Καιρός: Πυκνό χιόνι στη διαδρομή για τη Σαμαρίνα, το ορεινότερο χωριό Ελλάδας και Βαλκανίων
Κατάλευκη έγινε η διαδρομή που οδηγεί στη Σαμαρίνα, το χωριό που τραγουδήθηκε όσο λίγα στη χώρα μας - Καθηλώνει η εικόνα
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Σας έχει λείψει το χιόνι; Τουλάχιστον μπορείτε να παρακολουθήσετε εντυπωσιακά πλάνα από μια ξεχωριστή διαδρομή, αυτήν που οδηγεί στο πιο ορεινό χωριό της Ελλάδας και των Βαλκανίων, τα οποία μοιράζεται ένας χρήστης του Διαδικτύου.
Κατάλευκο σκηνικό
Μέσω ζωντανής μετάδοσης στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο εν λόγω νεαρός προσφέρει μοναδικές εικόνες από το χιόνι που αγκαλιάζει τον δρόμο για τη Σαμαρίνα. Το τοπίο που έχει δημιουργήσει η πυκνή χιονόπτωση στην περιοχή είναι πραγματικά μαγευτικό.
Χιόνι στα 1.500 μέτρα
Το βίντεο που μοιράστηκε ο συγκεκριμένος κάτοικος του χωρίου είναι ενδεικτικό της χιονόπτωσης που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στη Σαμαρίνα, ένα χωριό περίπου 400 κατοίκων, το οποίο βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα και σε υψόμετρο 1.500 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας.
Για να φτάσει κανείς στη Σαμαρίνα, θα πρέπει να κατευθυνθεί από την πόλη των Γρεβενών προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και στη συνέχεια να κινηθεί βορειότερα, ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Γρεβενών-Σαμαρίνας.
Υπό κανονικές συνθήκες, για την απόσταση των περίπου 50 χιλιομέτρων θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα, ωστόσο, με το χιόνι να καλύπτει την άσφαλτο, πέρα από τον απαραίτητο εξοπλισμό (χειμερινά ελαστικά ή αλυσίδες), θα απαιτηθεί να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο.
Πανέμορφη και χωρίς χιόνι
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο -χιονισμένο ή μη- θα σας αποζημιώσει, καθώς η Σαμαρίνα είναι χτισμένη μέσα ένα πυκνό δάσος πεύκου, οξιάς, πυξαρίου και ρόμπολου.
«Παιδιά της Σαμαρίνας»
Η Σαμαρίνα έχει φτάσει στ’ αφτιά και τα χείλη αναρίθμητων Ελλήνων, που είτε άκουσαν είτε τραγούδησαν το δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας».
Ωστόσο, πόσοι γνωρίζουν την ιστορία πίσω από το λαϊκό άσμα; Το τραγούδι αφορά την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, τ’ οποίο υπερασπίζονταν και 120 μαχητές από τη Σαμαρίνα στη διάρκεια της πολιορκίας του.
Κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου, η Μακεδονική Φρουρά, της οποίας ήταν μέλη οι Σαμαριναίοι ήταν η εμπροσθοφυλακή των πολιορκημένων, με αποτέλεσμα να έχει τα περισσότερα θύματα από τα πυρά των Οθωμανών.
Οι επιζήσαντες Σαμαριναίοι της Εξόδου ήταν 33 και προς τιμή τους τραγουδιέται ακόμη το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις