Έμποροι και χρήστες αλωνίζουν στην Ομόνοια
Κραυγή αγωνίας των κατοίκων που ζουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους στο κέντρο της Αθήνας: «Έχετε δει τον καταυλισμό των τοξικομανών; Τις σύριγγες; Το εμπόριο; Τα αίματα και τα περιττώματα; Εκλιπαρώ για βοήθεια και κανείς σας δεν ακούει»
«Επικοινωνώ μαζί σας παρακαλώντας σας να μας βοηθήσετε. Βλέπετε, μένω στην Ομόνοια, στην οδό Νικηφόρου, και η καθημερινότητά μας από την καραντίνα και μετά έχει γίνει εφιαλτική», αναφέρει σε επιστολή της στα «ΝΕΑ» με θέμα «Εκκληση βοήθειας» η 44χρονη Γεωργία Καρασούλα, ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στην οδό Νικηφόρου, όπου μένουν και οι ηλικιωμένοι γονείς της.
«Βοηθήστε μας. Δεν αντέχουμε άλλο. Είμαστε εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας. Σας παρακαλούμε», γράφει η ίδια εκπέμποντας κραυγή αγωνίας προς την πολιτεία. Στην επιστολή της κάνει λόγο για «εικόνες ντροπής με τοξικομανείς να κείτονται σε κωματώδη κατάσταση σε εισόδους πολυκατοικιών ή ακόμα χειρότερα να χτυπούν ενέσεις κοντά στα γεννητικά τους όργανα προσπαθώντας να βρουν φλέβα», ενώ δηλώνει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται.
«Φοβόμαστε για τη ζωή μας. Είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Ζουν κάτοικοι σε αυτήν την περιοχή με παιδιά, ηλικιωμένοι, οικογένειες και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Ο φόβος είναι διάχυτος την ημέρα, ενώ με τη δύση του ηλίου πρέπει να κλειστούμε στα σπίτια μας. Δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά. Παρά τις εκκλήσεις μας για βοήθεια, αστυνόμευση δεν υπάρχει. Στην καλύτερη περίπτωση, τα περιπολικά περνούν από την περιοχή, αναπτύσσουν ταχύτητα και φεύγουν», περιγράφει η ίδια.
Στην πολυκατοικία της, τα 10 από τα 20 διαμερίσματα είναι ξενοίκιαστα καθώς, όπως λέει, «αν δει κάποιος βράδυ την περιοχή, και τζάμπα να του το δώσουν το σπίτι, δεν θα έρθει να μείνει».
Συνθήκες σοβαρής ανθυγιεινής κατάστασης
Τα τελευταία χρόνια η 44χρονη έχει ζητήσει βοήθεια από το ΑΤ Ομονοίας, από τον Δήμο Αθηναίων, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς όμως αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι το Υγειονομικό της Περιφέρειας σε έλεγχο που πραγματοποίησε στην οδό Νικηφόρου το 2022 διαπίστωσε συνθήκες σοβαρής ανθυγιεινής κατάστασης.
«Ζητάμε το αυτονόητο. Να μπορούμε να βγούμε και να μπούμε στο σπίτι μας σαν άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή η περιουσία μας δεν έχει αξία, η καθημερινότητά μας δεν έχει αξία. Ας έρθει κάποιος από την πολιτεία να δει και να βοηθήσει. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλους, και για τους μόνιμους κατοίκους, και για τα ξενοδοχεία, και για τους τουρίστες, και για αυτούς τους ανθρώπους στον δρόμο», εξηγεί η Γεωργία, μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιού.
Τελευταία φορά που η 44χρονη ζήτησε βοήθεια από την πολιτεία ήταν την 1η Δεκεμβρίου με mail προς τον διευθυντή του ΑΤ Ομονοίας: «Έχετε περάσει από Νικηφόρου; Έχετε δει τον καταυλισμό των τοξικομανών; Τις σύριγγες; Το εμπόριο; Τα αίματα και τα περιττώματα; Εκλιπαρώ για βοήθεια και κανείς σας δεν ακούει».
Στην επιστολή της προς «ΤΑ ΝΕΑ» η Γ. Καρασούλα καταλήγει: «Σας καλώ να προβείτε μόνοι σας σε μια αυτοψία. Ειδικά από τις απογευματινές ώρες και μετά η κατάσταση που επικρατεί είναι αδιανόητη».
Πράγματι, σε μεταμεσονύχτια αυτοψία που πραγματοποίησαν «ΤΑ ΝΕΑ» στα κάθετα στενά κάτω από την Ομόνοια, η κάμερα του κινητού κατέγραψε εικόνες φρίκης και εξαθλίωσης, με εμπόρους ναρκωτικών και χρήστες, όρθιους ή καθισμένους σε εισόδους πολυκατοικιών και κτιρίων, να κάνουν ενέσιμη χρήση στο πεζοδρόμιο συνθέτοντας ένα σκηνικό ανασφάλειας και τρόμου.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία τρία έτη έχουν καταγραφεί συνολικά 1.812 παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ το τελευταίο 11μηνο του 2023 οι εν λόγω παραβάσεις εμφανίζουν τάσεις αυξητικές καθώς ήδη έχουν σημειωθεί 711, τη στιγμή που το 2022 έκλεισε με 518 και το 2021 με 583. Την τελευταία τριετία, στην περιοχή της Ομόνοιας έχουν σημειωθεί 3.766 κλοπές και διαρρήξεις, 410 ληστείες, 517 κλοπές τροχοφόρων και 254 παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
Oι 3 κατηγορίες χρηστών
«Μόνο η Αστυνομία δεν φτάνει, πρέπει να δοθεί μια κεντρικότερη λύση στο πρόβλημα», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά Υγεία», αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων για τις εξαρτήσεις, επιστημονική υπεύθυνη του Ξενώνα Αστέγων Χρηστών Φωτεινή Λεομπίλλα, εξηγώντας ότι ένας μόνο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης, ακόμα και με ωράριο διευρυμένο, δεν αρκεί να καλύψει τους ενεργούς χρήστες της πόλης την ώρα που και οι κινητές μονάδες εποπτευόμενης χρήσης που αναμένονταν δεν προβλέπεται να είναι στους δρόμους νωρίτερα από το Πάσχα.
«Ήλπιζα ότι με τα διάφορα προγράμματα που αναπτύσσουμε, η εικόνα θα ήταν σήμερα πιο βελτιωμένη, αλλά δεν είναι. Αν δεν είχαμε τα προγράμματα, βέβαια, τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα», τονίζει η ίδια, προκρίνοντας ως μόνη λύση τη συντονισμένη παρέμβαση της πολιτείας μέσω της συνέργειας των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.
«Το 60% των περιπτώσεων των χρηστών στον δρόμο αφορά άτομα που είτε χρήζουν ψυχιατρικής νοσηλείας (όπου εκεί χρειάζονται κινητές μονάδες ψυχικής υγείας), είτε πρέπει να απελαθούν, ανήκουν στη φυλακή ή σε κάποια δομή, όπου εκεί πλέον μπορούν να ενταχθούν σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης. Αν καθάριζαν οι δρόμοι από αυτές τις δύο κατηγορίες, μετά μένει ένα 40% Ελλήνων χρηστών, τους οποίους έχουμε τρόπο να προσεγγίσουμε και να εντάξουμε στις υπάρχουσες δομές. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να υλοποιήσουν τις λύσεις που τους έχουν ήδη προταθεί από πλευράς Δήμου Αθηναίων», αναφέρει η Φ. Λεομπίλλα.
Το πρόβλημα κρύβεται κάτω από το χαλί
Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Θανάσης Θεοχάρης τονίζει: «Η μείωση της συνάθροισης στις πιάτσες και η ανακούφιση της γειτονιάς από την όχληση μπορεί να γίνουν μόνο με παρεμβάσεις στο πεδίο, π.χ. από την ομάδα streetwork του ΟΚΑΝΑ. Πολλές φορές παρεμβαίνει η Αστυνομία και «καθαρίζει» τα σημεία συνάθροισης, έτσι όμως δεν λύνεται το πρόβλημα, απλά παραμένει κάτω από το χαλί, διότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν να διαχειριστούν την εξάρτησή τους και πρέπει να προμηθευτούν την ουσία τους, ενώ πρέπει να αντιμετωπίσουν και προβλήματα, όπως αυτό της αστεγίας. Οπότε, ή δημιουργούνται νέες πιάτσες σε κοντινές περιοχές ή έπειτα από λίγο επιστρέφουν στο σημείο όπου παρενέβη η Αστυνομία χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό δυσκολεύει και τους επαγγελματίες στο πεδίο, αφού χάνονται οι ωφελούμενοι και πρέπει να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή για να τους εντοπίσουν», σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και προσθέτει: «Είναι αναγκαία μια διαφορετική προσέγγιση από όλους, Δήμο, Αστυνομία, υπηρεσίες υγείας, φορείς, αλλά και την κοινωνία».
Βόλτα τρόμου για Αυστραλό youtuber: «Oι χειρότεροι δρόμοι με ναρκωτικά στην Ευρώπη»
Στις 27 Νοεμβρίου, ο Αυστραλός youtuber «Spanian» ανέβασε στο κανάλι του ένα βίντεο 17 λεπτών κατά τη διάρκεια του οποίου περιηγείται από τη στιγμή που πέφτει ο ήλιος στους δρόμους της Ομόνοιας. Αν και ο ίδιος συνηθίζει να περπατά σε κακόφημες συνοικίες διαφόρων χωρών καταγράφοντας με το κινητό του συνθήκες παραβατικότητας, στα πλάνα μοιάζει να είναι ιδιαίτερα σοκαρισμένος από τα όσα συναντά μερικά μόνο μέτρα από το εμβληματικό σιντριβάνι της πλατείας.
Περιπλανώμενος από στενό σε στενό, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών σε κοινή θέα στο πεζοδρόμιο, ανάμεσα σε σωρούς απορριμμάτων. Τεράστια ανησυχία του προκαλεί δε, η εικόνα με τις χρησιμοποιημένες σύριγγες που εντοπίζει πεταμένες στην άσφαλτο.
Η βόλτα τρόμου του Αυστραλού youtuber στο κέντρο της Αθήνας – που τελικά τον έκανε να ονομάσει τα στενά κάτω από την Ομόνοια ως τους χειρότερους δρόμους με ναρκωτικά στην Ευρώπη – έχει ήδη συγκεντρώσει 770.038 θεάσεις και αποτελεί σίγουρα έναν παράγοντα δυσφήμησης της ελληνικής πρωτεύουσας στην κοινότητα των youtubers.
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός: Έφτασε τους 319 τίτλους (vid)
- «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» – Τι λένε οι κάτοικοι της Ιντλίμπ για τη διακυβέρνηση των ισλαμιστών
- Γιάννης Μπουτάρης: Εκδήλωση μνήμης 40 μέρες μετά τον θάνατό του – «Ανατρεπτικός, χειμαρρώδης, πληθωρικός»
- Άντριου Τέιτ: «Είμαι θύμα του Matrix» είπε ο φοροφυγάς influencer της ανδρόσφαιρας
- Οι ήττες στο ζύγι: Πόσα όπλα εγκατέλειψαν Ρώσοι και Αμερικανοί σε τζιχαντιστές και Ταλιμπάν