρατεία».

Ο αξιωματούχος λέει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ έχουν «αποδώσει απίστευτα καλά» στη Δυτική Όχθη, ματαιώνοντας μια προσπάθεια της Χαμάς να χρησιμοποιήσει πυρήνες στην περιοχή για να «υποκινήσει τη βία και την εξέγερση τις ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου».

Μέσω του Συντονιστή Ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στρατηγού Μάικ Φένζελ, οι ΗΠΑ βοήθησαν στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΑ και το έργο τους μαζί τους συνεχίστηκε μέχρι την 7η Οκτωβρίου, ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

01:36 Χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα – Άνθρωποι σκάβουν για επιζώντες σε κατεστραμμένο κτίριο

Περισσότεροι από δώδεκα άνδρες εθεάθησαν να σκάβουν μέσα σε ένα κατεστραμμένο κτίριο καθώς έψαχναν απεγνωσμένα να βρουν επιζώντες από το χτύπημα του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Σαμπούρα στη Ράφα, όπως δείχνει βίντεο που κατέγραψε το Al Jazeera.

Ο αριθμός των θυμάτων από το χτύπημα δεν ήταν άμεσα σαφής.

Άλλες αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα κάνουν λόγο πως ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ένα συγκρότημα κατοικιών κοντά στο νοσοκομείο Κουβέιτ στη Ράφα της Γάζας.

01:21 Δεν είναι δουλειά της Ουάσινγκτον ποιος κυβερνά τη Γάζα

Έχουν υπάρξει «αρκετές [υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ] αλλαγές καθεστώτων σε όλο τον κόσμο» ώστε η κυβέρνηση Μπάιντεν να συνειδητοποιήσει ότι δεν αποδίδει, δήλωσε η Φίλις Μπένις, συνεργάτης του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών.

Μιλώντας στο Al Jazeera, η Μπένις απάντησε για τις αναφορές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει ώστε η Παλαιστινιακή Αρχή να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο – πρόταση που έχει απορριφθεί τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς, η οποία ελέγχει σήμερα τον θύλακα.

«Πρώτα απ’ όλα, νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι πραγματικά δουλειά της Ουάσινγκτον το ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα, ποιος θα κυβερνήσει την υπόλοιπη Παλαιστίνη ή ποιος θα κυβερνήσει το Ισραήλ για το θέμα αυτό. Νομίζω ότι το πρόβλημα ήταν ότι οι ΗΠΑ παρείχαν άκριτη υποστήριξη στην ισραηλινή κατοχή, στις ισραηλινές εκστρατείες απαρτχάιντ και στις προσπάθειες εθνοκάθαρσης», είπε ακόμα και προσέθεσε ότι παρά τη δημόσια δήλωση της κυβέρνησης Μπάιντεν που προέτρεψε το Ισραήλ να «μετριάσει τους βομβαρδισμούς», εξακολουθεί να υποστηρίζει πλήρως την ολοκληρωτική στρατιωτική επιχείρηση του Νετανιάχου στη Γάζα.

01:06 Ισραήλ: Ένα πλούσιο κράτος που θέλει χρήματα για αμφιλεγόμενους σκοπούς

Τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για το περιβόητο πακέτο έκτακτης χρηματοδότησης που περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια σε Ισραήλ, πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την αμερικανική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Παρά αυτές τις ανησυχίες, ειδικοί ανησυχούν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται να επιβάλει όρους στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα όπλα που χρηματοδοτούνται και προμηθεύονται από τις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται ορθά και νόμιμα.

Ειδικότερα, σε ανάλυσή του στο Foreign Policy, ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής, μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, Dylan Williams επισημαίνει τα σκληρά ερωτήματα που πρέπει να θέσει η Ουάσιγκτον πριν ανοίξει το «χρηματοκιβώτιο» για χάρη του Τελ Αβίβ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:49 Αμερικανός αξιωματούχος: «Ευρεία συμφωνία» για το μέλλον της Γάζας

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, υποστηρίζει ότι υπήρξε μία «ευρεία συμφωνία» πως το μέλλον της Γάζας πρέπει να είναι με παλαιστινιακή διακυβέρνηση.

Το Reuters επικαλούμενο ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, αναφέρει ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα για το προτιμώμενο αποτέλεσμα των ΗΠΑ μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ποτέ δεν υπήρξε πρόβλεψη στις ΗΠΑ ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν επ’ αόριστον, μετέδωσε το Reuters. Τα σχόλια του αξιωματούχου απηχούν τις δηλώσεις που έκαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:34 Χέρτσογκ: Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί η λύση των δύο κρατών

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί η λύση των δύο κρατών, εμφανιζόμενος να εκφράζει την αντίθεσή του στην ατζέντα της Ουάσινγκτον.

«Αυτό που θέλω να προτρέψω είναι ενάντια στο να λέμε απλώς λύση δύο κρατών. Γιατί; Επειδή υπάρχει ένα συναισθηματικό κεφάλαιο εδώ που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το έθνος μου πενθεί. Το έθνος μου είναι τραυματισμένο», δήλωσε ο Χέρτσογκ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος για την επίλυση της ευρύτερης σύγκρουσης, αλλά αρκετοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει ευθέως την ιδέα.

Ο Χέρτσογκ, ο οποίος θεωρείται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ ως πιο μετριοπαθής από τον Νετανιάχου και τους δεξιούς συμμάχους του, δήλωσε ότι πριν οι Ισραηλινοί συζητήσουν την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν το «συναισθηματικό τους τραύμα».

00:20 Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτικής Όχθη

Λίγες ώρες αφότου δήλωσε ότι η πολυήμερη επιχείρησή του στην Τζενίν «ολοκληρώθηκε», ο ισραηλινός στρατός διεξάγει άλλη μια νύχτα επιδρομών σε άλλα μέρη της Δυτικής Όχθης.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από τη μονάδα Sanad του Al Jazeera έδειξαν ισραηλινές δυνάμεις να εισβάλλουν στην πόλη Σαΐρ, κοντά στη Χεβρώνα στα νότια.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης στη Γιάτα, κοντά στη Χεβρώνα.

00:05 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι παλαιστινιακές εταιρείες τηλεπικοινωνιών ενημέρωσαν ότι όλες οι υπηρεσίες έχουν διακοπεί και πάλι στη Γάζα εν μέσω σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών
  • Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα σε φορτηγό πλοίο με προορισμό το Ισραήλ
  • Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε στον νότιο Λίβανο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες
  • Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι μαχητές της έχουν σκοτώσει και τραυματίσει δεκάδες Ισραηλινούς στρατιώτες
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη συνεχή υποστήριξη και τα όπλα τους, υποσχόμενος ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την «πλήρη νίκη»
  • Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, μίλησε για τη μεταπολεμική Γάζα σε συνέντευξή του και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη διακυβέρνηση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης από μια «ανανεωμένη» Παλαιστινιακή Αρχή

23:56 Ο Μπάιντεν είπε ότι θέλει να δει το Ισραήλ να επικεντρώνεται στη σωτηρία των αμάχων

Ερωτηθείς αν θα ήθελε το Ισραήλ να μειώσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θέλω να επικεντρωθούν στο πώς να σώσουν ζωές αμάχων – όχι να σταματήσουν να κυνηγούν τη Χαμάς, αλλά να είναι πιο προσεκτικοί».

23:47 Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι έχει χάσει την επαφή της με τις ομάδες της στη Γάζα λόγω του τηλεπικοινωνιακού μπλακ άουτ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχασε εντελώς την επαφή με τις χειρουργικές αίθουσες στη Γάζα εν μέσω ενός μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες.

«Αισθανόμαστε έντονη ανησυχία για τη δυνατότητα των ομάδων μας να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ειδικά καθώς η διακοπή αυτή επηρεάζει το κεντρικό χειρουργείο 101 και εμποδίζει την άφιξη ασθενοφόρων στους τραυματίες και τους τραυματίες», αναφέρει η οργάνωση στο Χ.

Δείτε την ανάρτηση:

23:37 Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία: Το Ισραήλ έχει σκοτώσει 85 Παλαιστίνιους αθλητές

Η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 6 Δεκεμβρίου, κατέγραψε τη δολοφονία 85 Παλαιστίνιων αθλητών, συμπεριλαμβανομένων 55 ποδοσφαιριστών και 30 παικτών άλλων αθλημάτων.

Η Ένωση εξέδωσε μια ολοκληρωμένη έκθεση την Πέμπτη, στην οποία ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, στη συνεχιζόμενη επιθετικότητά τους κατά των βόρειων και νότιων διοικητικών διαμερισμάτων της χώρας, έβαλαν στο στόχαστρο Παλαιστίνιους αθλητές και αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα ποδοσφαιριστές, καθώς και προέδρους συλλόγων, διοικητικούς υπαλλήλους, διαιτητές και άλλους.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των σκοτωμένων ποδοσφαιριστών περιλαμβάνονται 18 παιδιά και 37 νέοι, εκ των οποίων δύο στη Δυτική Όχθη, ενώ 4 παίκτες τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Διευκρινίζεται ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί οδήγησαν στην καταστροφή εννέα αθλητικών εγκαταστάσεων, τέσσερις στη Δυτική Όχθη και πέντε στη Λωρίδα της Γάζας.

Η έκθεση επεσήμανε ότι οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τρεις αθλητές στη Δυτική Όχθη, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας ο αριθμός τους είναι τεράστιος με δεδομένο τον αριθμό των αγνοουμένων εκεί.

Οι Παλαιστίνιοι αθλητές του βόλεϊ Χασάν Ζουαϊτέρ και Ιμπραήμ Κασία σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην Τζαμπάλια στη Γάζα τον Νοέμβριο.

23:28 193 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν σήμερα στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα

Σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία COGAT, 193 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν τρόφιμα, νερό και ιατρικό εξοπλισμό επιθεωρήθηκαν και εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, 79 φορτηγά ελέγχθηκαν στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και 114 φορτηγά στη Νιτσάνα.

23:19 Συνάντηση Χέρτσογκ – προέδρου του Ερυθρού Σταυρού

Ο Ισαάκ Χέρτσογκ, πρόεδρος του Ισραήλ έκανε ανάρτηση για τη συνάντησή του με τη Μιριάνα Σπόλιαριτς, πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Χέρτσογκ έγραψε: «Συναντήθηκα σήμερα το απόγευμα με την πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, Μιριάνα Σπόλιαριτς και της μίλησα για την οδυνηρή συνάντηση που μόλις είχα με τις οικογένειες των ομήρων. Επανέλαβα το πάγιο αίτημά μας για την άμεση επιστροφή όλων των ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα επί 70 ημέρες από τους σκληρούς τρομοκράτες της Χαμάς – χωρίς να τους επιτρέπεται η επίσκεψη από τον Ερυθρό Σταυρό ή η παροχή σωτήριων φαρμάκων.

Στη συνομιλία μας, η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού δεσμεύτηκε ότι η ταχεία επιστροφή των ομήρων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. (σ.σ. Η πρόεδρος) Εξέτασε μια σειρά δράσεων και ανθρωπιστικών μέτρων που λαμβάνουν για να προσπαθήσουν να απαλύνουν τον πόνο των ομήρων και να τους δουν να επιστρέφουν στις οικογένειές τους. Συζητήσαμε επίσης τις ανθρωπιστικές προσπάθειες που αναλαμβάνει η οργάνωση όσον αφορά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας».

Η σχετική ανάρτηση:

23:09 Ο Τζέικ Σάλιβαν θα μεταβεί αύριο Παρασκευή στη Δυτική Όχθη και θα συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν θα μεταβεί αύριο Παρασκευή στη Δυτική Όχθη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, δηλώνουν στους Times of Israel ένας Αμερικανός και ένας αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε στους Times of Israel ότι ο Σάλιβαν «θα συζητήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΑ μέσω του συντονιστή ασφαλείας των ΗΠΑ για το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αναμόρφωση και την αναζωογόνηση της ΠΑ και τις πρωτοβουλίες για την απόδοση ευθυνών στους εξτρεμιστές εποίκους για τη βία κατά των Παλαιστινίων».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εντείνει τις επαφές της με τη Ραμάλα μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα, τόσο για να συζητήσει τις προσπάθειες αποτροπής της επέκτασης της σύγκρουσης στη Δυτική Όχθη όσο και για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Η Ουάσινγκτον οραματίζεται μια «αναζωογονημένη» ΠΑ να επιστρέψει τελικά στη διακυβέρνηση της Γάζας, κάτι που θα επανενώσει τη Λωρίδα και τη Δυτική Όχθη κάτω από μια μοναδική πολιτική οντότητα που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προς μια λύση δύο κρατών με το Ισραήλ, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ταχθεί σθεναρά κατά της συγκεκριμένης επιλογής, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει στην ΠΑ να επιστρέψει στη Γάζα.

23:00 Νετανιάχου στην πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού: «Πρέπει να ασκήσετε δημόσια πίεση στη Χαμάς για τους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Μιριάνα Σπόρλιαριτς, την ευχαρίστησε για τη βοήθεια της οργάνωσης στην απελευθέρωση των ομήρων και δήλωσε ότι αναμένει να ασκήσει δημόσια πίεση στη Χαμάς για να βοηθήσει τους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε ότι ο Νετανιάχου παρέδωσε στην πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού ένα πακέτο γεμάτο με βασικά φάρμακα και «απαίτησε από τον Ερυθρό Σταυρό να εκπληρώσει την αποστολή του και να τα παραδώσει στους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

22:51 Σάλιβαν: «Η διακυβέρνηση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη  πρέπει να γίνει υπό την ‘ανανεωμένη και αναζωογονημένη’ Παλαιστινιακή Αρχή»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν βρίσκεται στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπουργούς του πολεμικού συμβουλίου.

Σε συνέντευξή του στο Channel 12 News, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι δεν βρίσκεται εκεί για να «δώσει διαλέξεις ή να υπαγορεύσει» τι πρέπει να κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια και ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές.

Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι τελικά η διακυβέρνηση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη πρέπει να γίνει υπό μια «ανανεωμένη και αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή.

Επίσης, στη συνέντευξη, ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης δεν αποτελούν απειλή μόνο για το Ισραήλ αλλά για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

22:41 Αξιωματούχος της Χαμάς επιχειρεί να ανασκευάσει την τοποθέτηση περί αναγνώρισης του Ισραήλ

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ επιχειρεί να ανασκευάσει την τοποθέτηση περί αναγνώρισης του Ισραήλ που φαίνεται να έκανε νωρίτερα.

Ο ίδιος γράφει στο Χ ότι υπήρξε «παρεξήγηση των δηλώσεων σε ΜΜΕ».

Ο Μαρζούκ υποστηρίζει ότι «η Χαμάς δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της ισραηλινής κατοχής και δεν δέχεται να παραιτηθεί από κανένα από τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού μας.

Διαβεβαιώνουμε ότι η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωση και την επιστροφή».

«Αρκετά σημεία και φράσεις που αναφέρθηκαν στη συνέντευξή μου στο Al-Monitor διαστρεβλώθηκαν και δεν εκφράζουν τη θέση μου και τη θέση του κινήματος, η οποία δεν έχει αλλάξει», προσθέτει.

22:32 Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε θέση και μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε θέση και μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:23 ΗΠΑ: Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο σε φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν σήμερα έναν πύραυλο σε φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά αστόχησαν, δήλωσαν ένας Αμερικανός αξιωματούχος και μια ιδιωτική εταιρία ασφάλισης και πληροφοριών.

Την επίθεση έχουν επιβεβαιώσει και οι Χούθι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:14 «Μας κορόιδευαν»: Τραυματισμένο αγόρι θυμάται την αναγκαστική εκκένωση από το νοσοκομείο της Γάζας

Η οργάνωση Defence for Children International, το παράρτημα της Παλαιστίνης, μίλησε με τον 12χρονο Αμπούντ, ο οποίος ήταν μεταξύ των Παλαιστινίων ασθενών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά κατά των ασθενών που προσπαθούσαν να διαφύγουν εκείνη την ώρα και ο πάνω όροφος του νοσοκομείου βομβαρδίστηκε, δήλωσε ο Αμπούντ.

«Όλοι οι τραυματίες έπεσαν στο έδαφος για να αποφύγουν τις σφαίρες. Οι σφαίρες διαπερνούσαν τον τοίχο», θυμάται.

Ο Αμπούντ είπε ότι δεν είχαν «άλλη επιλογή» από το να φύγουν με λεωφορείο, ακόμη και εκείνοι που δεν μπορούσαν να καθίσουν λόγω των τραυματισμών τους, αλλά λίγο αργότερα τους σταμάτησαν οι ισραηλινές δυνάμεις.

«Μας κορόιδευαν. Μας κράτησαν όλους στο κρύο έξω από το λεωφορείο», είπε.

Δείτε σχετικό βίντεο:

22:04 Η Χαμάς καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο «σε αλληλεγγύη με τη Γάζα»

Η Χαμάς κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει «το παγκόσμιο μαζικό κίνημα αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση κάλεσε τους ανθρώπους «σε όλες τις πόλεις και τις πρωτεύουσες» σε όλον τον κόσμο να βγουν στους δρόμους και να «διαδηλώσουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα» την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή.

Η παλαιστινιακή οργάνωση κάλεσε τους πολίτες σε όλες τις χώρες να απορρίψουν και να αποκαλύψουν τα «εγκλήματα της σιωνιστικής κατοχής εναντίον παιδιών, γυναικών και ανυπεράσπιστων αμάχων» και να καταγγείλουν την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης στην ισραηλινή επίθεση.

«Μακάρι αυτό το παγκόσμιο κίνημα να συνεχιστεί σε όλες τις μορφές του, μέχρι να τερματιστεί η ναζιστικοσιωνιστική επίθεση», ανέφερε η Χαμάς.

21:55 Σκοτώθηκε μαχητής της Χεζμπολάχ

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε στον νότιο Λίβανο.

Σε ανάρτησή της στο Telegram, ανακοίνωσε ότι ο νεκρός ονομαζόταν Μαχντί Χαλίλ Ζεϊτάρ από το χωριό Μαρκάμπα του νότιου Λιβάνου.

Η οργάνωση δεν διευκρίνισε πού ή πώς σκοτώθηκε, ούτε και το δορυφορικό κανάλι της ομάδας al-Manar, το οποίο επίσης αναφέρθηκε στη δολοφονία.

21:45 Αρχιραββίνος των Σεραφαδιτών σε επιστολή προς τον αρχιραββίνο των IDF: «Τα θρησκευτικά συναισθήματα των μελών άλλων θρησκειών δεν πρέπει να θίγονται»

Ο αρχιραββίνος των Σεραφαδιτών σε επιστολή του προς τον αρχιραββίνο των IDF αναφέρει ότι: «Τα θρησκευτικά συναισθήματα των μελών άλλων θρησκειών δεν πρέπει να θίγονται» μετά τα όσα έπραξαν Ισραηλινοί στρατιώτες σε τζαμιά.

Στην επιστολή του προς τον αρχιραββίνο των IDF Εγιάλ Καρίμ, ο ραβίνος Γιτζάκ Γιοσέφ έγραψε ότι «ο λαός του Ισραήλ είναι ένας ενάρετος λαός και δεν συμπεριφέρεται όπως αυτοί οι δολοφόνοι που έσφαξαν ανελέητα, λεηλάτησαν, διέφθειραν και βεβήλωσαν ό,τι είναι ιερό και αγαπητό σε εμάς. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουμε ενέργειες που δεν είναι χρήσιμες στη μάχη και προκαλούν ζημιά στο λαό του Ισραήλ και στην εικόνα του στον κόσμο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει «ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θρησκευτικά θέματα», λέγοντας ότι «πρέπει να εξηγηθεί στους στρατιώτες ότι τα θρησκευτικά συναισθήματα των μελών άλλων θρησκειών δεν πρέπει να θίγονται».

21:36 Στρατιώτες των IDF στη Λωρίδα της Γάζας κρατούν πανό με το οποίο ζητούν τον εποικισμό της Γάζας

Ισραηλινοί στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας φωτογραφήθηκαν κρατώντας πανό που έγραφε «Μόνο ο εποικισμός θα θεωρηθεί νίκη», σύνθημα του ισραηλινού κινήματος για την επανεγκατάσταση της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι «η συμπεριφορά των στρατιωτών δεν συνάδει με τις διαταγές και τις αξίες των IDF. Το περιστατικό θα διερευνηθεί και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:26 Λευκός Οίκος: Ο Σάλιβαν συζήτησε με το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο μετάβαση σε επιχειρήσεις «χαμηλότερης έντασης»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με Ισραηλινούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Πέμπτη για την πιθανή μετάβαση από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης σε «χαμηλότερης έντασης» στη Γάζα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Σάλιβαν μίλησε για μια πιθανή μετάβαση «στο εγγύς μέλλον, αλλά δεν θέλω να βάλω χρονική σφραγίδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωση τους.

Ο Κίρμπι δεν διευκρίνισε πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις χαμηλής έντασης.

21:16 Σειρήνες ακούγονται στη Λάχις

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στη δυτική Λάχις στο κεντρικό Ισραήλ.

21:09 Στη Σουτζάιγια ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ, Χέρζι Χαλέβι επισκέφθηκε στρατιώτες της Ταξιαρχίας Golani στη Σουτζάιγια: «Πίσω σας βρίσκονται οι (σ.σ. περιοχές) Ναχάλ Οζ Οζ και Κφαρ Αζά. Συνεχίστε να είστε αποφασισμένοι και σχολαστικοί, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι περιοχές αυτές θα επιστρέψουν σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:00 Τι συζητήθηκε στη συνάντηση ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου και Σάλιβαν

Σύμφωνα με τους Times of Israel, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στην Κίρια στο Τελ Αβίβ νωρίτερα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε «η συνέχιση του πολέμου μέχρι τη νίκη και η επίτευξη των κοινών στόχων, οι οποίοι είναι, πρώτα και κύρια: η εξόντωση της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων, η διάλυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και το τέλος της κυριαρχίας της στη Γάζα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους στη Γάζα, την απειλή που αποτελεί ο ιρανικός πληρεξούσιος της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και την απειλή των Χούθι από την Υεμένη προς το νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ με τον Τζακ Σάλιβαν.

20:50 Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Μπάιντεν – Στο επίκεντρο Γάζα και F-16

«Είναι ιστορική ευθύνη των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό», είπε στον Τζο Μπάιντεν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:41 Οι IDF και η Σιν Μπετ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από δολοφονίες μελών της Χαμάς σε τούνελ – Σκληρές εικόνες

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από δολοφονίες μελών της Χαμάς σε τούνελ στη Γάζα.

Την επιχείρηση οργάνωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις σε συνεργασία με τη μυστική υπηρεσία Σιν Μπετ.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

20:32 Νέο συλλαλητήριο για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα το Σάββατο στην Αθήνα – Πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ

Νέο συλλαλητήριο για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα διοργανώνεται το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αρχικά στο πάρκο Ελευθερίας στο Μέγαρο Μουσικής στις 14:00 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Στο συλλαλητήριο καλούν η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, συνδικάτα, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:22 Το Ισραήλ λέει ότι η επιχείρηση στην Τζενίν «ολοκληρώθηκε»

Η «εκτεταμένη επιχείρηση» στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης διήρκεσε 60 ώρες, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι συνέλαβε 14 «καταζητούμενα» άτομα.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι σκότωσε περισσότερους από 10 μαχητές, κατέστρεψε φρεάτια τούνελ και κατάσχεσε όπλα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και ότι επτά στρατιώτες και ένας αξιωματικός τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί τακτικά φονικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη εν μέσω της έξαρσης της βίας των εποίκων. Περισσότεροι από 270 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Πλάνα με Ισραηλινούς στρατιώτες που έψαλαν εβραϊκές προσευχές από τζαμί στην Τζενίν είχαν προκαλέσει οργή νωρίτερα σήμερα. Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες που εμπλέκονται στο περιστατικό θα τιμωρηθούν πειθαρχικά.

Θυμηθείτε το σχετικό βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα:

20:13 Το Netblocks επιβεβαιώνει την κατάρρευση του διαδικτύου στη Γάζα

Όπως προαναφέρθηκε, η Γάζα για μια ακόμη φορά έχει μείνει χωρίς διαδίκτυο και τηλεπικοινωνίες.

Ανάρτηση του Netblocks επιβεβαιώνει αυτή την εικόνα:

20:03 IDF: «1 στις 5 ρουκέτες της Χεζμπολάχ που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ έπεσαν στο εσωτερικό του Λιβάνου»

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, «από τις 7 Οκτωβρίου η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες και πυραύλους από τον Λίβανο προς το Ισραήλ.

Σε ένα μπαράζ επιθέσεων αυτή την εβδομάδα, οκτώ ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ έπεσαν μέσα στο λιβανέζικο έδαφος. Συνολικά, περίπου μία στις πέντε ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ από τις 7 Οκτωβρίου προς το Ισραήλ έπεσαν εντός του λιβανέζικου εδάφους. Οι επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ βλάπτουν τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Λιβανέζους πολίτες».

19:54 Συγνώμη από τη Βασιλική Εταιρεία Τεχνών για χρησιμοποίηση χώρου της για έρανο υπέρ του Ισραήλ

Η Βασιλική Εταιρεία Τεχνών (RSA) στο Λονδίνο ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι θα διεξάγει έρευνα μετά τη χρήση του χώρου της για μια φιλανθρωπική εκδήλωση στην οποία φέρεται να συμμετείχαν η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο Τζίπι Χοτόβελι, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Όλιβερ Ντάουντεν.

Πλήθος διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης συγκεντρώθηκαν έξω από την RSA αφού έμαθαν ότι ο έρανος πραγματοποιήθηκε στον χώρο της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Ο οργανισμός παρείχε ενημέρωση μέσω του X, πρώην Twitter, λέγοντας ότι ένας «εξωτερικός πελάτης» δεν αποκάλυψε εκ των προτέρων τις πλήρεις λεπτομέρειες της εκδήλωσης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:44 Ο Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συναντώνται με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν

Όπως είχε ανακοινωθεί, ο Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συναντώνται με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Συνάντηση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου με τον Τζέικ Σάλιβαν.

19:34 Νέο ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα

Σύμφωνα με το Quds News Network, θύματα υπάρχουν μετά από νέο ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα, στη νότια Γάζα, παρόλο που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ανακοινώσει ότι η περιοχή είναι «ασφαλής».

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

19:25 Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός λέει πως αυτό που χρειάζεται είναι ένας πολιτικός ορίζοντας για την ειρήνη

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ, σε συνέντευξη του στο Reuters, ζήτησε παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να τεθεί τέλος στη μακρόχρονη σύγκρουση, λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με την περισσότερη περιφερειακή επιρροή, απέτυχε μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την επιρροή της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:15 Συλλήψεις υπόπτων που σχετίζονται με τη Χαμάς σε Γερμανία, Ολλανδία και Δανία – Κατηγορούνται για σχεδιασμό επιθέσεων

Τρεις από τους υπόπτους, έχουν τεθεί υπό κράτηση στο Βερολίνο και ένας άλλος στην Ολλανδία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:07 Οι IDF ανακάλυψαν κρύπτη όπλων σε όχημα βουλευτή της Χαμάς

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν κρύπτη όπλων σε όχημα βουλευτή της Χαμάς.

Σε ανάρτησή του στο X, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, αντισυνταγματάρχης Αβιχάι Αντράεε, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Μπέιτ Λαχίγια, τα στρατεύματα βρήκαν ένα αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι του βουλευτή της Χαμάς, Μουσίρ αλ-Μάσρι.

Ο Αντράεε σημειώνει ότι το αυτοκίνητο περιείχε «πολλά όπλα», μεταξύ των οποίων RPGs και τουφέκια εφόδου, καθώς και την άδεια οδήγησης του αλ-Μάσρι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, τα ευρήματα «αποδεικνύουν την έκταση της εμπλοκής επιφανών ‘πολιτικών’ ηγετών της Χαμάς σε στρατιωτικές τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Η σχετική ανάρτηση:

18:58 Πάνω από 500 οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε μια εβδομάδα στη Γάζα

Η IAF πραγματοποίησε πάνω από 500 αεροπορικές επιδρομές υπό την καθοδήγηση χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:50 Στρατιώτες των IDF έγραψαν με σπρέι σε τέμενος στην Τζενίν

Δείτε φωτογραφίες από τον βανδαλισμό τεμένους στην Τζενίν από στρατιώτες των IDF:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

18:40 Χαμάς: «Επιτεθήκαμε σε Ισραηλινούς στρατιώτες και οχήματα στην πόλη της Γάζας»

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ανακοίνωσαν στο Telegram ότι επιτέθηκαν σε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες.

Πιο συγκεκριμένα, ελεύθεροι σκοπευτές της παλαιστινιακής οργάνωσης πυροβόλησαν κατά των ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη της Γάζας, στην βορειοδυτική περιοχή της.

Επίσης, στην ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης στο Telegram σημειώνεται ότι οι μαχητές της έβαλαν στόχο τρία ισραηλινά οχήματα με αντιαρματικά Yasin-105 στην Σουτζάιγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας.

18:37 Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στη Γάζα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι επτά από τους στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχες στη νότια Γάζα και ένας στα βόρεια.

Οι τραυματισμένοι στρατιώτες απομακρύνθηκαν για να λάβουν ιατρική περίθαλψη και οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των IDF, από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης κατά της Χαμάς, 116 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και άλλοι 648 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια μαχών στη Γάζα, εκ των οποίων 146 είναι σε σοβαρή κατάσταση, 257 σε μέτρια κατάσταση και 245 ελαφρά τραυματισμένοι.

18:28 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι τουλάχιστον 18.787 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πολιορκημένο θύλακα, ενώ 50.897 έχουν τραυματιστεί
  • Ο επικεφαλής της UNRWA είπε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δοθεί βοήθεια στους ανθρώπους στα καταφύγια στη Γάζα λόγω του συνωστισμού έξω από τις εγκαταστάσεις
  • Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν άοπλο Παλαιστίνιο έφηβο μέσα σε νοσοκομειακό συγκρότημα στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «καταστροφή» που δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση στην Ουκρανία
  • Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου συναντήθηκαν στο Τελ Αβίβ
  • Κατέρρευσαν και πάλι οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο στη Γάζα

Μικροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα περιμένουν να προμηθευτούν φαγητό, με τις συνθήκες να είναι απελπιστικές.

18:18 Βουλευτής Δημοκρατικών: Ο Νετανιάχου «το έχει παρακάνει», ο Σάλιβαν θα του πει ότι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα «πρέπει να περιοριστούν σημαντικά»

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Στιβ Κοέν από το Τενεσί, εξέχων Εβραίος νομοθέτης που θεωρείται στενός σύμμαχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μπορούσε να χάσει την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Ο Κοέν δήλωσε ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Ο Κοέν συναντήθηκε με τον Μπάιντεν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για τη γιορτή Χανουκά στον Λευκό Οίκο.

18:08 Καταριανή εφημερίδα: «Ξεκίνησαν συνομιλίες με τη Χαμάς, αλλά είναι σε αρχικό στάδιο»

Η εφημερίδα του Κατάρ Al-Arabi Al-Jadeed επικαλείται Αιγύπτιους αξιωματούχους που γνωρίζουν για τις επαφές με τη Χαμάς και σημειώνει ότι «υπάρχει μια αρχή των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι στα αρχικά στάδια.

Ένας από τους αξιωματούχους σημείωσε ότι «υπάρχουν ισραηλινές ιδέες που πρέπει να παρουσιαστούν στην άλλη πλευρά μέσω των διαμεσολαβητών και έχει σημειωθεί μεγάλη εξέλιξη».

Η πηγή ανέφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκαν προκαταρκτικές προτάσεις στη Χαμάς που περιλαμβάνουν ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, αλλά η Χαμάς ξεκαθάρισε τη θέση της – αρνείται να δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση, χωρίς πλήρη κατάπαυση του πυρός, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

18:02 Χωρίς τηλεπικοινωνίες και πάλι η Γάζα

Όλες οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου στη Λωρίδα έχουν διακοπεί ως αποτέλεσμα «της συνεχιζόμενης επίθεσης», σύμφωνα με τις βασικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Γάζας, Paltel και Jawwal.

17:56 Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν σπίτι στην Τζαμπάλια

Η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζεται τα χτυπήματα στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Δείτε στιγμιότυπο μετά από βομβαρδισμό σπιτιού:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

17:49 Στο Ισραήλ η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού

Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Μιριάνα Σπόλιαριτς επισκέφθηκε το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κοέν, με τον υπουργό Υγείας, Ούριελ Μπούσο και τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, Μιριάνα Σπόλιαριτς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, σκοπός της επίσκεψης είναι να «προωθήσει τις προσπάθειες που ανακουφίζουν την απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση».

Η Σπόλιαριτς δήλωσε ότι «θα μεταφέρει τη βαθιά ανησυχία για τη δυσχερή θέση των αμάχων και θα τονίσει την απόλυτη δέσμευση της ΔΕΕΣ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλύνουμε τον πόνο τους. Έχουμε απευθύνει επειγόντως έκκληση για την προστασία και τον σεβασμό της ζωής των αμάχων από όλες τις πλευρές, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και επαναλαμβάνω αυτή την έκκληση σήμερα».

17:40 IDF: Στρατιώτες αντιμετωπίζουν πειθαρχική δίωξη για παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια «επιχειρησιακής δραστηριότητας» στην Τζενίν

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν ότι στρατιώτες αντιμετωπίζουν πειθαρχική δίωξη μετά την παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας των IDF κατά τη διάρκεια μιας «επιχειρησιακής δραστηριότητας» κοντά σε ένα τζαμί στην πόλη Τζενίν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Οι IDF ανέφεραν ότι αρκετοί στρατιώτες απομακρύνθηκαν από την επιχειρησιακή δραστηριότητα αφού οι IDF έλαβαν βίντεο από τη συμπεριφορά των στρατιωτών και μετά από περαιτέρω έλεγχο από τους διοικητές.

Δεν είναι σαφές τι έκαναν οι στρατιώτες ή ποια «επιχειρησιακή δραστηριότητα» εκτελούνταν στην Τζενίν.

«Η συμπεριφορά των στρατιωτών στα βίντεο είναι σοβαρή και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες των IDF», έγραψαν οι IDF σε ανάρτησή τους στο X, πρώην Twitter.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:30 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις ισραηλινές επιδρομές στην Τζενίν

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις επιδρομές που συνεχίζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Το υπουργείο κατήγγειλε επίσης τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με Ισραηλινούς στρατιώτες να τραγουδούν τραγούδια της Χανουκά για τον εορτασμό της εβραϊκής γιορτής σε τζαμί στην Τζενίν.

Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ ζήτησε επίσης να επιβληθούν κυρώσεις κατά του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ, αφού ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των στρατιωτών που τραγουδούσαν στο τζαμί.

Οικογένεια στην Τζενίν απομακρύνεται μετά από ισραηλινή επιδρομή.

17:24 Al Jazeera: Οι Χούθι ανάγκασαν πλοίο που κατευθυνόταν στο Ισραήλ να πλεύσει προς την Υεμένη

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι αντάρτες Χούθι ανάγκασαν πλοίο που κατευθυνόταν στο Ισραήλ να πλεύσει προς την Υεμένη, σε ακόμη ένα τέτοιο περιστατικό μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

17:15 Βίντεο από τις επιχειρήσεις των IDF στην Τζαμπάλια

Οι IDF, σε ανάρτησή τους, περιγράφουν λεπτομερώς τις επιχειρήσεις της μονάδας αναγνώρισης της ταξιαρχίας Nahal στον καταυλισμό Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων τα στρατεύματα συνάντησαν και σκότωσαν δεκάδες μέλη της Χαμάς, σύμφωνα με τις ίδιες.

Οι IDF λένε ότι σε μία από τις συναντήσεις, πυροδοτήθηκαν εκρηκτικά και ένοπλοι της Χαμάς άνοιξαν πυρ με πολυβόλα και εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους από δύο κατευθύνσεις εναντίον των στρατευμάτων.

«Οι τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν με πυροβολισμούς που πραγματοποίησαν τα στρατεύματα και με ακριβή βομβαρδισμό από άρματα μάχης των τεθωρακισμένων δυνάμεων υπό τη διοίκηση της μονάδας αναγνώρισης», αναφέρουν οι IDF.

Σε ένα άλλο περιστατικό, οι IDF λένε ότι ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε εναντίον των στρατιωτών, με τα στρατεύματα να ανταποδίδουν τα πυρά και να σκοτώνουν τρεις μαχητές.

Ένας τέταρτος ένοπλος, μέλος του πυρήνα, σκοτώθηκε σε χτύπημα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατευθύνθηκε από τα στρατεύματα Nahal, τονίζεται.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση και το βίντεο:

17:08 Επικεφαλής UNRWA: Πεινασμένοι Παλαιστίνιοι σταματούν τα φορτηγά με τη βοήθεια και τρώνε επί τόπου τα τρόφιμα

Ο επικεφαλής του γραφείου αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε σήμερα ότι πλήθη πεινασμένων ανθρώπων σταματούν τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και παίρνουν τα τρόφιμα, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατον να συνεχιστεί η αποστολή βοήθειας στον θύλακα.

«Οι άνθρωποι σταματούν τα φορτηγά, παίρνουν τα τρόφιμα και τα τρώνε επιτόπου. Και αυτό δείχνει πόσο απελπισμένοι και πεινασμένοι είναι», είπε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο γενικός επιθεωρητής της UNRWA, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που φιλοξενούνται σε υπερπλήρη καταφύγια του ΟΗΕ στη νότια Γάζα κάποιες φορές στερούνται το φαγητό επειδή άλλοι το παίρνουν πριν να φτάσει σε αυτούς, πρόσθεσε ο Λαζαρινί.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει την εμφάνισή της η πείνα και συναντάμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που δεν έχουν φάει τίποτα επί δύο ή τρεις ημέρες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ που πρόσφατα βρέθηκε στη Γάζα.

«Επειδή εντείνεται συνεχώς η κοινωνική αναταραχή και όσο η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει ψίχουλα, συγκρινόμενη με τις τεράστιες ανάγκες, τόσο θα συνεχίζεται αυτή η ένταση, τόσο θα καθίστανται αφόρητες οι συνθήκες», τόνισε.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, οι μισοί από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας πεινούν ενώ η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στα νότια του θύλακα συνεχίζεται και οι άνθρωποι έχουν αποκοπεί από τις πηγές τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.

16:58 Μοσάντ: Επτά άτομα συνελήφθησαν στη Δανία ως ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης στο όνομα της Χαμάς

Σύμφωνα με τη Haaretz, η Μοσάντ ανακοίνωσε ότι επτά άτομα συνελήφθησαν στη Δανία ως ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης στο όνομα της Χαμάς.

16:49 Τα αποτελέσματα της τριήμερης ισραηλινής επιδρομής στην Τζενίν

Έντεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 800 έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της τριήμερης επιδρομής στην Τζενίν.

Μόνο οι μισοί από αυτούς έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Δέκα σπίτια βομβαρδίστηκαν.

Δείτε το σχετικό γράφημα από το Quds News Network:

16:39 Ο πόλεμος κατά της Χαμάς θα διαρκέσει «περισσότερο από μερικούς μήνες», είπε ο Γκάλαντ στον Σάλιβαν

Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ συναντήθηκε νωρίτερα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος τον επισκέφθηκε, λέγοντάς του ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς στη Γάζα θα διαρκέσει «περισσότερο από μερικούς μήνες».

«Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που οικοδομήθηκε επί μια δεκαετία για να πολεμήσει το Ισραήλ και έχτισε υποδομές κάτω και πάνω από το έδαφος και δεν είναι εύκολο να καταστραφούν. Θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα – θα διαρκέσει περισσότερο από αρκετούς μήνες, αλλά θα νικήσουμε και θα τους καταστρέψουμε», είπε ο Γκαλάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του.

Ο Γκάλαντ και ο Σάλιβαν συζήτησαν για τις επιχειρησιακές εξελίξεις στη Γάζα, καθώς και τις εντάσεις στον βορρά με τη Χεζμπολάχ και τις περιφερειακές απειλές που δημιουργούνται από τις ενέργειες του Ιράν και την υποστήριξη των πληρεξουσίων του στον Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία.

Ο Γκάλαντ εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στον πόλεμο και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

«Σας ευχαριστούμε που ήρθατε στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτής της πολεμικής περιόδου – το εκτιμούμε πολύ», ανέφερε ο Γκάλαντ σε δήλωσή του. «Εκτιμούμε την προσωπική σας δέσμευση για το κράτος του Ισραήλ – για την απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και για τη διπλωματική προσπάθεια και την υποστήριξή σας στο στρατιωτικό επίπεδο», υπογράμμισε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ μοιράζονται κοινά συμφέροντα, κοινές αξίες και σε αυτόν τον πόλεμο μοιραζόμαστε κοινούς στόχους. Αυτό είναι σημαντικό για το κράτος του Ισραήλ και είναι σημαντικό για την υπόλοιπη περιοχή, για τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Τζέικ Σάλιβαν και Γιόαβ Γκάλαντ.

16:29 Ο Πούτιν λέει ότι η κατάσταση στη Γάζα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «καταστροφή».

«Αλλά δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

«Όλοι εδώ και σε όλο τον κόσμο μπορούν να δουν και να κοιτάξουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση και αυτό που συμβαίνει στη Γάζα και να αισθανθούν τη διαφορά», πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει καταδικάσει έντονα την έκταση των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και έχει καταγγείλει τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων.

16:20 Οι γονείς του εφέδρου που πυροβόλησε τον πολίτη που επενέβη στην επίθεση στην Ιερουσαλήμ έγραψαν απολογητική επιστολή

Οι γονείς του επιλοχία Άβιαντ Φρίγια, ενός από τους δύο στρατιώτες εκτός υπηρεσίας που έφτασαν στον τόπο της πρόσφατης ένοπλης επίθεσης στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο μήνα και είναι ύποπτος για τη δολοφονία του Γιούβαλ Κάστελμαν, τον οποίο προφανώς πέρασε για μαχητή της Χαμάς, έγραψαν επιστολή συγγνώμης προς τους γονείς του Κάστελμαν, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

16:10 Συνάντηση Νετανιάχου – Σάλιβαν στο Τελ Αβίβ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συναντάται αυτή την ώρα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, στο στρατιωτικό αρχηγείο, στο Τελ Αβίβ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι, και ο ειδικός απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ.

Τζέικ Σάλιβαν και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

15:56 Ο ισραηλινός στρατός επικήρυξε ηγέτες της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να έχει επικηρύξει ηγέτες της Χαμάς, προσφέροντας χρήματα σε όποιον δώσει πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται.

Σε φυλλάδια, που κυκλοφορούν στη Λωρίδα της Γάζας, απεικονίζονται διοικητές της οργάνωσης, ενώ δίπλα από τη φωτογραφία τους αναγράφεται το ποσό που προσφέρεται σε όποιον δώσει τις σχετικές πληροφορίες.

Ειδικότερα, 400.000 δολάρια δίνονται για πληροφορίες σχετικά με τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Σινουάρ, 300.000 δολάρια για τον αδελφό του, Μοχάμεντ Σινουάρ, 200.000 δολάρια για τον Ραφάα Σαλαμέχ και 100.000 δολάρια για τον Μοχάμεντ Ντέιφ.

Το φυλλάδιο περιέχει έναν αριθμό τηλεφώνου και μια επαφή στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, με τις IDF να υπόσχονται εμπιστευτικότητα.

Το φυλλάδιο που κυκλοφορεί στη Λωρίδα της Γάζας

15:42 IDF: «Χτυπήσαμε πυραύλους της Χεζμπολάχ»

Οι IDF ισχυρίζονται ότι έπληξαν ομάδα αντιαρματικών πυραύλων στο νότιο Λίβανο, που ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης μια τοποθεσία που ανήκει στη Χεζμπολάχ.

«Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στις περιοχές Yiftah και Margaliot στα σύνορα, οι οποίες προσγειώθηκαν όλες σε ανοιχτές περιοχές, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς», τονίζουν επίσης οι IDF.

15:31 Στρτατιώτες των IDF ψάλλουν σε τζαμί το «Shema Yisrael»

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να ψάλλουν την εβραϊκή προσευχή, «Shema Yisrael», σε τζαμί κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, προκαλώντας οργή.

«Οι εικόνες που έρχονται από το πεδίο είναι σαφείς: ο στρατός ελέγχεται από τρελούς φανατικούς», έγραψε στο Χ ο Ofer Cassif, μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου από το κομμουνιστικό κόμμα.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir, δήλωσε ότι οι στρατιώτες δεν πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

«Θα πρέπει να δώσουμε πλήρη υποστήριξη στους μαχητές μας και να μην εμπλακούμε σε πειθαρχικές διαδικασίες σε θέματα που δεν πρέπει να αφορούν τον στρατό. Σίγουρα όχι σε καιρό πολέμου», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το Army Radio.

Αξιωματούχοι του στρατού πάντως δήλωσαν ότι είναι πιθανό οι στρατιώτες να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις.

15:22 Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας

Στους 18.787 ανέρχονται οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Τουλάχιστον 179 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 303 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε ο Άσραφ αλ Κούντρα, ο οποίος εκτιμά ότι ένας μεγάλος αριθμός βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων και στους δρόμους.

15:13 «Επίθεση» στις ΗΠΑ από τον Χακάν Φιντάν

«Μόνο οι ΗΠΑ στέκονται ανάμεσα στη σφαγή και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφερόμενος στην ψηφοφορία, την Τρίτη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζοντας ότι 153 χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι ένα παρόμοιο ψήφισμα είχε εγκριθεί με μόλις 121 ψήφους πριν και ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των θετικών ψήφων στο διάστημα που μεσολάβησε.

«Είδαμε ότι πολλές χώρες που προηγουμένως απείχαν ή ψήφισαν κατά αποφάσισαν να σταθούν στο πλευρό της Παλαιστίνης. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει την καταπίεση», επισήμανε σε δηλώσεις του από την πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, που επισκέπτεται σήμερα.

«Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην εμποδίσουν περαιτέρω τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. για την Παλαιστίνη). Αυτή τη στιγμή, μόνο οι ΗΠΑ από μόνες τους στέκονται εμπόδιο ανάμεσα στην κατάπαυση του πυρός και τη σφαγή στη Γάζα», προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

14:59 «Το Ισραήλ θα παρουσιάσει στις ΗΠΑ χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή ολοκλήρωση του πολέμου στη Γάζα»

Το Ισραήλ πρόκειται να παρουσιάσει στις ΗΠΑ χρονοδιάγραμμα για τον σταδιακό τερματισμό του πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα, μεταδίδουν τα ισραηλινά Μέσα.

Η βασική φάση του πολέμου πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, αναφέρει το Channel 12, χωρίς ωστόσο να επικαλείται κάποια πηγή.

Μετά από αυτό, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αποσύρουν οι IDF τις δυνάμεις τους από την καρδιά της Γάζας και να τις αναπτύξουν σε γραμμές άμυνας τόσο εντός, όσο και εκτός της Λωρίδας.

Το τρίτο και πιο παρατεταμένο στάδιο του πολέμου αναμένεται να διαρκέσει στο μεγαλύτερο μέρος του 2024 και να αποτελείται από τοπικές επιδρομές και επιχειρήσεις, με στόχο την ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς στον θύλακα.

14:50 «Κόλαφος» ο Γιαΐρ Λαπίντ για τον πολεμικό προϋπολογισμό

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, κατακεραύνωνει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη διάθεση πρόσθετων κονδυλίων για τον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας ότι όσοι ψήφισαν υπέρ «δεν θα συγχωρεθούν».

«Τα παιδιά σας θα ντρέπονται για εσάς», προειδοποιεί ο Λαπίντ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει περίπου 28,9 δισεκατομμύρια NIS (7,87 δισεκατομμύρια δολάρια) για την κάλυψη του κόστους του πολέμου στη Γάζα, καθώς και των επιθέσεων στα σύνορα με τον Λίβανο και τη στέγαση 130.000 εκτοπισμένων.

14:41 Εικόνες καταστροφής από τη Ράφα

Βίντεο, που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη κατοικημένη περιοχή στη Ράφα, στη νότια Γάζα από επίθεση του ισραηλινού στρατού, κατά την οποία τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες απεγκλωβισμού όσων βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια σπιτιών και κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, ενώ σύννεφα πυκνού καπνού και φλόγες υψώνονται.

14:30 Σειρήνες στη συνοριακή πόλη Kiryat Shmona

Σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ηχούν στην Kiryat Shmona, στα βόρεια του Ισραήλ. Επίσης, σε επιφυλακή βρίσκονται και οι γύρω κοινότητες, οι οποίες ως επί το πλείστον έχουν εκκενωθεί, καθώς συνεχίζονται οι αψιμαχίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

14:23 Νεκρός έφηβος στην Τζενίν από τις ισραηλινές επιδρομές

Ο Musa Ahmed Musa Khatib, ένα 17χρονο αγόρι, πυροβολήθηκε στο στήθος και σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπου συνεχίζονται οι επιδρομές των IDF για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

14:12 IDF: 36 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη τις τελευταίες 24 ώρες – 7 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση

Οι IDF επικαιροποίησαν τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου σε 1.740, αριθμός αυξημένος κατά 36 από χθες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, επτά από τους στρατιώτες που νοσηλεύτηκαν την τελευταία ημέρα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, 17 σε μέτρια κατάσταση και 12 σε ήπια κατάσταση.

14:05  Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι 3.714 μαθητές έχουν σκοτωθεί και 5.700 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.
  • Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής ισραηλινών στρατιωτών στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που συνεχίζεται για τρίτη μέρα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
  • Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι οι ασθενείς και το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα,  αναγκάζονται από τον ισραηλινό στρατό να εκκενώσουν το νοσοκομείο και να συγκεντρωθούν στην αυλή του.
  • Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ με έδρα τη Γάζα, αναφέρει ότι οι μαχητές της «εμπλέκονται σε σφοδρές συγκρούσεις» με τις ισραηλινές δυνάμεις.
  • Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει την είσοδο σε ισραηλινούς εποίκους που ευθύνονται για τη διάπραξη βίαιων πράξεων εναντίον Παλαιστινίων.
  • Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προσγειώθηκε στο Ισραήλ για διήμερες συναντήσεις με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

14:00  Ιρλανδός πρωθυπουργός: Η ΕΕ χάνει την αξιοπιστία της

Μιλώντας κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar δήλωσε ότι ενώ το μπλοκ θα πρέπει να καταδικάσει «την τρομοκρατία που διαπράττει η Χαμάς», θα πρέπει επίσης να ζητήσει δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους.

«Έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας, εξαιτίας αυτού που θεωρείται ότι είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, ειλικρινά», πρόσθεσε.

13:50 «Οι IDF προσφέρουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για πληροφορίες σχετικά με ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς»

Κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας αναφέρουν ότι οι IDF μοίρασαν φυλλάδια με προσφορά 400.000 δολαρίων σε όσους δώσουν πληροφορίες για τον επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Yahya Sinwar.

Στο φυλλάδιο, όπως μεταδίδει η Haaretz, προσφέρονται 300.000 δολάρια για τον αδελφό του Mohammed Sinwar, 200.000 δολάρια για τον Rafa’a Salameh, 100.000 δολάρια για τον Mohammed Deif.

Εικόνα από Haaretz

13:40 «Συνεχίζουμε παρά τα εμπόδια»

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι οι ομάδες της συνεχίζουν να μεταφέρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες πολίτες στην Τζενίν, παρά τα εμπόδια που δέχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, που επικαλείται το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν πεθάνει και περίπου 10 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει για τρίτη ημέρα τις επιδρομές του στην Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό εκεί.

13:30  Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς λένε ότι επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ με έδρα τη Γάζα, δήλωσαν ότι μαχητές της  έπληξαν τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ στα ανατολικά της συνοικίας αλ-Ζαϊτούν στην πόλη της Γάζας με βλήματα όλμου βαρέως διαμετρήματος.

Σε δήλωση στο κανάλι της στο Telegram, η ομάδα ανέφερε ότι έπληξε επίσης στρατιωτικές ομάδες στον «άξονα προέλασης Netzarim» με καταιγισμό βλημάτων όλμου.

13:25 Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Γάζα ως «πεδίο δοκιμών» για όπλα

Ο Antony Loewenstein, συγγραφέας του Palestine Laboratory, λέει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Γάζα ως «βασικό πεδίο δοκιμών για νέα όπλα».

«Μερικές φορές θανατηφόρα, μερικές φορές όμως και απλώς παρακολούθηση», δήλωσε ο Loewenstein στο Al Jazeera. «Έτσι, αυτό που είδαμε τους τελευταίους δύο μήνες είναι πραγματικά τεράστιες ποσότητες νέας τεχνολογίας, ιδίως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τετρακόπτερα, για να το πω έτσι, τα οποία έριχναν . . . σε παλαιστινιακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών με άμαχο πληθυσμό».

Ο Loewenstein δήλωσε ότι το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο τεχνητής νοημοσύνης από τον πόλεμο του 2014, αλλά τώρα έχει «επιταχυνθεί».

13:15 «Το προσωπικό και οι ασθενείς του νοσοκομείου Kamal Adwan απομακρύνονται με τη βία»

Οι τραυματίες και το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο έχει καταληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, απομακρύνονται με τη βία στην αυλή του συγκροτήματος, ανέφερε ο Δρ Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, σε δήλωσή του στο Telegram.

Ο Qudra νωρίτερα μέσα στην ημέρα δήλωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ εμπόδισε το ιατρικό προσωπικό να παράσχει φροντίδα σε 10 τραυματίες στη μονάδα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα δύο από αυτούς να πεθάνουν.

Είπε επίσης ότι ο στρατός έκοψε τα τρόφιμα, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα και εμπόδισε το ιατρικό προσωπικό να μετακινείται μεταξύ των τμημάτων του νοσοκομείου.

13:00 IDF: Περισσότεροι από 70 μαχητές συνελήφθησαν στο νοσοκομείο Kamal Adwan στην πόλη της Γάζας

Ο εκπρόσωπος των IDF ανακοίνωσε ότι σε μια συνδυασμένη επιχείρηση με το Shin Bet, περισσότεροι από 70 ένοπλοι συνελήφθησαν στην περιοχή του νοσοκομείου Kamal Adwan στην πόλη της Γάζας, γνωστό και ως νοσοκομείο του Ιορδάνη.

12:50 Σούνακ: Πάγια θέση μας η λύση δύο κρατών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τα σχόλια που έκανε η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού απέρριψε την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών μόλις τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την προοπτική μιας λύσης δύο κρατών – η οποία θα προέβλεπε τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης παράλληλα με το Ισραήλ – η Tzipi Hotovely δήλωσε στο Sky News «απολύτως όχι».

Η ιδέα υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του Ισραήλ.

Σε απάντηση στα σχόλια της Hotovely, ο Rishi Sunak δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν συμφωνούμε με αυτό».

«Η πάγια θέση μας παραμένει ότι η λύση των δύο κρατών είναι το σωστό αποτέλεσμα εδώ», είπε και συνέχισε:

«Και πιο άμεσα, αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτα ανησυχητικό. Έχω πει με συνέπεια, πάρα πολλοί αθώοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους»

12:40 Γιατροί χωρίς Σύνορα: Άνθρωποι πεθαίνουν στην Τζενίν επειδή δεν μπορούν να φτάσουν στα νοσοκομεία

Καθώς η ισραηλινή επίθεση στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης διανύει την τρίτη ημέρα της, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποίησαν ότι άνθρωποι πεθαίνουν «επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία».

Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα στο νοσοκομείο της Τζενίν, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσθέτοντας ότι «άνθρωποι νοσηλεύονται τώρα για εισπνοή δακρυγόνων, συμπεριλαμβανομένου ενός ιατρικού υπαλλήλου. Για άλλη μια φορά, το ιατρικό προσωπικό αναγκάστηκε να θεραπεύσει τους ίδιους τους συναδέλφους του.

«Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα σκοτώνουν. Το μπλοκάρισμα των ασθενοφόρων σκοτώνει. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», δήλωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζενίν τις τελευταίες τρεις ημέρες.

12:32 Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Ισραήλ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προσγειώθηκε στο Ισραήλ όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, μετέδωσε το Army Radio.

Ο Σάλιβαν έχει επίσης προγραμματίσει συναντήσεις με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, με φόντο τις παραινέσεις του Λευκού Οίκου προς το Ισραήλ για περιορισμό των «αδιάκριτων» βομβαρδισμών στη Γάζα.

12:17 Απαγόρευση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους εποίκους που ευθύνονται για βίαιες ενέργειες κατά των Παλαιστινίων

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον σε ανάρτησή του ανακοινώνει ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στους Εβραίους εποίκους  που ευθύνονται για βίαιες ενέργειες εναντίον των Παλαιστινίων.

Όπως αναφέρει: «Οι εξτρεμιστές έποικοι, στοχεύοντας και σκοτώνοντας Παλαιστίνιους πολίτες, υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ πρέπει να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να σταματήσει τη βία των εποίκων και να καταστήσει τους δράστες υπεύθυνους.

Απαγορεύουμε στους υπεύθυνους για τη βία των εποίκων να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αποτελέσει σπίτι για ανθρώπους που διαπράττουν αυτές τις εκφοβιστικές πράξεις».

Υπενθυμίζεται ότι η  ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στους ισραηλινούς εποίκους που ασκούν βία κατά των Παλαιστινίων, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθυστέρησε την πώληση όπλων M16 στο Ισραήλ για το θέμα αυτό.

12:05 WAFA: 3.714 μαθητές σκοτώθηκαν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας, 3. 714 μαθητές/φοιτητές έχουν σκοτωθεί και 5. 700 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου, την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa, αναφέρεται ότι ο αριθμός των μαθητών/φοιτητών που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ανέρχεται σε 3. 679 και οι τραυματίες σε 5. 429.

Στη Δυτική Όχθη, 35 μαθητές/φοιτητές έχουν σκοτωθεί, ενώ άλλοι 271 έχουν τραυματιστεί και 82 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 209 δάσκαλοι και διευθυντές σχολείων σκοτώθηκαν και 619 τραυματίστηκαν στη Γάζα, ενώ δύο δάσκαλοι τραυματίστηκαν και 65 συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

11:55 «Όταν κατακαθίσει η σκόνη, θα μάθουμε τη σοβαρότητα των εγκλημάτων του Ισραήλ»

Ο Samir Zaqout, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Al Mizan, λέει ότι η διεθνής κοινότητα απογοητεύει τη Γάζα, κλείνοντας τα μάτια σε αυτό που αποκάλεσε εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ.

«Πιστεύω ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν παραβιάσει όλους τους διεθνείς νόμους, ακόμη και τις συμβάσεις της Γενεύης. . Αυτό που διαπράττεται δεν είναι τίποτε άλλο από εγκλήματα πολέμου και όταν η σκόνη κατακαθίσει, θα μάθουμε τη σοβαρότητα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν. Όλοι όσοι σκοτώθηκαν είναι άμαχοι», δήλωσε στο Al Jazeera στη Ράφα.

Ο Zaqout δήλωσε ότι το Ισραήλ στοχεύει «νοσοκομεία, τζαμιά, εκκλησίες εν μέσω απόλυτης σιωπής της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

«Έχουμε παρουσιάσει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει όλους τους νόμους. Ο εκπρόσωπος του [Διεθνούς] Ποινικού Δικαστηρίου ήρθε μόνο όταν το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν παραβιάσεις από την παλαιστινιακή πλευρά», είπε.

11:45 «Η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Kamal Adwan προκάλεσε τον θάνατο δύο τραυματιών»

Οι ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες εισέβαλαν στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα, εμπόδισαν το ιατρικό προσωπικό να παράσχει φροντίδα σε 10 τραυματίες στη μονάδα επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα δύο από αυτούς να πεθάνουν, δήλωσε ο Δρ Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

Ο Qudra ανέφερε, σε δήλωσή του στο Telegram, ότι οι στρατιώτες ανάγκασαν το ιατρικό προσωπικό να συγκεντρώσει όλους τους τραυματίες και τα βρέφη στο τμήμα νεογνών στον δεύτερο όροφο και έκοψαν το φαγητό, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δυνάμεις του στρατού εμπόδισαν επίσης το ιατρικό προσωπικό να μετακινηθεί μεταξύ των τμημάτων του νοσοκομείου. Επίσης, εμπόδισαν 12 βρέφη στο νεογνικό τμήμα να λάβουν βρεφικό γάλα και έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα για τα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής τους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα  το Γραφείο για το συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, ανέφερε ότι οι IDF συνέλαβαν τον διευθυντή του νοσοκομείου και περίπου 70 άλλους και τους κρατά σε άγνωστη τοποθεσία.

11:35 Το Ισραήλ θα σταματήσει να μεταδίδει εικόνων που δείχνουν Παλαιστίνιους κρατουμένους με εσώρουχα, λένε… οι ΗΠΑ

Το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι η λήψη και η μετάδοση εικόνων δεκάδων Παλαιστινίων με εσώρουχα στη Λωρίδα της Γάζας ήταν ανάρμοστες και δεσμεύεται να εγκαταλειφθεί η πρακτική αυτή, δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

Τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα βίντεο που έδειχναν δεκάδες Παλαιστίνιους που φορούσαν μόνον εσώρουχο, με δεμένα τα μάτια, υπό την φρούρηση Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας έντονη πολεμική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανησυχία σε αριθμό πρωτευουσών.

Οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν δημοσίως την «ανησυχία» τους σχετικά με την μετάδοση εικόνων αυτού του είδους και δήλωσαν ότι ήρθαν σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές για εξηγήσεις.

«Αυτοί (οι Ισραηλινοί) μας διευκρίνισαν ότι οι φωτογραφίες αυτές δεν θα έπρεπε να έχουν ληφθεί, ότι δεν θα έπρεπε να έχουν μεταδοθεί και δήλωσαν σαφώς ότι στο μέλλον αυτή δεν θα είναι πλέον η πρακτική τους, και ότι, αν προχωρούν σε σωματικές έρευνες κρατουμένων, θα τους επιστρέφουν αμέσως τα ρούχα τους», δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

11:30 Wafa: Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 18 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 18 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, την Τζενίν, τη Βηθλεέμ, τη Ναμπλούς, τη Ραμάλα, τη Χεβρώνα και την Τούμπας.

Ένα 12χρονο παιδί τέθηκε υπό κράτηση μαζί με τον 34χρονο πατέρα του στη Βηθλεέμ, σύμφωνα με την υπηρεσία.

11:20 Απέραντος καταυλισμός προσφύγων η Ράφα – Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας έχει μετακινηθεί εκεί

Σχεδόν οι μισοί από τους περίπου  1,9 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας διαμένουν πλέον στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η Ράφα έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές, πολλές από τις οποίες πλημμύρισαν ή διαλύθηκαν εξαιτίας των βροχών των τελευταίων ημερών.

Δείτε γράφημα του Αλ Τζαζίρα:

Γράφημα του Al Jazeera

11:10 Αλ Τζαζίρα: Άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από ερείπια μετά τη φονική ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Ράφα

Οι δύο κατοικίες που καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά τις ολονύκτιες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Ράφα της Γάζας ήταν γεμάτες από ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών και των εκτοπισμένων που φιλοξενούσαν – κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Είκοσι επτά άνθρωποι αναφέρθηκαν αμέσως νεκροί και πολλοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς. Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, κυρίως παιδιά, βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια.

Μια γυναίκα κρατά το σώμα ενός μωρού που σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό, στις 14 Δεκεμβρίου 2023, στο νοσοκομείο Najar στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας (AFP)

11:00 Διακοπή ρεύματος στο νότιο Λίβανο μετά από ισραηλινή επίθεση

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στην πόλη Taybeh στο νότιο Λίβανο μετά από επίθεση του ισραηλινού στρατού με πυροβολικό σε περιοχή όπου βρίσκονται υποδομές ηλεκτροδότησης, μετέδωσε το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

10:50 ΟΗΕ:  14 ασθένειες μπορεί να εξελιχθούν σε επιδημίες

Ο ΟΗΕ παρακολουθεί τον αντίκτυπο 14 ασθενειών που μπορεί να εξελιχθούν σε επιδημίες και ανησυχεί περισσότερο για τα κρούσματα δυσεντερίας, διάρροιας και αναπνευστικών ασθενειών, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο δρ. Πολ Σπίγκελ, διευθυντής του Center for Humanitarian Health στο John Hopkins Bloomberg School of Public Health που βρίσκεται στο Κάιρο και εργάζεται πάνω στην απάντηση του ΟΗΕ, επεσήμανε ότι επιδημία διάρροιας μπορεί να ξεσπάσει ακόμη και αύριο, αν δεν επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα πολλών περισσότερων φορτηγών και καθαρού νερού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΟΗΕ σκοπεύει να αρχίσει να καταγράφει τα επίπεδα ακραίου υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών στη Γάζα σύντομα, αρχίζοντας να μετρά τη διάμετρο του μπράτσου τους, το γνωστό τεστ MUAC.

«Όταν υπάρχει οξύς υποσιτισμός (…) οι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτό, αλλά είναι επίσης και πολύ πιο ευάλωτοι σε άλλες ασθένειες», τόνισε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το 83% των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν στη νότια Γάζα δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες τροφής.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε χθες ότι τα αποθέματά του σε παιδικά εμβόλια έχουν εξαντληθεί. Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας ισχυροί άνεμοι και σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν τη Ράφα όπου έχει δημιουργηθεί αυτοσχέδιος καταυλισμός εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει και οι άνθρωποι να αναγκαστούν να περάσουν τη νύκτα μέσα στα νερά.

10:40 Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι η οργάνωση «θα πρέπει να ακολουθήσει την επίσημη στάση» της PLO και να αναγνωρίσει το Ισραήλ

Η Χαμάς θα πρέπει να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να ακολουθήσει τη στάση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς.

Μιλώντας στη Ντόχα του Κατάρ, ο Mousa Abu Marzouk δήλωσε στον ιστότοπο Al-Monitor ότι «θα πρέπει να ακολουθήσετε την επίσημη στάση«. Πρόσθεσε: «Η επίσημη θέση είναι ότι η PLO έχει αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ«.

Η ΟΑΠ (PLO) είναι η επίσημα αναγνωρισμένη ομάδα-ομπρέλα για τις περισσότερες παλαιστινιακές παρατάξεις, εκτός από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

10:30 Σειρήνες ηχούν στις συνοριακές κοινότητες Ein Hashlosha και Nirim

10:25 «Η τέλεια καταιγίδα των επιδημιών έχει ξεκινήσει» στη Λωρίδα της Γάζας

Οι υπό πολιορκία κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας που μέχρι στιγμής έχουν επιβιώσει από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ απειλούνται από έναν αόρατο και σιωπηλό δολοφόνο: τις ασθένειες.

Η έλλειψη τροφίμων, καθαρού νερού και καταλυμάτων έχει εξαθλιώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και με το υγειονομικό σύστημα να έχει καταρρεύσει είναι αναπόφευκτο να ξεσπάσουν επιδημίες στον θύλακα, δήλωσαν γιατροί και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής που μίλησαν στο Reuters.

«Η τέλεια καταιγίδα των επιδημιών έχει ξεκινήσει. Τώρα το ζήτημα είναι ‘πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση’», τόνισε ο Τζέιμς Έλντερ εκπρόσωπος της Unicef σε συνέντευξή του την Τρίτη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Παιδιά περιμένουν στην ουρά για να λάβουν φαγητό, στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας 14 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Saleh Salem )

10:13 Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam λένε ότι επιτέθηκαν σε ισραηλινά άρματα μάχης

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσαν ότι μαχητές της έβαλαν στο στόχαστρο τέσσερα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava και τέσσερα στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην περιοχή Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας.

Η ομάδα ανέφερε σε δήλωσή της στο Telegram ότι οι μαχητές της χρησιμοποίησαν ρουκέτες Al-Yassin 105 στην επίθεση.

10:00 Οι IDF ισχυρίζονται ότι σκότωσαν «πολλούς» μαχητές στη Shejaiyah τη Τζαμπάλια και στη Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίστηκαν στη Γάζα την προηγούμενη ημέρα – ιδίως στη Shejaiyah και την Jabalia στα βόρεια του θύλακα και στο Khan Younis στα νότια.

Στο Khan Younis, οι στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομές σε διάφορες τοποθεσίες και βρήκαν μια ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων χειροβομβίδων και τυφεκίων, και κατέστρεψαν δύο φρεάτια, ένα λάκκο εκτόξευσης πυραύλων και μια αποθήκη όπλων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού στα εβραϊκά στο X.

Οι στρατιώτες σκότωσαν «πολλούς τρομοκράτες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας την προηγούμενη ημέρα», προστίθεται.

Σε ένα περιστατικό, οι ένοπλες δυνάμεις εντόπισαν μαχητές της Χαμάς «να παρατηρούν τους στρατιώτες της, τους πυροβόλησαν και τους εξουδετέρωσαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε μια άλλη περίπτωση, ο στρατός, σύμφωνα πάντα με τις IDF εντόπισε και κατέστρεψε κατά τη διάρκεια της νύχτας μια θέση βολής σε ένα σχολικό συγκρότημα που χρησίμευε ως βάση του τάγματος Shejaiyah της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν μαρτυρίες για μαζικές εκτελέσεις αμάχων, μέσα σε σχολεία.

09:50 FT:Διαπραγματεύσεις για «ζώνη ασφαλείας» μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία διερευνούν τρόπους για να πείσουν τη Χεζμπολάχ να αποσυρθεί από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ σε μια διπλωματική κίνηση που έχει στόχο να αποτρέψει μια σύγκρουση μεταξύ της ομάδας και του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, δυτικοί αξιωματούχοι έχουν συνομιλήσει με τον Λίβανο και το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να πείσουν και τις δύο χώρες να εφαρμόσουν ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που αγνοείται εδώ και καιρό, γνωστό ως 1701, το οποίο απαιτεί από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα να αποσύρει τους μαχητές της από τη συνοριακή περιοχή.

Ένα στοιχείο που συζητείται δίνει στον στρατό του Λιβάνου μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» μεταξύ της μαχητικής ομάδας και των συνόρων.

«Θα ήταν μια λύση, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε εκεί», είπε ένας δυτικός διπλωμάτης σύμφωνα με τους Financial Τimes. «Πρέπει να πειστεί το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ να σταματήσουν να πολεμούν πρώτα και πρέπει να πειστεί η Χεζμπολάχ».

Οι ισραηλινές δυνάμεις και η Χεζμπολάχ έχουν εμπλακεί σε σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι συγκρούσεις τροφοδότησαν ανησυχίες για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και έκαναν το εβραϊκό κράτος να απομακρύνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τα σύνορά του στην περιοχή.

9:40 Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη Λωρίδα της Γάζας – Προσοχή ευαίσθητο περιεχόμενο

Θρήνος δίπλα στη σορό ενός παιδιού που σκοτώθηκε από ισραηλινά πλήγματα, στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 14 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Mohammed Salem)

Θρήνος δίπλα στη σορό ενός παιδιού που σκοτώθηκε από ισραηλινά πλήγματα, στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 14 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS)

Παλαιστίνιοι στα χαλάσματα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις σε σπίτια στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας 14 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Ανθρωποι προσεύχονται δίπλα στα πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε σπίτια,  στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας στις 13 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Fadi Shana)

Παλαιστίνιοι στα χαλάσματα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις σε σπίτια στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας 14 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Κατεστραμμένα κτίρια στη Ράφα (REUTERS/Mohammed Salem )

Παιδιά σε ένα σπίτι που έχει υποστεί ζημιές από ισραηλινά πλήγματα στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη (REUTERS/Raneen Sawafta)

Γυναίκες ψάχνουν για βρεφικό γάλα στην Τζενίν, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη 14 Δεκεμβρίου 2023 ( REUTERS/Raneen Sawafta)

09:25 Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Λος Αντζελες από «αμερικανούς εβραίους»

Δεκάδες διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στο Λος Άντζελες την ώρα της μεγάλης κίνησης χθες Τετάρτη για να απαιτήσουν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Κάθισαν στο οδόστρωμα, σταματώντας την κυκλοφορία και προκαλώντας μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στην πόλη όπου, ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, η κίνηση είναι απελπιστική.

Μέλη της IfNotNow («Αν όχι τώρα»), συλλογικότητας που λέει ότι έχει ιδρυθεί από «αμερικανούς εβραίους που οργανώνονται για να τερματιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στο σύστημα του ισραηλινού απαρτχάιντ», τοποθέτησαν γιγάντια μενορά στην άσφαλτο και έψαλαν καλώντας να κηρυχθεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός».

«Ως εβραίοι, δεν μπορούμε να μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα καθώς ο πληθυσμός στη Γάζα υφίσταται λιμό και σφαγιάζεται στο όνομά μας», ανέφερε η συλλογικότητα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε η ζωή να συνεχίζεται ως συνήθως όταν Παλαιστίνιοι δολοφονούνται με απόλυτη ατιμωρησία. Κλείσαμε λοιπόν τον δρόμο».

Πλάνα από τη διαδήλωση δείχνουν λογομαχίες και αψιμαχίες, προφανώς ανάμεσα σε διαδηλωτές και αυτοκινητιστές.

Η αστυνομία επενέβη περίπου μια ώρα αφού έγινε ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου.

Διαδηλωτές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε αστυνομικά οχήματα που περίμεναν.

Διαδηλωτές που ζητούν κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της υποστήριξης των ΗΠΑ στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα εμποδίζουν την πρωινή κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο 110, στο Λος Άντζελες (REUTERS/David Swanson )

Οι διαδηλωτές τοποθέτησαν γιγάντια μενορά στην άσφαλτο και έψαλαν καλώντας να κηρυχθεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός».

09:10 Δημοσκόπηση: Οι περισσότεροι Ισραηλινοί επιθυμούν τη συνέχιση των επιχειρήσεων του στρατού

Ισραηλινοί πολίτες δήλωσαν χθες, Τετάρτη, ότι ο στρατός δεν θα πρέπει να υποχωρήσει και να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την έκκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για εκεχειρία, τον αυξανόμενο αριθμό στρατιωτών που σκοτώνονται και την κατακόρυφη αύξηση των νεκρών αμάχων Παλαιστίνιων.

Δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες  δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί στηρίζουν τις χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις του στρατού, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων.

Έπειτα από μία εβδομάδα εκεχειρίας τον Νοέμβριο, περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των Ισραηλινών εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις του στρατού πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να γίνουν τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις απώλειες μεταξύ των Παλαιστίνιων αμάχων ή να μειώσουν τη διεθνή πίεση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Israel Democracy Institute.

Μόνο το 10% των Ισραηλινών πιστεύει ότι ο στρατός κάνει υπερβολική χρήση πυρομαχικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται πολύ λιγότερο στις επιπτώσεις του πολέμου στους αμάχους στη Γάζα απ’ ό,τι τα διεθνή μέσα.

09:00 «Το Ισραήλ στράφηκε στην Αίγυπτο για να μεσολαβήσει σε νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός»

Η εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed, που ανήκει στο Κατάρ, ανέφερε ότι το Ισραήλ απευθύνθηκε στην Αίγυπτο για να μεσολαβήσει σε μια νέα συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός.

Ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, ο Bassem Naim, δήλωσε στην εφημερίδα σε απάντηση ότι η επίσημη θέση των οργανώσεων είναι ότι όσο συνεχίζονται οι μάχες, δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για οποιαδήποτε συμφωνία.

Παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν στη Haaretz ότι υπάρχουν ανεπίσημες επαφές για τη διαμόρφωση ενός περιγράμματος για μια νέα συμφωνία, κυρίως με το Κατάρ και την Αίγυπτο, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν έχει ωριμάσει τίποτα.

08:50 Ο αριθμός των νεκρών στην επιχείρηση των IDF στην Τζενίν ανήλθε σε τρεις

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Δυτική Όχθη ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από την επιχείρηση των IDF στην Τζενίν  αυξήθηκε σε τρεις, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός νεαρού αγοριού από πυρά του στρατού.

Κάτοικοι της Τζενίν δήλωσαν ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των IDF έπληξε Παλαιστίνιους μαχητές στην ανατολική συνοικία της πόλης και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι εννέα τραυματίστηκαν από την επίθεση, ένας από αυτούς σοβαρά.

Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που οι IDF επιχειρούν στην Τζενίν.

Το Υπουργείο Υγείας της Δυτικής Όχθης δήλωσε ότι 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων του στρατού.

08:40 «Σχεδόν τα μισά από τα πυρομαχικά της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που ρίχνονται στη Γάζα είναι μη κατευθυνόμενα»

Σχεδόν τα μισά από τα πυρομαχικά που χρησιμοποίησε η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ στη Γάζα ήταν μη καθοδηγούμενα, γνωστά και ως ‘dumb bombs’ (χαζές βόμβες), σύμφωνα με μια νέα αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας που συντονίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας (ODNI), το 40 ως 45% των 29.000 βομβών αέρος-εδάφους που έριξε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν «κατευθυνόμενα» πυρομαχικά, με άλλα λόγια δεν επρόκειτο για πλήγματα ακριβείας, μετέδωσε το CNN, που επικαλέστηκε τρεις πηγές που είχαν γνώση του περιεχομένου του συγκεκριμένου διαβαθμισμένου εγγράφου.

08:30  Απελπιστική κατάσταση στη Λωρίδα

Στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή υπό ισραηλινό αποκλεισμό για 16 χρόνια, όπου από την 9η Οκτωβρίου επιβάλλεται ολοκληρωτική πολιορκία, οι συνθήκες ζωής δεν σταματούν να χειροτερεύουν για τον πληθυσμό.

Το 85% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων εκτοπίστηκε, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων που εκτοπίστηκαν επανειλημμένα από την 7η Οκτωβρίου, καθώς έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια γειτονιές ολόκληρες από τα ισραηλινά πλήγματα.

«Αντιμέτωποι με βομβαρδισμούς, στερήσεις και αρρώστιες, σε χώρο ολοένα πιο περιορισμένο, (οι Παλαιστίνιοι) ζουν το πιο μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας τους από το 1948», τόνισε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί, αναφερόμενος στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και στη μαζική έξοδο των Παλαιστινίων.

Στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, η Ράφα έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές, πολλές από τις οποίες πλημμύρισαν ή διαλύθηκαν εξαιτίας των βροχών των τελευταίων ημερών.

08:20 Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ θα συναντηθεί σήμερα με Νετανιάχου και Χέρτσογκ

Στο  Ισραήλ αναμένεται να φτάσει σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος θα συναντηθεί  με τον ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο, Ισαάκ Χερτσόγκ, τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, τον υπουργό, Μπένι Γκαντζ και μέλη του πολεμικού συμβουλίου.

Χωρίς να σταματήσει τα πλήγματα στη Γάζα, το Ισραήλ πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει την έντασή τους, υπέδειξε χθες ο Τζέικ Σάλιβαν.

Μολονότι δεν εναντιώνεται στην ισραηλινή επιχείρηση ούτε στους σκοπούς της, η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει να χάνει πλέον την υπομονή της, με τον εντεινόμενο εκνευρισμό της να οφείλεται κυρίως στον πελώριο αριθμό των απωλειών στις τάξεις των αμάχων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ επικαλούμενο το AFP. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για «βομβαρδισμούς στα τυφλά» και προειδοποίησε πως το Ισραήλ διατρέχει κίνδυνο να «απολέσει» την υποστήριξη της Δύσης.

«Θέλουμε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει (…) όμως δεν θεωρούμε ότι θα ήταν προς τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα ασφαλείας οποιουδήποτε στην περιοχή να σταματήσει η επιχείρηση τώρα», καθώς «οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ θα συνεχίζονταν», δήλωσε χθες κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ.

08:10 Reuers: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι στην Υεμένη

Το αντιτορπιλικό Mason του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πυροβόλησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι, ενώ ανταποκρινόταν σε κλήση από δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ στη νότια Ερυθρά Θάλασσα στις 13 Δεκεμβρίου, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

08:00 Η ιστοσελίδα του στρατού του Ισραήλ παραβιάστηκε από φιλοπαλαιστινιακή ομάδα

Η ιστοσελίδα του ισραηλινού στρατού παραβιάστηκε για λίγο από μια φιλοπαλαιστινιακή ομάδα.

Η επιστολή από την ομάδα που αυτοαποκαλείται «Anonymous Jo» κάλεσε  σε «απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Η ομάδα ή το άτομο που βρίσκεται πίσω από την επίθεση ανέφερε ότι είναι ιορδανικής καταγωγής.

«Από τους αδελφούς σας στην Ιορδανία στους ανθρώπους μας στη Γάζα και την Παλαιστίνη», έγραφε μία από τις γραμμές, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Η Ιορδανία, η οποία συνορεύει με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχει μεγάλο παλαιστινιακό πληθυσμό και η κοινή γνώμη δείχνει μεγάλη συμπάθεια για τα δεινά των Παλαιστινίων.

Ο στρατός επιβεβαίωσε το χακάρισμα.

07:50  «17 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος από τις 7 Οκτωβρίου»

Δεκαεπτά δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί εν ώρα καθήκοντος στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που συνέταξε η ομάδα Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) με έδρα το Παρίσι.

Η RSF δήλωσε ότι 13 από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν ήταν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εξήντα τρεις δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους συνολικά (συμπεριλαμβανομένων 56 στη Γάζα) αν συμπεριλάβουμε και τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε συνθήκες που δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τα καθήκοντά τους», δήλωσε η ομάδα.

07:40 WAFA: 27 νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα της νότιας Γάζας

Επικαλούμενο πηγές από τη Ράφα, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν σε χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας στα δύο κτίρια κατοικιών στη νότια Γάζα.

Βίντεο του Al Jazeera κατέγραψε την έκταση της καταστροφής και τις προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής να διασώσουν επιζώντες από τα ερείπια.

07:30 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών λέει ότι πάνω από το 70% των νεκρών στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά.
  • Σχεδόν οι μισοί από τους σχεδόν 1,9 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας διαμένουν πλέον στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
  • Θάνατοι, τραυματισμοί και συλλήψεις αναφέρονται σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς οι IDF, πολιορκούν την Τζενίν για τρίτη ημέρα.
  • Ισραηλινά πλήγματα έπληξαν το τέμενος al-Minbar στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia της βόρειας Γάζας με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες.

07:20 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας ακόμη στρατιώτης, σκοτώθηκε σε μάχη στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

07:10 Δεκάδες σχολεία κλειστά στον νότιο Λίβανο

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) υπογράμμισε χθες Τετάρτη πως ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου πλήττει τη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών στον Λίβανο.

Δεκάδες σχολεία στον νότιο Λίβανο έχουν κλείσει από την 8η Οκτωβρίου, όταν άρχισε η κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε παλαιστινιακές οργανώσεις, το λιβανικό σιιτικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολά και τον ισραηλινό στρατό, εξήγησε η UNICEF σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πρόσθεσε ότι η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία που παραμένουν ανοικτά αλλά βρίσκονται κοντά στα σύνορα Λιβάνου/Ισραήλ είναι χαμηλή.

Η Γιούνισεφ επισήμανε πως αυτή η νέα κρίση προστίθεται στην προϋπάρχουσα: καταγραφόταν ήδη σωρεία προβλημάτων για πολλά παιδιά στον Λίβανο, καθώς εν μέσω ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, μέρος τους (τουλάχιστον το 16%) είχε ήδη εγκαταλείψει το σχολείο για να πάει να βρει δουλειά σε πολύ μικρή ηλικία.

Αυτή η διπλή «φρικτή κρίση διαβρώνει την παιδική ηλικία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών. Το βάρος της συντρίβει τα όνειρα των παιδιών και τους στερεί τη μόρφωση, την ευτυχία και το μέλλον τους», τόνισε ο Εντουάρ Μπεγκμπεντέρ, αντιπρόσωπος της Γιούνισεφ στον Λίβανο.

Πρόσθεσε πως τα δεινά που υπομένουν τα παιδιά στον Λίβανο πρέπει να σταματήσουν.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε πως κάθε παιδί στον Λίβανο πάει σχολείο και μορφώνεται, προστατεύεται από κάθε σωματική και ψυχική βία και του προσφέρεται η ευκαιρία να αναπτυχθεί και να συνεισφέρει στην κοινωνία», επέμεινε ο κ. Μπεγκμπεντέρ.

Στα τέλη του 2019, η χώρα της Μεσογείου βυθίστηκε στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της.

Η κρίση αποδίδεται εν μέρει στην ενδημική διαφθορά, φαινόμενο που μαστίζει την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας για δεκαετίες. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα τρία τέταρτα του λιβανικού πληθυσμού, που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια, ζουν στη φτώχεια.

07:00 Δύο νεκροί και τρεις σοβαρά τραυματίες από ισραηλινή επίθεση στη Τζενίν

Δύο νεκροί και τρεις σοβαρά τραυματίες από ισραηλινή επίθεση στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας

06:50 ΟΗΕ: Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται πλέον στη Ράφα

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας, ο οποίος ανέρχεται σε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους, εκτιμάται ότι κατοικεί σήμερα στην περιοχή του κυβερνείου της Ράφα στη νότια Γάζα, δήλωσε η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Μεγάλα πλήθη περιμένουν επί ώρες γύρω από τα κέντρα διανομής βοήθειας, έχοντας απελπιστική ανάγκη από τρόφιμα, νερό, στέγη, υγεία και προστασία», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Ενώ περιορισμένη βοήθεια εξακολουθεί να διανέμεται στη Ράφα, η διανομή βοήθειας έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό στην υπόλοιπη Γάζα, πρόσθεσε ο Οργανισμός.

06:40 Περισσότερο από το 70% των Παλαιστινίων που σκοτώνονται στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά

Περισσότερο από το 70% των Παλαιστινίων που σκοτώνονται στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά. Ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τους  βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού «έχει ξεπεράσει οτιδήποτε έχουμε δει σε πρόσφατες συγκρούσεις», λέει η Reem Alsalem, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Οι άνθρωποι που εργάζονται επιτόπου στη Γάζα έχουν «ξεμείνει από λόγια για να περιγράψουν το ανείπωτο επίπεδο του πόνου και της φρίκης», δήλωσε η Alsalem στο Al Jazeera.

«Μέσα σε αυτή την κόλαση, το να είσαι Παλαιστίνια γυναίκα ή παιδί σήμαινε στην πραγματικότητα ότι στερείσαι οποιαδήποτε ανθρωπιά, αξιοπρέπεια, ασφάλεια ή οποιαδήποτε ειδική μέριμνα που συνήθως δίνεται στις γυναίκες ή τα παιδιά σε περιόδους ειρήνης ή σύγκρουσης», είπε.

06:30 Συνεχίζεται η σφαγή

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, παρά το ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο προτρέπει σε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Διαρκώς διαρρέουν βίντεο με εκτελέσεις και βασανιστήρια σε κρατούμενους Παλαιστίνιους. Ο λογαριασμός RawFootage9 στο Χ -πρώην twitter- εκθέτει σοκαριστικά εγκλήματα που δεν μπορούν να βρεθούν σε ιστοσελίδα.

Το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε να μην επιτρέψει στον επικεφαλής της Μοσάντ να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση των ομήρων, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι η Γάζα έχει γίνει «ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο» εν μέσω της εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε βίντεο που δεν μπορεί να αναρτηθεί και υποκλάπηκε από στρατιώτες των IDF, Παλαιστίνιοι δεμένοι χειροπόδαρα και γυμνοί βασανίζονται από Ισραηλινούς στρατιώτες. Την ίδια ώρα, υπάρχουν μαρτυρίες για μαζικές εκτελέσεις αμάχων, μέσα σε σχολεία. Δείτε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ.