Τροπολογία «μέσα στη νύχτα» Καιρίδη για νομιμοποίηση μεταναστών – έντονη κριτική από τα δεξιά
Η τροπολογία του αρμόδιου υπουργού Μετανάστευσης και ασύλου Δημήτρη Καιρίδη επιτρέπει τη νομιμοποίηση στα τρία χρόνια και ανοίγει τους ασκούς του αιόλου στα δεξιά της παράταξης
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Παρά τις διαβεβαιώσεις μέχρι πολύ πρόσφατα ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στη διαδικασία νομιμοποίησης παράτυπων μεταναστών η Ελλάδα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε τροπολογία με την οποία ανάμεσα στα άλλα μειώνεται στα τρία από τα επτά χρόνια ο χρόνος αποδεδειγμένης διαμονής στη χώρα για να δοθεί άδεια διαμονής.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πλέον, με το άρθρο 4 απλοποιούνται οι προϋποθέσεις και όσοι έχουν μπει παράνομα έως 30.11.23 και έχουν 3 αντί για 7 έτη αποκτούν ειδική άδεια διαμονής τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειες τους. Άρα μειώνονται οι προϋποθέσεις κατά 4 έτη.
Ειδικότερα, η προτεινόμενη ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
δ) συμπληρώνουν τρία (3) τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Το υπουργείο υπεραμύνεται της ρύθμισης αυτής υποστηρίζοντας ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές αρχές να έχουν πλήρη καταγραφή και ταυτοποίηση πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται για πολλά χρόνια σε καθεστώς παρανομίας και ταυτόχρονα θεσπίζεται μια διαδικασία αξιοποίησης του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού που βρίσκεται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και απασχολείται σε πολλές περιπτώσεις με όρους «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο επιμένει ότι έτσι ικανοποιείται το αίτημα των παραγωγικών φορέων της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση της εισδοχής πρόσθετου εργατικού δυναμικού, με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής ότι «έχουμε δεχθεί μεγάλη πίεση για τις ελλείψεις που έχουμε σε εργατικό δυναμικό και κυρίως εργάτες γης»
Παράλληλα, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι διασφαλίζεται ότι η ρύθμιση των για πολλά χρόνια διαμενόντων αλλοδαπών καταλήγει σε πραγματική απασχόληση, καθώς η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον εφόσον και αφότου ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του εργατικού δικαίου και θα ανακαλείται αν διακοπεί η απασχόληση. Σημειώνει παράλληλα, ότι δεν είναι η πρώτη τέτοια ρύθμιση και πως και στο παρελθόν έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών που μέχρι τότε ήταν παράτυποι.
Στη συζήτηση στη Βουλή τη ρύθμιση υπερασπίστηκε και ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν γίνεται χαλαρότερη ως προς την πολιτική της για το μεταναστευτικό και υπογραμμίζοντας και αυτός την έλλειψη εργατικών χεριών.
Ωστόσο, παρά την κυβερνητική υπεράσπιση της συγκεκριμένης ρύθμισης υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα, ξεκινώντας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρκετές δεξιές φωνές να αντιδρούν και να κατηγορούν την κυβέρνηση για τη συγκεκριμένης ρύθμιση.
Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας εδώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις