Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Το Βόρειο Σέλας μάγεψε τους κατοίκους της Β. Ελλάδας

Το Βόρειο Σέλας μάγεψε τους κατοίκους της Β. Ελλάδας

Στα καλά Vibes του 2023, ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα παρατηρήθηκαν αυτό τον χειμώνα στη Μακεδονία.

Τον Νοέμβριο μία πολύ ευχάριστη ουράνια έκπληξη περίμενε τους κατοίκους στη Βόρεια Ελλάδα, που έκανε όλους τους υπόλοιπους από εμάς να ζηλέψουν. Το εντυπωσιακό φωτεινό φαινόμενο που παρατηρήθηκε τη νύχτα έβαψε με κόκκινο χρώμα τον ουρανό, χαρίζοντας πραγματικά ένα μοναδικό θέαμα στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το Βόρειο Σέλας που οι περισσότεροι το έχουμε συνδέσει και συνδυάσει με τις πολύ βόρειες χώρες, όπως είναι η Ισλανδία που ο εκεί ουράνιος θόλος γεμίζει με μπλε και πράσινα χρώματα που κόβουν την ανάσα.

Όπως ήταν λογικό, εικόνες και βίντεο έγιναν γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου όλοι δεν σταματούσαμε να τα χαζεύουμε. Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για τις παραμεσόγειες χώρες εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους, ελπίζοντας όλοι να εμφανιστεί και πάλι σύντομα στον ουρανό. Όπως μάθαμε εκείνες τις ημέρες στο Mega, από τον κ. Κωνσταντίνο Τζιότζιου, Ερευνητή Ηλιακής Φυσικής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Διευθυντή ΕΛΕ, μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη, προκαλώντας φαινόμενα σέλας ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία, ενώ το ουράνιο φαινόμενο ήταν ορατό στους δύο πόλους αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο για περιοχές στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.

Το φαινόμενο έγινε ορατό σε χώρες των Βαλκανίων, ενώ στην Ελλάδα κατέβηκε μέχρι τις Σέρρες. Το σέλας, καθαρά οφειλόμενο στη συμπεριφορά του Ήλιου, την ίδια τουλάχιστον τα τελευταία 150 χρόνια, έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν σε περιοχές της Χαλκιδικής και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας. Η αιτία ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο. Κι έτσι αποκαλύφθηκε το φαινόμενο στην κόκκινη εκδοχή του, λόγω των συγκρούσεων σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου, η οποία κατευθύνεται προς την Γη, όπως εξήγησε ο ερευνητής. “Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, για το οποίο δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν και πότε θα ξανασυμβεί”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιότζιου.

Σε άλλες πηγές διαβάζουμε ότι στη χώρα μας έχει εμφανιστεί 10 με 12 φορές, τα τελευταία 100 – 120 χρόνια, με τελευταία το 2003 που λίγοι μάλλον το θυμούνται. Τότε βλέπετε, δεν υπήρχαν και οι έξυπνες συσκευές για την μαζική καταγραφή του.

Το μαγικό αυτό ουράνιο συμβάν δεν συνέβη μόνο το Νοέμβρη. Για λίγα λεπτά και την πρώτη του Δεκέμβρη, οι κάτοικοι της Δράμας, απόλαυσαν ένα κατακόκκινο ουρανό. Όσοι είχαν την τύχη να είναι ξύπνιοι τα ξημερώματα, αντίκρυσαν μαγικές εικόνες που σύμφωνα με το National Oceanic and Atmospheric Administration, εκείνη τη μέρα σημειώθηκε ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη με αποτέλεσμα το Βόρειο Σέλας να γίνει ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις Η.Π.Α..

Αν και η εξήγηση γι’ αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο δόθηκε μόλις τον προηγούμενο αιώνα, είχε καταγραφεί και από τον Αριστοτέλη, ο οποίος στο βιβλίο του “Τα Μετεωρολογικά” το έχει περιγράψει με ακρίβεια, που σημαίνει ότι έχουμε και γραπτή αποτύπωση για το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα από τον 4ο αιώνα π.χ..

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για την επόμενη εμφάνισή του. Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι ακόμα μία γεωμαγνητική καταιγίδα για να πάρουν τα θετικά vibes φωτιά!

Sports in

Δεν παραχωρείται στη Ρεάλ και υπογράφει νέο συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ ο Άρνολντ

Ο 24χρονος Άγγλος διεθνής μπακ έχει συμβόλαιο με τους «κόκκινους», που λήγει το καλοκαίρι του 2025, αλλά σύμφωνα με το «Liverpool Echo», η διοίκηση δεν σκέφτεται να τον αφήσει να φύγει από το «Ανφιλντ».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024