Δένδιας: «Ρεαλιστική πολιτική στα εξοπλιστικά – Δεν μπορεί να υποθηκεύσουν την οικονομική ευμάρεια»
«Η αμυντική διπλωματία υπερβαίνει κατά πολύ τις αγορές εξοπλισμών»
Με μότο την επικαιροποίηση και προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τοποθετηθεί για τον προϋπολογισμό. Έδωσε δε έμφαση στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία αναγνωρίζοντας προβλήματα και παθογένειες.
Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την Άμυνα της χώρας ως συνθήκη εθνικής επιβίωσης, αφού όπως είπε περιλαμβάνει σύστημα μάχης, αλλά και σύστημα υποστήριξης το οποίο να μπορεί να υπερασπίσει την εδαφική μας ακεραιότητα, να υπερασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι μπορεί να επιτελέσει κοινωνικό έργο και πέραν αυτού να λειτουργήσει επιτέλους ως μοχλός καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης εκτός των ορίων της χώρας.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις ασφαλείας ο Δένδιας αναγνώρισε ότι «εξελίσσονται με απίστευτη ταχύτητα» και γι αυτό επιβάλλεται σύμφωνα με τον ίδιο μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσέγγιση.
Νέες πραγματικότητες
«Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι περιβαλλοντικές εξελίξεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν αναδείξει νέες πραγματικότητες. Οι πραγματικότητες αυτές πρέπει να μελετηθούν, να συζητηθούν, να αξιολογηθούν και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών καθιστά αναγκαία τη θωράκιση μας σε πεδία που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν ή θα είχαμε υποτιμήσει και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που η ίδια η πατρίδα μας έχει για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σε συγκεκριμένους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας», όπως είπε.
Αμυντική διπλωματία δεν είναι αγορές
Σύμφωνα με τον Δένδια δε «η αμυντική διπλωματία υπερβαίνει κατά πολύ τις αγορές εξοπλισμών και περιλαμβάνει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, πέραν των γεωγραφικών ορίων».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που θα υπερβαίνει τη δεκαετία και «δεν πρέπει να είναι υποθηκεύσει την οικονομική ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Δεν πρέπει να υποθηκεύσει την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης και στο τέλος την ευμάρεια του ελληνικού λαού. Πρέπει δηλαδή να έχει στοιχεία μιας μακροπρόθεσμης ρεαλιστικής πολιτικής».
Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, «η διαφαινόμενη κατανόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των αμυντικών δαπανών είναι εν μέρει μια θετική εξέλιξη. Αλλά ξαναλέω, πρέπει να αξιολογήσουμε και να προτεραιοποίηση απολύτως τα εξοπλιστικά μας προγράμματα».
Κάθε ευρώ θα δαπανάται εφόσον είναι αναγκαίο
Επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του να βάλει φρένο στις αγορές, ο Δένδιας υπογράμμισε πως «όλοι ξέρουμε ότι η θωράκιση με σύγχρονα μέσα κοστίζει και αυτό το κόστος καταβάλλεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας», στέλνοντας μήνυμα πως «είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου θα δαπανάται μόνον εφόσον είναι αναγκαίο και μόνον εφόσον εντάσσεται σε μια εθνική στρατηγική. Και αυτή η εθνική στρατηγική πρέπει να είναι προϊόν εθνικής συναίνεσης».
Τέσσερις άξονες
Παρουσίασε την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε τέσσερις άξονες ξεκινώντας από την επικαιροποίηση και διεύρυνση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας. Όπως είπε ο πόλεμος στην Ουκρανία «έφερε μπροστά μας νέες προκλήσεις» και νέα οπλικά συστηματα μικρού κόστους με μέγιστα αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι «αυτά πρέπει να μελετήσουμε, να αντλήσουμε διδάγματα, να τα προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα».
Αναφερόμενος στις νέες πραγματικότητες ο Δένδιας αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των drones, τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, τις σύγχρονες προκλήσεις κυβερνοασφάλειας, σημειώνοντας ότι είναι εύλογο να περιοριστούν όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται εκτός αυτού του σχεδιασμού.
Αναφερόμενος στην αμυντική διπλωματία τόνισε τη δημιουργία συνεργασιών με χώρες που ασπάζονται τις αρχές μας, που βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο με εμάς. Σημείωσε τις συμφωνίες που υπέγραψε ως ΥΠΕΞ με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτου και τη Σαουδική Αραβία. «Έχουμε ρόλο και λόγο και επίσης ο ρόλος πια σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων δεν περιορίζεται στο στενά στρατιωτικό τους πυρήνα» ανέφρε.
Τόνισε την περιβαλλοντική κρίση, σημειώνοντας τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων. Επεσήμανε δε την ανάγκη εκπαιδευτικής αναβάθμισης των δυνατοτήτων των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί με αντικείμενο την δυνατότητα διοργάνωσης διδακτορικών σπουδών από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των Ενόπλων Δυνάμεων, την απλοποίηση της ίδρυσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, τη δυνατότητα συμμετοχής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ερευνητικά προγράμματα. Κινήσεις που σύμφωνα με τον ίδιο θα βοηθήσουν στην εύρεση λύσεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σημείωσε ότι θα εξετασθεί ξανά η εφεδρεία και θα βελτιωθεί κατά πολύ η εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος Θητεία Ευκαιρία.
Στο δεύτερο άξονα ο Δένδιας αναφέρθηκε στην υλοποίηση των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν. Σημείωσε τις φρεγάτες FDI, τον εκσυγχρονισμό των F-16 αλλά και σε μέσο χρόνο τα F-35. «Για όλα αυτά έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 2,5 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό» σημείωσε.
Ως τρίτο άξονα έθεσε την αμυντική βιομηχανία. Τόνισε δε ότι «η δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος είναι κάτι το απολύτως αναγκαίο» και αφορά όπως είπε τη στήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης. «Νομίζω συμφωνούμε ότι δεν μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίσουν να είναι απλώς καταναλωτές ξένων οπλικών συστημάτων. Οφείλουμε τα χρήματα που επενδύουμε, εν μέρει τουλάχιστον να το οδηγήσουμε στην ανάπτυξη αυτού του οικοσυστήματος καινοτομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε δε ότι οι πόροι υπάρχουν ήδη αφού υπάρχει κονδυλι 25 εκατομμυρίων για την έρευνα.
Σύμφωνα με το Δένδια στο αμυντικό οικοσύστημα συμμετέχουν και τα Κέντρα Ερευνών των Ενόπλων Δυνάμεων και οι Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές. Ο στόχος του Κέντρου είναι η αξιοποίηση διεθνών διακρατικών σχέσεων, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η αξιοποίηση όλων των διεθνών αμυντικών οργανισμών που συμμετέχει η Ελλάδα.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται το νομοσχέδιο για την καινοτομία να τεθεί σε διαβούλευση.
Στον ίδιο άξονα αναμένεται και το νομοσχέδιο για την επιβίωση της Ελληνικής Αεροπορικής βιομηχανίας.Ο Δένδιας παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση είναι απολύτως προβληματική και το ξέρουμε όλοι. Πολλά από τα μεταγωγικά μας αεροπλάνα παραμένουν καθηλωμένα. Δεν εκτελούνται συμφωνίες συντήρησης και επισκευής εκατοντάδων εκατομμυρίων για δεκαετίες». Και χαρακτήρισε «εθνική ανάγκη να δώσουμε λύση για την ΕΑΒ και προσδοκώ από όλα τα κόμματα να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, γιατί θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και νοοτροπίες δεκαετιών». Όπως υποστήριξε «πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη ελληνική αμυντική βιομηχανία, γιατί είναι η ραχοκοκαλιά που στηρίζει το μυϊκό σύστημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας».
Μετά την ΕΑΒ στόχος όπως ανέφερε θα πρέπει να είναι και τα επίσης προβληματικά Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Μέριμνα για το προσωπικό
Ως τέταρτο άξονα της πολιτικής στο Υπουργείο Άμυνας, ο Δένδιας έθεσε τη μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως είπε «η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Προανήγγειλε παρέμβαση για τις στεγαστικές τους ανάγκες εξαγγέλλοντας ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα κατασκευής 1.400 κατοικιών, χωρισμένο σε φάσεις υλοποίησης. Η πρώτη φάση θα αφορά 500 κατοικίες σε 13 νησιά του Αιγαίου, όπου το κόστος διαμονής είναι υψηλότατο και «δεν υπάρχει δυνατότητα με τους μισθούς που δίνει το ελληνικό Δημόσιο, τα στελέχη μας να μπορούν να διαβιώνουν με αξιοπρέπεια». Σύμφωνα με το Δένδια «το 15% αυτών των κατοικιών θα δοθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών του δημοσίου τομέα, με προτεραιότητα στους γιατρούς και στους δασκάλους και τους καθηγητές και ελπίζω ότι εφόσον δοθούν, όπως έχει συζητηθεί, οι αναγκαίοι πόροι, μπορούμε να ολοκληρώσουμε και να παραδώσουμε αυτό το πρώτο κομμάτι, τις 500 κατοικίες το καλοκαίρι του 2026».
Ο Δένδιας ανέφερε ότι στη στήριξη της προσπάθειας θα επιδιώξει εθνική συνεννόηση και κατανόηση.
Η επίσκεψη Ερντογάν
Κλείνοντας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Ερντογάν, την οποία χαρακτήρισε θετική για να προσθέσει ωστόσο πως «πέραν αυτού δεν εφησυχάζουμε».
«Νομίζω όλοι πιστεύουμε ότι μια πραγματική αλλαγή στις ελληνοτουρκικές, μια αλλαγή σελίδας, οφείλει να έχει δομικές λύσεις στο απαράδεκτο casus belli, στο ανύπαρκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στην οθωμανική θεωρία της γαλάζιας πατρίδας, το κυπριακό δεν μπορεί να παραμένει άλυτο και βέβαια δεν υφίσταται τουρκική μειονότητα στη Θράκη» ανέφερε ο Δένδιας υπογραμμίζοντας ότι « η αμυντική μας πολιτική πρέπει να μην προσλαμβάνεται ως τουρκοκεντρική μόνον».
- Πατινάζ σε glass floor – Το αριστούργημα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ ήρθε την κατάλληλη στιγμή
- Τα μεγάλα σουτ του Φουρνιέ στο ΟΑΚΑ – Έτσι «εκτέλεσε» τον Παναθηναϊκό (vids)
- Ινδονησία: Μεγάλες ζημιές από το ηφαίστειο – Περίπου 10.000 εκτοπισμένοι έως τώρα
- Εβάν, το… εξοχικό σου
- Μπαρτζώκας: «Φανταστικό παιχνίδι – Πήραμε όσα μας έδωσε ο Παναθηναϊκός»
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας